Šta je novo?

Nokia 800 Codename Sea Ray - Windows Phone - Take 1

Neka mi neko objasni zasto bi dao skoro 500e za ovaj telefon pored Samsung Galaxy S 2 i Iphone 4S koji ce za par meseci da kosta ovoliko pa i manje, a hardverski su za klasu bolji telefoni a i softverski (WP 7 ipak ima jos uvek decije bolesti koje treba da prelezi, a Android ih je vec dobrim delom prelezao)?
Ili pored vec aktuelnih HTC , Samsung i LG WP 7 modela koji imaju regularno Mango update a kostaju skoro duplo jeftinije, a razlika u hardveru nije neka?
Nema Nokia kao Apple horde fanatika koji ce da potrce da kupe svaki novi telefon iz njihove kujne - to njih zeza, nemaju oni onaj hype kao Android ili Iphone i zbog toga ce WP 7 verovatno uzeti neki niche segment trzista od 10-ak posto
Ona preporucena navodna cena od 270e je izgleda cisto marketinsko mazanje ociju - da je telefon stvarno u startu kostao toliko, verovatno bi se odlicno prodavao, a ovako....

Poslednja izmena:
Baš to sam ja i rekao, do sada niko nije obraćao pažnju na WP7, Nokia izbaci WP7 telefon i odma krene priča ovo je jedino što valja od WP telefona.

Nema opravdanja za sada, ali ostaje da se vidi da li će i kakva biti ponuda kod naših operatera...

Meni je se WP 7 bas svidja moram priznati - a po oglasima moze da se nadje Omnia i8700 za ispod 180e prakticno nova - za te pare nema boljeg telefona sa SuperAmoled ekranom, a plus ima i Mango update :)
Ono sto mi se ne svidja kod WP7 je to sto je MS napravio slican zatvoren ekosistem kao Crapple i to je za mene minus - nema bluetooth file transfera niti ce ga biti u skorije vreme, vezanost za Zune softver, egzibicije sa SD karticama, skoro sve se placa na marketu i slicno
Ja bi voleo da WP 7 uradi nesto, taman da mobilno trziste dobije jos malo konkurencije - to moze samo da utice povoljno na dalji kvalitet Androida i iOS-a

Slažem se da je MS napravio sra*e po tom pitanju. I to i mene užasno nervira. Ostaje zato neka nada da će popraviti nešto po tom pitanju, ako ne definitvno ne verujem da će im se popraviti pozicija pored otvorenog Androida.

Kao sto na Androidu ne kupujete aplikacije na Marketu, ne morate ni na WP7. Za BT necu da komentarisem, upotrebljivost je subjektivna i vuce se po nekima kao mana jos od pojave iPhone-a. Neko rece da Nokia nema fanatike i da ce cena iPhone 4S pasti na ispod 500e: radeci u poslednjih par meseci u mobilnoj sferi na nasem trzistu sagledao sam koliko stvarno ima Nokia i SE fanatika, tj. ljubitelja koji uzimaju samo po brendu; cena iPhone 4S pored sadasnje cene Iphone 4 od >=500e nece jos dugooo ispod 500...

Nokia N9 je stvarno izuzetan komad, takodje probao i to je jedini razlog zasto ce 800 proci bar vrlo dobro..

Neko rece da Nokia nema fanatike i da ce cena iPhone 4S pasti na ispod 500e: radeci u poslednjih par meseci u mobilnoj sferi na nasem trzistu sagledao sam koliko stvarno ima Nokia i SE fanatika, tj. ljubitelja koji uzimaju samo po brendu; cena iPhone 4S pored sadasnje cene Iphone 4 od >=500e nece jos dugooo ispod 500...

Kao neko ko je god dana pratio cenu IP4, mogu ti reci da si u pravu 100%. Prosto neverovatno kako fon drzi cenu. Cak i pojava 4s-a nije uticala. Ko bude cekao da 4s-u padne cena, ima bas bas da se naceka.

Neko rece: kamo srece da je Nokia ovo izbacila pre tri godine. I u pravu je. Ja kazem, kamo srece da se symbiana otarasila jos ranije, situacija na mobilnom trzistu bi bila znacajno drugacija.

Nije mi jasna zatvorenost wp7 kad je prethodni wince bio prilicno otvoren? Velika je to mana. Da moras da coravis i iscitavas kako da zaobidjes ovo ogranicenje, kako da zaobidjes ono ogranicenje, da moram da postanem geek da bi mogao skinuti najobicniji .mp3 attach sa maila jer je sistem zatvoren. Bezveze potez.

Zasto bi njega uzeo, i zasto ce ovo biti pun pogodak u odnosu na sve ostale.

Zato sto ima odlican ekran, odlicnu kameru, odlicne materijale upotrebljene za izradu, a ja licno imam odlicno iskustvo sa Nokijinim uredjajima.
5800 sam kupio pre 2,5 godine, i pre desetak dana dobio novi fw za nju. Gotovo svi drugi proizvodjaci izbace jedan (max 2) apdejta za softver i to prakticno postaje „mrtav” telefon, i to se radi da bi se korisnici primorali da kupe novi uredjaj koji je ispod haube isti, samo sa novim softverom i malo drugacijeg dizajna.

Omnia 7 je isto kvalitetna, ima odličan velik ekran, i sasvim dobru kameru (ni ova na 800 ako je kao na n9 nije ništa posebno) i pri tome jeftinija 150 eura. Drugo ne znam da li si svestan ali na wp7 ne pušta apdejt Nokia nego M$, tako da ti taj argument pada u vodu. 5800 je trebalo da bude apdejtovan pre tri godine ne danas, taj telefon je mega fail i jedan od razloga gde je Nokia danas.

Poslednja izmena:
Ako je 13 miliona primeraka fail, onda ja ne znam sta je uspeh.
Problem je sto posle 5800 nisu izbacili nesto sto valja, vec i dan danas proizvode C5-03 koji ima jos slabiju hardversku specifikaciju nego 5800

Nije tema ali 5800 jeste ne samo fail nego MEGA FAIL, kada sam menjao n82 probao 5800 i skenjao se koliko je očajan, a on i n97 su zaslužni zašto danas nokia izbacuje WP7 telefon kao slamku spasa.
U svakom slučaju ovaj 800 u crnoj boji izgleda jako lepo, ali i jako precenjeno.

Poslednja izmena:
Zato sto ima odlican ekran, odlicnu kameru, odlicne materijale upotrebljene za izradu, a ja licno imam odlicno iskustvo sa Nokijinim uredjajima.
5800 sam kupio pre 2,5 godine, i pre desetak dana dobio novi fw za nju. Gotovo svi drugi proizvodjaci izbace jedan (max 2) apdejta za softver i to prakticno postaje „mrtav” telefon, i to se radi da bi se korisnici primorali da kupe novi uredjaj koji je ispod haube isti, samo sa novim softverom i malo drugacijeg dizajna.

Vec sam rekao SVAKA IM CAST za podrsku! Niko kao Nokia sto se toga tice, evo izasao je i Service Pack 1 za Anna verziju Symbiana na N8, C7...

Ja kada se setim kakva je bila podrska za E71 i jos neke modele iz te serije digne mi se kosa na glavi - svaki update je ispravljao stare bagove i donosio nove pa sve tako u krug - pa do dana danasnjega nisu ispravljeni neki iritantni bagovi na E71 koji se vucaraju vec vise godina, a telefon je jos uvek poprilicno aktuelan i popularan iako je nesto stariji model - umesto da sa svakim narednim updateom telefon bude sve ispeglaniji, ti si dobijao nove probleme i uvek bio u nekoj vrsti zacaranog kola
Neko je pomenuo N97, a to je odlican primer kako je dobar telefon upropascen losim softverom tj losom softverskom podrskom
Podrska za Symbian je u sustini bila prilicno losa, a Nokia nije imala preterano puno sluha za zelje svojih korisnika ali im se i htelo jer su tada zauzimali takvu poziciju na trzistu - zato su tu i danas gde jesu
Pa i Anna i Belle su dobar primer za to - takav softver je Nokia 5800 i N97 trebala da ima jos kada se pojavila, a ne tek sada kada su ih Android i kompanija dobrim delom progutali
Slicna prica je i za MeeGo koji je na trziste okasnio bar godinu dana, a tek da ne pricam o N8 koji bi bio apsolutni hit od telefona da se npr pojavio recimo u isto vreme kao Iphone 3G
Cisto da se razumemo, ne kazem ja da je Symbian los stavise, ali Nokia godinama nista kod njega nije znacajnije menjala vec su ga samo krpili i budzili dok im se to na kraju nije obilo o glavu, a Symbian je jednostavno pregazilo vreme i konkurencija :)

Poslednja izmena:
Umesto ovog posta mogao si samo da kazes ljudima da procitaju moje reci iz tvog potpisa :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
uhhh... znaci sad bi trebalo da ozbiljno razmisle o Androidu. :)

Ali sa androidom ne bi mogli da se diferenciraju, sada su bar isti kao i drugi WP7 telefoni, niko ih ne kupuje :d
Gigant kao oni moraju bar par modela godišnje da prodaju u 5+ miliona.

Poslednja izmena:
I treba da crknu, zato sto su prodali du*e Microsoftu i pustili Maemo/MeeGo niz vodu.

Videcemo posle praznika kakve su cifre...ako ih objave :D Bice i zanimljivo videti Elopovu reakciju ukoliko budu losi rezultati..bas me zanima sta ce da izlupeta u tom slucaju :D Do sad je lupetao developers, developers...:d

ma Elopa treba sutnuti iz Nokie, prosto je neverovatno kako tom slepcu dozvoljavaju da ide ovoliko daleko, na kraju kada se opamete ce biti kasno...

Polako mozda i bude nesto od ovog izleta sa MS-om :) tj definitivno sve naginje ka cilju MS + NOKIA = MS :d

Bolje bi bilo da unajme nekoliko likova sa XDA da im preko noci portuju Android ili da "debelo" zamole CM ekipu da odradi Cyagenomod za N800.
Zamislite samo da su napravili N800 sa Androidom... pa razgrabio bi se.

Ovo je verovatno, kraj Nokije. Win na mobilnima, sa današnjim tendencijama, nema šanse da prismrdi Androidu. Ne kažem da se to može promeniti, ali ne skoro. A u ovom poslu se ne sme ispasti iz igre ni na par meseci.

Toliko o kraju nokie...

link

jel se samo meni cini ili su novi nokia telefoni uzasno ruzni...

to je radio samo orange UK...

Nazad
Vrh Dno