Šta je novo?

Nokia 6600, kakva je?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nokia 6600 ima samo jednu manu, a to je los kvalitet zvuka. To moze predstavljati problem kod slusanja mp3 muzike. Ako se ne varam 22KHz, 8bit, mono. Sto me bas cudi. Pogledajte Siemens SX1, valjda se tako zove... symbian telefon i MP3 player (44KHz, 16bit, stereo).

Raptor je napisao(la):
Uh, sto mrzim ovu neodlucnost pre bilo koje kupovine! Slatke muke, neko bi rekao.

Ipak, sada sam se jaaako primio na 7610, nije ni 6670 losa ali mi se ova prva dosta vise svidja. Samo je dosta skupa. Hoce li se pojaviti uskoro mozda neki novi telefon koji ce usloviti pad cena ova dva modela?

Sto se tice izbora izmedju ova dva telefona ja bi se na tvom mestu odlucio za 6670 jer ima mnogo bolju tastaturu od nokie 7610 cija tastatura je ocajna. Pogledaj samo oblik tastera na noki 7610 i razmisli da li je takva tastatura laka za koriscenje.

Raptor je napisao(la):
Nije mi jasno sta znaci EKRAN OSETLJIV NA DODIT i kakve pa to sada ima veze!?????

Posto ti nije jasno sta znaci ekran osetljiv na dodir ja cu ti ukratko objasniti posto imam uredjaj sa ekranom osetljivim na dodir. Ukratko simbian telefon bez ekrana osetljivog na dodir je glupost (izuzimajuci naravno Nokiu 9500 i 9300).

Unos poruka je mnogo brzi i laksi na telefonima koji ga poseduju u odnosu na klasicne telefone jer na telefonima koji imaju takav ekran tekst mozes da unosis koristeci olovku koju dobijas uz njih pisuci slova direkno po ekranu ili kucajuci poruku direkno olovkom po maloj qwerty tastaturi koja se prikazuje na njihovom ekranu. Kada se jadnom naviknes da kucas poruke na takvom telefonu nikad vise neces pozeleti da pises poruke na obicnom telefonu.

Zatim telefoni sa ekranom osetljiv na dodir obicno imaju mnogo vecu velicinu ekrana od klasicnih telefona sto mnogo znaci za gledanje filmova, pregled fotografija, citanje elektronskih knjiga, koriscenje interneta i drugih funkcija na telefonu. Takav ekran mozes da koristis i za pisanje poruka i crtanje crteza direkno na njemu umesto obicnog papira koje kasnije mozes poslati kao MMS poruku.

Ako nameravas da telefon koristis za pisanje poruka, gledanje filmova ili fotografija, citanje knjiga ili krstarenje internetom obavezno uzmi Simbian telefon sa ekranom osetljivim na dodir kao sto je naprimer Motorola A925.

Poslednja izmena:
Koliko kosta da ti u servisu stave najnoviji softver?

Naravno da sam znao za taj ekran sto se na njemu pise olovkom, moj ortak ima taj telefon, neki Sony Ericsson ali mi uopste nije palo na pamet da je to to.

To je ipak preskupo a s' obzirom da do sada nisam nikada imao telefon koji ima MMS a kamoli nesto vise mislim da ce mi svaki od ovih telefona oko kojih se dvoumim biti ogroman napredak. :) I malo mi je to preterano, ne treba mi kompjuter nego telefon. I naravno da mi nije ni na kraj pameti da gledam film preko telefona. :) Meni je ta tehnika po nekada stvarno glupa. Samo prave neke gluposti da bi ljudima uzeli pare jer uvek ce se naci neko ko ce se napaliti na to. Zna se za sta sluzi telefon.

Alane, ti onda hoces da kazes da je i 6600 i 6670 i 7610 glupost?

Mogu da vam kazem da sam posle Sovicinog post-a pogledao 6630 koji ima zaista odlicne karakteristike i ne izgleda lose, cak u opisu pise da je veoma lak za koriscenje i da lepo lezi u ruci sto se mozda i ne bi reklo kada se pogleda slika. Oticu cu da ga vidim uzivo.

Raptore, imas nekoliko foruma koji se bave samo mobilnim telefonima a i forume koji se bave samo N6600.
Potrazi malo, imas sigurno sve odgovore tamo.

Poslednja izmena:
Raptor je napisao(la):
To je ipak preskupo a s' obzirom da do sada nisam nikada imao telefon koji ima MMS a kamoli nesto vise mislim da ce mi svaki od ovih telefona oko kojih se dvoumim biti ogroman napredak. :) I malo mi je to preterano, ne treba mi kompjuter nego telefon.

Mobilni telfoni sa ekranom osetljivim na dodir uopste vise nisu skupi. Naprimer motorola A925 koja ima Simbian i ekran osetljiv na dodir kosta izmedju 200 i 250 evra sto je manja cena od nekih Nokinih telefona koje si spomenuo. Taj telefon ima isti operativni sistem, velicinu ekrana i funkcije kao Sonierikson koji si video sa tom razlikom sto za razliku od njega ima ugradjenju satelitsku navigaciju i podrzava 3G mrezu i video razgovore i jeftiniji je od njega vise od 100 evra.

Moj savet ti je posto na sajtu mobilnisvet nema testa tog telefona da procitas na pomenutom sajtu test Sonierksona P900, i Motorole A920 koji su veoma slicni po funkcijama ovom telefonu i tek onda doneses svoj sud o takvim telefonima i da li je takva tehnika glupa. Inace slazem se sa tobom da je bilo koji od telefona koji si naveo za tebe ogroman napredak

Kada sam rekao da su ti telefoni losi nisam mislio da su los izbor ako nekom kao tebi treba telefon koji ce koristiti iskljucivo za razgovor. Hteo sam u stvari da kazem da su lose resenje ako nekom treba pametni telefon koji ce mu upotpunosti zameniti rucni racunar zbog toga sto imaju suvise mali ekran koji nije osetljiv na dodir. Uostalom i sam sam koristio slican telefon pomenutim u pitanju je bila nokia 3650 i dobro se secam da sam pored nje morao da nosim i rucni racunar zbog njenih nedostataka.

Ja sam pogresno mislio da te zanima gledanje filmova na telefonu kao i da ti treba telefon koji moze da zameni racunar zato jer ti uopste nisi napisao sta zelis od telefona a dvoumis se uglavnom izmedju Simbian telefona. Da nebi u buduce dolazilo do nesporazuma lepo napisi sta ti je na telefonu najbitnije i sta u stvari hoces od telefona. Dakle da li ti je na telefonu najbitniji kvalitet MP3 muzike, kvalitet kamere na telefonu , velicina telefona, kvalitet ekrana, trajanje baterija ili mozda to da li telefon ima ili nema operativni sistem.

Poslednja izmena od urednika:
@Marti Sve ja to znam, ali mi je ipak najvaznije da cujem "zivu rec" , znaci iskustvo nekoga ko ima odredjeni telefon duze vreme... pa zato valjda i sluze forumi, a inace, veruj mi da sam procitao dosta toga o telefonima o kojima ovde govorim (pitam). Na primer, tekst o Nokiji 6600 je LOS, odnosno razocaravajuci, utisak onoga koji je pisao opis je bio LOS i zakljucak je bio LOS ali na svim forumima sam procitao da je telefon ODLICAN. I ne radi se vise samo o 6600, taj sam skoro izbacio kao mogucnost za kupovinu, sada se troumim izmedju 6670, 7610 i 6630.

@Alan Ford Pa vidi ovako... u pravu si... fora je u tome sto mi, iskreno, nov telefon ne treba ni zbog cega posebno... jednostavno, zelim da kupim NOV telefon koji ce biti tehnicki u skladu sa vremenom, koji ce prosto imati funkcije koje do sada nikada nisam imao i koji mi moze sluziti i kao neka vrsta igracke. Znaci, muziku ne slusam ni ovako tako da mi mp3 plejer nije nesto bitan (ali, sto da ne), kamera mi treba samo kao igracka i nista drugo (imam digitalac), velicina telefona mi takodje nije nesto preterano bitna dok god je lep - eto, bice da mi je najvaznije da mi telefon bude lep i atraktivan. :) Jednostavno, volim tehniku, volim da kupujem uredjaje, isto kao sto volim da non stop kupujem nove komponente za kompjuter iako mi mozda i nisu potrebne.

Iskreno, zaista ne mogu da zamislim kucanje poruka sa nekom olovcicom. Cini mi se da je to maltene nemoguce. Ili bi bilo uzasno sporo. To mi deluje nefunkcionalno i neefikasno. To apropo onoga sto si pomenuo u nekom prethodnom postu, cini mi se... za ostalo ok, mada i dalje mislim da nema potrebe da telefoni budu i mp3 plejeri i da pustaju filmove itd. Jednostavno, postoje uredjaji koji sluze za to. Sta da ocekujemo sledece? Telefon koji ce da pere ves i reprodukuje dvd filmove?

A sada ti meni reci, da li zaista mislis da je gledanje filmova preko telefona normalna stvar, ali iskreno. Po meni je to nevidjena nebuloza. Mislim, stvarno...... imam u stanu 72cm televizor i dvd plejer.

I sta mi na osnovu ovoga preporucujes od ovoga sto sam naveo? :)

P.S. Da li si siguran da A925 ima ekran osetljiv na dodir? Na slikama ne vidim olovku. A ne vidim ni tastaturu, da li to znaci da na njoj ona ni ne postoji, vec se sve radi olovkom?

Sta znaci 3G ?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Raptor je napisao(la):
P.S. Da li si siguran da A925 ima ekran osetljiv na dodir? Na slikama ne vidim olovku. A ne vidim ni tastaturu, da li to znaci da na njoj ona ni ne postoji, vec se sve radi olovkom?

Sta znaci 3G ?

Pozdrav!
Aman choveche, pogledaj slike malo bolje, ima i ekran i olovku i tastaturu.

Ovo su vec suvisna pitanja.
Marti, zakljucavaj.

Poslednja izmena:
Ok, ok, izvinjavam se, nisam video. Nije bilo potrebe ni da odgovoris ako je pitanje suvisno.

Mozes ako hoces da mi das misljenje o Motoroli V635. :)

@alan
iz tvojih poruka sam zakljucio da imas neku Nokiu koja ima ekran osetljiv na dodir. If YES than Q:
kako to sljaka u poredjenju sa Palm ili PocketPrC uredjajem?
Koliko dobro prepoznaje rukopis?
Koliko je generalno brza?
i na kraju: koji model nokie imas? :)

Ma ne bih jos da zakljucavam, da vidim dokle ce ova diskusija da ode. Poznavajuci neke ovde, ovo je neverending list of questions.
Nego Raptore, reci ti nama u kakvom si ti srodstvu sa "Ogi./Papps/Peccca" likom, vidim ip adresa vam ista!? :D

Poslednja izmena:
Ne znam brate ko ti je to, i ne znam kako bi mogla adresa da mi se poklapa sa adresom nekog drugog korisnika, jer je meni dinamicka i stalno se menja.

... pa nije vam samo ip adresa ista... imate jos mnogo zajednickih stvari. Komp vam je identican, nacin postavljanja pitanja, stil pisanja, nivo neznanja, postovanje po sobama itd... itd...

da, bas ovaj thread ide u dobrom pravcu...

Gde si Milane?! Kako je u Staroj Pazovi? Hladno.. al' standard..... :d

Da li si ti svesan sta si sada lupio i kakvu si glupost napisao kada si rekao da je brzina pisanja poruka na telefonima koji imaju ekran osetljiv na dodir spora. Da bi ti dokazao da to nije tacno objavicu ti podatke iz malog testa brzine kucanja poruka koji sam specijalno za tebe uradio. Istu poruku koju sam na telefonu Nokia 3510 otkucao za 55 sekundi na uredjaju sa ekranom osetljivim na dodir sam otkucao za 22 sekundi sto je vise nego duplo brze. Objasni mi molim te otkud tebi ideja i kako si dosao da zaklucka da je kucanje na ekranu osertljivom na dodir sporo kada je vise nego duplo brze od kucanja na obicnom telefonu. Nemoj vise da iznosis takve neproverene tvrdje jer ih moze procitati neko ko se uopste nerazume u telefone i pomisliti da su tacne. Ako meni neverujes pitaj modelatola sa kojim si malopre vodio zanimljivu diskusiju jer i on isto ima uredjaj sa ekranom osetljivim na dodir i obozava da odgovara na pitanja slicna tvojima da li mu je lakse da kuca poruke na klasicnom telefonu ili pomocu olovke i ekrana osetljivog na dodir. Ako ni njemu neverujes postavi novi thread ciji bi naslov bio Kakva je brzina kucanja poruka na uredjajim sa ekranom osetljivim na dodir u poredjenju sa obicnim telefonima.

Sto se tice nadogradnje softver neznam koliko je njena cena za te Nokiu ali mogu ti kolika je cena nadogradnje softvera za jedan drugi telefon koji sam imao. Cena nadogrdnje softvera za taj telefon je iznosila 10 evra pa predpostavljam da je cena nadogradnje softvera za nokiu slicna. Nadogradnjom softvera ne samo da se resavaju softverski problemi nego se ponekad na telefonu dobijas i nove finkcije u meniju kao sto je naprimer kalendar kod Sonieriksona T300.

Posto si pitao sta je 3G ukratko cu ti objasniti. Svi mobilni telefoni koji su do sada izasli se prema svojim mogucnostima ( veci broj je bolje ) dele u sledece generacije
1.generacija. Telefoni ove generacije nemaju mogucnost slanja SMS poruka vec sluze samo za razgovor. Njihov tipican predstavnik je Nokia Ringo
2. generacije. Telefoni ove generacije pored mogucnosti da se koriste za razgovor imaju mogucnost da salju i SMS poruke
2.5 generacija. Telefoni koji podrzavaju MMS kao sto su Nokie 6600, 6670 i 7610
3. generacija mobilnih telefona. Telefoni ove generacije pored svega sto podrzavaju telefoni 2.5 generacije podrzavaju i gledanje TV programa na njima i mogu da se koriste za VIDEO RAZGOVORE..Primeri telefona ove generacije su Motorola A925 i Sonierikson Z1010.

Ukratko cu ti objasniti sta su video razgovori da ne bi opet morao da odgovaram na tvoja pitanja jednostavno u pitanju su razgovori koje si imao priliku da vidis i u brojnim naucnofantasticnim filmovima gda ljudi koje vode razgovore nesamo da cuju svog sagovornika nego ga istovremeno i vide na ekranu. Jednom recju u pitanju je najvece dostignuce u razvoju komunikacije jos od pronalaska telefona pre vise 100 godina..

Sto se tice izbora izmedju ta 3 nokina telefona koje si naveo ja bi izabrao Nokiu 6600 jer je jedina bitna razlika sa stanovista hardvera telefona ta sto nokia 7610 i 6670 imaju bolju kameru od njega sto tebi nije bitno jer si sam rekao da imas digitalni fotoaparat. Sve stvari koje ima Nokia 7610 od softvera a koje nema nokia 6600 ima kao sto su program koji omogucava duze snimanje videa, program reziser, program za pozicioniranje i program za pustanje MP3 muzike mozes da instalitas naknadno na Nokiu 6600. Pored toga nokia 6600 ima IC port koji nokia 7610 nema koji je veoma koristan kada treba primeti ili poslati slike ili druge podatke sa jednog telefona na drugi.

Posto si rekao da ti velicina telefona nije bitna ako zelis da imas najbolji i najmocniji telefon koji kod nas moze da se kupi, koji ce ti sluziti i kao igracka i koji ima dobar ekran, stereo MP3 zvuk, ozbiljan operativni sistem i na kome ces u buducnosti moci da gledas TV program i koristis ga za video razgovore i brzo i lako kucanje poruka uzmi Motorolu A925. Taj telefon ima sve funkcije koje se ugradjuju danas u mobilne telefone a pomenuti nokini telefoni sto se ticu funkcija dosta zaostaju za njim. Vec sam ti napomenuo da taj telefon ima i GPS satelitski prijemnik sto znaci da moze da prima signal sa satelita americke vojske sto nijedan nokin telefon nemoze. Nokini simbian telefoni koje si naveo imaju losiji operativni sistem nemaju ekran osetljiv na dodir, nemaju stereo MP3 izlaz, imaju los kvalitet MP3 zvuka i najvaznije zastareli si jer su u pitanju telefoni predhodne generacije u odnosu na motorolu A925. Jos jedan razlog ima da se odlucis za Motorolu A925 koji je tebi bitan a to je mogucnost postavljanja MP3 melodije kao zvona sto na Noki 6600 za razlike od motorole nefunkcionise kako treba. Ako si bas zapeo za nokiu uzmi lep obican nokin telefon kao sto je Nokia 6230 ili 6230i koji imaju radio i podrzavaju EDGE tehnologiju i imaju duze trajanje baterija i manje dimenzije od Nokie 6600. Jos nesto i na obicnom telefonu kao sto je Nokia 6230i mozes da instliras dodatne programe i igrice. Ovo je vazno procitaj i uporedi test Nokie 6600 i Motorole A920 na sajtu mobilnisvet kao i test Sonieriksona P900 jer kao sto sam rekao na osnovu tih testova i onog sto sam ti rekao sam mozes doneti zakljucke da li je bolji telefon Nokia 6600 ili A925 jer su A925 i A920 slicno kao sto su Nokia 6670 i 7610 indenticni telefoni spakovani u drugacija kucista. Imaj u vidu i sledece stari A920 i A925 imaju i IC port i blutut i stelitsku navigaciju iako se u testu kaze da A920 to sve nema. Takodje A925 je igracka konzola sto nokie koje si naveo nisu a sam si rekao da ti treba telefon koji ces koristiti kao igracku.

Sto se tice toga sto si procitao na forumima o Noki zaboravi jer su takve tvrdnje ocito pisali ljudi koji nisu najcesce ni videli drugi Simbian mobilni telefon sem nokinog i sto je jos gore najcesce i neznaju da postoje drugi jeftini simbian telefoni sem Nokinih. Evo ti primer bisera sa tih foruma pa ih citaj i dalje Nokia telefoni su najbolji a Motorolini i Sonieriksonovi nista nevalaju zato sto jedino Nokini telefoni imaju Simbian. Sta reci za taj biser a ima ih jos. Najvise gluposti mozes da procitas na forumima kada se pojavi neki novi simbian telefon kao naprimer ove Nokia 6600 je najaci telefon po funkcijama zatim slicno Nokia 7610 je najaci telefon po funkcijama a Motorole a920 i a925 su bile u to doba po funkcijama koje su podrzavale bolje od ova dva telefona. Evo i noviji biser Nokia 6630 je najbolji telefon bez konkurencije sa drugim proizvodjacima. Motorola i Samsung mogu odmah da zatvore svoje fabrike. A motorola je u isto vreme kad i Nokia izbacila A1000 koji ima 2 kamere, GPS, Simbian, ekran osetljiv na dodir i koji je duplo bolji telefon od Nokie 6630. Naravno niko od posetioca foruma na ovo nereaguje. A ako neko ukaze na neku manu nekog nokinog telefona koja realno postoji svi odmah krecu da napadaju onog koji ju je izneo.

Za kraj imam i ja neka pitanje za tebe zasto si coveku postavio pitanje oko formata video fajla koje pusta Nokia 6600 ako te glednje video snimka na telefonima uopste nezanima i koji ce tebi uopste Simbian telefon. Iz tvojih postova sam zakljucio da ti izgleda hoces da uzmes Simbian samo zato sto ti je neko rekao da je to dobro a ne zato sto ti je zaista potreban.

Poslednja izmena:
Hmmm... Baš padate u vatru...

Da malo ispravim neke Alanove navode...

7610 (6670) nema samo bolju kameru u odnosu na 6600, nego i brži procesor (123 Mhz naspram 104 kod 6600), manju memorijsku karticu, nešto manje dimenzije, a ima i pop-port konektor preko kojeg telefon možeš da povežeš sa mnogim namenski dizajniranim uređajima, kao i kablom sa računarom (uz pomoć adaptera)... To je ipak neki napredak u odnosu na 7650/3650-60/6600... Tako da sigurno nisu potpuno isti...

Dalje, za većinu Nokia Symbina telefona postoji poseban mali GPS risiver koji se sa telefonom povezuje preko BT konekcije, tako da i na većini "smart" Nokia ipak možeš imati GPS navigaciju ako želiš...

Kucanje SMS i ostalih poruka na Motoroli A925 i njenoj virtuelnoj tastaturi uz pomoć olovčice je verujem brže nego na klasičnoj tastaturi, ali ima jednu manu: zahteva upotrebu obe ruke... Ovaj telefon, za razliku od SE P serije nema mogućnost dodavanja klasične tastature tako da je kucanje jednom rukom skoro potpuno isključeno (sem ako telefon ne stoji na nekoj podlozi)...

Još nešto: nigde nisam pročitao da je A925 igračka konzola? Naravno, veliki displej, brz procesor i ostale hardversko-softverske zezancije omogućavaju da ona bude i to, ali ni Nokie nisu ništa lošije po tom pitanju, pogotovo prave igračke konzole kao što su N-Gage i N-Gage QD...

Dakle, Motorola A925 je odličan telefon (i sam razmišljam da ga kupim), ali mana (u odnosu na Nokia series 60 telefona) su mu i velike dimenzije i težina koje skoro da prelaze granične vrednosti za ovakve uređaje (i moja Nokia 3650 je velika, ali ovaj ga fon pretera), kao i veoma kratko trajanje baterije (zato uz njega dolaze dve baterije, čime je donekle ispravljen ovaj hendikep, no i to ume da smara) i, kako sam pročitao na mnogo mesta, loše odrađena BT konekcija sa drugim uređajima (opet, ovome trebe uslovno poverovati, jer na mnogim sajtovima piše da ovaj telefon ima samo A-GPS, a on u stvari ima pravi hardverski GPS čip koji funkcioniše i samostalno, tamo gde mreže ne podržavaju A-GPS)...

Dobre osobine: fantastičan veliki displej osetljiv na dodir, 3G (video telefonija) odnosno brz prenos podataka, pravi GPS sa mogućnošću učitavanja karata, slot za brzu izmenu kartica (hot swap), Symbian UIQ OS, bogat paket dodatne opreme - BT slušalice (handsfree), dve baterije, futrola, punjač koji istovremeno puni telefon i rezervnu bateriju itd...

Puno dobrih strana za ovaj telefon i nekoliko loših (rekao bih ipak više dobrih), pa dobro odvagni pre kupovine, da ne bi bilo kasnije, nisam znao....

Sasa_NS je napisao(la):
Još nešto: nigde nisam pročitao da je A925 igračka konzola? Naravno, veliki displej, brz procesor i ostale hardversko-softverske zezancije omogućavaju da ona bude i to, ali ni Nokie nisu ništa lošije po tom pitanju, pogotovo prave igračke konzole kao što su N-Gage i N-Gage QD...
Puno dobrih strana za ovaj telefon i nekoliko loših (rekao bih ipak više dobrih), pa dobro odvagni pre kupovine, da ne bi bilo kasnije, nisam znao....

Naravno da je Motorola A925 igracka konzola sto nokie 6600 i 7610 nisu. Kao sto ti je poznato kada se kaze da je neki telefon igracka konzola pod tim se podrazumeva da su mu tasteri rasporedjeni ne samo jedne vec sa obe strane ekrana. Ako mi neverujes pogledaj raspored tastera na Motoroli A925 i razmisli zasto su 2 tastera koja se koriste u igrama postavljena iznad ekrana. Razlog takvom njihovom rasporedu je taj sto je predvidjeno da se prilikom igranja igrica na njemu telefon okrene za 90 stepeni cime dobija isti raspored tastera koje imaju igracke konzole koje si naveo. Napomenuo bi jos samo i to da u igracke konzole spadaju pored Motorole A925 i Motorole A920, A1000, A1010, nokie 7710, N-Gage i N-Gage QD.

Sto se tice toga da nisu nigde procitao da su Motorlini telefoni igracke konzole ja cu ti reci gde su pisali da o tome i gde to mozes to da procitas u pitanju je domaci casopis koji se zove PC takodje to se to tvrdi i na nekim internet sajtovima.

Ne nisi me ispravio vec si me samo dopunio jer ja nisam rekao nista pogresno. Ako si pazljivo procitao moje izlaganje videces da nisam rekao da su ti Nokini telefoni potpuno isti izuzev kamere nego da sam rekao samo da je jedina bitna ( vazna ) razika izmedju njima upravo kamera sto neznaci da nema ni drugih razlika sto se tice hardvera. Sto se tice tih sitnica koje si naveo dobro je sto si ih spomenuo posto je mene mrzelo da i o njima pisem i da objasnjavam coveku sta je pop port i za cega sluzi zbog cega sam naveo samo najbitnije razlike izmedju dve Nokie.. Ja nemislim da je Nokia 7610 veliki napredak u odnosu Nokiu 6600 izuzev sto se tice kvaliteta kamere jer sve te stvari i poboljsanja koje koje si naveo ponistava nedostatak ic porta kod Nokie 7610 koji meni vise znaci negi sva ta mala poboljsanja koja su izvrsili.

Kada se kaze da neki telefon ima GPS to znaci da ima ugradjen GPS u samom telefonu . Sto se tice tih posebnih GPS uredjaja koje si naveo problem sa njima jeste sto su veoma skupi.i sto nedolaze u kompletu sa telefonom, mozes cak dokupiti za Nokiu i Blutut salusalicu koju Motorola A925 ima tako da bi i ta prednost Motorole mogla da odpadne, takodje mozes da kupis i rucni racunar koji bi koristio u kompletu sa Nokiom ali se onda postavlja pitanje koliko bi sve to kostalo.

Covek kaze da mu dimenzije telefona nisu problem tako da primedba o dimenzijama Motorole A925 u ovom slucaju nestoji jer coveku to nije bitno.. Da kazem nesto i u vezi malih dimenzija Nokinih simbian telefona. Nokia 6630 koja je veoma popularna kod nas moze da se koristi za video razgovore samo sa posebnim postoljem sa kamerom koje se posebno dokupljuje i sa kojim tezi 257 grama sto je mnogo vise od tezine velike Motorole A925 sto ljude nesprecava da je masovno kupuju i da tvrde da ce tu Nokiu koristiti za video razgovore pomocu doticnog postolja.kada se kod nas ta usluga uvede. Jos nesto ako su nekom najvaznije male dimenzije telefona sigurno nece kupiti nikakav Nokin simbian telefon jer ima telefona koji su mnogo manji i od njih.

Poslednja izmena:
Malo dopunio, malo ispravio...

- Brži procesor, pop-port, manje dimenzije i neka softverska poboljšanja koja se ne mogu dopuniti instaliranjem programa (SSL protokol) su sigurno BITNE hardverske (odnosno softverske) razlike između 7610 i 6600...
IC port je lepo imati (od viška glava ne boli), ali to je već zastareo i spor način povezivanja uređaja... Nekad je smatran prednošću i obaveznim delom svakog boljeg telefona - to danas važi za Bluetooth.
Na svojoj 3650 za godinu i po dana upotrebio sam ga jedno triput, i to samo na početku korišćenja - jednom da prebacim neke fotke iz Nokie 3200, te par puta da u dečjoj želji da impresioniram neke "Indijance" (znate ono - đinđuve i ogledalca...) mojom Nokiom - programom Total IR Remote (daljinski za TV)...
Nije velika mana ne imati ga.

- "Nijedna Nokia ne može da prima GPS signal (sa satelita američke vojske?)..." Može, može - uz pomoć GPS Bluetooth dodatka... E sad, da li je bolje imati GPS ugrađen u uređaj (što doprinosi povećanju dimenzija i težine uređaja) ili ga imati kako dodatak i koristiti po potrebi, to je već stvar osećaja proizvođača za potrebe tržišta i stvarnih potreba kupca (što da stalno tegliš nešto što ti treba jednom mesečno (možda) ili par puta godišnje)... Između ostalog, taj je prijemnik sigurno jedan od značajnijih potrošača energije koji doprinosi kratkom tajanju baterija...

- I dalje mislim da ti ne stoji zapažanje da je A925 igračka konzola...
Pogledaj malo pažljivije prave "igračke konzole": sve imaju dugmiće (tastere) na obe strane displeja - da bi mogao da igraš igrice sa obe ruke istovremeno i tako "pokriješ" što više komandi... A925 ima tastere samo sa jedne strane - ispod ekrana, tako da ta teorija po meni definitivno pada u vodu...
Može da posluži i u te svrhe, naravno, ali to nije ono pravo...

Poenta cele priče: šta god Raptor da kupi (Nokiu ili Motorolu), neće mnogo pogrešiti - bitno je da to što kupi ima Symbian, i tu je na dobrom pravcu. E sad, da li "series 60" ili "UIQ", to su već slatke muke... Da imam višak para, ja bih UIQ, ali ne u A925 već A1010, ali ovako...

p.s Ako se cena Motorole A925 vrati na 150 i koji eur, koliko je koštala do pre pola godine (hoće, hoće, kad tad - to je već po mnogim parametrima zastareo 3G telefon i cena mora dole), sve dok je nisu nahvalili po forumima, a njih, na nažalost (ili na sreću) posećuju i trgovci telefonima, kupujem je bez mnogo razmišljanja...

Poslednja izmena:
Dobro momci, ovo je razgovor koji daleko izlazi iz okvira ovog treda. Predlazem da dalje ubedjivanje nastavite putem PM a da vidimo kako Ogi/Papps/Peccca/Raptoru pomoci da se odluci za N6600, pre nego sto bude banovan.

Prijatelju, ja sam Jaksi vec napisao PM da ja nisam taj za koga me smatras i dao sam mu obrazlozenje. Ne znam zasto uporno insistiras na necemu sto nije tacno. Moj provajder je jedan kablovski operater koji svima koji imaju "manje" pakete daje DINAMICKE adrese koje se stalno menjaju i koje su nam ISTE SVIMA i moguce je da zbog toga mislis da sam ja taj. Inace, pratim ovaj forum vec duze vreme i vidim da od kada si postao "moderator" uzivaj da gasis topic-e a ne pazis na svoje ponasanje, evo samo u poslednja dva dana si napravio nekoliko spam-ova u dva topica sto ti uopste ne ide u korist kao nekome ko bi trebalo da uvodi red. Ne znam sta zelis time da postignes.

Sto se telefona tice, vama hvala momci, danas sam kupio Nokiju 6670 tako da je to gotova prica. A i vidim da me je Gospodin moderator stavio na zub pa je bolje da vise nista i ne pisem.

P.S. Banuj me brate mili ako ti to toliko znaci, slobodno, ja leba ne jedem od ovoga foruma niti mi on toliko znaci u zivotu.

Poslednja izmena:
Vidi Ogi, IP je najmanja stvar u celoj prici. Sve drugo se poklapa, to je bitnije. A zasto si ti banovan odavde znas i sam, to je vec legendarna prica na Forumu. Hvala sto si primetio da zatvaram tredove, to mi je izmedju ostalog i deo posla ovde.
Prica zavrsena.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno