Šta je novo?

nokia 6230i vs samsung E720

tomazino

Čuven
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
619
Zanima me da li je neko probao oba modela i kakvi su mu utisci. Da pomenem samo da mogu oba modela da nabavim po identicnoj ceni (240E). Hvala unapred.

Pa meni je 6230i nekako isfuran fazon. Svako dete iz komšulika koje se pali na nokiju ima takav phon. Nema mnogo ljudi s telefonima na preklop, pa moj glas ide Samsung-u. Sad sam u toj nekoj fazi, mada o ukusima ne treba raspravljati.
E sad o funkcijama.
Nokia ima malo jaču kameru, al je to nešto neprimetno. Samsung ima blic, nokia ne! Samsung nema externu karticu, nokia ima. Samsung ima ekran od 262.144 boja, nokia samo od 65.536 boja. Slike deluju DOSTA živopisnije na Samsungu, a to negde pokriva i lošiju kameru, tako da slike na samsungu izgledaju dost bolje nego na nokiji. Lično sam držao oba telefona u rukama.
Jedinu manu samsungu bih stavio to što nema IC. Prenos je mnogo brži preko BT, ali koliko ljudi ima ugrađen BT? To mu je velika mana.
Generalno gledano, ja bih bez ramišljanja uzeo Samsung.

A mp3?
A MMC?
A Nokia je Nokia?

Mislim da je poredjenje malo nerealno, 6230 je bila loodilo kad se pojavila, a to da je svako ima samo dokazuje kvalitet. Svojevremeno je drugar vozio 3310, a ko sto pomenuste, svaka ga je shoosha imala, pomerao sam mu jetru zbog toga, ali sam ipak priznao da je telefon, tada dodushe, bio zakon. Situacija je ista i sa 6230(i), a bogami i sa 6600. Mene bi ubedila mogucnost prosirenja memorije i mp3 player prihvatljivog kvaliteta. U to imash i podrzan Java MIDP2.0 standard, pa je verovatno moguce naci neki kvalitetan Java player, u koliko ti je preinstalirani los.
Sto se tiche kamere, nisam jos imao iskustva sa telefonima koji je imaju, ali da mi ne bi nedostajala stalno pitam korisnike telefona sa istim da li je koriste i kako ih sluzi. Odgovori su uglavnom isti. Opali se desetak slika, dok ih prodje volja, a onda, bukvalno skuplja prashinu na poledjini telefona.

Na kraju krajeva sam pogledaj specifikacije pa odluci. Moj glas za Nokiu.

Nokia 6230i vs. Samsung E720

Pa meni je 6230i nekako isfuran fazon. Svako dete iz komšulika koje se pali na nokiju ima takav phon. Nema mnogo ljudi s telefonima na preklop, pa moj glas ide Samsung-u. Sad sam u toj nekoj fazi, mada o ukusima ne treba raspravljati.

Jos jedan od onih koji kupuju telefon po principu ko_ga_ima_a_ko_ne... To je zalosno.

E sad o funkcijama.
Nokia ima malo jaču kameru, al je to nešto neprimetno. Samsung ima blic, nokia ne! Samsung nema externu karticu, nokia ima. Samsung ima ekran od 262.144 boja, nokia samo od 65.536 boja. Slike deluju DOSTA živopisnije na Samsungu, a to negde pokriva i lošiju kameru, tako da slike na samsungu izgledaju dost bolje nego na nokiji. Lično sam držao oba telefona u rukama.
Jedinu manu samsungu bih stavio to što nema IC. Prenos je mnogo brži preko BT, ali koliko ljudi ima ugrađen BT? To mu je velika mana.
Generalno gledano, ja bih bez ramišljanja uzeo Samsung.

Jaka korist od blica na krs kamerici. Mislim, ubaciti blic na kamericu koja ima 1 Mpx je tipican marketinski potez. Drugo, Samsung ima manji ekran, slabiju bateriju (800 mAh naspram 900 mAh koliko ima Nokiin model). Trece, logicno je da slike deluju bolje na tom ekranu nego na onom koji imaju 65 i kusru hiljada boja. I kome treba IC pored BT-a? A prica kako malo ko ima ugradjen BT je smesna, najjeftiniji bt dongle je 20 e a da ne pricamo koliko je prakticniji od IC-a.

Moj izbor bi def. bila Nokia.

replay:
Onaj ko koristi telefon za slikanje zna da razlika između 1 i 1.3 mpx nije velika. Nešto jako, jako sitno. Drugo, u malo zamračenijim prostorijana (ne gde je mrkli mrak), tamo gde je osvetljenje malo slabije, blic i te kako znači. Ko nije koristio kameru sa blicom to i ne zna. Da je to marketinški potez, ne bih se složio jer se dosta dobija na funkcionalnosti. Plus, idelno posluži kad se vratite kući iz grada, a ono mračno i ne možete da potrefite ključ u bravu, pa koristite blic da osvetlite 🙂 Da li telefonu dosta "drži" baterija, ne zavisi samo od kapaciteta baterije. Smešno je da to neko tako poredi 😀
Glavni ekran jeste manji, ali to je telefon, ne PDA. Ukoliko ti treba veliki ekran onda uzmi smartphone. Neka Motorola A1000/1010, SE P910i, etc.
BT jeste praktičniji od IR. Brži je, nije potrebna optička vidljivost... Ali nađeš se sa nekim u gradu ko je uslikao nešto s mobilnim i želiš da ti pošalje sliku. 95% telefona koji imaju ugrađen BT imaju ugrađen i IR, ali telefoni koji imaju IR nemaju svi ugrađen BT. To su telefoni klase od 90 do 150-170 evra, a takvih je najviše.
Ne možeš očekivati da svi imaju 200+e telefone sa ugrađenim BT. A to kako ćeš ti prebacivati slike, programe, etc. s kompa na mob, to je tvoja stvar. Ja sam pričao o razmeni podataka između 2 moba.
I naravno, nemoj se odlučivati za izbor telefona na osnovu toga dal' ga neko ima ili ne. Da ne bude neke zabune. A ova dečica (kUdtiHaEX) nek' nastave flame.

pOz

Poslednja izmena:
I sta si ti sada rekao? 🙂

Pharos je napisao(la):
replay:
Plus, idelno posluži kad se vratite kući iz grada, a ono mračno i ne možete da potrefite ključ u bravu, pa koristite blic da osvetlite 🙂

Odlicno razmisljas :d , ako ces blic, bolje reci LE diodu da koristis u te svrhe, a bluetooth za prebacivanje smesnih slika i melodija... samo napred, to vredi 200+ e.
Poz i nema ljutnje

Malopre sam bio kod prijatelja koji radi u Nokia-i, i doneo mi neke modele da isprobam. 6230i, 6630 (samo maketa da vidim kako lezi u ruci). 6230i ima uzas kameru. Uporedjivati 1.3 i 1 mpx i po tome kvalitet kamere je smesno posebno za ljude na ovom forumu gde se pretpostavlja da imju neko tehnicko predznanje ili barem delimicno prate desavanja u IT svetu. Smem da se opkladim da neki Nikon, Canon ili Sony digitalni foto aparat sa 1 ili 1.3 mpx od pre par godina, ima za 10 klasa bolju sliku od npr. nekog danasnjeg mob. sa kamerom od 2 mp kao sto je SE k750i, Nokia N90 ili neki noviji Samsung. Kvalitet slike na 6230i je kao i na 6230 samo sto se ta ista umrljana slika na izlazu snima u 1.3 mp rezoluciji. Slike na E720 koje sam video nisu savrsene ali su upotrebljive. A kad je u pitanju video snimak uporedjivati ova dva telefona je najblaze receno - *****ski. E720 ima video u 352x288 ili nekoj slicnoj rezoluciji i u odnosu na 6230i izgleda zadivljujuce. E sad oni koji pitaju sta ce ti video na mobilnom - nije da mi treba, ali ako vec uzimam mobilni sa kamerom koja se debelo naplati, hocu da ona bude i upotrebljiva. A za one nafurane (cas izuzecima) koji su u fazonu uuuu dodaj jos malo i uzmi smartphone, on ima milion aplikacija, ...ac palac ovo ono, neka napisu koje to aplikacije koriste i zbog cega. Cime se to bave i koliko zaradjuju pa im je neophodno da od kuce do "obdanista" skinu sa interneta neki pdf i prouce ga i sl. Ja recimo radim dva posla, prvatni i "drzavni", i osim prosecnog organajzera nista mi vise nije potrebno da, budem iskren.

Vi koji se lozite na kamere u mobilnima potpuno zanemarujete osnovne namene mobilnog. Serija 6 Nokie je poslovni telefon, kamera je tu samo radi nekih informativnih momenata a ne da slikate svadbe, krstenja, klinkice u mraku kafica (sorry guru :d ) ili preplanula dupenca u tangicama na soc plazi u Becicima. Slicna je prica i za video. Razgovarati o mobilnima kroz prizmu kamere je promasena prica.

Sto se tice lozenja na kamere, mislim da cu najbolje objasniti moj stav u sledece dve recenice. Najradije bih uzeo E720 ili 6230 po ceni od 170E bez ikakve kamere. Ali ako vec dajem tih dodatnih 60-70 E za kameru na mobilnom, zelim da ona bude sto bolja.

tomazino je napisao(la):
A za one nafurane (cas izuzecima) koji su u fazonu uuuu dodaj jos malo i uzmi smartphone, on ima milion aplikacija, ...ac palac ovo ono, neka napisu koje to aplikacije koriste i zbog cega. Cime se to bave i koliko zaradjuju pa im je neophodno da od kuce do "obdanista" skinu sa interneta neki pdf i prouce ga i sl.

Pa recimo, meni treba ekstra veliki imenik (bez ograničenja po pitanju unosa, broja polja, karaktera i ostalog), dobar organizer sa alarmima, zabrana i odbijanje poziva sa detaljnim podešavanjima određenih situacija, mail client koji može da šalje i prima mailove bez ograničenja (sa servera raznih provajdera), memorijska kartica koja mnogo puta služi i kao prenosna memorija, veliki displej velike rezolucije da ne ćoratam i da maksimalno uživam u korišćenju, mogućnost povremenog (priručnog) snimanja foto, video i audio zapisa, mogućnost nesmetanog povezivanja i prebacivanja svih podataka sa i na računar (laptop)... Sve mi to treba, verovao ili ne, a telefon još mora biti i jeftin (trenutno je to Nokia 3650)...

Hajde sad ti meni reci koji to "običan" telefon može bolje da zadovolji sve ove zahteve od jednog smartphone (pa čak i najjeftinijeg) i ubedi me da je taj bolja kupovina...

Poslednja izmena:
Reko sam "cas izuzecima". Slazem se sa tobom, mozda bi i meni ponekad zatrebale neke od mogucnosti koje nude smartphone-i, ali u tom slucaju to bi morao da mi bude drugi mobilni. Preglomazni su za moj ukus, i koristio bi ih samo na poslu, eventualno kao zamena za laptop (ako se poslovi prosire pa mi organizacija preobimnog posla tako nesto bude zahtevala - daj Bozhe🙂). Nego mozda malo i sacekam sa nabavkom mobilnog, posto sam video da treba uskoro da se pojavi novi Samsung t809. Bruka. Da li je neko uspeo negde da sazna njegove specifikacije?

Nazad
Vrh Dno