Šta je novo?

Nokia 3230 - iskustva?

zendraqla je napisao(la):
Pa sta treba da nosim taj stand sa sobom? To nije 3g telefon. To sto on podrzava video call to je nebitno posto nema dve kamerice.

3g standard nema bas mnogo veze sa kamerama i sl. standard se odnosi na nacin prenosa podataka i odredjenu brzinu koja se postize. a to da li ima 2xCam i sl. je stvar izbora proizvodjaca. video call je samo usluga.

zendraqla je napisao(la):
Pa sta treba da nosim taj stand sa sobom? To nije 3g telefon. To sto on podrzava video call to je nebitno posto nema dve kamerice. A on je trenutno sigurno best buy ...

Kome treba, taj će da nosi. :)
Vidi, u momentu kada se 6630 pojavio na tržištu (ili, bolje rečeno, u periodu kada je projektovan) pravi 3G servisi poput video telefonije još nisu bili zaživeli (nisu još ni danas, iskreni da budemo, a setite se kako je prošao japanski NTT DoCoMo koji je među prvima uveo ovaj servis - umalo je propao jer je prerano uložio grdnu lovu).
Znači, mreža koje to mogu bilo je jako malo, pa su u Nokiji išli rezonom da je praktičnije da naprave uređaj bez tog dela hardvera (dodatne video kamerice), ali koji ipak može da podrži takav servis (kome je potrebno - kupiće dodatak), a ostali - kojima to ne treba - što da tegle teži uređaj, odnosno, što da plaćaju ekstra za funkciju koja im ne treba...
O ovom telefonu su naširoko vođene rasprave na mnogim specijalizovanim forumima i sve je ovo odavno rečeno više puta i široko je prihvaćeno kao objašnjenje tog njenog "nedostatka", pa me mrzelo da još jednom ponovo tupim, ali hajde...
Poenta cele priče je da je i 6630 već zastareo telefon po mnogim parametrima (zato su izbačeni 6680 i najnoviji modeli) i da se mi tu sad palimo i raspravljamo o nečem što i nema mnogo smisla - kao da je to sad neki najnoviji hit pa mu treba tražiti i meriti svaku dlaku (ko nam je kriv što nam je taj telefon postao aktuelan tek kada je cena pala na skoro trećinu početne)...
Za tu lovu to je fenomenalan telefon i realno pruža i više nego što vredi... A da je bolji od 3230 - bolji je, i 3G je, ma kako vi to formulisali.

velkod je napisao(la):
3g standard nema bas mnogo veze sa kamerama i sl. standard se odnosi na nacin prenosa podataka i odredjenu brzinu koja se postize. a to da li ima 2xCam i sl. je stvar izbora proizvodjaca. video call je samo usluga.

Upravo tako.

Znaci 6630 je malo poboljsani 3g symbian fixni telefon :d
Ja samo kazem da je mnogo glupo to sto su uradili. Pravi 3g mob je 6680.

Ljudi, 'oce li neko da mi pomogne, tj da mi napise sta se konkretno kvari na ovom telefonu, i kad ode na servis, da li moze da se sredi?

Kvari se isto sto i na ostalim telefonima..Nije on niti sta losiji niti sta bolji...Jednostavno stvar ukusa(po meni tel je uzas).Ako mozes da ustekas uzmi 6630 ako ne onda razmisli o 7610/6670(subjektivno misljenje)..

A sto ne odgovori na moje pitanje ?
Mozda ima pomoci :)

?! Ti si postavio pitanje za kineski jezik, a ja bas i ne kapiram u kom kontekstu, tako da bi bilo lepo kada bi malo jasnije preformulisao pitanje.

Dobro , koje jezike imas u telefonu ?
Ako imas engleski i par kineskih/tajlanskih sto pretpostavljam iz verzije
3.0510.0 koju si naveo i koja je predvidjena za daleki istok ,
trebao bi da promenis na neku EURO verziju npr.
3.0505.2 ili 3.0517.1
sa kojom ces imati siguno manje problema .

Od jezika imam samo engleski, nemacki i turski ;) pa pretpostavljam da je za evropsko trziste. Nego, kazes da bi trebalo firmware da upgrade-ujem na 3.0505.2, ili na 3.0517.1. Zar 3.0505.2 nije starija u odnosu na ovu koju ja imam (3.0510.0, 06.03.2005.)? Drugo, da li ikako mogu da skinem ovaj O2 brand? Ne smeta mi nesto preterano, ali bih ipak voleo da ga se otarasim :)

Poslednja izmena:
Ovako su izlazili Data_Package (dp)
3230 RM-51 3.0510.0 dp_17.0 china
3230 RM-51 3.0505.2 dp_19.0
3230 RM-51 3.0512.0 dp_22.0 china
3230 RM-51 3.0517.1 dp_27.0

Vidi ne bi bio prvi put da Nokia uradi za nekog operatera posebnu verziju, moj drugar ima 3.0505.2 vec 5 meseci nije mu se nijednom restartovao,
a i ako budes hteo da menjas 3.0517.1 ces malo teze dobiti za sad, jer je bas "sveza", pa je nemaju bas svi.
U svakom slucaju bi trebao promeniti .

Poz
:)

Poslednja izmena:
Gledacu da promenim kad budem mogao.
Citao sam gomilu toga na netu, i negde kazu da 3230 ima symbian 70, a negde da ima 8.0. Ja imam 7.0, da li bih mogao da stavim 8.0? I kako se to radi, i sta se dobija?

sPoK je napisao(la):
Ovako su izlazili Data_Package (dp)
3230 RM-51 3.0510.0 dp_17.0 china
3230 RM-51 3.0505.2 dp_19.0
3230 RM-51 3.0512.0 dp_22.0 china
3230 RM-51 3.0517.1 dp_27.0

Vidi ne bi bio prvi put da Nokia uradi za nekog operatera posebnu verziju, moj drugar ima 3.0505.2 vec 5 meseci nije mu se nijednom restartovao,
a i ako budes hteo da menjas 3.0517.1 ces malo teze dobiti za sad, jer je bas "sveza", pa je nemaju bas svi.
U svakom slucaju bi trebao promeniti .

Poz

RM-51

NEW DATA PACKAGE VERSION 27.0 (MCU SW 3.0517.1) FOR ORANGE

New data package v27.0 (MCU SW 3.0517.1) has been released only for
Orange UK variant.

Samo za Orange UK variant

Nebi trebalo da mozes da stavis 8.0 na 3230, bar su meni tako rekli za 6670. A verzija symbiana na 3230 je 7.0

Ok, znaci, nista od Symb 8, kao ni od 3.0517.1, posto je radjen za Orange. Koji FW ima noviji od 3.0510.0, i sta sve ispravlja? Ceprkao sam po netu, i nisam nasao nista :(
Da kucnem u drvo, vec 3 dana se ne resetuje, i sve sljaka okej. Sada me zanima da li fon moze da primi DV RS MMC, ili samo RS MMC? Hteo bih DV ako moze, i koja je razlika u potrosnji baterije u odnosu na obicnu RS MMC (znam da DV radi na 3v i 1.8v, dok obicna radi samo na 3v)?
Da li je nekom usporio tel kada je stavio 256 MB ili vise?

Posto odavno nisam gledao verzije symbiana necu da ti kazem pa da te zeznem. A DV RS MMC moze da radi na njemu samo je malo vise glupo uradjeno vadjenje i stavljanje te kartice posto mora da se skida zadnja maska. Nema razlike u bateriji. Cak je manja zato sto ga vise cackas. A ne usporava mob u obicnom radu, a brzinu moba primetis tek kada udjes u neki folder pun filmova, slika ili necega drugog.
Poz :wave:

Ja ti preporucujem 3.0505.2 , a ti vidi :)

Probaj pa vidi i obavezno javi. ;)

Ja mislim da je 6630 best buy symbian telefon i da si se zeznuo.A sto se tice 3230,on ima jedan od najboljih ekrana!

Ma jok... 6630 mi lici na onaj noz cime pekari seku burek... uzasno odvratan telefon.
To sto je 3G mi nista ne znaci, to sto nema radio je hendikep, to sto 3230 ima sporiji procesor mi opet ne smeta, mp3 player ne koristim, pa mi je sve jedno da li je stereo ili mono... Sve radi odlicno, cak je prestao i da se resetuje ;)

3G ti jos ne treba, radio nebi ni slusao, e sto se tice brzine procesora e to mi je vec bitno tako da mislim da si po tom pitanju pogresio. I meni nije nesto extra lep 6630 ali je najbolji za sada za neke normalne pare. Kada bi malo vise pala cena 6680 e to bi kupio. A do tada cekam nesto jos bolje :d

Update.
Telefon vec 20-ak dana radi k'o sat. Druga stvar, na netu sam procitao da 3230 ima bug, dok mu radi osvetljenje, iz zvucnika se cuje tiho ali primetno zujanje (to je postojalo i kod mene)... na nekim forumima sam citao da je to hardverski problem. E sad, posto sam mu instalirao i kopirao gomilu gluposti, resim ja da bekapujem imenik i poruke, i formatiram sve zivo komandom *#7370#. Sve se lepo zavrsilo, i sto je najlepse, zujanje je prestalo (javlja se samo u trenutku kada se iskljucuje svetlo, sto traje pola sekunde) ?!
Nije mi jasno na koju foru, ali eto... Mozda nekom zatreba.

Možda se ne čuje iz zvučnika uopšte? Na dosta telefona se čuje zvuk iz tastature, tj. od dioda koje je osvetljavaju. Prestanak zujanja nakon resetovanja telefona ne mogu da objasnim, u bilo kojoj od varijanti. ;)

I ja sam citao o tom zujanju. Postuj to na forumu na kome si to procitao i onda da vidimo da li je to uspelo kod vise ljudi ili si ti veliki srecnik, ili si mozda ogluveo :d

Stormbringer_bg je napisao(la):
Update.
Telefon vec 20-ak dana radi k'o sat. Druga stvar, na netu sam procitao da 3230 ima bug, dok mu radi osvetljenje, iz zvucnika se cuje tiho ali primetno zujanje (to je postojalo i kod mene)... na nekim forumima sam citao da je to hardverski problem. E sad, posto sam mu instalirao i kopirao gomilu gluposti, resim ja da bekapujem imenik i poruke, i formatiram sve zivo komandom *#7370#. Sve se lepo zavrsilo, i sto je najlepse, zujanje je prestalo (javlja se samo u trenutku kada se iskljucuje svetlo, sto traje pola sekunde) ?!
Nije mi jasno na koju foru, ali eto... Mozda nekom zatreba.

verovao ili ne to je bilo i mom drugu pa mu je prestalo :p

Meni jos nije prestalo na 6680,pomalo nervira ali sta da mu radim,neznam dal bi mu flesovanje pomoglo ali me i mrzi sad.

I, nakon duzeg koriscenja, kakvo je misljenje o telefonu?

Trenutno sam u slicnoj dilemi: 3230, 6630, 6680, 7610?

uzmi 6630. Meni je ok. Sto se tice 3g isto mislim da ti nije najneophodniji sada.. Cekaj da padne cena.

Znam da je 6630 po svemu bolji od ostalih, ali brate mnogo mi je ruzan
dok mi se 3230 veoma svidja.

Kakav je 3230 u odnosu na 6600? Znam da ima bolju kameru, ali je memorija ista, softver takodje. Kakav je po pitanju brzine?
Takodje cuo sam da 3230 ima nesto slabiju bateriju u odnosu na ostale pomenute telefone. zanima me moze li se staviti jaca baterija?

3230 ti je malo unapredjena 6600,nije mnogo bolji,mislim da samo ima bolju kameru (1MPx) i radio u odnosu na 6600,po ostalom bi trebalo da su potpuno iste i apsolutno se ne isplati dati slicno toliko ili cak vise para za 3230 nego za 6630!
Pozdrav ,)

Nazad
Vrh Dno