Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
znači ono što sam napisao 🙂 postoje različiti algoritmi za resize a on je koristio "pogrešni"

Haha bacas nas na muke, mozda je Nokia koristila PureView algoritam 😉
I nije resize nego oversample-ing, velika je razlika.

pa razmisli sam ako je oversampling zašto onda ne postoji opcija da se slika samo u 5 MP i da snimanje uzme 3 desetinke kao kod 808 a ne 3 sekunde kao kod 1020 😉

Može da slika samo u 5MP, ima ove 3 opcije:
2014-06-21081237.jpg

3sek. čuva, ali čuva i 5MP i DNG fajl od 40MB. To ne radi 808, imaš opciju ili ili, ne obe, i u 38MP kada čuva fajl je 10MB.
Konkretno se ovde vidi u klipu što Emix postavi, da je izabrao 5MP + DNG i da čuva 3sek:
https://www.youtube.com/watch?v=TPmxGcm1s3c&feature=youtu.be&t=3m50s

Ili misliš da i u samo 5MP snima isto 3sek? Svakako nema dodatni procesor kao 808 za ove radnje, ali samo u 5MP je mnogo 3sek.

Poslednja izmena:
Kao sto rece Ivan, razlika je kad imas graficki procesor koji obradjuje tu raw sliku i oversample-uje na 5mpx...tu je 808 kompletnija, i po tome se vidi da je R&D tog modela radjen godinama, negde se spominje period od 2008 - 2012 kada je izasla.
1020 sve to radi uz pomoc cpu-a. E sad ne znam dal se tu koristi Open CL pa i sama graficka (Adreno) je ukljucena u proces, nesto kao sto je na AMD/Nv karticama na desktopu...pri konvertovanju filmova (dekodiranje/enkodiranje frejmova).

Verujem da je Nokia iskoristila pun potencial SoC-a na Lumia modelu, zato i ne mogu da naprave brzi Shot 2 Shot time.
Znaci pre bih rekao da oversampling 808 radi hardverski (sto je mnogo efikasnije) dok 1020 to radi cisto softverski preko cpu-a.

Poslednja izmena:
Postoji i jedna prednost kod toga da oversampling radi CPU, a ne posebno dizajniran čip kao kod 808- a to je da mogu da menjaju algoritam. Recimo izađe novi update i oni promene algoritam, pa budu bolje slike. Kod 808 si samo osuđen na to što radi taj čip (nije da ne radi dobro i brzo). To je kao glavni razlog zašto je MS odustao od toga, mada ja mislim da je Nokijino rešenje na 808 bolje, iako ne može da se menja. šta će mi da ga menjaju.

Postoji i jedna prednost kod toga da oversampling radi CPU, a ne posebno dizajniran čip kao kod 808- a to je da mogu da menjaju algoritam. Recimo izađe novi update i oni promene algoritam, pa budu bolje slike. Kod 808 si samo osuđen na to što radi taj čip (nije da ne radi dobro i brzo). To je kao glavni razlog zašto je MS odustao od toga, mada ja mislim da je Nokijino rešenje na 808 bolje, iako ne može da se menja. šta će mi da ga menjaju.

Slazem se ali taj algoritam su radili veoma dugo a on je osnov i za 1020 a mozda i buduce modele..

U proizvodnji je i jeftiniji 1020 zbog manje hw komponenti, gde je 808 sav nabudjen - klasican Nokia Symbian dizajn (hocu reci snagator).

Kao i u Relly-u mnoge stvari na danasnjim kolima primenjuju se iz 80ih i 90 god uz sitne modifikacije, to je taj recept Provereno je i Radi.

Razvoj 1020 je bio mnogo brzi, imali su jasan cilj, dok je 808 malte ne ostao nesto poput Prototip-a...

Bas me zanima, ali sigurno je 1020 bolje prodavan od 808mice.

U svakom slucaju respekt za oba.

Poslednja izmena:
ma 808 je mnogo slabo reklamiran, i mnogo je malo napravljeno.

ladno nigde u srbiji ne mogu da nadjem 1020.Ako neko provereno zna gde ima ili prodaje svoj nek me cimne na PM

ladno nigde u srbiji ne mogu da nadjem 1020.Ako neko provereno zna gde ima ili prodaje svoj nek me cimne na PM

Uzas, pa sta je tooo?? Zasto nestasica?

I ja planiram da ga uzmem al za mesec dva...

Pre se secam 8310 si mogao naci i posle 5 god u radnji...prosla ta vremena..

Poslednja izmena:
Ima ali po nenormalnoj ceni. Nema za 350-360e koliko se kreće, dobiće ponovo. Teško se prodaje, uglavnom poručuju. ***, nije to S4, S5, G2 itd. to ima svuda. Iphone stavim na oglas i ode za 1 sat, i to sam opalio cenu, marketing ***. Ako neko zna gde ima neka pusti i meni PP, ali pre @hunder-a :d

Tacno me teraju da uzmem onaj K Zoom.Imam ga za 290e nov sa 24m garancije.

pa razmisli sam ako je oversampling zašto onda ne postoji opcija da se slika samo u 5 MP i da snimanje uzme 3 desetinke kao kod 808 a ne 3 sekunde kao kod 1020 😉

A ko ti je rekao da ne moze samo 5mpx da slika?? I sta je to pogresan resize?

Ladno ima. Ali po oglasima vidim da ih prodaju za 370e sa vipa.. hunder je napisao 290e a ja videh samo S4 zoom za te pare ili malo manje..

To je cena za mene. Imam neke veze,poznajem neke ljude al oni nazalost nemaju 1020. Jel na ovom k zoom isti senzor ko na qx10 . I koliko je pametno kupiti ono socivo posto je cena 100e novo.

Pa da, isti senzor kao na qx10. Ako je 100e novo to se i isplati.. al onda nemas xenon kao na K zoom. Kad vec imas priliku kupi taj K za 290e pa daj da vidimo sta sve moze, posebno mislim na rucna podesavanja, zoom, xenon (za snapshotovanje i auto podesavanja verovatno nije nista bolji od Z2/S5, blizi je Z2 zbog samog senzora i njegovih karakteristika).

Pa sta znam.I mene vuce ovaj zoom gledao sam galeriju na flickr i slike su jako dobre.Doduse ima i krs al *** meni se cini bolje od Z2.Plus full manuel iskustvo.To je ono sto mi je falilo kod Z2.Al opet zelja mi je da probam i ovu lumiju 1020.Dao sam rec sam sebi.Al *** veca sila izgleda.Popularan je ko krme u Teheranu 🙂

Pa je6iga, po netu imas i dobrih i losih semplova sa svih tih kamera. Pogledaj one sto sam postavio u k zoom temi.. ima i odlicnih i onih u rangu Z2 ali i losijih. Na flickru ima dosta obradjenih fotografija.

Kad je vec 290e kupi pa se zezaj par dana, sumnjam da ces eventualnom prodajom izgubiti i evro, mozes samo da zaradis 🙂

Poslednja izmena:
uzmi taj zoom kad ga imaš već za te pare da ga ima bar neko na benchu 🙂 inače može to da bude jako korisno imati optički zoom u relativno malom pakovanju

A ko ti je rekao da ne moze samo 5mpx da slika?? I sta je to pogresan resize?

mislio sam da ne može tj. bar ranije nije moglo, u svakom slučaju interno radi prvo sa full rezolucijom, nije resize pogrešan samo je drugačiji algoritam, ništa strašno 😉

Poslednja izmena:
uh muka mi je da da tražim, u svakom slučaju ako imaš Photoshop (mada i neki obični programi to rade) uradi resize neke full slike sa Lanczosom i uporedi sa 5 MP slikom sa telefona pa uploaduj da vidimo, to ti je 2 minuta

Pogledajte na pik.ba, ima koliko hocete Lumia 1020 i 808 🙂

Šta im znači? Gledaju .rs. Da naruče i da im pošalju imaju i ovde na KP.

Kakva je 1020 pri slikanju mrdajucih objekata, kola, basket, ljudi u pokretu pri SS 1/16000 1/8000 ???

Takva da avion koji pri poletanju ide preko 300 na sat nije mutan 🙂

Koliko je realno losa baterija na 1020 i koliko je pametno kupiti camera grip za 50e.I da li ima neko da proda svoj,koji ne koristi 🙂

^ još nisi našao? Nema uopšte ili ima ali su cene full. Po 350e ja nisam našao, samo da se naruči i stiže za par dana. Gde si gledao? Ima li negde povoljnije da može da se naruči?

Nazad
Vrh Dno