Šta je novo?

Nod32 vs Avast vs Avira

• Začetnik teme Začetnik teme Matori
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Matori

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
320
Procit'o sam megadebeli thread o antivirusima, ali skoro nista korisno nisam naucio (za razliku od ostalih debelih threadova na ovom forumu). Jedino mi je uspelo da suzim izbor na ova tri antivirusa (a i to nije definitivno). Problem je u pogresnom konceptu - cak i kad bismo utvrdili koji je AV najbolji overall, kakve bismo koristi od toga imali? Razliciti juzeri razlicite parametre razlicito vrednuju...
Posto trazim preporuku, detaljno cu opisati svoje preferencije. Ali ovaj thread ne treba samo meni da sluzi. Zato pozivam sve koji imaju validna i konkretna svedocenja tipa "taj i taj AV je opipljivo bolji od onog i onog po tom i tom parametru..." da ovde ispisu svoje (argumentovane) zakljucke.

O mojoj istoriji i preferencijama
Sto se antivirusa tice, mojih dvadesetak godina u IT bransi deli se na tri perioda - pre, za vreme i posle vladavine F-prota (npr. Norton iz prvog perioda pamtim po dobrom, a iz treceg perioda po losem). A ovaj treci period opet mozemo podeliti na dva - 3a, kad nisam imao nikakav antivirus; i 3b, kad sam "koristio" (besplatni) AVG.
Period 3a traje otprilike od verzije 7.1, pa do danasnjih dana, kad je AVG resio da šutne besplatne juzere. I eto, here we are, doslo je vreme da pojedem žabu i da prostudiram sta sve od AV galanterije postoji na trzistu... (To je trebalo da uradim jos pre 5 godina, kad sam shvatio da je AVG s*anje...)

Zasad sam izabrao ova tri (instalirao bih mozda i sva tri, ako se medjusobno trpe) i interesuje me za sva tri u cemu su dobri, a u cemu su losi. Posebno molim nekog ko ima dva od ova tri programa (ili jos bolje - sva tri), da isprica za sta koji koristi i narocito - da mi preporuci redosled instalacije.

Sta je meni kod antivirusa najvaznije?

1. Da se da lako (i potpuno!) deinstalirati. Da ne radi apsolutno nista osim onog sto sam mu ja odobrio! (Jasno je da Norton i Kasperski padaju kao kruske vec na prvoj tacki)

2. Da sto manje opterecuje masinu. Da ne dolazi u kolizije sa drugim softverom.

3. I naravno, da bude sto bolji u detekciji i ciscenju virusa 😀

Za sta (i kako) mislim da koristim AV?

a) Na kucnom racunaru da skeniram nesto sto sam upravo downloadovao, pre nego sto pocnem to da koristim. Jednom do triput mesecno da skeniram ceo hard, ili barem vitalne lokalitete.

b) Na obicnim racunarima u firmi isto to (sken celog sistema, naravno, cesce i temeljnije nego kod kuce), plus skeniranje sumnjivih diskova sa drugih racunara.

c) Na Jasmininom* racunaru cu morati da drzim rezidentan AV, plus jos neka dodatna obezbedjenja

*Jasmina je koleginica, posebno nadarena za prikupljanje virusa :d. Otkad sam dig'o ruke od F-prota, bio sam dosta uspesan u otklanjanju virusa "rukom"; Jasmina me je prva prinudila na kapitulaciju. Da se ona nije kod nas nedavno zaposlila, verovatno bi protekle godine pre nego sto bih se iscimao da nadjem novi AV... 😀 ,)

Eto, otvorio sam vam dusu. Znate koje programe volim, a koje ne volim. Znate koje stvari su mi principijelno bitne. Znate za sta konkretno hocu da koristim AV...
Sad, udrite! Hocu reci, navalite sa (argumentovanim i konkretnim) preporukama i antipreporukama... Hvala.

Pod tackom 1...u naslovu si naveo ova 3 antivvirusa i sva 3 vise dzaraju ono sto mu nisi dozvolio nego norton i kaspersky...prema tome lepo instlairaj bilo koji od njih na racunar...pa testiraj...svaki antivirus dolazi u koliziju sa drugim antivirusnim softverom dok sa vecinom radi ok...tako da...sta da ti kazem 🙂

Koristio sam i nod32 i avast i aviru. Nod32 ne opterecuje mashinu, ali - 1. nije besplatan i 2. ume da propusti ponekad neshto (ne znam kakva je verzija 4, ali 2.7 i 3 su bile ovakve). Avast malo vishe smara mashinu, u principu dobro detektuje. Avira troshi malo resursa, jako dobro detektuje, ali u besplatnoj verziji nema e-mail skener.
Trenutno koristim Aviru, zato shto mi je vazno da AV ne troshi mnogo resursa, a za e-mail ionako znam shta moze, a shta ne da se otvara.

Koristim Aviru 4.8 home varijantu. Instalirao, poslali mi kljuc i stvarno sam zadovoljan. Bio sam kod komsije koji je falsovao neki W32cybdoor i kojeg Avg 8.5 free nije uspeo da obrise. Deinstalacijom istog iinstalacijom avasta sve je kako treba.
Pre toga sam korsitio, na mojom masini Aviru 8, nije bila losa, ali je imala nekih propusta oko brisanja fajlova.

Jos jedan glas za Aviru. Zaista sjajan antivirus. Mada je i Nod32 vrhunski. Svaka preporuka.

I ja sam koristio sva tri.
Narodni nod32 ali odavno, tako da ne mogu da komentarisem novu verziju.
Avast sam koristio nekoliko godina i puko mi je film kada mi je USB zarazio sve particije, a Avast je cutao ( dobro i ja sam bio kriv😛). Inace je OK, narocito za skeniranje pre podizanja Windowsa.
Zadnjih godinu i po dana imam Aviru i na desktopu i na laptopu sa 512 Mb RAM-a. Prvo sam imao Aviru 8 free, posle Premium sa 6 mesecnom licencom , a sada Aviru 9 premium. Verzija 9 u odnosu na 8-icu se brze apdejtuje, skoro odmah po detektiranje mreze, tako da na laptopu mi se uspore druge aplikacije (da potsetim - samo 512 Mb).
Preporucujem Aviru, u sprezi sa Comodoom ili Outpostom.

Ja koristim Aviru Premium security suite, i zadovoljan sam, stvarno malo trosi resurse i odlicno "hvata" viruse i ima odlican firewall!:wave:

koristio sam nod nece vishe na moj komp jednostavno nije uspio da obrise niti da detektuje neke stvari

avast koristim dugo vremena i na staroj masini a i na novoj
ne zahteva mnogo memorije kako neki pricaju, zauzima sad oko 30k a stavljen je na provjeravanje svega i svacega

imao sam aviru ali smarala me sa kupi me, kupi me kupi me i isto nije neke viruse mogla ocistiti doduse nije ih mogao ni avast

posto sam duze vreme koristio avast svaka preporuka

Probaj Symantec Antivirus ili Endpoint Protection.
Iz iskustvati kazem da je brz, lak i jednostavan (za razliku od ostalih Norton/Symantec proizvoda)
Prijatno sam se iznenedio sa dobrom funkcionalnoscu doticnog programa.

A za NOD32 nisam siguran citajuci po raznim forumima da se krekovane verzije dobro apdejtuju.
Jedan prijatelj koji ima licenciran NOD32 je skenirao odredjeni USB i nasao 20-ak virusa/malwera.
A na krekovanom i apdejtovanom NOD32 (iste verzija) nista nije nadjeno!
A Avira mi je cudna- negde odlicno radi, a negde svaki cas prijavljuje keylogere, mada ih nema (cak je i u .mp3 fajlu prijavio).

A sto se tice Avasta- neki dan sam prijatelju narezao CD sa wallpaperima i screensejverima.
Kad je ubacio CD i krenuo sa kopiranjem- poceo da prijavljuje sve i svasta, i navodno ih na kraju ocistio da ih nije morao brisati (stavljati u karantin)
A moj komp svaki dan skeniram sa MalwareBytes-om, Spyboot-om i Nortonom.
Komp mi je skeniran u zadnjih mesec dana sa 3-4 razlicita AV (F-secure, KAV, Symantec, NOD32) i ni jedan nije nasao niti ijednu pretnju medju fajlovima koje je njemu Avast prijavio.
Avast ima mnogo laznih uzbuna i to me nervira.
Instalirao sam mu posle Symantec Endpoint Protection, i kaze da je zadovoljan.
Toliko od mene...
Nadam se da nisam smorio 😉

Nadam se da nisam smorio 😉
Ne, naprotiv! Zahvalan sam na dobrom odzivu. Trebace mi vremena da klasifikujem postovane informacije, pa da koliko toliko ekonomicno dam komentare i postavim eventualna potpitanja. U ovom momentu prvenstveno osecam obavezu da polozim racune ljubiteljima Nortona i Kasperskog sto sam onako pausalno diskvalifikovao njihove pulene...

Odavde do kraja posta su moji pokusaji da osvezim secanja (stara izmedju 5 i 10 godina) na iskustva sa Nortonom i Kasperskim. Koga to ne zanima, moze prosto da preskoci...

Kasperski
Ovaj AV sam, priznajem, probao samo jednom u zivotu. Imali smo (u kancelariji) jednu veliku reorganizaciju 2001. Znao sam da cu u roku od par dana ubiti sve racunare i instalirati ih ispocetka, pa sam bio resio da bezbolno isprobam Kasperskog. Instalirao sam ga i krenuo da podesavam... ne secam se sta. Secam se samo da mi NISTA nije dozvolio. Ja ni tada nisam bio "kuče od juče" (imao sam vise od 10 god. iskustva) i, premda se ne secam o cemu se radilo, mogu sa sigurnoscu da kazem da to nisu bile gluposti. I da nije moj diletantizam bio razlog sto nisam uspeo. (Mozda prosto instalacija nije valjala?!)
Definitivno, Kasperski je bio nekooperativan. Ja sa svoje strane mogu da priznam da sam bio bahat i "na kraj srca" (mozda sam vec tad imao predrasude!?).

Dakle, nemam nikakva iskustva sa Kasperskim koja bi me navela da odvracam druge ljude od koriscenja tog programa. Ali znam da MENI ne odgovara (ja volim da me programi "bespogovorno slusaju").

Norton
Vec sam rekao da sam pre prelaska na ljubljeni F-prot koristio izmedju ostalih i Nortona, te da sam ga zapamtio po dobrom. Zato sam mu nekoliko puta pruzio sansu posle, kad sam digao ruke od F-prota. Osim jednom (to iskustvo cu posebno ispricati), svaki put je "blew up"...
Generalno, svaki put je gusio masinu (i petljao se u fajl sistem!). To je, naravno, vremenom dovodilo do zelje da ga deinstaliram - sto mi nikad nije uspelo u potpunosti. Barem dva-tri puta sam poslednje tragove Nortona otklanjao formatiranjem diska i instalacijom svega od nule. Secanja su mi izbledela, pa cu ispricati samo dva konkretna iskustva, jedno dobro i jedno lose.

Dobro iskustvo
Pre nekoliko godina (Norton 2003. je cini mi se, bio aktuelan) moj burazer je na nekom starom CD-u nasao "cetvorku", ili tako neku staru verziju iz devedesetih. Instalirali smo ga i bez problema apdejtovali aktuelne virusne definicije. Koristili smo ga nekoliko meseci sa velikim zadovoljstvom, nemam ni jednu jedinu zalbu. (Taj CD je, nazalost, kasnije izgubljen...)
Ne znam da li je danas slican poduhvat moguc. Ali svima koji bi voleli da imaju Nortona, a "pretezak" im je - preporucujem da probaju neku sto stariju verziju. Ako ne moze - ne moze; ali ako moze, mozda cete se usreciti... (Slicnu mogucnost imate i sa Kasperskim, jedna moja poznanica koristi neku staru verziju vec godinama i zadovoljna je...)

Lose iskustvo
Pre 5-6 godina, ne secam se da li je to bio Norton 2002, 2003 ili 2004, to verovatno nije ni vazno... Ubacim hard sa drugog racunara, da u Partition Magic-u napravim particije (ne secam se, mozda je bila samo jedna) i formatiram je. Uradim to i sa uzasom primetim da je (deaktivirani!) Norton "ispecatirao" tek formatiranu particiju...
Ne budi lenj, uverim se da je iz Start Upa izbaceno sve sto ima veze sa Nortonom i restartujem racunar. U task manageru poubijam sve procese osim onih za koje znam da nemaju veze sa Nortonom. Sad bi trebalo da je sistem "Norton free".
Onda na uvezenom disku ubijem particije, ponovo ih napravim i formatiram. Sta mislite da li je sistem bio "Norton free"? Naravno ne 😡...

Na kraju, duzan sam da kazem da ako imate probleme sa Norton suite ne mora znaciti da oni imaju veze sa antivirusom. Mozda, ako bi se SAMO antivirus instalirao (kao sto sam ja uspesno uradio sa onom "cetvorkom")...

Ja ti savetujem da probas Kaspersky 2010 bilo koju verziju...prijatno ces se iznenaditi...nista te ne kosta 🙂

Nakon isprobavanja mnogih antivirus software-a sam kupio licencu na 3 godine za Avira Premium Suite...
Moram da priznam da mi je manje zahtevna od predhonog avast-a (koji mi se isto pokazao sasvim fino, mada je umeo ponekada da ugnjavi racunar), i ono sto mi se dopada je da je izuzetno lagana za podesavanje (imam nekoliko foldera sa instalacijama i kao sto svi znamo, mnogi lekici se klasifikuju kao virusi i slicno...u aviri se takvi folderi prosto stave pod exclusion listu i vozi)...

Svaka preporuka...

P.S.Iskustvo sa Nortonom nezelim da spominjem, jer je bilo kao u horor filmu :S:

P.S.S. Norton je toliko "lako" ukloniti sa racunara da je i sam Norton (Symantec) napravio "Norton Removal Tool" :d

Poslednja izmena:
Kaspersky je tata. Vredi svake pare za kupljenu licencu. Na mnogobrojnim sajtivima zauzima ubedljivo 2 mesto, posle bitdefendera, ne znam zašto, a kako sam koristio oba licencirana, dakle ne narodna, KAV (čitaj KIS) mi je neuporedivo najbolji. O NOD-u i Aviri neću da komentarišem. Ako hoćeš NOD onda pored njega moraš staviti barem AVG da bi bio imalo siguran (NOD32 i AVG mogu da rade zajedno bez konflikata i ne troše mnogo resursa) a Avira ima previše lažnih uzbuna.

taj novi symantec i endpoint protection imamo mi na faksu
mogu samo reci da je blagi uzas kompjuteri svi zarazeni usb kad donesem kuci prvo procedure ciscenja pa tek onda trazi sta ti treba.

kao sto je neko rekao avira ima exclusion ima i avast samo treba naci
navodim da ne bude da avast nema 😀

Symantec - Stay away from me!
Bez zezanja, totalno demolira registry, zato i ne moze tako lako da se deinstalira. Koliki mazohista moras da budes da bi ga instalirao vise od jedanput u zivotu ( a taj jedan put je bilo da bi ga isprobao)?

Nazad
Vrh Dno