Šta je novo?

Noctua U12S

Meni su pre tri dana stigla dve Noctue NF-F12, poručeni upravo sa QuiePC-a. Izašli su me 33 evra plus 6 evra poštarine i našim carinicima sa platio 845 din za PDV (ne carinu) i troškove obrade. Stigli za nekig 10 dana. Za osnovu za PDV je uzet račun koji je uredno stavljen u paket. Moje iskustvo sa naručivanjem iz Uk je pozitivno, uzimao sam stvari sa QuietPC i Specialtech-a, uvek je stizalo za 7-10 dana i carina nikad nije šacometrijski određivala osnovu, uvek je uvažen račun.

noctua U12S & NF-A15 Utisci

Danas sam se malo zabavio, testirao sam noctua U12S sa NF-A15 ventilatorom, dobijeni rezultati :

U12S orginal fan (fan 1500RPM)
CPU MAX 68C
AMD Package 59C

U12S fan NF-A15 (fan 1200RPM)
CPU MAX 67C
AMD Package 58C

U12S orginal fan (fan 1500RPM) PP (drugi fan NF-S12A 1200RPM)
CPU MAX 66C
AMD Package 57C

U12S fan NF-A15 (fan 1200rpm) PP (drugi fan NF-S12A 1200RPM )
CPU MAX 65C
AMD Package 56C

Ventilator NF-A15 u odnosu na orginalni NF-F12 koji dolazi uz NH-U12S hladnjak moze oboriti temperaturu U12S za 1C sto i nije neka razlika ! Medjutim, ventilator NF-A15
radi na nizem broju obrtaja (1200RPM) te je nivo buke dosta nizi od orginalnog ventilatora koji dolazi sa U12S !
Ako bih uporedio ventilatore NF-A15 i orginalni ventilator NF-F12 PWM (koji dolazi sa noctua NH-U12S) rekao bih da NF-A15 proizvodi dooosta prijatniji zvuk za uvo.

@Steamroller
posto posedujes hladnjake u12s u14s da li bi se zice za kacenje koje dolaze uz u14s mogle upotrebiti za kacenje NF-A15 na NH-U12S ?
PS postavio sam fotografiju u atachment-u mog nesretnog kacenja ;)

Prilozi

• U12S_orginal_fan.jpg
    U12S_orginal_fan.jpg
    359.3 KB · Pregleda: 56
  • U12S_NF-A15.jpg
    U12S_NF-A15.jpg
    356.4 KB · Pregleda: 57
  • case_U12S.jpg
    case_U12S.jpg
    292.2 KB · Pregleda: 82
  • case_U12S_NF-A15.jpg
    case_U12S_NF-A15.jpg
    318 KB · Pregleda: 76
  • kacenje.jpg
    kacenje.jpg
    226.1 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Izvinjavam se za offtopic, ali ima li neko iskustva sta NOCTUA NHC-12P SE14 vidim da kosta isto kao U12S? Nesto citam po netu nije mogao da ohladi I7 920 ni na blagom overclocku, jel moguce da je toliki fail?

a vidi sto da nije moguce da je fail, kojim slucajem da sam mogao probati NH-U12S pre kupovine - nikad ga ne bih kupio ! Zaista sa 212 EVO i A15 ventilatorom(koji se bez problema montirao na 212EVO) bio sam prezadovoljan, ovako sam bacio jos 3000 i izgubio 1000din na prodaji 212 EVO modela a dobio isto hladjenje !

Izvinjavam se za offtopic, ali ima li neko iskustva sta NOCTUA NHC-12P SE14 vidim da kosta isto kao U12S? Nesto citam po netu nije mogao da ohladi I7 920 ni na blagom overclocku, jel moguce da je toliki fail?

Poslednja izmena:

Kuler koji leži, tj duva u ploču nikad neće imati performanse kao tower (stojećki) kuler. Ti ležeći se kupuju ako imaš malo kućište pa nemaš drugi izbor.

@Gavran
vidim ode kulercic a i utisci o njemu niz slivnik , kolika je zapravo razlika izmedju nh-d14 i u12s kod tebe ?
@HighONE
ponovio se a nisi nas pocastio utiscima ;)

Kuler još nije stigao do mene - čim dođe, staviću rezultate. Mada, nisam ga uzeo zbog hlađenja, nego zbog sistema montiranja - ne očekujem neki bolji rezultat.... 612S je težak za stavljanje i onda mi pravi probleme kod montiranje bez vađenja ploče iz kućišta.

Poslednja izmena:
Svakako idu na kontroler za ventilatore to je jedan razlog a drugi nisam nasao u tom momentu pwm kod tog prodavca a kod ostalih mi bilo skupo da narucujem, vec imam jedan pa sve fercira kako treba :)

NH-U12S je stigao i montiran - radi bolje od 612s, ali ne preterano što se tiče temperatura - poboljšanje od 2-3C ipak postoji. Moram reći da je 612s u stvari imao montirana dva BladeMastera u push-pull, tako da je to u stvari bio 612PWM, i da je Noctua neuporedivo tiša od ovakve kombinacije. BladeMasteri se vrte na 2200 na maksimumu, dok Noctua na standardnoj krivi za ventilator ne prelazi 1000 obrtaja pri punom opterećenju. Ono što me oduševilo je način montaže - odličan je, lak i jednostavan. Bez problema se uradi montaža u kućištu. 612s baš i nije lako namontirati... Dakle, ja sam zadovoljan - s obzirom da je kuler bio vrlo malo korišten kad je stigao do mene, mislim da sam napravio dobar potez.

Da citiram..... "The Noctua NH-U12S simply blows me away when it comes to noise levels. At lower fan speeds, this cooler will be impossible to hear over other parts in the average user's case. This cooler is insanely quiet in its default single-fan setup. Noise levels are extremely low even with a second fan. Users can, should they be able to justify the price of a second Noctua fan, look forward to great cooling at nearly silent noise levels. "

Rame uz rame sa Corsair H90, dodushe sa DUAL FAN konfiguracijom, nisi trebao ni da razmisljash :D
Odlicna kupovina, nek te sluzi!

Gde kod nas moze da se nadje Noctua U12S ? Moze i na PM.

@HighONE

vidim prodajes u12s, kratko te drzalo zadovoljstvo ;)
Nego, javi utiske sa NH-D14 vs u12s.

Imao sam 2500K + NH-D14, extra :)
pre NH-D14 drzao sam hvaljeni H50 takodje na 2500K - noctua je H50 pojela za dorucak ;)

Nije me držalo kratko - kuler radi ekstra na i5-2500k na 4.5GHz. Pazi, prosto je neverovatno da kuler tog formata tako radi i da je nečujan. Prodajem ga zato što su mi porasli apetiti - mislim da procesor može još gore sa klokom... Nisam nezadovoljan kulerom ni malo - bolji je recimo od 612S za klasu. Činjenica, nije optimalna kupovina jer je tu 212 EVO - ali hladi bolje od njega, a ne čuje se.

Stigao NH-D14 - montiran i postavljen da radi. Prvi problem je bio sa pločom - podržava samo PWM na CPU_FAN headerima, pošto imam jedan NF-P12 PWM stavljen na procesor, druga dva fana prebačena na CHA_FAN splitterom. Šta da kažem, kuler je ekstra kvalitetan - nedostatak PWM-a je problem. Bolja varijanta je kupiti NH-D14 SE2011 gde oba fana imaju PWM i posle dokupiti mount za LGA115x. Hladi bolje od NH-U12S, imam 5°C u full loadu, ali je u odnosu na NH-U12S ogroman! i ipak glasniji zbog no PWM. Naravno, ovo negde neće biti problem. Moja preporuka za NH-U12S u svakom slučaju, jako kvalitetan hladnjak sa vrhunskom izradom i pakovanjem. Ne mogu ga porediti sa Hyper 212 EVO, ali meni je U12S radio bolje od Hyper 612S. Eh, da - uspeo sam da doguram do 4.7GHz stabilno ovako sa podnošljivim temperaturama u LinX AVX, tako da ide i preporuka za NH-D14. Pazite se pri montaži, samo telo hladnjaka je oštro kao žilet...

Poslednja izmena:
Ja sam peripetije sa NH-D14 i odsustvom PWM kontrole rešio tako što sam NF-P12 zamenuo sa NF-F12 PWM koji ide na CPU_FAN, a NF-P14 sam nakačio na CHA_FAN4 koji na sabljozubom ima zasebnu kontrolu obrtaja od ostalih konektora i radi sa 3 pinskim ventilatorima. Na taj način matična i dalje dobija signal za CPU vent, a moguća je i fina regulacija obrtaja tako da je tišina zagarantovana.
Ja sam se kod NH-D14 bojao da će biti glavobolje zbog njegovih dimenzija prilikom stavljanja na matičnu jer nisam želeo da je vadim iz kućišta, ali mogu reći da je instalacija bila jedna od najbezbolnijih koju sam ikad radio, obavio sam posao za nekih 10min na AMD konfiguraciji.

SecuFirm2 je daleko najbolji i najlaksi sistem za montazu koji sam ja probao - recimo montaza Hyper612s, koji je sam po sebi dosta dobar kuler, je cista patnja za izvesti ukoliko je radi jedan covek. NH-D14 sam montirao bez vadjenja ploce bez ikakvih problema. Mislim da i Phanteksi koriste neki slican sistem montaze.
@SlobaL - i ja sam resio problem slicno - napred je NF-P12 PWM, a NF-P14 u sredini i NF-P12 koji je sad case fan su na splitteru sa CHA_FAN headera koji podrzava regulaciju obrtaja voltazom.

Poslednja izmena:
Jeste nekro, ali opet je bezveze da pravim novu temu, stiže model u jeftinijem (redux) ruhu:

Noctua Redux ventilatori nisu samo najgori Noctua ventilatori ikad, već možda najgori ventilatori uopšte.

Uprskali su sa tim reduxom...gora verzija originala.

A šta to kao fali Redux-ovima?

Ako pitaš za U12s Redux vs. stari U12s: 4 cevi umesto 5 (downgrade), inferiorniji ventilator, ne dobijaš višak paste za ponovno nanošenje, ne dobijaš low noise adapter i žice za kačenje drugog ventilatora koje moraš da kupiš posebno...
Downgrade u svakom pogledu kako bi skinuli 10$ od cene da bi bili konkurentni sa Fuma 2 i Freezer 34 eSports...

A šta to kao fali Redux-ovima?
Prva stvar, kvalitet izrade. Uzmi u ruke redux fan i recimo običan NF12 i sve će ti biti jasno. Druga stvar, buka to jest zujanje koje se javlja na nekim nižim obrtajima. Pa onda buka na velikim obrtajima i skoro duplo lošije performanse od punkrvnih Noctua fanova. Kontam ja nižu cenu, i kontam da Noctua hoće svoje proizvode da učini dostupnim ljudima sa plićim džepom, ali redux serija je u najmanju ruku smešna. Bolje je uzeti Arctic P12/P14. Zapravo, bolje uzeti bilo šta drugo ako se već ide na budžet varijantu. Ne možeš dobiti legendarni kvalitet i performanse punokrvnih Noctua ventilatora za manje para. Nemojte kupovati te ventilatore jer za manje ili iste pare imate mnogo bolja rešenja. Ako baš mora Noctua, uzmite punokrvne NF12 ili NF14 varijante.

Preteruješ, ali stvarno...
Da, bučniji su od "punokrvnih" fanova iz A serije ali ne toliko da smetaju, negde u sredini što se tiče buke, po meni, i nemaju dodatnu opremu ali duvaju sasvim dobro, i pritisak i količina vazduha. Imam 3 komada P14s Redux 1500 koje sam držao u Define R4 i dobro su radili posao a pošto je kućište zvučno izolovano i stajalo na podu, čuo se samo šum vazduha na ulazu...

Prva stvar, kvalitet izrade. Uzmi u ruke redux fan i recimo običan NF12 i sve će ti biti jasno. Druga stvar, buka to jest zujanje koje se javlja na nekim nižim obrtajima. Pa onda buka na velikim obrtajima i skoro duplo lošije performanse od punkrvnih Noctua fanova. Kontam ja nižu cenu, i kontam da Noctua hoće svoje proizvode da učini dostupnim ljudima sa plićim džepom, ali redux serija je u najmanju ruku smešna. Bolje je uzeti Arctic P12/P14. Zapravo, bolje uzeti bilo šta drugo ako se već ide na budžet varijantu. Ne možeš dobiti legendarni kvalitet i performanse punokrvnih Noctua ventilatora za manje para. Nemojte kupovati te ventilatore jer za manje ili iste pare imate mnogo bolja rešenja. Ako baš mora Noctua, uzmite punokrvne NF12 ili NF14 varijante.
Posedujem četiri Redux, tri Chromax i jedan standardni NF-F12 koji je došao u NH-U12S. Sve sam ih više puta držao u ruci i ne mogu da se složim sa tobom.
Ali zato mogu svima da poručim: "Nemojte nipošto kupovati Arktikove ventilatore!" Jer i pored toga što nisam držao u ruci ni BioniX P12, ni P14, odgovorno tvrdim da ima boljih i jeftinijih ventilatora od njih. ;)

Vrh Dno