Šta je novo?

Noctua NH-P1 (pasivni CPU hladnjak)

sam633

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poruke
5,899
Poena
385


noctua.jpg
 
Što obožavam ovakve teme. Dva linka i slika :)
 
Slika je i više nego dovoljna :D
 
sam633, poznat kao vesnik (newsman)
 
GamersNexus je u procesu testiranja, ali ce potrajati dok se snadju da smanje strujno opterecenje nekako. Razmisljam se da im posaljem savet/predlog kako da rasporede testiranje ako ce da odrade ono sto mislim da ce odrade.
 
GamersNexus je u procesu testiranja, ali ce potrajati dok se snadju da smanje strujno opterecenje nekako. Razmisljam se da im posaljem savet/predlog kako da rasporede testiranje ako ce da odrade ono sto mislim da ce odrade.
Lepo si me nasmejao.
Tvoje savete i predloge ignorisu oni koji znaju mnogo manje (sa razlogom), a ti hoces da ih delis GN-u.
Prestani da se blamiras, spusti se na zemlju, da ne postanes meme na forumu.
 
Ja sam neki thermalright 10 godina terao pasivno. Ideju sam dobio od hp prolianta, gde je skoro identičan hladnjak pasivan na cpu. Tajna je u vazdušnom tunelu u kućištu. E sad ja nisam toliko prterivao, već mi je na vrh kućišta 20+ cm fan bio. Takođe nisam koristio cpu preko 65w, pa je fino radilo, čak i kad sam se igrao.
Tako da cpu fanless nije neka mudrost, ali negde će da postoji fan, makar klima na zidu i sve zavisi od tdp.
 
Tajna je u vazdušnom tunelu u kućištu
Absolutno, vazdusni tunel je najveci nivo igrice za sve vezano za air cooling u kucistu, pasivno ili drukcije. Naravno, Proseceni ulazi i izlazi iz kucista kod prednjih i zadnjih ventilatora uz koriscenje Kartona ili slicno da se odvoje delovi kucista su naj top, ali i bez divider-a, ako se postigne pravilan potisak/pravac dovodjenja hladnoce i odvodjenja toplote iz vazduha koji je prisutan u kucistu, to je to, dovoljno dobro vrhu.

Drugi deo tajne je posmatrati/zamisljati vazduh da je tecnost, i kuciste potopljeno u tecnost, jer jelte vazduh u kucistu se i ponasa po zakonima dinamike fluida. Onoliko koliko mora da udje, toliko mora i da izadje, i ako to nije u balansu gubi se na efikasnosti protoka, i CPU i graficka vrtloze svoj topao vazduh.

Najcesce je izlazna povrsina neadekvatna u odnosu na ulaznu (stvar koja se cesto previdi), i naravno potisak vazduha na ulaznoj povrsini je cesto neadekvatan zbog neadekvatnih ventilatora i kolicine nepotrebnog preklapanja mesh/mesh-filtera/metala i plastike.
 
Poslednja izmena:
 
Nazad
Vrh Dno