Šta je novo?

No gaming desktop racunar

bakara

Uticajan
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,555
Hocu da obnovim hardver i trazim sta tacno da kupim od navedenih komponenti

od postojeceg racunara bi zadrzao SSD patriot burst 256gb, HDD WD od 500GB kao storage i kuciste i napajanje od 450w

Potrebna mi je ploca, neki CPU (AMD ili Intel) sa integrisanom grafikom, i RAM za budzet max 250eur inikakvo overklokovanje me ne zanima.

Racunar ne tera nikakve igre niti ce mu to ikada biti namena ono sto trazim je da ne sme da stucne u desktop performansama kada otvara neku zahtevnu stranicu i slicno.
youtube 4k, 8k vise tabova, FB video, twitter i ostale zahtevne stranice su verovatno najzahtevnije stvari koje ce se koristiti.

Hteo sam da kupim ryzen 5 ali su i ryzen 3 i ryzen 5 sa integrisanom grafikom ali prebacuju zadati budzet

Tako da bi verovatno isao na
-Intel Core i5-10400 ili Intel Core i3-10105 (i5 skuplji 30eur)
-GIGABYTE B460M, GIGABYTE H410M ili MSI H510M PRO-E (sve me isto kostaju)
-Ram verovatno treba 2x8gb ali da li na 2666 ili 3200mhz

ili neke sasvim druge komponente do 200-250eur

Ako moze neko da mi probere komponente i obrazlozi?

Rešenje
Da se dopunim

Uzeto
-core i5 10400
-Gigabyte b460m
2x8gb DDR 4 3200 kingston

Sklopljeno danas i sve radi kako treba
memorija radi na 2666mhz, i ne moze da se podigne vise od toga verovatno zbog ogranicenja cipseta ili samog procesora.
Cudna stvar mi je sto bios kingston memoriju prepoznaje kao hynix, memorija kingston KVR iz originalnog pakovanja sa sve kingston nalepnicama.

Desktop performanse odlicne, temperatura sa stock kuleron oko 35-40 stepeni.
jedino stuca na 8k video, tu je usko grlo graficka.
S’ obzirom da su Amd procesori trenutno precijenjeni, uzmi 10400 + B460 + 2x8GB 3200MHz jeftine memorije.

uzNi b560 čipset, zato što je kod njega (chez lui, na francuskom) otključana podrška za bržu ddr4 memoriju, 3200+
b460, h510 podržavaju samo spore radne brzine rama.

asus prime b560m-k je sasvim pristojna.

Poslednja izmena:
To mi prevazilazi budžet

Ovako kaže za b510
Jel ovo znači da podržava 3200mhz?

H510M PRO
Supports 10th Gen Intel® Core™, 11th Gen Intel® Core™, Pentium® Gold and Celeron® processors for LGA 1200 socket
Supports DDR4 Memory, up to 3200(Max) MHz
Core Boost: With premium layout and digital power design to support more cores and provide better performance.
DDR4 Boost: Advanced technology to deliver pure data signals for the best performance and stability.
Lightning Fast Experience: PCIe 4.0
Turbo M.2: Running at PCI-E Gen3 x4 maximizes performance for NVMe based SSDs
Audio Boost: Reward your ears with studio grade sound quality
Steel Armor: Protecting VGA cards against bending and EMI for better performance, stability and strength.

H510 ne podržava OC memorije, podržava onoliko koliko podržava sam procesor po defaultu, odnosno 2666 MHz u slučaju i3-10100. Veće brzine su podržane samo na B560 i H570 ili kod H510 samo sa K-procesorima ili i7/i9.
S obzirom da nije mašina za igre, sumnjam da bi razlika između 2666 i 3000 igrala neku ulogu...

Drugo, MSI H510M PRO-E nema M.2 slot pa bih je zaobišao. Čak i da ima, nisam siguran da li bi taj jedan slot radio sa 10-om generacijom...ako je PCIe 3.0 a ne 4.0, pretpostavljam da bi.

Dakle, ili uzmi B560 ploču zbog bržeg RAM-a ili B460. Koji je model taj Gigabyte B460M?

To je ova ploca
Hoće smetati nešto DDR 3200mhz?

Bio sam rešen da uzmem tu MSI ploču, ali verzija za m2 slotom košta kao b560

Komplikacija je naći ploču sa kompromisom oko cene

Hoće smetati nešto DDR 3200mhz?
Ako misliš na to da li će smetati što će memorija predviđena da radi na 1.600 MHz raditi na 1.333 MHz - neće smetati. Svojevremeno sam imao DDR4 3600 na H310 matičnoj ploči sa i5 procesorom i radila je stabilno na 1.333 MHz (2666). Sada imam Z390 matičnu ploču i ista ta memorija radi na 1.800 MHz (3600).

Neće smetati, ali smatram da je bolje u startu uzeti bolju matičnu ploču, nego bolju memoriju. Pri tom, "boljom matičnom pločom" smatram onu koja daje više mogućnosti za poboljšanja koja ćeš ti (a ne Pera Perić) koristiti.

Meni se čini da ti znaš šta hoćeš i video si šta ti se nudi ali, imaš samo 250e za koje to ne možeš da dobiješ. Kakvu preporuku tražiš?

Ili povećaj budžet, ili uzmi nešto starije, polovno.

Ako misliš na to da li će smetati što će memorija predviđena da radi na 1.600 MHz raditi na 1.333 MHz - neće smetati. Svojevremeno sam imao DDR4 3600 na H310 matičnoj ploči sa i5 procesorom i radila je stabilno na 1.333 MHz (2666). Sada imam Z390 matičnu ploču i ista ta memorija radi na 1.800 MHz (3600).
Upravo na to mislim, posto ce ta memorija raditi na 2666mhz
uzeo bih brzu zato sto me ta brza kosta svega 2 eura vise,
memoriju cu mozda nekad i upotrebiti na nekoj drugoj ploci.

Meni se čini da ti znaš šta hoćeš i video si šta ti se nudi ali, imaš samo 250e za koje to ne možeš da dobiješ. Kakvu preporuku tražiš?

Ili povećaj budžet, ili uzmi nešto starije, polovno.
kao sto rekoh na pocetku navedene nove komponente mogu da kupim u okviru tih 250eur koje sam namenio za to, samo treba da izaberem komponente jer me sve navedeno potpuno isto kosta tih 250 eur, najvise me muci izbor ploce.

Nije meni problem da kupim ni Z690...
ali ja niti cu nesto cackati na toj ploci niti cu se igrati niti cu nesto menjati, to je meni ofiice - home masina, zato zelim da ostanem u okviru budzeta.

Kombinacija Ryzen 5 3400G i X570 ploča se uklapaju u koncept, s tim što ćeš za RAM morati malo da ušparaš i zadovoljiš se u početku sa 8GB pa kasnije dokupiš dodatni modul. Podrazumevam da tražiš komponente na KP varijantu.

sta ce mu x570 ploca? :oops:

Da se dopunim

Uzeto
-core i5 10400
-Gigabyte b460m
2x8gb DDR 4 3200 kingston

Sklopljeno danas i sve radi kako treba
memorija radi na 2666mhz, i ne moze da se podigne vise od toga verovatno zbog ogranicenja cipseta ili samog procesora.
Cudna stvar mi je sto bios kingston memoriju prepoznaje kao hynix, memorija kingston KVR iz originalnog pakovanja sa sve kingston nalepnicama.

Desktop performanse odlicne, temperatura sa stock kuleron oko 35-40 stepeni.
jedino stuca na 8k video, tu je usko grlo graficka.

Nema buke vrti se na 1250 obrtaja, vise cujem napajanje od procesora
Jel ima da se kupi neki tih ventilator za napajanje?

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    59.5 KB · Pregleda: 14
Ja sam ga itekako čuo, odmah sam zamenio, prvo sa Noctuom, a posle sa Hyper 212 Black koji se vizuelno lepše uklopio. Napajanje je dobro sa zero-fan kulerom, kao i grafika tako da je CPU kuler jedini koji je primetno zujao.

nema kod mene nista vizuelno, sve sam spakovao u 25 godina staro kuciste to meni nije bitno ni najmanje :cool:
ali sad kada si ovo napisao bacio si me u trazenje novog kulera za napajanje.

Oo, sleeper pc!? :D

Nisam siguran, ali...

Sleeper pc bi trebalo da ima moćnu "unutrašnjost", dok je spoljšanjost najčešće u vidu neuglednog (npr. jeftinog) ili retro kućišta.

Nisam siguran, ali...

Sleeper pc bi trebalo da ima moćnu "unutrašnjost", dok je spoljšanjost najčešće u vidu neuglednog (npr. jeftinog) ili retro kućišta.
Interesantno,
nisam znao da bi to neko deklarisao tako a jos manje da bi pokusavao u staro kuciste da strpa nove komponente.

Ja jednostavno nisam osecao potrebu da menjam kuciste dok god mogu u njega da se spakuju nove komponente.

Ovo kuciste sto je @mitar1982 okacio je retro i tu je moralo dosta toga da se budzi i prepravlja da bi stale nove komponente,
moje je "izvorno" stanje, nekada vazilo za gejmersko a sada verovatno izgleda demode srebrno - crne boje jos ima flopy disk i display koji meri temperaturu i broj obrtaja ventilatora, ali sam ga iskljucio pre mnogo godina jer svetli seljacki plavo:eek:

Znaci ovaj moj komp se smatra "gejmerskim", ako nema svetla i sarene boje, a vidim da na ploci ima prikljacak za to...?
I mis sam morao da kupim gejmerski jer obicne miseve ne prave ergo sa dodatnim tasterima i svi su svetleci sarenih boja.

Tako da verovatno i ovde imate jedan sleeper PC 😂

Posto izgleda da trziste ne prepoznaje obicne korisnike koji zeli prosto jaci racunar a da nema gejmerske potrebe.

Uglavnom posle mitrove opaske o buci sad mi je imperativ da sredim vent na napajanju i da nadjem neki koji ce da se vrti na 1000rpm ili da ga prosto pocupam posto je komp opterecen u proseku max 30%

da li ova novija napajanja imaju kontrolu brzine obrtaja kroz sistem?
Ili mi preporucite neki vent od 80mm sa kontrolom brzine na ploci?

da li ovaj moze da kontrolise brzinu:

Možda da pitaš u temi o napajanjima. Napajanje samo kontroliše brzinu svog ventilatora, zavisno od opterećenja i temperatura, ne vredi to kontrolisati sa ploče. Najjednostavnije, i najbolje je fabričko zero-rpm rešenje, ali pitanje koliko košta. 80 mm su mali ventilatori, ja sam gledao 140 mm kao optimalnu veličinu kad sam birao ovo napajanje.

Vrh Dno