Šta je novo?

Nikon1 V3

• Začetnik teme Začetnik teme Carnex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pokusavam da razumem, da shvatim sta bi te brojke u prakticnom smislu znacile, narocito iz ugla targetiranog korisnika... i ne ide mi od tastature...
Jos jedno marketinsko kecanje sive mase?

U jeeee....

20/60 FPS !!!

De kupih D700, on može samo 8 FPS i to sa gripom... Sad će svi da pobacaju 1Dx i D3x i da kupe 1 V3!!! :d

A da ovo nije u video - modu? 😀

Tehnološka masturbacija?
Elem, razmišljao sam i najbolja primena bi definitivno pala na sportsku fotografiju kao i paparace koji hoće da uhvate baš "trenutak" kada meta najgore ili najbolje izgleda a ne zna za fotografa.
U svakom slučaju zanimljivo sa strane tehnologije. Kombinacija brzine autofocusa i shuttera je za respekt.

Dok god je fokus fiksiran imaš in body 4K raw video makar na delić sekunde 😀

Poslednja izmena:
Pa, nema ogledalo da tandrče pola sekunde dok se podigne.

Nije problem da okine 20/s, ali treba da objektiv uhvati svaki put fokus za tako kratko vreme u C modu..

Drugo, za sport jeste bitno uvećanje, ali kakav je kvalitet na tolikom senzoru na 50 metara (čovek u pokretu npr.)...

Poslednja izmena:
Treba videti semplove

Izgleda da NE TREBA podcenjivati ovaj model, očigledno je dosta unapređen (u svakom pogledu) u odnosu na stari V2.

citat
I've always wanted to get a shot of my sons racing their bikes, and the mirrorless cameras I've used recently just couldn't lock focus fast enough. Now enter the V3. In the example above, I waited for the boys to come into the frame and shot a 29 frame sequence at 20 fps as they sped toward me. By the time they were ready for a water break, I'd shot more than 750 frames of them whizzing by at various angles in single-point, continuous AF mode. Using aperture priority mode to take advantage of the unusually shallow depth-of-field lens, I was surprised by how many images were in focus considering I was shooting fast moving, unpredictable subjects on a mirrorless camera.

Shot-to-shot speed is also very quick. I didn't have to change shot timing to compensate for AF acquisition. Walking around downtown Seattle on a rare sunny day, I found an interesting shadow to frame people walking by. I was then able to compose the scene and fire the shutter as I would on a DSLR when my subjects were in the right place. I was never waiting for the camera to acquire focus before capturing the image - it's nearly instantaneous.

I kvalitet fotki je SUPER, po mom subjektivnom mišljenju bolji nego sa Sony-jevog 20.1 BSI-CMOS 1" senzora u RX100 II i RX100 III.

Nije sporan kvalitet fotki, kao verovatno i svega ostalog, već marketinško potenciranje stvari koje nemaju veze sa upotrebljivošću, na koje se pale oni koji ih neće nikad iskoristiti - a to je verovatno 95% potencijalnih kupaca na zapadu. Mislim, toliko frejmova ne zvuči loše, ali zamislite sportskog novinara sa budžom od 400mm i mališom zakačenim na njega... Baš bi ležao u ruci...

Meni to zvuči isto kao potenciranje podataka o dinamičkom kontrastu kod monitora, digitalnom zumu kod fotoaparata i slično... Ali prolazi kod mušterija, očigledno.

Kakav kvalitet fotki izbacuje na tom super brzom burstu ?

Nije sporan kvalitet fotki, kao verovatno i svega ostalog, već marketinško potenciranje stvari koje nemaju veze sa upotrebljivošću, na koje se pale oni koji ih neće nikad iskoristiti - a to je verovatno 95% potencijalnih kupaca na zapadu. Mislim, toliko frejmova ne zvuči loše, ali zamislite sportskog novinara sa budžom od 400mm i mališom zakačenim na njega... Baš bi ležao u ruci...

ja oduvek govorim da će, vremenom, sve više fotografa koji nosaju svoje aparate napuštati u korist manjih koji daju više nego zadovoljavajuće rezultate. U pitanju je prosta logika. Naravno da se gube određene stvari sa manjim senzorom ali te stvari nisu svima neophodne. A mnogo le lepše nosti pola kila do kilo sa sobom umesto 4-5 kila.

Razumljivo, nije to sve tako lako. Ima tu i navike kao i činjenice da i veći senzor i dalje nudi mnogo bolju sliku iako sada 1" senzor nudi bolju sliku nego FF pre 6-7 gopdina. Ne nudi sve aspekte FF senzora ali većinu da, Koliko će vremena trebati proći dok se ne počne ozbiljno prelaziti? Nemam pojma, ali sa tehnološke strane prepreka više nema.

Razumljivo, nije to sve tako lako. Ima tu i navike kao i činjenice da i veći senzor i dalje nudi mnogo bolju sliku iako sada 1" senzor nudi bolju sliku nego FF pre 6-7 gopdina. Ne nudi sve aspekte FF senzora ali većinu da, Koliko će vremena trebati proći dok se ne počne ozbiljno prelaziti? Nemam pojma, ali sa tehnološke strane prepreka više nema.

Da, apsolutno stoji to što kažeš. Još kad se i drugi proizvođači uključe u trku sa svojim budućim 1" senzorima, cena će im dosta pasti i samiom tim će aparati sa njima biti jeftiniji nego što su to sada.

Najveća prepreka bržem usvajanju 1" aparata je njihova zaista visoka cena, mora se to otvoreno reći. Ali, ako se ima u vidu koliko je prosečan DLSR bio skup pre nekih 6-7 godina, ovde se događa apsolutno ista stvar : 1" aparati su još na svojim počecima, konkurencije zaista nema puno i tek kad se to počne menjati, doživećemo drastičan pad cene.

Za 3-4 godine, vrlo je moguće da se desi da sadašnji entry-level APS-C aparati (Canon 700D, 100D i 1200D, Nikon D3200 i D3300, Nikon D5200-5300) budu VRLO ugroženi kvalitetom fotografija i uopšte dosta nižom cenom fotoaparata sa 1" senzorom. Ne vidim što se to ne bi desilo, senzori napreduju iz godine u godinu i ko zna šta možemo očekivati već na jesenjem sajmu Photokina, gde se očekuje da još po neki proizvođač predstavi svoje aparate sa senzorima ove veličine (Panasonic, Nikon P8000 i P700 možda, Fuji eventualno, Olympus).

Ne treba zaboraviti ni kolaboraciju Fuji-ja i Panasonic-a, koji su još pre godinu i po dana počeli da razvijaju organski senzor, koji bi trebalo da do 2015 godine nađe put u nekom od njihovih aparata niže i srednje klase. Dakle, da ne mutim mnogo, kad se to bude primenilo i na veće senzore, ko zna koliko se tu stvari mogu poboljšati.

iako sada 1" senzor nudi bolju sliku nego FF pre 6-7 gopdina. Ne nudi sve aspekte FF senzora ali većinu da, Koliko će vremena trebati proći dok se ne počne ozbiljno prelaziti?
NHF ali ova izjava je apsolutno netacna! Stara petica kec ima da pokida sta hoces od krop, 1" i ostalih minijatura. Novi 1" senzori nisu bolji od starih FF senzora po nijednom aspektu, ali nijednom aspektu! Ne znam da li ovo govoris iz licnog iskustva ili opet nethype! Razumem Kostu sto lupeta stvari koje je procitao po netu i koje uglavnom ne razume ali ti nisi Kosta! :d
Da se ne zavaravamo, sajz daz metr, a lot!

NHF ali ova izjava je apsolutno netacna! Stara petica kec ima da pokida sta hoces od krop, 1" i ostalih minijatura. Novi 1" senzori nisu bolji od starih FF senzora po nijednom aspektu, ali nijednom aspektu! Ne znam da li ovo govoris iz licnog iskustva ili opet nethype! Razumem Kostu sto lupeta stvari koje je procitao po netu i koje uglavnom ne razume ali ti nisi Kosta! :d
Da se ne zavaravamo, sajz daz metr, a lot!

Prošlo je 2 godine otkako sam koristio 5D mark I a moderne 1" senzore nikada nisam ni koritstio. Stoga sve što mogu da kažem je gledajući fotografije. Stoga da, jeste internet duvanje

Ali ono što je činjenica je da ti mali senzori imaju veći dinamički opseg, isti ili bolji nivo šuma, veću rezoluciju podjednake oštrine po pikselu (stoga, veći bij kilsela daje oštriju sliku) itd. Da ne sominjemo nove procesore itd.

mane su opet mnogobrojne, posebno u studijskom radu ali to ne znači da ovaj mali ne može da ga odmeni već sada u nekim ulogama.

5D MK2 je daleko superioran naravno. 5D MK3 da ne spominjem. Ali pri kraju smo buma superbrzog razvijanja senzora. Ono što je bilo na kraju 32bit ere CPUova sada je sa senzorima. Napretci su sve manje vidljivi stoga se granaju na druge stvari. Ako hoćeš bolje ima mnogo bolje. Ali ja sam samo hteo reći da su ovi kepeci postali upotrebljivi za mnoge provesionalne potrebe poput putujućih fotoreportera na primer. (sa druge strane viđao sam ovde kvalitetnije slike sa Canon PowerShot SX120 aparata od onih koje objavluju novinama sa novih FF aparata. Mozak iza tražila je čudo!)

Poslednja izmena:
mane su opet mnogobrojne, posebno u studijskom radu ali to ne znači da ovaj mali ne može da ga odmeni već sada u nekim ulogama.

Ala sam ovo glupo napisao. Moja misao je bila u smislu

Mane su opet mnogobrojne, posebno u studiju što znači da obaj mali ne može da ga odmeni sem u nekim ulogama

Ceo Nikon-ov 1 sistem nije toliko loš. Veoma je zanimljiv za napredne turiste amatere jer telo sa par objektiva (UWA, normal zoom i svetliji prime (recimo da je to ono što kao turista/putnik/šetač gledam da nosim sa sobom)) staje u zaista malu torbicu. Plus što radi veoma dobro i brzo, AF je vrh, ono što sam probao...

...ali moj dojam je da je ceo sistem preskup. Ok, osnovno telo sa kit objektivom nije strašne cene. Ali kompletirati to, plus UWA, plus neki svetili prime, dolazimo do vrlo ozbiljne cene. A zadržati se samo na telo+kit, pa onda bolje imati kompakt.

Nazad
Vrh Dno