Šta je novo?

Nikon S800c

Da su bili pametni da ubace mesto za sim karticu imali bi najbolji smartfon bar dok Canon ne odgovori. Prva stvar kad ljudi opisuju svoj telefon je kakvu kameru ima. Znaci pazaris Canon ili Nikon mobilaju i zavrsio si pos'o 🙂

Ovo je revolucija, gde ces lepshe od fotoaparata koji ima bios, registry i komandnu liniju 🙂🙂

Poslednja izmena:
Hahahaha da,mada eno i od galaxy-a 3 prave isto fotoaparat sa 16mpx!! Jos apple da krene i driver nece morati da nosi gomilu opreme sa sobom kad ide da radi 😀

Apple ne radi takve besmislene stvari 🙂

Apple ne radi takve besmislene stvari 🙂

Koliko god mi ovo deluje nepotrebno, mislim da će mo ovo sve više viđati. Čak i DSLR aparati će dobiti nešto slično. Sve više mi deluje kao neminovnost da će fotokrafi nostiti pored tela, objektiva i sve ostale opreme i neki tablet tipa Smasung Galaxy Note 10.1 kada se pojavi sftver kalibra Lightrooma i Photoshopa za Android/surface (Apple sumljam da će ikada ubaci išta precizno poput S-Pen). Ako ni zbog čega drugog jer će amateri i poluamateri zatrpavati net resurse i time ubijati sve sem već uspostavljenih imena među fotografima. Živimo sve brže i rezultati se očekuju sve brže a ovakve kombinacije omogućavaju kombinaciju prenosivosti i brzine.

Carnexe, postoji granica do koje ima smisla ici, a preko toga se krece u kontraproduktivno, i to ne vazi samo za ovaj slucaj, vec za sve u zivotu. Rizikujem pokretanje flejma, ali upravno zato Apple vlada, a svi ostali ga kopiraju, jer ne znaju gde je ta granica, vec znaju samo da ubace sve opcije za koje su culi :d

DSLR fotoaparati su vec sada na ivici komplikovanog i viska mogucnosti koje usporavaju rad u nekim stvarima, dodavanjem takvog operativnog sistema bi samo drasticno pogorsalo stvari. Ovaj Nikonov potez je potez ocajnika, i umesto da naprave nesto stvarno upotrebljivo, oni su nogom ugurali OS koji niti je optimizovan niti je projektovan za takve stvari, a najjache shto je i taj OS u svetu mobilnih OSova isto tako napravljen, tako da ovde imamo dva nivoa "naguravanja" necega tamo gde mu nije mesto 🙂 Sacekacemo godinu dana kada ce se ovakvi aparati kupovati samo po TinyDeal i slicnim sajtovima sa no-nejmara brendovima 🙂

Ono sto moze napraviti DSLR i druge aparate efikasnijim su najjednostavnije stvari koje donosi touchscreen, kao sto je to na 650D, ali ima dosta prostora za poboljsanja i peglanje softvera, i bice potpuno upotrebljiv tek kada bude radio kao IOS. Wifi tethered shooting odavno postoji, a kome treba kacenje fotki sa opisom na facebook direktno sa aparata, odavno je telefon dovoljan za takve stvari i imas ga uz sebe u svakom trenutku.

Poslednja izmena:
Slažem se ja da je ovaj aparat samo privlačenje publike a da je funkcionalnost u stvari mala. I da sam OS neće ništa doneti makar za sada. Kao što napisah, više očekujem od integracije foto aparata i tablet uređaja (jedna od ideja koja mi se odavno vrti u glavi je automatsko prebacivanje fotografija ili "preview" verzija na tablet uređaj u edukativne svrhe).

Ali možda u budoćnosti napreduju toliko da naprave pravi interfejs prilagoćen kamerama koji savršeno glatko radi i daje krš prednosti. Još je to daleko. A još mi je dalje dan kada će i jedan profesionalac videti išta nalik ovakvoj integraciji kao nešto korsino. Za nas koji ne znamo da slikamo to može imati opravdanja.

Nazad
Vrh Dno