Šta je novo?

Nikon Df, retro kamera

DeuS.Mikelle

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
650
Upravo sam video ovu novu vest pa da podelim sa vama 🙂

Meni, ovako na prvi pogled vrlo interesantno deluje, samo sto je napisao i ovaj covek, onda bi trebalo da pocnu da prave objektive sa manuelnim podesavanjima blende... Inace meni se u principu dopada fizicki pristup za iso, kompenzaciju, shutter i sve, bez da ulazis u meni i ostalo 😀

Df2.jpg

http://www.stevehuffphoto.com/2013/11/04/image-the-nikon-df-what-do-you-think/

A s obzirom da sam nekada imao Nikon FM2, meni je ovo prelepo 😀 mada sam paljevina za sve nove stvari, koje naravno imaju FF senzor 😀 ako nista drugo bar da spuste cenu D600 da mogu da ga priustim 😀

Poslednja izmena:
Kad se nesto novo pojavi, prvo pitanje koje sebi postavim, sta je to novo sto ta stvar/sokocalo donosi? Koji je to novi kvalitet koji do sada nismo imali a sada nam je na raspolaganju?
Na zalost, odgovori koje dobijam nisu bas in favor ove spravice.
OK, spakovali ste digitaliju u vlazni san svih starih puritanskih Nikondzija, naterali ste ste da ih (smisljenom hype propagandom) da ako posmatraju pakovanje pomisle kako se ovim "jedinstvenim, pure photographic alatom" ce odjednom biti bolji fotografi, jer eto hard core su i manual shit is art and so on and on....
Ne znam samo da li ce mehanicke dugmici, koji opet kontrolisu elektroniku, biti dovoljni da unaprede fotografsko iskustvo, nisam siguran. Ja ne vidim taj novi kvalitet osim igranja po zici sujete kod izmuchenih Nikondzija. Sta to ovo sokocalo moze sto d610/800 ne mogu? Nista koliko vidim ali rade po samoobmani i samoprojekcijama ljudi. Smisljeno lepo, ali sustinski smoke-screen...
Nisam fanboy, zaista nisam ali vidim citajuci nase i strane forume da su ljudi u predorgazmicnom stanju i nekako mi ih je zao. Konzumerizam i potrosacko drustvo zaista uzimaju i poslednje delice zdravog razuma od totalno razjebane mase koja samo misli o formi a ne o sustini zivota/fotografije.
🙂

Poslednja izmena:
Ja cu ovo samo da prokomentarisem analogijom sa kupovinom konja kao prevoznog sredstva, nema nikakvog smisla, jedini razlog za to je nostalgija, a to je najgori razlog koji se moze imati za kupovinu bilo cega, pogotovo tehnike...

Iskreno mislio sam da ce nabudziti unutra senzor od D800 ili bar D600 ali ...
"On the inside, it's flagship Nikon D-SLR—the advanced 16.2-MP FX-format image sensor and EXPEED 3 processing engine from the D4, our ultra-fast 39-point AF system...."

39 af points, kao kod D7000, pih !

inace cena http://nikonrumors.com/2013/11/04/nikon-df-body-only-price-2746-95.aspx/

Pa koji ce ti vise 🙂 Ovde ce mnogo veci problem biti ergonomija koja je koliko vidim prekopirana iz 1955. godine :d

A drugi problem je dizajn objektiva koji se uopshte ne slazu sa telom, pa kad nakacis neki moderan objektiv to ce izgledati k'o frankenstajn, a kupio si ga jer si hipster :d

Pre bih ovo upredio sa starkama koje imaju vazdusne djonove. Da ne pominjem autoindustriju - Mini, Beattle, Fiat 500. Cemu toliki hejt? Jel' fotoaparat? Jel' previ fotke? Kakve veze ima kako izgleda?

Ovo je prost način da pokupe pare od raznih retro zaluđenika koji su do sada kupovali Fuji aparate. Hipsteri će odlepe za ovim 😀

Sto hejtujete, dobro izgleda aparat, nije ga jos niko testirao da vidimo kakav je zapravo.. ipak za razliku od D610 nema AA filter, novi je senzor u pitanju, videceno kako ce se pokazati, a nije da su mu nabili cenu da je skuplji od D800.

Realno i ja mislim da ce biti bzvz ali ko zna, svakako je dobro, ako se pokaze dobro i bude popularniji od D610, pasce cena :-D sto je super !

Meni lično ovo je Frankeštajnovu nevestu :d - napred kao film telo a nazad D600. Malo metal, malo plastika, malo dugmici, malo tasteri i kao vrhunac trasha- kvazi koža na tražilu. Praviće on dobre fotke, to je jasno ali čemu ovo vređanje inteligencije... :d

Ne hejtujem, niti mislim da će aparat biti iole loš. Samo konstantujem šta je bila poenta dizajna. Jesam "SONY's biatch" ali nisam glup.

Poslednja izmena:
Pre bih ovo upredio sa starkama koje imaju vazdusne djonove. Da ne pominjem autoindustriju - Mini, Beattle, Fiat 500. Cemu toliki hejt? Jel' fotoaparat? Jel' previ fotke? Kakve veze ima kako izgleda?

Pa naravno da nema veze kako izgleda, u tome je i cela poenta. Ovaj aparat postoji da bi se prodao na dizajn, jer sam Nikon ima bolje fotoaparate koji kostaju i manje 🙂

I lose je poredjenje sa starkama sa vazdushnim djonovima, ovaj aparat su upravo starke, neudobne "krpe", vazdushni djonovi su mnogo udobnija obuca, i to je moderan fotoaparat, ali ni jedno ni drugo nije "vidi sta ja imam" fazon, vec ga kupis da sam uzivas u tome, ovaj aparat se kupuje zbog drugih, isto ko i starke, Alfa ili Ducati 🙂

Poslednja izmena:
Kada bi jednom seo za volan prave Alfe (to više ne postoji, ne proizvodi se ni 1.7 boxer, ni 2.5V...) shvatio bi da se taj auto kupuje iz krajnje sebičnih razloga. Kao i na primer Honda Civic Type R, ako ti je to bliže i ako nisam pogrešio naziv.

Kada bi par godina koristio Nikone raznih generacija, ukapirao bi da se ovaj aparat kupuje iz isto tako sebičnih razloga.

Delimično jesi u pravu, pola kupaca je tu zbog fensi dizajna. Onu drugu polovinu očigledno da ti i pojedini ovde teško mogu razumeti.

Ni ispijanje kafe nema mnogo veze sa racionalnošću, ali prija...

Da ne ulazimo sad u pricu o automobilima, vidis koji mi je nick, naravno da sam vozio Alfu 33 1.7 i gomilu drugih, ali one su se odavno pretvorile u decacki san sa postera i TDI motorom, a sve komplet su uvek imale iste probleme lose izrade, problema sa strujom, losom karoserijom, trapom, uvek je to tako bilo, i to nije samo Alfa, svi komplet italijani, ukljucujuci i Ferrari (da, njemu se kvare brisaci i podizaci isto ko na Stilu 🙂). Danas Alfa postoji iskljucivo zbog dizajna, zato Alfa 159 2007 godiste kosta 6000e, dok je Accord isto godiste 8000, sto znaci da je toliko losa da cak i obican narod koji se ne razume je to ukapirao 🙂

Ono sto je kod ovog fotoaparata bitno je da za vece pare od D600 ili D800 ti dobijas slicni IQ ali losiju ergonomiju, sto znaci da direktno placas dizajn, i to samo gornji deo aparata posto je donji identican modernim aparatima i vidi se da je ceo koncept na silu napravljen. Smesno je i sto su izbacili snimanje videa da bi kao bio retro, a ovamo imaju sve moguce zezancije u softveru, vise nego i moderni DSLRovi, cak se ne mogu menjati ni mat stakla, sto se takodje kosi sa zdravim razumom, tako da nisam siguran koliko taj nostalgicni osecaj traje, verovatno prvih pola sata od kupovine 🙂

I kad napržiš boxera a on sve bolje zvuči i sve više traži gas... Nema veze sa pameću, kvalitetom itd... Ali nekome BAŠ TO treba i baš to ga ispunjava... Isto kao i ovo telo.

Da ne ponavljam priču sa DZ, ali samo da ponovim jedno: prvo telo u istoriji koje ima očitavanje blende za sve F mount objektive, i to FF! Prvi (Nikon) DSLR, još FF uz to, sa kojim ne izgledam kao novinar "Sport"-a, prvi DSLR koji izgleda tako da će verovatno vredeti nešto i za par godina itd... MENI baš TO treba, tebi sigurno ne. Ja sam hobista, ti živiš od aparata.

Poređenja performansi su ovde u totalno drugom planu, kao što me boli uvo što Stilo JTD ide bolje i manje troši od 1.7 boxera, ovaj drugi mi lepše zvuči...

Poslednja izmena:
Ja zivim od aparata, ali prvo u njemu uzivam i treba mi nesto sto ce biti produzetak moje ruke/oka kako bih o samom aparatu sto manje razmishljao i koncentrisao se na kadar i momente, a ovo je sve samo ne to. Aparat od 3000$ ima ocitavanje blende za mauelne objektive ? Pa taj ko ima 3000$, imace jos 3000 da kupi i "prave" objektive 🙂 Ovo je prvenstveno sve samo ne fotografska masina, aparat ciji samo gornji deo i posmatracu sa strane deluje kao "vintage", sve ostalo na njemu je kao novi aparat ali zakomplikovan old school ergonomijom, a najsmesnije je sto nema mogucnost zamene mat stakla sto imaju i moderni DSLRovi. Ovo je definicija hipsteraja 🙂

Poslednja izmena:
Samo treba da piše Hello Hipster sa ovom slikom

hh.jpg

I onda bi bilo idealno

^ to mi je sinoc palo na pamet :d

Pa ovim fotkama, ima bolje ISO performanse i od A7/R i D610 i 5D MK3

pogledaj opet Deuse 🙂

Slažem se sa DeuS-om

Na ISO 100-800 (velika većina fotkanja) razlika je velika. Nikon Df je strašno mutan u odnosu na konkurenciju, posebno u odnosu na D610 koji ima zapanjujuću rezoluciju pro centru (i katastrofa na ivici ali to je već do objektiva)

Iskreno nisam ni gledao vece ISO vrednosti, to je senzor iz D4, jedina prednost mu je to, pa ni ne sumljam da je bolji... ja ne znam da li ne vidim dobro, ali sve ostalo mi je na strani svih drugih poredjenih modela, a da je mutniji i da daje mnogo manje detalje od konkurencije, odmah se vidi !

EDIT:

Evo sad bas gledam i ISO, sta je pa bolji ? Za nijansu i to u nekim vrednostima koje nikada realno neces koristiti, govorimo o FF senzorima, svima je ISO izuvacki, a ovaj mucenik je mutan i to se vidi koji god deo fotke da gledam !

Poslednja izmena:
Gledam raw, ne znam da li su u NIkonu nesto ozbiljnih cackali oko njega ali ovo sto vidim nije dobro. Svi drugi su vidljivo bolji. Savetujem vam da u porednjenje ubacite A7R i D800, razlika je jos drasticnija i bolnija ako smem da primetim! :d

dfvs.JPG

Poslednja izmena:
ja nisam ni pogledao low-ISO fotke, računajući da tu nema razlike, i odmah zakovao ISO 6400 i više. a ispalo je da sam pogrešio... :S:

Nazad
Vrh Dno