Šta je novo?

Nikon D90 na ISO 3200

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

pedja_85

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2007
Poena
330
Evo malo sam forsirao svoj Nikon cisto da vidim kakve su mogucnosti na visokim ISO vrednostima. Slikano je u RAW+JPEG, ali posto jos ne znam dobro da baratam sa Capture NX2 za obradu RAW-a, tj. bolje mi ispadnu fotke iz JPEG + Photoshop (sem stelovanja WB), postavljam slike iz JPEG-a.:)

Sve je slikano na ISO 3200 i to IZ RUKE!!! :smoke:
Prve dve su iz moje dnevne sobe, gori jedna lampa odmah pored korpe sa vocem i sijalice na jelci. Treca je zgrada suda u Zrenjaninu.

Postavljajte i vi vase slike sa D90 na visokim ISO.

Prilozi

• Voce1.jpg
    Voce1.jpg
    484.8 KB · Pregleda: 243
  • Karanfil2.jpg
    Karanfil2.jpg
    418.8 KB · Pregleda: 187
  • Sud1.jpg
    Sud1.jpg
    408.7 KB · Pregleda: 210
A shto si pucao F8 ? :)

Pa da bude ostrije. :) Zar nije tako?
Imao sam lufta sa ISO 3200, a ujedno isprobavam granice koliko mogu mirno da drzim aparat. :)

Pa ne mozesh po svaku cenu da pucash F8 da bi bilo oshtrije, jer si zbog toga stresao fotke pa ti je sve mnogo mutnije nego da si skroz otvorio blendu :)

I gde si imao lufta, sve fotke su napravljene sa setovanjiima za stativ, i zato su ti dve streshene, a prvu si ubo sluchajno ;)

A sto neobradjujes i raw u photoshopu?!

Probao sam i u photoshopu, kod obrade raw-a i fotografija na visokim ISO me najvise zeza odnos ostrine i suma. Tj. fotografija u raw-u je daleko ostrija ali sa vise suma, a nikako ne mogu da se pokupim i da nadjem sredinu. Zato JPEG sa ciscenjem suma u aparatu na Normal, malo noiseninja i smart sharpen i to je to.

@driver Pazi slikao sam korpu sa vocem i na f5.3 i ISO 1600 na 1/10, dobijem nesto slicno ovom sto sam postavio. Naravno kada je ISO 3600 (sto sam i hteo da testiram) i f5.3 mogu brzu ekspoziciju. Ali onda gledam korpa sa vocem je u prednjem delu mutna, cini mi se zbog plitkog DOF-a (a mozda je i stresena :))i onda reko aj na f8 i opet 1/10. A zgradu suda opet zbog dubinske ostrine nisam na vecoj blendi.
Aj daj neki savet kako slikati u ovakvim situacijama "iz ruke", do sada sa Canonom A620 nisam mogao ni da sanjam da nesto ovako uslikam. Zbog toga mi se rezultati svidjaju.

@Ostali dajte neke vase slike na visim ISO iz prethodne godine, dok se ne otvori tema za fotografije iz 2009. :D Nemora da bude sa Nikonom! :)

Poslednja izmena:
A shto si pucao F8 ? :)

A to Driver ko da si malo ljubomoran na coveka, a. Lepo ti kaze da je slikao na 3200 i uporedi njegove fotke i fotke Canona 1s IS na 1600 i videces razliku. D90 je odlican aparatic za pocetnike, a i one malo iskusnije koji prelaze na DSLR, mislim da je kit objektiv 18-105, ali dalje najbolja kupovina ako se gleda cena i performanse. Mislim da ima dobar video mod. U svakom slucaju evo idem napraviti jednu na 3200 pa da vidimo, imam i novi PS CS4 pa da vidimo sto ce ispasti.

Prilozi

• candel3200.jpg
    candel3200.jpg
    383.5 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
Valja li nesto video mod? :)
Slabo zalazim u ove delove foruma, pa slucajno videh ovaj aparat i zvuci stvarno zanimljivo...
Nije da mi je taj video mod presudan, ali dobro bi dosao ako iole vredi!

A to Driver ko da si malo ljubomoran na coveka, a. Lepo ti kaze da je slikao na 3200 i uporedi njegove fotke i fotke Canona 1s IS na 1600 i videces razliku. D90 je odlican aparatic za pocetnike, a i one malo iskusnije koji prelaze na DSLR, mislim da je kit objektiv 18-105, ali dalje najbolja kupovina ako se gleda cena i performanse. Mislim da ima dobar video mod. U svakom slucaju evo idem napraviti jednu na 3200 pa da vidimo, imam i novi PS CS4 pa da vidimo sto ce ispasti.

Ljubomoran zato shto je pucao F8 ? Ajde prestani vishe da lupetash.

Valja li nesto video mod? :)
Slabo zalazim u ove delove foruma, pa slucajno videh ovaj aparat i zvuci stvarno zanimljivo...
Nije da mi je taj video mod presudan, ali dobro bi dosao ako iole vredi!

Veruj mi ja ga nisam uopste koristio, samo sam probao da li uopste radi, valjda zato sto mi kocio kad sam ga prebacio na komp. :D Nizu rezoluciju nisam jos probao, javicu kad probam.
Imas na youtube bas dosta snimaka i ono sto sam video je super, pre svega me odusevljava mogucnost male dubinske ostrine i menjanje fokusa sa objekta na objekat.

Jeste provalio si me, ljubomoran sam i na one shto imaju Ixuse, poshto ja imam Musteka :)

Jeste provalio si me, ljubomoran sam i na one shto imaju Ixuse, poshto ja imam Musteka :)

He he ho, driverčina, ima Musteka, jeli to nesto kao mustang. Mislim da bi trebao da prokomentarises aparat kojim je slikano, visok ISO a nizak sum, sto li, ali ti odmah o F8. Stvarno d99 ima nizzak sum na viskom vrijednostima ISO i po tome je daleko bolji od d60, jos da mu se da jaci objektiv, ma pravi izbor. A za nekoga je i Mustang pravi izbor.:d
Sto kazes na moju fotku, nisam nikada koristio 3200 jer mislim da za to nema potrebe i 1600 za naas profesionalce je previse.

Prokomentarisao sam F8 zato shto je nelogichno upotrebljen u ovoj situaciji.

Shto se tiche ISO mogucnosti, shta je to chudno, pa 450D/40D su bar isti ili bolji od toga, ovo nishta nije vanserijsko ili specijalno (mozda jeste za Nikona :)), ja sam pre 3 godine imao neshto loshiji ISO3200 na 20D, pa nisam otvarao topice zbog toga, a sada imam duplo bolji od ovoga recimo, pa opet ni zbog toga ne otvaram nove topice :)

Mada razumem choveka, kupio je DSLR i sada je odushavljen, osecaj je neponovljiv:)

Poslednja izmena:
@Athlon
od kada se za vas profesionalce pojavio d99?

Poslednja izmena:
Prokomentarisao sam F8 zato shto je nelogichno upotrebljen u ovoj situaciji.

Shto se tiche ISO mogucnosti, shta je to chudno, pa 450D/40D su bar isti ili bolji od toga, ovo nishta nije vanserijsko ili specijalno (mozda jeste za Nikona :)), ja sam pre 3 godine imao neshto loshiji ISO3200 na 20D, pa nisam otvarao topice zbog toga, a sada imam duplo bolji od ovoga recimo, pa opet ni zbog toga ne otvaram nove topice :)

Mada razumem choveka, kupio je DSLR i sada je odushavljen, osecaj je neponovljiv:)

Upravo to i zelim podcrtati, sa ovako visokim ISO vrednostima ima veoma mali sum, ali opet nisam siguran u osvjetljenje koje je upotrebljeno. U svakom slucaju D90 je bar u toj klasi do sada najbolje resenje.

Evo jedne crop slike sa ISO 3200, secam se da je pre par meseci neko postovao fotke sa Canon EOS 30D ili 40D koje su na tim vrednostima bile dno dna, ruku na srce tesko upotrebljive i za thumbnail pa gospodin Driver nije komentarisao na nacin na koji sada komentarise Nikon koji posao obavlja fantasticno, sem toga, ja sam se onomad kada sam video da DSLR snima i video poneo izuzetno potcenjivacki kada sam rekao da je to glupost, medjutim, kada ovladas tim video modom (koji stvarno predstavlja zaje***ciju na kubik) vec sa tim KIT objektivom eliminises 5x skuplje kamere ako ti treba progressive (720p) i elaboriras svaki kadar, jos samo da rese kompresiju i dozvole manualno namestanje setovanja i eto veselja.

nikond90cropresizeresizql2.jpg

450D/40D se snalaze isto sa shumom kao i D90, dok je noviji 50D malo losiji.
Shum dosta zavisi i od kolicine svetla i od pravilne expozitie.
Ali na kraju krajeva najbolje resenje za vecinu slucajeva slikanja pri slabijem svetlu je SB800 ili bar SB600 koji kod Nikona rade super i na telu, i kada se koriste bezicno.

Evo jedne koje mislim da sam vec postovao, kit objektiv sa ukljucenim VR-om i ISO3200 moze dosta lepo da se koristi u ovakvim slucajevima:
dsc0599052ws3.jpg

Poslednja izmena:
Evo jedne koje mislim da sam vec postovao, kit objektiv sa ukljucenim VR-om i ISO3200 moze dosta lepo da se koristi u ovakvim slucajevima:
dsc0599052ws3.jpg

Ma koliko ova slika dobro izgledala, pozorisna predstava svakako nije pravi pokazatelj kako se neki aparat snalazi sa velikim iso vrednostima, na tom stage-u sigurno ima 10-15kw svetla a u tim uslovima je i svaki kompakt odlican, ja sam postovao sliku bez svetala iz sobe gde se aparat i vise nego dobro snalazi.

Evo jedne crop slike sa ISO 3200, secam se da je pre par meseci neko postovao fotke sa Canon EOS 30D ili 40D koje su na tim vrednostima bile dno dna, ruku na srce tesko upotrebljive i za thumbnail pa gospodin Driver nije komentarisao na nacin na koji sada komentarise Nikon koji posao obavlja fantasticno,

Ti vidish izgleda ono shto ti se svidja, poshto sam pitao choveka zashto je u ovoj situaciji koristio F8, nigde nisam rekao da D90 ima losh ISO3200.

I vidim da bash pratish, poshto si u isti kosh stavio dva aparata iz razlichitih generacija koji se razlikuju i po highISO vrednostima, 40D je bolji u tome od 30D, bar isti kao D90, a takodje i 450D, tako da bi bilo dobro da se informishesh malo, ne da prichash napamet i da postujesh samo da bi sebi dokazao da si napravio pravi izbor.

I da, fotka ti je podexponirana.

Poslednja izmena:
@stormwatch153
Upravo pozorisna predstava je pravi pokazatelj i trenutak gde ce ti zatrebati visok ISO da bi sa kracom expozicijom uhvatio pokret koji kao sto vidis i ovde, nije ni ISO 3200 dovoljno jer je devojka u pokretu malo mutna. A za onaj tvoj primer ne treba iso 3200 nego to se slika sa duzom expozicijom na ISO 200 sa tripodom ili naslonjen na nesto jer si slikao nesto staticno.

Poslednja izmena:
I vidim da bash pratish, poshto si u isti kosh stavio dva aparata iz razlichitih generacija koji se razlikuju i po highISO vrednostima, 40D je bolji u tome od 30D, bar isti kao D90, a takodje i 450D, tako da bi bilo dobro da se informishesh malo, ne da prichash napamet i da postujesh samo da bi sebi dokazao da si napravio pravi izbor.

I da, fotka ti je podexponirana.

E Driver, dobro ti znas o cemu ja pricam, ne mozes da progutas to da je Nikon nadje___ tvoj voljen Canon u tom rangu cene fotoaparata pa to ti je. Sto se tice podexponiranosti fotke u pravu si ali ne vidim nikakav razlog za prigovor, ajde da se ne lazemo, svi vi koji kacite fotke ovde lepo ih doradjujete u PS-u ili nekom drugom programu pa ispade da ste svi fotografi koji tacno znate sta zelite od fotoaparata pa to i dobijete, sto je blago receno bollocks, ja sam crop stavio direkt iz Nikona a ako bas zelis podesicu mu pravilnu expoziciju :D.

@priest 77
Ovako pozorisna predstava ne izgleda staticno

@nickname
Da li te nesto zabolelo?

Bez brige, u redu sam.

Kako nema veze da li je fotka podeksponirana? Da je ekspozicija bila pravilno odredjena, sa tom blendom i ISO vrednoshcu, trajanje ekspozicije bi bilo duze. A znamo da duze trajanje ekspozicije daje i vishe shuma u odnosu na kracu ekspoziciju. Samim tim tvoj primer nije merodavan.

Inache, bilo bi lepo da diskutujemo o ovome bez flejma i prozivki. Ono, "mozda ovaj shto mi neshto pricha ima neshto u glavi, nije valjda da je samo reshio mene da za**bava".

Hvala

E Driver, dobro ti znas o cemu ja pricam, ne mozes da progutas to da je Nikon nadje___ tvoj voljen Canon u tom rangu cene fotoaparata pa to ti je. Sto se tice podexponiranosti fotke u pravu si ali ne vidim nikakav razlog za prigovor, ajde da se ne lazemo, svi vi koji kacite fotke ovde lepo ih doradjujete u PS-u ili nekom drugom programu pa ispade da ste svi fotografi koji tacno znate sta zelite od fotoaparata pa to i dobijete, sto je blago receno bollocks, ja sam crop stavio direkt iz Nikona a ako bas zelis podesicu mu pravilnu expoziciju :D.

LOOOL, ti si neverovatno istripovani chovek. Sine, ja koristim telo od 3000e, i objektive od josh toliko, da li mislish da me zabole za tvog plastikanera koga si juche kupio, i misljenje totalnog pochetnika u fotografiji ?

A za komentar o pozorishnoj predstavi, josh jednom LOL.

Znaci driver presao si na 5D mkII ili je neki 1D? :)

Aj daj neku sliku na ISO 3200. :)

LOOOL, ti si neverovatno istripovani chovek. Sine, ja koristim telo od 3000e, i objektive od josh toliko, da li mislish da me zabole za tvog plastikanera koga si juche kupio, i misljenje totalnog pochetnika u fotografiji ?

A za komentar o pozorishnoj predstavi, josh jednom LOL.

Ja ne mislim da si ti istripovan, nego znam da si istripovan i to zesce a i sumnjam u tvoje fotografske kvalitete jer danas nazalost fotograf moze biti svako, da si profesionalac a ne sujetni superguster sa telom od 3k eur ne bi te tako pogodila moja jednostavna izjava nego bi primerom dobre fotografije pokazao meni pocetniku da nisam u pravu :D

Storm, ako mogu da primetim ni ti nisi doprineo svojoj tezi, sem podeksponiranom fotkom i izjavama primerenim trinaestogodishnjem detetu ("ha-ha krivo ti je" i slichno).

A poshto vidim da ne mozete da se ohladite kao shto sam zamolio, tema ide pod kljuch do daljnjeg.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno