Šta je novo?

Nikon D810

DeuS.Mikelle

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
349
Upravo je najavljen naslednik cuvenog D800. Dugo se spekulisalo da ce se zvati D800s sto i jeste realnije s obzirom na izmene koje su mizerne.

E sad sa izlaskom ovog modela, gase prodaju D800/e, a D810 na pre orderu kosta isto koliko i D800e, mozda obore cenu zaliha pa to ispadne dobra kupovina.

Inace s obzirom da sam ja jurio da kupim D800, u pocetku su samo digli cenu za oko 300evra, a kasnije nije ni bio u ponudi..

Uglavnom pogledajte link ima i kratki opis sta su unapredili ...

www.bhphotovideo.com/c/product/1062499-REG/nikon_d_810_digital_slr_body.html

Lep spisak unapredjenja, iso64 ne videh jako dugo! :d Nadam se da je hardverske prirode...

Ma gluposti ciste, e sad pitanje je zbog cega sve to, kada su izbacili D600, ubrzo su izdali D610 kome su promenili cuvenu zavesicu koja je bacala ulje na senzor, a ostala unapredjenja tipa 6fps naspram 5.5fps kao i bolji wb (sto nema smisla kada slikas raw) su mizerna.

Uglavnom, pominje se neka prva serija nikona d800 koja je imala "left focus" problem sa autofokusom, pa je mozda i to razlog. Ko ce ga znati !

Iskreno cekao sam ovo ali 5fps nije dovoljno brzo za MMA turnire npr ...tako da mi ne preostaje nista drugo nego da robijam jos, jos, jos i onda tek a ne kao sav normalan svet kupim D4s :(
Da ne radim te MMA stvari vrlo rado bih posedovao D810 i zamenio mog vremesnog D700 ....koji doduse sa gripom ubiva sa 9fps

Znam da vise niko ne prati ovaj thread, ali samo moram da se ispravim nesto, kada sam napisao da su gluposti koje su unapredjene nisam bio u pravu, jer sam tad citao samo traceve... Medjutim, totalno je novi senzor stavljen, i dovoljno su dobri apdejtovi da bi se nazvao novim modelom !

Citao sam bas nesto na netu dan posle predstavljanja i vidim pise nov senzor ovo ono...citam tvoj komentar i razmisljam se...reko aj mozda ja nesto nisam lepo vido' al aj sad, ispravio si se :)

Citao sam bas nesto na netu dan posle predstavljanja i vidim pise nov senzor ovo ono...citam tvoj komentar i razmisljam se...reko aj mozda ja nesto nisam lepo vido' al aj sad, ispravio si se :)

Jos mi je nesto interesantno, od kada je "izasao" D810 gomila ljudi se javlja, kako vokus na D800 nije dobar, prvo onaj left focus problem, pa onda ima prica da se, kod gomile ljudi, posle odredjenog vremena javio problem sa back focusom... Do skoro je bio revolucionarni aparat od Nikona, koji skroz savrseno radi..

Za fokus na D800 se zna od pocetka, ali ga retko ko koristi u uslovima van studija pa to nije toliko ni bitno...

Fokus na D800, kad se naminca kako treba je odlican ali problem je u cinjenici da prilikom fotografisanja, pogotovo na velikim blendama, isti mora da bude prakticno savrsen jer se svaka greska vidi. Doduse, to je problem samo na 100% ali neki, eto, volu da gledaju fotke tako pa primete :D

Isto vazi i za stresanje...

Pa ima i na 24MP tih problema al' ih je skoro pa tacno 50% manje... :D Ako imas para i potrebe za D800 i stakla za isti, uzmi ga, telo je za klasu ozbiljnije ali ja bih kao alternativu pre gledao D600 ako ih ima jos novih posto se za razliku u ceni moze uzeti neki lep objektiv ili blic. Pre nego sto krenes da tripujes ulje koje prska i sl. mojne, posto je taj problem resen i lako je uocljiv vec posle dva tri duza rafala koje moz' dispucas prilikom probe aparata. A svaki D600, bez obzira da l' zatvarac prska ili ne, dobija jednu besplatnu promenu istog sto znaci da mozes da ga drndas do mile volje... :)

Ja sam iskreno mislio preko Madjara da uzmem, novo, a razlika je 200 evra, pa sam mislio da pre idem na D610, nego li D600. Da ne razmisljam uopste sto se tice ulja na senzoru... U pocetku sam mislio da je najpametnije da uzmem D800, ali nekako kako vreme prolazi, trudim se da rezonujem, jer meni AF sistem, tj. koliko tacaka ima, ne znaci puno, bitno mi je samo da je je precizan, a sto se same izrade tela tice, naravno da bih vise voleo d800, ali isto tako nije ni D610 od nekog lomljivog materijala, a niti se ja bavim nekim ekstremnim slikanjem u divljini, da bi mi to znacilo !

edit:
I sta mislis, da li je sada pravo vreme za kupovinu, ili je blje da se strpim do sredine avgusta, kada su popusti i D810 bude uveliko u prodaji ?

Poslednja izmena:
I ja cekam da prestane maslacke da slika po livadi pa da vidimo neka nova napucana tela ;)

Hvala prijatelji ... maslacak ili kucni ljubimac je verovatno prva stvar koja se fotka kad stigne masina u vecini slucajeva :D ...u subotu aparatic ima vatreno krstenje pa ce vidimo sta ume on a i ja ...

jedna brzinska ... odusevljen sam detaljima na kozi ....cista konverzija iz raw u jpeg ...fotkano onom plasticnom starom 50mm ...

Extra,svaka pora se vidi...sad ces dodatno morati da tuningujes zene u photoshopu :D
Jedva cekam vikend!!

Nazad
Vrh Dno