Šta je novo?

Nikon D7100

Zver, nema tu sta da se troluje :D

Po cenu da zvucim kao nas drug Kosta, mogu slobodno reci da mi je D7100 sledeci aparat :d

Po cenu da zvucim kao nas drug Kosta, mislim da bi trebao da sacekas D7200 jer verujem da ce taj aparat biti BOMBA! :d

Po cenu da zvucim kao nas drug Kosta, mislim da bi trebao da sacekas D7200 jer verujem da ce taj aparat biti BOMBA! :d

:-D ... Meni i ovaj D7100 deluje brutalno, a tek mogu da zamislim 7.2k.. ali opet, sledeci mi je D600, nema vise crop, mada sam to vec govorio ali avaj !
MAda... ako sacekam D600s ili D650 to ce tek biti BOMBA ! :D

Poslednja izmena:
Pa sta da kazem, logicni i predvidivi upgrade, stavili novi AF i to je to :) Telo ako nije vece/ozbiljnije od D7000, dzabe mu i taj AF. Canon rumors ocekuje 7DII sa AF iz 5D, 10fps i "naprednim movie funkcijama", po ceni 6D, sto znaci da opet nece biti u D7xxx klasi, mada ne vidim koliko D7100 kosta...

Pa sta da kazem, logicni i predvidivi upgrade, stavili novi AF i to je to :) Telo ako nije vece/ozbiljnije od D7000, dzabe mu i taj AF. Canon rumors ocekuje 7DII sa AF iz 5D, 10fps i "naprednim movie funkcijama", po ceni 6D, sto znaci da opet nece biti u D7xxx klasi, mada ne vidim koliko D7100 kosta...

Pise tamo, samo telo oko 1100 Evra ;)

To je onda super kupovina, i opet nije u 7D klasi :)

Driver ceni aparate po kilaži :)
meni je od svega najinteresantniji novi sezor bez low-pass filtera, po ugledu na D800E. baš me interesuje da li će biti razlike u odnosu na klasični. a i mnogo mi se sviđa onaj 1.3x mod, sad 50-ica dobija sasvim novu dimenziju :))

Driver ceni aparate po kilaži :)
meni je od svega najinteresantniji novi sezor bez low-pass filtera, po ugledu na D800E. baš me interesuje da li će biti razlike u odnosu na klasični. a i mnogo mi se sviđa onaj 1.3x mod, sad 50-ica dobija sasvim novu dimenziju :))

I meni je to ubedljivo, a ne znam zasto uopste stavljaju taj filter !? Da bi mogli posle da kazu, eto na ovom modelu smo ga skinuli ;) i mnooogo je bolje !

Stavljaju ga zbog moire i aliasinga, zato postoji D800E posebno, takvi aparati su ogranicene upotrebe za "normalno" fotkanje, sluze prvenstveno za astro fotografiju..

A sto se tice kilaze, pa naravno, da li bi voleo da ti je DSLR velicine Ixusa :) Fotkao sam sa D7000, i mada ima i vise mogucnosti od 7D, ta tela su nebo i zemlja, a to je mnogo bitno onom ko fotka cesto i po ceo dan. Ko se zeza, verovatno mu je svejedno, ali meni je to bilo bitno i kad sam se zezao :) Jednom kad sam probao dvocifreno telo, trocifreno nisam uzimao samo zbog velicine i ergonomije, to mi je mnogo bitnije od hiljadu nekih opcija po meniju, pa cak i od senzora...

Poslednja izmena:
Stavljaju ga zbog moire i aliasinga, zato postoji D800E posebno, takvi aparati su ogranicene upotrebe za "normalno" fotkanje, sluze prvenstveno za astro fotografiju..

Ali D7100 je za normalno fotkanje ? A nema taj filter ? Stvarno ne znam o cemu se tu radi, ali koliko znam Fuji sa svojom novom serijom, pocevsi od x100, je skinuo taj filter.

ma to nema veze sa astro i normalnom fotografijom. taj moir se javlja kad na slici imas tanke, paralelne linije koje su jako blizu jedna drugoj (npr. nekakva rešetka), i to samo pri tačnoj udaljenosi, žižnoj daljini i otvoru blende. ne može da se popravi u PP, ali se lako izbegava prilikom fotkanja. samo treba da se pomeriš za jedan korak, promeniš ugao slikanja ili žižnu daljinu ili samo da promeniš otvor blende i to je to. realno, videće se na jednoj od 10k fotki.

Uopshte se lako ne izbegava, svaki pattern ili ravna linija ce ti biti resetka odnosno testera, zato svi redom aparati imaju taj filter, i nemam pojma zasto su ga izbacili iz D7100. I ima veze sa astrofotografijom jer tada je potrebno maksimalno detalja da bi uopshte nesto uspeo da fotkas, u svemiru ne postoje patterni i ravne linije :) Pa sta mislish zasto niko nije kupio D800E, iako ima primetno vise detalja ? :)

Verovatno su sam senzor uspeli da dovedu do granice gde je bolje bez nego sa :p

Uopshte se lako ne izbegava, svaki pattern ili ravna linija ce ti biti resetka odnosno testera, zato svi redom aparati imaju taj filter, i nemam pojma zasto su ga izbacili iz D7100. I ima veze sa astrofotografijom jer tada je potrebno maksimalno detalja da bi uopshte nesto uspeo da fotkas, u svemiru ne postoje patterni i ravne linije :) Pa sta mislish zasto niko nije kupio D800E, iako ima primetno vise detalja ? :)
ja tu pojavu nikad nisam video na mojim slikama, ali koliko sam citao, izbegava se kao sto sam napisao gore. jbm li ga sad...

Sjajno sokocalo, landscape fotografi ce itekako imati koristi od odsustva low-pass filtera, a 800E je koliko vidim po forumima privukao jako veliku paznju ljudi koji zive od svakog detalja na velikim formatima. Uz par novih 1.8G prajmova, bombona... cak je i cena sasvim ok! Za nikondzije jednostavno poslednja DX stanica pre FX formata ili perfektno heavy-duty back up telo!

jel pricaju i o nekom novom dx kit objetivu?
18-105mm ipak ima plasticni navoj, ne verujem da ce to da stave na novo sokocalo.

Verovatno su sam senzor uspeli da dovedu do granice gde je bolje bez nego sa :p
sto se jednostavno nazire po broju pixela i njihovoj velicini , ako logicno razmislite sta tacno AA filter radi (hint slicno kod izlaza na upsevima koji imaju kvadrat i pravu sinusoidu sto je kockica sitnija to je pribliznija idealu ravne linije) slika ce sigurno biti ostrija na svakom objektivu jer kao sto kazu englezi u hifi "there is no electronic like no electronic " :)

Po vasem misljenju koji je bolji Nikon D 7100 ili Canon 7D?

Na ovom forumu se ovo pitanje može shvatiti isključivo kao provokacija... 'Ajd' opletite...
:) :) :)

Po vasem misljenju koji je bolji Nikon D 7100 ili Canon 7D?

Po stoti put, ne kupujes telo, vec sistem. Telo zastari i ne vredi nista posle nekoliko godina, objektivi su ono sto treba da gledas pa prema tome kupujes telo.

Ako se uporedjuju direktno na papiru, 7100 je naravno bolji, noviji je, ima vise mogucnosti, bolji AF, vise mpx. Ali, na primerima na dpreview se vidi odsustvo OLPF filtera, pa su sve krivine nazubljene i ima neke cudne boje po ivicama, kao hromatske aberacije ili kolorni shum, ali na svim ISO vrednostima. Sa druge strane, 7D nema nista losiji IQ, bilo na nizim ili visim ISO, ali standardno ima bolju reprodukciju boja i bolju ergonomiju, sto su meni broj jedan i dva kod bilo kog tela, i u kombinaciji sa boljim izborom srednje i visoke klase objektiva kod Canona, ja bih uzeo 7D.

Ali, ako ti ne treba brzina, bolje se nategni za polovan 5DMKII, to je potpuno drugaciji svet od oba tela, i bolji IQ za ulozene pare neces naci..

Poslednja izmena:
ili jednostavno kupi nov d600 koji brise patos i sa 5dmk3 u iq i dinamici....

Pa i 6D brise patos sa oba u lowlight fokusu i high iso :)

Kad bi se tako kupovali fotoaparati, i ti bi bio struchnjak :d

Poslednja izmena:
brise al u nr namunjenom jpegu kad bi se zezali... a da si ti strucnjak , nikon bi propao....

Sony NEX F3 sa pola qr.. (senzora) i 10% cene daje bolje slike u JPEG nego D600.:smoke:

Nazad
Vrh Dno