Šta je novo?

Nikon D5100

• Začetnik teme Začetnik teme igor88
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

igor88

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2009
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ultra 9 285k
Matična ploča
Asus Rog Strix Z890 F Gaming
RAM
96GB @6400 CL32
GPU
4060TI
Storage
2TB 990Pro/10TB HDD
Miš & tastatura
Asus Rog SpathaX i Scope RX
Laptop
HP 830 x360 G11
Tablet
iPad Pro M2 11''
Mobilni telefon
iPhone 17 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kakvo je vase misljenje o D5100 uzeo bih ga za pocetak sa 18-105mm VR ili da odmah gledam bolju optiku? Hvala puno na odgovoru i nadam se da nece spasti pod spam teme (jer zaista nije za ovu temu ali...) .

Ili vase misljenje za drugi dSLR u tom cenovnom rangu oko 700e sa optikom , neki savet da dodam neki dinar i dobijem bolju napravu dakle svaki savet je pozeljan 🙂

Poslednja izmena:
35 1.8 🙂 Fiksni, ali vrhunski

- 5100ka ima manje-vise isti senzor kao 7000ka koju licno imam pa ti potvrdjujem da valja 🙂

- pivot ekran je ql opcija za imati (mada mene nervira al to je subjektivno)

- jedino sto je malo mali kako da se izrazim - sa 200mm staklom na njemu izgleda smesno 🙂

Imas aftermarket grip za njega, da popuni prazninu. 🙂 Mislim da je oko 60 evrica 🙂 Ekran ces uglavnom koristi sklopljen onako, kao i kod aparata koji nemaju rotirajuci ekran. Bar ja nikad nisam koristio njegove mogucnosti. Sam ekran je jako dobar. Trazilo je malo tamnije, jer nije pentaprizma, no to si verovatno video vec po testovima. Kao sto rece atmo, senzor je jako dobar. Aparat bi mogao biti malo veci sto se mene tice, ali dobro. Ako imas manju ruku, ne bi trebalo da bude problema. U svakom slucaju, dobra mashina 🙂

Hvala vam svima na odgovorima . Nisam ga drzao u ruci jos uvek imam manji dlan verovatno da ce mi biti ok nemam "sapu" 🙂. A za 200mm pa zeleo bih i jedno zoom staklo da imam tako da neka bude smesan samo neka vrsi posao 🙂 . Hvala jos jednom na odgovorima !

600D je bolji od D5100 🙂 A pogotovo za to drzanje u ruci, ne moras da imas sapu uopshte da bi lose lezao u ruci, svi ti mali aparati nisu dovoljno veliki za bilo koju mushku ruku (ni D7000 nije dovoljno veliki a ne ovo), a 600D se sa tim najbolje bori od svih, najbolje lezi u muskim shakama...

Poslednja izmena:
^^

ne trolujem drivera, samo postujem sta sam nasao

Prilozi

• Screen shot 2012-04-12 at 16.12.36.png
    Screen shot 2012-04-12 at 16.12.36.png
    153.6 KB · Pregleda: 255
^ Ovo ti je kao ono poredjenje iPhonea i kamena 🙂 Jos malo pa cemo po Vukajliji da trazimo poredjenja fotoaparata 🙂

Ako cemo da pricamo o karakteristikama na papiru i teoriji, po dpreview-u, najacem fotografskom sajtu na netu, 600D ima za dlaku bolju ocenu od D5100, ali kada ih uzmesh u ruke, onda ti postaje malo jasnije to o cemu ja pricam gore.

slazem se, drzao sam oba paralelno i natenane cackao, daleko mi se vise utisak kakav ostavlja 600d. Em sama izrada aparata em sam softvare i komande tj koriscenje aparata. Uglavnom bez dileme bih uzeo canon pa makar i pravio za nijansu losije fotografije.

ja sam zamalo uzeo d5100 obzirom da imam nikonove objektive u gomilama, i da mi treba samo za fotografiju uzeo bih ga i dalje. medjutim posle ovog treda rekoh daj da vidim sta tu jos ima/nema, kad ono d5100 nema manual exposure za video. sto je jedan ogroman minus i razmisljam se da uzmem 600d iako imam samo dva objektiva za kanon. pogotovo sto moze da se skarabudzi magic lantern na kanon.

Nije samo manuelna expozicija problem, problem je sve u vezi sa videom kod njega, oni su mu bukvalno samo omogucili da snima video ali to nije dovoljno jer nemaju u tome iskustva, Canon se puno godina bavi videom pa tacno zna sta je kod njega bitno, i zato ti sa Nikonom i da ima sve opcije ne mozes da dobijes snimak kakav pravi Canon. Zbog toga je 5DMKII napravio revoluciju u DSLR videu, a ne D90 koji je skoro godinu dana pre njega mogao da snima video...

tacno, za nekoga ko ne mora da menja objektive, nego kupuje prvi put canon je OK (ako je resio problem heavy upotrebe i cestih kvarova). ali meni je bedak i ne znam sta da radim

Malo pojasni tu situaciju, zavisi koje to objektive imas, i koliko ti je video bitan. Ako su to neki manuelci, to sve moze na Canona, ne mogu da se setim scenarija gde neko ima gomilu modernih AF objektiva a onda krene u kupovinu entry DSLR tela 🙂 Ako su to neki plastikaneri, to se uvek lako zameni za slicne na Canonu...

[YOUTUBE]Zf7jkU1zclo[/YOUTUBE]

I sta je Kai rekao na kraju, mrzi me da gledam 🙂

Ma Kai je NikonDJija 🙂

Pa jeste, ali mu se vise svidja MKIII od D800 🙂

I ja sam imao slicnu dilemu, ali sam mudro odlucio da kupim D7000.
D5100 je suvise mali da se na njega kaci tele objektiv. Na papiru ima odlicne karakteristike, ali je to ipak entry level dslr. Mnogi hvala ovaj model zbog rotirajuceg ekrana i kvalitetnog video zapisa. Ove dve stvari su me najvise odvratile da ga ne kupim, posto smatram da je namena fotoaparata fotografisanje a ne snimanje filmica. Objektiv 18-105mm je sasvim dobar za D5100, ali ako bas hoces ostro staklo, poslusaj srdjana i kupi neki fiksni objektiv 35 ili 50mm. Najvaznije je da znas sta ces najvise fotografisati, pa na osnovu toga biraj i objetiv. Ako nemas dovoljno para za D7000, mozda i D90 nije lose resenje. Nije sve u megapikselima.
Canon zaobidji.

Canon zaobidji.

Obozavam argumentovane savete 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Obozavam argumentovane savete 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Пази све је то ствар укуса. Неко воли контрасте, неко воли неутрализоване фотографије. Никон је генерално бољи када се фотографише при слабијем светлу, има боља стакла...
Мада, ево признајем, Канон је бољи за почетнике, суверено доминирају у просумер и компакт класи.
Поздрављам и ја тебе.

Poslednja izmena:
^ Da, to je stvar ukusa isto kao i kupovina automobila 🙂 Ne moras o njima nista da znash, kupish najlepshi 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno