Šta je novo?

Nikon D40x

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Razmisljao sam gde da postavim ovo pitanje i odlucio sam se da to bude ovde. Nadam se da nisam omasio. Dakle interesuje me procena vrednosti ovako necega.

Nikon d40x, 10,2 Mpx, kartica 1 Gb, 2 objektiva: Nikkor 18-55mm i Nikkor 55-200mm, zonerica, torba, punjac, racun, kupljen u Becu 03.08.2007, ocuvano!

Da li se ovako nesto polovno isplati kupovati i do koje cene?

400e max ako je ocuvano.

Poslednja izmena:
Objektivi su sasvim ok i sto je najvaznije, sa ta dva pokrivas jako veliki raspon. Naravno, to nisu modeli vise klase i vise spadaju u entry modele (zato i jeste kit :) ). Koliko para toliko muzike, ali da ce lepo da te sluze, najverovatnije hoce.

Ok, hvala. Ima neka aukcija na ... znate vec gde, da ne reklamiram, pa razmisljam da li da licitiram. Trenutno je ponuda negde oko 320 eur. Ne znam da li se uplicem u to. Ipak je to macka u dzaku. Zelja mi je da probam neki DSLR, ali opet imam 6500 koji je dosta dobar, pritom kao nov, bez i jedne tackice i vrlo malo koriscen. Ne znam onda sta bih sa njim radio i koliko bih za njega para mogao da dobijem. Verujem ne mnogo, a ne daje mi se nesto previse para za fotoaparat.

Niko mi ne rece. Sta mislite za koliko mogu da maksimalno prodam svoj fuji 6500, koji je apsolutno kao iz radnje i koji je prilicno malo radio? Naravno potpuno je ispravan.

Moja skroz odokativna procena - 150-200e, ali sa naznakom da vuce ka 150.

Mogao bi komotno i za 200e

Ok, razmislicu jos, posto je aparat skroz kao nov, malo je vrlo koriscen itd. Nego jel moze neko ukratko da mi kaze sta valja, odnosno ne valja kod ovog d40x? Gledao sam sada neke slike i vidim da na iso 1600 ima otprilike isto suma koliko i na mom fuji-ju, a ni iso 800 mu nije bas skorz cist. Kakaav je sto kompatibilnosti objektiva tice? Ne znam kako to ide kod nikona? Da li je ovaj los iso psledica loseg objektiva ili samog senzora i kako bi se ovi navedeni objektivi ponasali na iso 800, odnosno iso 1600?

pa nemoj baš da preteruješ, sigurno je bolji od Fuji-ja :)
šum ima samo i jedino veze sa senzorom, sa objektivom baš nikakve. koji god da staviš, biće ista količina šuma.
na taj Nikon idu samo AF-S i AF-I objektivi i objektivi svih proizvođača koji u sebi imaju AF motor (u stvari, idu i svi ostali, ali će samo ovi imati auto-fokus). Sad će svi da krenu kako je to najveća mana, ali uopšte nije. Apsolutno svi zum objektivi koji će ti ikad zatrebati jesu AF-S i AF-I, samo fiksni nisu. ali pošto imaš i fiksne objektive drugih proizvođača sa AF motorom, problem uopšte nije tako strašan. mnogo veći problem je veličina samog senzora i loš senzor, kao što si i sam primetio.
:wave:

Poslednja izmena:
Kako sad velichina senzora, pa to je DX, isto kao D90 ili D300, a pravi bolje fotke od D200 :d

Problem tog tela su druge stvari, velichina, ergonomija, samo 3 AF tachke...

Samo ti se cini da je iso na 1600 slican sa tvojim fujijem (a i na 800). Fuji mnogo vise pegla svoje slike na visim isoima, ali se onda skroz izgube detalji koje je nemoguce povratiti. Sa druge strane D40x ima slike sa mnogo vise detalja na iso 1600 i ako provuces jos sliku kroz noise reduction u PSu bice mnogo bolje od bilo kog fujia.

A sto se tice cene fujia, ja se slazem da on vredi 200e, ali je problem naci osobu koja ce sada da da tolike pare za polovnog digitalca, koliko god on bio dobro ocuvan. Naravno, osim ako jos uvek ima garanciju.

Ispu**o sam ga na aukciji. Pretekli me. Tako da nista od aparata. Cekam neku novu priliku.

Sad ce Nikon D60 sa 52.000 din da rokne na ispod 500 eurica... samo da uleti Nikon D5000 u prodaju.

Pa ako bas hoces posto-poto na DSLR, eto ti sanse.

Inace samo 3 AF tacke su odlicne za pocetnike u DSLR svetu, u vecini slucajeva vise autofokusnih tacaka moze da te zbuni u automatskom rezimu... a posto si navikao na Fuji ovo ce ti biti raj - ionako svi koristimo central AF. Onda lepo pazari lepe objektive i skupljaj parice za neko dobro telo kad budes imao neka fina stakalca jer ona ostaju a tela se menjaju. Kvalitet slike je kod njega u rangu sa D80 (isti senzor), solidno je brz.

Hm,i 1000d je pojeftinio,sad je ispod 500e

Sad ce Nikon D60 sa 52.000 din da rokne na ispod 500 eurica... samo da uleti Nikon D5000 u prodaju.

Pa ako bas hoces posto-poto na DSLR, eto ti sanse.

Inace samo 3 AF tacke su odlicne za pocetnike u DSLR svetu, u vecini slucajeva vise autofokusnih tacaka moze da te zbuni u automatskom rezimu... a posto si navikao na Fuji ovo ce ti biti raj - ionako svi koristimo central AF. Onda lepo pazari lepe objektive i skupljaj parice za neko dobro telo kad budes imao neka fina stakalca jer ona ostaju a tela se menjaju. Kvalitet slike je kod njega u rangu sa D80 (isti senzor), solidno je brz.

Nisam hteo posto-poto da prelazim na dslr. Ovo mi je naletelo neplanirano, aukicja je u pitanju, pa sam mislio da je dobra sansa da uz manju doplatu predjem na dslr. Zato sam i pitao sve ovo. Posto su me pretekli sa cenom na aukciji, to je propalo. Za canon znam otprilike, ali ne znam kako kod nikona ide sa kompatibilnoscu objektiva? Dakle i moja neka ideja je da kupujem stakla za "sva vremena", a da tela menjam. E sada interesuje me koji su objektivi koji "pasu" za sve nikone?

Pasuju svi, ali njih milion nece imati autofokus, radice samo AF-S i AF-I objektivi, a takvi pristupachni se prave tek par godina, sve pre toga je neupotrebljivo na D40, a ima gomila dobrih matorih Nikon objektiva za jeftine pare.

Kod Canona je drugachije, bilo koji EF objektiv u proteklih 20+ godina moze na bilo koje EOS telo (ukljuchujuci i filmska tela ili Canon kamere sa EF bajonetom).

Ista stvar. Samo ako si koristio Fuji, lakse je na Nikonu, slicne su ergonomije.

Takodje, mali Nikoni su ergonomicniji i laksi za drzanje (kvalitetniji) od malih Canona.

Medjutim, ja ih ne bi razmatrao. Gledao bih Nikon D90, trenutno je best buy, ispod 1000e sa odlicnim 18-105 VR objektivom.

Isto tako imas Nikon D80 sa 18-135 objektivom, karticom... (moze i cekovima) za ispod 700... e to je nepristojna ponuda ;)

Poslednja izmena:
Sve je to meni za sada preskupo. Ovaj d40x je trebalo da bude do 400 eur. Ali to mi je jedna od zelja koju cu morati da ispunim kad-tad. Naravno mislim na dslr. Nije mi toliko bitno da li je canon ili nikon. Znam da je to ovde gotovo jeres reci, ali eto. :)

Sve je to meni za sada preskupo. Ovaj d40x je trebalo da bude do 400 eur. Ali to mi je jedna od zelja koju cu morati da ispunim kad-tad. Naravno mislim na dslr. Nije mi toliko bitno da li je canon ili nikon. Znam da je to ovde gotovo jeres reci, ali eto. :)

Znam tacno na sta mislis, tek sad vidim ovu temu, a inace ja sam pobedio upravo na toj aukciji :D

Nikako da odvojim gomilu para kao covek za nesto tipa D80, a posto sam apsolutni pocetnik, jer je najozbiljnije sto sam imao do sada Fuji S9600 koji sam apsolvirao i krajem prosle godine, pa sam resio da udjem u dslr svet po sto nizoj cifri da bih kasnije imao vise para za ozbiljniju masinu. Mislim da ce za 360 evra ovaj D40x sa dva objektiva biti vise nego dobar za moje ucenje...

Poslednja izmena:
Hehe, znaci ti si taj sto me je pretekao. Ako si stucao to vece, sada znas zbog koga si. ;) Zezam se naravno. Ma ja sam i hteo da kupim a i nisam. Nisam ni sam znao sta hocu. Hteo sam da uzmem tako neki povoljan DSLR, ali opet sam se plasio da kupujem macku u dzaku. Taj lik je valjda iz Sabca, ako se secam dobro, pa jos to treba da mi salje postexpressom. Tako da ne znam prvo da li je aparat inicijalno ispravan, pa jos onda tumbanje postexpressom i na kraju kad stigne, kad ga platim, kome onda da se zalim. Jedino da idem u Sabac da mlatim tog lika, ali pitao sam se sto to meni sve treba. Takodje oko dslr-a vrlo malo znam, tako da sam se plasio da moze nesto da mi uvali a da ja to u startu ni ne primetim. Zato kada sam izgubio na aukciji bio sam i srecan i tuzan istovremeno. Nekako mi je laknulo jer sam znao da nemam o cemu da razmisljam, a opet deo mene je zeleo da proba taj dslr konacno. I na kraju, kakav je aparat? Jel ocuvan, ispravan? Fali li mu sta? Kakvi su objektivi? Daj neke slike da vidimo.

Poslednja izmena:
Ja sam seo u auto i otisao u Sabac i kupio ga, tako da sam sve na licu mesta pregledao, inace aparat je izgledom kao nov da noviji ne moze da bude, a i objektivi su, jedino sto nije imao je poklopac na jednom objektivu, a sve ostalo je savrseno i neogrebano. Prosto nisam mogao da verujem u kojoj je meri ocuvan i naravno uzeo sam ga.

Samo jedno pitanje cime ja da brisem objektive ili da ga odnesem negde da ga ociste posto na jednom ima otisak prsta, a nisam hteo bilo cime da ga brisem?

Poslednja izmena:
Mikrofiber krpa, ona za naočare za suvo čišćenje. I pirinčani papirići za mokro čišćenje kad je baš zamašćeno. I nemojte se previše sekirati zbog par zrna prašine na prednjem sočivu, to se ne može videti na fotki, zadnje sočivo bi već trebalo da bude bez prašine i otisaka prstiju. Takođe, UV filter bi preporučio da stoji stalno na objektivu, da vam se ne desi da prođete ko driver.

Odlicno nije masno prednje socivo, taj otisak prsta se vidi ovlash tako da cu na suvo samo da ga prebrisem. A gde mogu da kupim te pirincane papirice i sta koristim za mokro ciscenje, neku tecnost ili vodu?

Hvala puno za info :wave:

Smorcina mi je za UV filter sto necu moci da iskoristim ovaj B+W koji je bio na Fujiju precnika 58mm, nego moram da nabavljam novi...

Ne bih ove jeftine zelene Fujijame i slicno, gde da kupim neki bolji?

hvala unapred

Može, evo fotke njegovog objektiva koju je kačio negde već, nadam se da neće zameriti što je postavljam ovde.

http://img3.imageshack.us/my.php?image=ogrebotina.jpg

Da je imao filter, ogrebao bi samo njega, ovako je ostala ova ružna ogrebotina (koja opet ne utiče na sliku)

Aha, kapiram sada. Tnx. ;)

@bojsa

Ajd' postavi neku sliku da vidimo kako radi to cudo. ;)

Vrh Dno