Šta je novo?

Nikon D3100 vs D5000

DeuS.Mikelle

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
649
Pozdrav,
Interesuje me vase misljenje ... npr da zelim da kupim Nikon i imam 500 Evra ili koji evro vise na raspolaganju i da hocu novo da kupim, koji daje kvalitetnije slike D3100 koji sad ima cmos senzor od 14Mpx ili D5000 ?

Sto se tice koriscenja, iskljucivo me zanima fotkanje i to pogledam izostrim/zumiram i klik, nista drugo mi nije presudno, samo kvalitet fotke !

pozdrav !

Prema prvim podacima trebalo bi da d3100 bude bolji. Mada jos uvek nema pravog review-a na netu. Trebao bi da se pojavi u prodaji bukvalno za dan, dva. Ako bude dobar na visim ISO vrednostima kao d5000, bice bolja kupovina, s'obzirom da ce im cena biti slicna.

Sa strane meraka ne znam, ali sa finansijske strane ništa gore nego kupiti model tek što se pojavio. A obzirom kako si opisao šta te interesuje, oba aparata će ti pružiti isto.

Kupi polovan D80. Da li si probao nekog Canona (dvocifrenog ili trocifrenog)?
Da si rekao d90 pa da razumem a taj d80 sa ccd0m je tuga , iskreno malo je nikon poceo sam sebe da potkopava , d3100 bi trebao da ima bolji senzor od d5000 i autofokus u video modu kao i par opcij akod videa koje d5000 nema mada je na strani d5000 artikulisani ekran i nesto kvalitetnija izrada , kao sto rekose mnogi ako oces zute ja bih jurio polovan d90 koji je mnoogo bolji od dva navedena zbog trazila izrade kontrola brzine af :wave: , nije stvar samo u senzoru d90 kad uhvatis u ruke imas fotoaparat , plus sto ima srafciger pa ces moci da navrnes i objektive koji nemaju motor u telu, ima wireless kontrolu bliceva sa comander modom bolji af i merenje svetla.... svetlije i vece trazilo je ono sto je najbitnije jer kroz njega gledas a i 3inca ekran sa milion pixela nije za baciti najzad mozes da proveris el si omasio fokus ko covek... sta ce ti nikon da ne ides na brod da slikas :)

Poslednja izmena:
DeuS.Mikelle je napisao(la):
koji daje kvalitetnije slike D3100 koji sad ima cmos senzor od 14Mpx ili D5000 ?

Sto se tice koriscenja, iskljucivo me zanima fotkanje i to pogledam izostrim/zumiram i klik, nista drugo mi nije presudno, samo kvalitet fotke !

D3100

sirNemanjapro je napisao(la):
Kupi polovan D80.

Lik izričito naglasio da ga zanima koji aparatić ima najbolji kvalitet fotke, a ti mu preporučuješ onaj koji ima najgori?

Poslednja izmena:
Pa nisu, ako se koriste do ISO400 i sa dosta svetla. A dSLR koji se koristi do ISO400 se u današnje vreme ne kupuje. Za one koji nemaju da izdvoje više novca postoje bolje alternative.

Sacekaj jos malo dok ne izadje neki normalan test expeed 2 procesora koji se nalazi u 3100. Moze vrlo lako da ispadne da je primetno bolji od d5000/d90. Kao sto sam vec rekao u par navrata, sva Nikonova crop tela daju vrlo slicne rezultate. Ako vec neces da se protegnes za FX telo, uzmi bilo sta i uzivaj.

pozd.

Ljudi el cita neko ovde nesto ili svi pisu sta im pada napamet?
D90 je najbolje sto ima da se kupi za te pare iz vise razloga navescu najbitnije
pentaprizma koja je svetlija i daje veci pogled kroz trazilo(d5000 i d3100 nema sta da traze ovde)
srafciger (kacenje bilo kog objektiva koji je nikon napravio sa ili bez motora)
merenje (koje je bolje nego kod d3100 i d5000 a i takodje radi sa manuelcima)
AF (brzi i precizniji)
cmos senzor manje vise isti kao kod ostalih
kontrole (citaj dugmici i njihova kastumizacija) ne treba 6 dugmeta da pritisnem da promenim iso

kome ove stvari nisu bitne , njemu dslr i ne treba , jedina prednost d3100 je u vidoje modu a d5000 u zglobnom ekranu ali ja uvek pre biram 3inca sa milion pixela na kojima nesto i vidim
kod d90... sto se tice d80 nemam komentar

http://dxomark.com/index.php/en/Cam...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon

inace bas me zanima koj ce mu taj expeed test kad ionako svako normalan koristi dslr u raw modu tako da me zabole za njihovo unapredjenje ionako ocajne nr i jpeg IQ

Poslednja izmena:
Neverovatno mi je da od toliko odgovora niko nije spomenuo šta je najbitnije za kvalitet fotke, na kojem se insistira u prvom postu.

Znanje fotografa i objektiv.

Ko ne želi da se udubljuje u te dve stavke, džabe mu i D700.

Ljudi el cita neko ovde nesto ili svi pisu sta im pada napamet?
D90 je najbolje sto ima da se kupi za te pare iz vise razloga navescu najbitnije
pentaprizma koja je svetlija i daje veci pogled kroz trazilo(d5000 i d3100 nema sta da traze ovde)
srafciger (kacenje bilo kog objektiva koji je nikon napravio sa ili bez motora)
merenje (koje je bolje nego kod d3100 i d5000 a i takodje radi sa manuelcima)
AF (brzi i precizniji)
cmos senzor manje vise isti kao kod ostalih
kontrole (citaj dugmici i njihova kastumizacija) ne treba 6 dugmeta da pritisnem da promenim iso

kome ove stvari nisu bitne , njemu dslr i ne treba , jedina prednost d3100 je u vidoje modu a d5000 u zglobnom ekranu ali ja uvek pre biram 3inca sa milion pixela na kojima nesto i vidim
kod d90... sto se tice d80 nemam komentar

http://dxomark.com/index.php/en/Cam...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon

inace bas me zanima koj ce mu taj expeed test kad ionako svako normalan koristi dslr u raw modu tako da me zabole za njihovo unapredjenje ionako ocajne nr i jpeg IQ
Sve ovo sto si naveo stoji, ali ne utice direktno na kvalitet dobijene fotografije. Bolja pentaprizma jeste sjajna stvar ako koristis manuelne objektive, ali apsolutno ne utice na zavrsni proizvod (sto je covek valjda i hteo da zna). Za af nisam bas siguran. Gde si nasao da je AF na d90 bolji? Merenje jeste bolje u odnosu na d80 ali mi se cini da je identicno na d5000/d3100. Kad bude znao cemu sluzi "srafciger", odnosno koji manuelac valja voziti, znace i zasto mu treba/ne treba odredjeno telo. Znaci, isti senzor, ista bitaza = sve sto utice na dinamiku fotografije je skoro identicno.

pozd.

Alo druze el si ti normalan pa neznas razliku izmedju cmosa u d90 i ccd u d80?
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/iso-3200.htm a merenje nije isto
Ako je ovo bilo upuceno meni, procitaj jos jednom moj post. Nigde ne spominjem d80 osim sto sam rekao da ima losije merenje od d90. Ako vec provlacis Rockwella, obrati paznju na njegovu fascinaciju sa d40, i poredjenje istog sa drugim crop telima. Jos nesto, je tebe licno ne poznajem, pa bi mogao da obratis paznju na nacin na koji mi se obracas.

pozdrav.

U pravu si povlacim se iz diskusije....

Hvala na predlozima, ja jos uvek nisam u stanju da uzmem aparat, ali sto vise gledam sve sam u fazonu da nadjem Canon 40D .. poenta je da moj drugar ima Nikon i dosta lepih objektiva pa bi mogli da se menjamo, ekonomicnije je :) ... iskreno, mislim da ima pravo Civi za D90, samo bi opet morao da uzimam polovan, a svarno sam hteo jednom da se castim novim ... videcemo !

Naravno da Civi ima pravo, ali ti si rekao d5000 ili d3100, zar ne. Ako cemo tako, na tih dvesta evra koje treba da dodas za d90, dodaj jos stotinak pa uzmi polovan d300. Kvalitetna izrada + odlican AF sistem + 14-bita.

pozd.

i usput da malko ubilduje ruku , inace uz d90 kit ide bolji objektiv koji vredi razlike u ceni... a i imas maltene novih sa 2 3 hiljade okidanja u garanciji za lepe pare poz i ja bih ti rekao da uzmes 40d al si ti trazio nikon :)

Hvala na predlozima, ja jos uvek nisam u stanju da uzmem aparat, ali sto vise gledam sve sam u fazonu da nadjem Canon 40D .. poenta je da moj drugar ima Nikon i dosta lepih objektiva pa bi mogli da se menjamo, ekonomicnije je :) ... iskreno, mislim da ima pravo Civi za D90, samo bi opet morao da uzimam polovan, a svarno sam hteo jednom da se castim novim ... videcemo !

Zar nije lakse da drugar predje na canona:d

Naravno da Civi ima pravo, ali ti si rekao d5000 ili d3100, zar ne. Ako cemo tako, na tih dvesta evra koje treba da dodas za d90, dodaj jos stotinak pa uzmi polovan d300. Kvalitetna izrada + odlican AF sistem + 14-bita.

pozd.

Nisam video da ste se pokacili, dok sam otisao na rucak, nisam postovao komentar... Dosta je skup taj D90, isto bih ga gledao polovnog onda, nego zanimljivo je to koriscenje starih manuelnih objektiva pa zato ....

Inace nema potrebe za prepirkom, ovde u principu svako zna sta radi, jedino sto sam ja ne zahtevan korisnih zaista, ja jos koristim Canon AE1 ;) ali mi iskreno dosadilo da se mlatim sa filmovima ...

Videcu do nove godine da se ponovim !

Nazad
Vrh Dno