Šta je novo?

NFS pod Glide-om!!!

Skyw@lker

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X + Cooler Master Hyper 212 RGB
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550M-Plus
RAM
DDR4 32GB (2x16GB kit) 3200MHz CL16 HyperX Fury RGB
GPU
ASUS TUF RX6800 OC Edition 16GB GDDR6
Storage
Kingston 1TB M.2 NVMe SA2000M8/1000G + Western Digital 4TB + 2 x WD Elements 8TB
Zvuk
AV Yamaha RX-A2A
PSU
BE QUIET! Pure Power 12M 850W
Kućište
Fractal Define R4 Black Pearl
Monitor
Gigabyte M27F
Miš & tastatura
Logitech K350 + Logitech M705
Ostale periferije
PS5 , Xbox Series S
Laptop
Lenovo ThinkPad T14 Gen 1
Mobilni telefon
Samsung S24 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Redmi Pad 2 Pro, Hawei Watch GT 3 Pro, Huawei Body Fat, Xiaomi Mi Hub 2, Xiaomi Mi Kettler
Steam
markov211
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto mi je NFS serijal jedan od omiljenih, odlucih da instaliram sve NFS-ove i podsetim se starih vremena... Posle mnogo pretrazivanja raznih foruma (izmedju ostalog i ovog) i sajtova ja poskidam neke dosta dobre Glide Wrappere (GW 0.82b) i nadjem neke patcheve za NFS3 i 4 medjutim idalje nece. Ustvari NFS2 radi (!) i to pod "glide"-om odlicno, naravno uz pomoc glide wrapper-a (u kome opusteno rade Unreal 1, MK4 i jos neke stare igrice koje sam probao), pa me interesuje da li mogu isto tako da pokrenem i NFS3 i 4? Trojka radi ali nema izmaglicu i nece u 32-bitnoj paleti (Direct 3D device1 samo moze da se odabere). Imam XP sa SP2, Athlon XP 2400+, Radeon 9800se (modovan da "bude" 9800), 512MB, NF2. Gledao sam i neke starije postove, ali me interesuje da li postoji neko univerzalno resenje, mozda neki bolji glide wrapper ili nesto sl.?

Nisam nikada imao potrebe za Glide wrapperima jer sam tada posedovao Voodoo 😀
Samo hocu da primetim da Glide nije ni imao 32bit paletu, pa ne verujem da mozes da je dobijes.

Probaj dgVoodoo, to je najbolji wrapper.
A što kaže the elder one 🙂 , nijedan Voodoo ne podržava 32-bitni kolor u 3D-u. Što se tiče NFS-a 3 i 4, oni i ne koriste Glide "zvanično" nego preko nekog svog drajvera, tako da ako zaista nemaš Voodoo, moći ćeš da izabereš samo pravu grafičku (otuda taj Direct3D Device 1, to je Radeon, ali u trenutku izdavanja igre nije postojao tako da je prirodno da je neprepoznat 🙂 ).

Voodoo_NBGD je napisao(la):
A što kaže the elder one 🙂 , nijedan Voodoo ne podržava 32-bitni kolor u 3D-u.
Ispravka, Voodoo 4, 5 i 6 podrzavaju 32bit paletu, ali u Direct3D i OpenGL-u, Glide kao API nema podrsku za 32 bita.

E voleo bih da vidim kako bi mi danas izgledao Unreal 1 ili Incoming... To je stvarno bilo revolucionarno u vreme Voodoo 2-ke...

A što kaže the elder one 🙂 , nijedan Voodoo ne podržava 32-bitni kolor u 3D-u. Što se tiče NFS-a 3 i 4, oni i ne koriste Glide "zvanično" nego preko nekog svog drajvera, tako da ako zaista nemaš Voodoo, moći ćeš da izabereš samo pravu grafičku (otuda taj Direct3D Device 1, to je Radeon, ali u trenutku izdavanja igre nije postojao tako da je prirodno da je neprepoznat 🙂 ).

Ok, hvala na informaciji! I ja sam imao prilike tih godina da se igram na Voodoo 1,2 i 3 kartici ali sam ovo sa 32-bit-nom paletom zaboravio. Ipak bih voleo bar NFS 4 da pokrenem po svaku cenu. Da li neko zna, koji patch se stavlja, sta se tu "instalira" a sta ne itd... Nadam se da ne trazim previse! ,)

MaX idalje sam na staroj adresi pa ako hoces da se podsetis ti svrni!!! 🙂

byMaX je napisao(la):
E voleo bih da vidim kako bi mi danas izgledao Unreal 1 ili Incoming... To je stvarno bilo revolucionarno u vreme Voodoo 2-ke...

uf, kad se setim...

video sam incoming i quake 2 i pre voodoo-a 2...a kad je stigao....bas dugo nisam mogao da se oporavim.....

Bio je u Outer Spaceu prikaz Incominga u split screenu, leva polovina ekrana u soft modu a desna u glajdu, naravno ista scena... jes da je na televizoru, ali je razlika bila očigledna.

Najveci utisak mi je ostavio NFS2 se ... za rodjendan sam dobio pare, ukupi MIRO highscore voodoo1 sa 6mb 🙂 i pokrenuo nfs... braaaaaaaaaate. To je prvi i jedini put da sam imao efekat opustene vilice.

Bio je u Outer Spaceu prikaz Incominga u split screenu, leva polovina ekrana u soft modu a desna u glajdu, naravno ista scena... jes da je na televizoru, ali je razlika bila očigledna.

da, a posle toga su poredili voodoo 2 sa matrox millenium 2......

MAD_MUzzY je napisao(la):
Najveci utisak mi je ostavio NFS2 se ... za rodjendan sam dobio pare, ukupi MIRO highscore voodoo1 sa 6mb 🙂 i pokrenuo nfs... braaaaaaaaaate. To je prvi i jedini put da sam imao efekat opustene vilice.

To je ono kao onaj CG u filmu Maska, jel tako 😀?

Agilni je napisao(la):
Need for Speed 4 nije tesko pokrenuti. Sasvim lepo radi u D3D uz odredjene modifikacije. Bilo je jako cesto reci o tome. Pogledaj na...

http://www.nfscars.net/forum/showthread.php?t=8413

ili...

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=80672&highlight=high+stakes

A onda pravac www.nfscars.net i www.nfsg.net i uzivaj u jednoj od najboljih arkadnih voznji ikada. Steta sto je EA napustio ovaj koncept...

Hvala CARE!!! Poslusao sam tvoj savet - sa http://www.nfscars.net/forum/showthread.php sam pratio link i skinuo samo dva fajla (nfspatch 4.50 i neki fast graphics patch 1.0) i radiiii!!! 😀 😀 😀 Igra radi u 1280x960 u 32bit-noj paleti i leti, a grafika je na nivou glide-a mogu da se kladim (znaci izmaglica, efekti i sve ostalo....)
Agilni jos jednom hvala, a ostali "nostalgicari" ili jednostavno ljubitelji NFS serijala treba da posete gornji link i ponovo igraju HS - videce koliko se nekada vise polagalo na igrivosti i zanimljivosti u igrama voznji...

Skyw@lker je napisao(la):
Igra radi u 1280x960 u 32bit-noj paleti i leti, a grafika je na nivou glide-a mogu da se kladim (znaci izmaglica, efekti i sve ostalo....)
Ne budi tako siguran, u pravom glajdu je bolje 🙂

Naime, NFS trojka i četvorka koriste isti (možda blago modifikovani) endžin. Taj endžin sa Voodoo 1 i 2 radi u glide modu, a sa SVIM drugim karticama (uključujući i Voodoo 3, Rivu/GeForce itd) u D3D. Pošto sam imao i Voodoo 2 i Voodoo 3, primetio sam nešto blago rečeno neverovatno: glide render, koji je radio u 15-bitnoj paleti, je imao kvalitetniju grafiku nego D3D (pod kojim ti sada igraš). To se najbolje primećivalo na "dimu" (tj. polutransparentnoj stretchovanoj teksturi) koji izlazi iz auspuha, ili na nebu - gradient u glideu je izgledao potpuno prirodno i besprekorno u 15-bitnoj paleti, nego u 32-bitnoj paleti na GeForce-u gde je prelaz sav "stepeničast" i nikakav...

Uglavnom, ne znam šta bih dao ponovo da vidim NFS3 i 4 na pravoj Voodoo dvojci... 🙂

I Voodoo, nemoj da mislis da ne cenim Glide. I dalje je neopisiv osecaj kada sam prvi put ubo Voodoo2 i pokrenuo igru. Tako nesto nisam ponovo doziveo, a da se tice grafike. U pitanju je bio NFS3, Hometown, sa ukljucenim vremenskim uslovima... ahhh... i dan danas lepo izgleda.

Uspeo sam da pokrenem igru.U 32-bitnoj paleti ne mogu da izaberem rezoluciju vecu od 800x600 dok u 16-bitnoj mogu 1600x1200. U cemu je fora?!
Da li je uspeo neko da pokrene NFS:HS pod Glide-om?

Uz odgovarajuci patch, prilikom kojeg ti 3D Device setup graficku prepoznaje po imenu(umesto D3D Device 1), mocices igru da pokrenes i u 32-bitnoj paleti u visokim rezolucijama.

Agilni je napisao(la):
Uz odgovarajuci patch, prilikom kojeg ti 3D Device setup graficku prepoznaje po imenu(umesto D3D Device 1), mocices igru da pokrenes i u 32-bitnoj paleti u visokim rezolucijama.

A koji je to patch?

Evo rešenja za sve Need For Speedove pod Windowsom 2000/XP:

http://nfsgb.nd4spdworld.com/main.html

(sa strane su sekcije Files za svaku igru)

Ah da, jedan od mojih omiljenih NFS sajtova, ali do skoro.
Zbog ogranicenja prostora, morali su da uklone veliki broj fajlova. Kao sto vidis, nemoguce je skinuti bilo koji custom automobil za NFS HS.
Ali zato je i dalje i dalje fenomenalna sekcija tracks za istu igru.

Naravno, postoje sva resenja za XP. obavezno posetiti.

Zato ja drugovi moji jos uvek imam u makini Voodoo2 SLI! 2x Creative Voodoo Blaster2 8 MB. Ostatak je malo moderniji, Radeon 9700, Barton mobilac na 2.4G + 1G rama... Ali vudu je vudu :d I svaka, ali bukvalno svaka Glide igra radi besprekorno!

A NFS4 je majka, jedino sto je svojevremeno pravio probleme sa vise CD uredjaja (mislim da se to resava sa patchom)...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno