Šta je novo?

nForce3 + Venice?

• Začetnik teme Začetnik teme craba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

craba

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2005
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D, Noctua NH-U12A
Matična ploča
ASUS ROG Strix 550-A GAMING
RAM
Kingston DDR4-3600MHz 64GB (2x32)
GPU
PowerColor RX 6900 XT Red Devil
Storage
SSD Kingston 480GB + SSD 1TB + 1TB M.2 PCIe 3.0
Zvuk
EDIFIER S351DB 2.1
PSU
EVGA Supernova 1600 G+, 80+ Gold 1600W, Fully Modular
Kućište
Fractal Design Define Mini C
Monitor
GIGABYTE MO34WQC 34" OLED 175MHz
Miš & tastatura
A4Tech X7 XL-747H Laser mouse & HyperX Alloy Elite Mechanical Gaming
Da li je ovo izvodljivo? Mislim neka nForce3 939 ploca, sa AGP slotom i naravno Venice, recimo 3000+?

NF3 Ultra

craba je napisao(la):
Da li je ovo izvodljivo? Mislim neka nForce3 939 ploca, sa AGP slotom i naravno Venice, recimo 3000+?

Naravno, potrebna je ploca sa NF3 Ultra chipset-om. Tako sam ja uradio. Uzeo sam ipak Venice 3200+ i MSI K8N Neo2 Platinum sa WiFi, mogao sam, ali me je Paradigma lepo posavetovao da ne uzimam trenutno DFI LANPARTY UT nF3 ULTRA-D. Dakle, izvodljivo je.

I bez uvrede, procitaj moj signature, dalje kada budes postavljao pitanje, prethodno pretrazi forum... Cisto da ne dupliramo bespotrebno materiju.

Pozdrav

A sada pitanje, da li se isplati kupiti ipak nForce4 sa pci umesto agp slota, pa menjati i graficku? Da li je velika razlika u brzini nForce4 i nForce3 i recimo 6600GT AGP i 6600GT PCI(expres)?

craba je napisao(la):
A sada pitanje, da li se isplati kupiti ipak nForce4 sa pci umesto agp slota, pa menjati i graficku? Da li je velika razlika u brzini nForce4 i nForce3 i recimo 6600GT AGP i 6600GT PCI(expres)?

Iskreno, ne isplati se, gledano na duze staze, kupiti NF3 Ultra, ali u nedostatku finansijskih resursa, u pitanju je optimum.

S druge strane, chipset-ovi ce u narednom periodu znatno napredovati, tako da je pitanje sta je u stvari preporucljivo, ovisi sve o potrebama, mogucnostima coveka i trzista.

Znas i sam za Uli, Radeon Xpress200x...

Sto se tice razlike izmedju AGP i PCIe varijanti, ne znam, ima strucnijih ljudi za grafiku od mene i tebe na forumu, trebalo bi smo njih pitati, ali laicki, mislim da je razlika, ukoliko uopste postiju u do 5%, ponavljam, ovo je samo pretpostavka.

craba je napisao(la):

Isplati se nForce4, evo i zasto. Kupis plocu sa nF4 Ultra chipsetom koja kosta 100 eura (Chaintech npr.) i nabacis 6600GT PCI-Express koja u toj varijanti izadje (npr.) 170 eura.

Kada bi uzimao nForce3 Ultra, morao bi da das 30 eura vise na istu grafiku (jer je skuplja u AGP varijanti), jes' da bi mozda ustedeo na ploci i to bi doslo na isto, ali u nF4 varijanti imas napredniji chipset i PCI Express, koji je definitivno buducnost (a i sadasnjost).

Poslednja izmena:
Prelazak na PCI-e interfejs 😀 se najvishe oseti kod jacih modela grafickih kartica (6800GT, Ultra i x850xt pe). 😉

POZ :wave:

Vule je napisao(la):
Isplati se nForce4, evo i zasto. Kupis plocu sa nF4 Ultra chipsetom koja kosta 100 eura (Chaintech npr.) i nabacis 6600GT PCI-Express koja u toj varijanti izadje (npr.) 170 eura.

Kada bi uzimao nForce3 Ultra, morao bi da das 30 eura vise na istu grafiku (jer je skuplja u AGP varijanti), jes' da bi mozda ustedeo na ploci i to bi doslo na isto, ali u nF4 varijanti imas napredniji chipset i PCI Express, koji je definitivno buducnost (a i sadasnjost).

Gidra85 je napisao(la):
Prelazak na PCI-e interfejs se najvishe oseti kod jacih modela grafickih kartica (6800GT, Ultra i x850xt pe).

POZ

Kada Uli i Radeon Xpress chipset-ovi postanu dostupni i kod nas, pitanje je da li ce se NF4 u razlicitim varijantama isplatiti, na kraju krajeva i sama NVIDIA radi modifikaciju chipset-a.

Chipset-ovi za AMD, odnosno problematika istih postaje sve vise slicna onoj kod Intel-a. Nadam se samo da i socket-e nece cesce menjati.

😀

Imas diksusiju na http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=80683 apropo NF3 Ultra, ako vec nisi video.

Poslednja izmena:
Samo da razbijem neke predrasude.

1. PCIE i AGP karte se u pogledu performansi ne razlikuju. Ako bude trebalo nevernike da uveravam nece biti problem 😉
2. NF3 i NF4 su cipseti koji su srodni da srodniji ne mogu biti. AGP je zamenjen PCIE-om. NF4 ima dodat ActiveArmor i SATA II (podrska za NCQ) koji su stvari bez kojih se zaista moze ziveti. U pogledu performansi opet nema razlike vredne pomena.

Da sumiram NF3 + AGP i NF4 + PCIE danas nude u pogledu performansi ravnopravne platforme. Rec je o evoluciji koja u prvom koraku zaista nije donela razlike u performansama vec samo ukazuje u kojem ce se smeru stvari odvijati. Ovome bih dodao i DDR2 koji je jos jedna stvar koja nista novo u pogledu performansi nije donela pri samom pojavljivanju ali takodje vise govori o buducnosti nego o sadasnjosti.

craba je napisao(la):

Smesno jeste, ali napisao si PCI umesto AGP slota. 😀

Za drugo ti je Paradigma odgvorio.

"Ovome bih dodao i DDR2 koji je jos jedna stvar koja nista novo u pogledu performansi nije donela pri samom pojavljivanju ali takodje vise govori o buducnosti nego o sadasnjosti.". Nisam siguran da razumem lepo - posebno kraj recenice. Jel ima negde test ddr2 vs ddr, ali sa lepim novim ddr2 modulima na cas3 i vecom brzinom?
mene interesuje kolika je razlika u brzini nf3 i nf4, ali ne u igrama nego nekim korisnim poslovima - recimo rar-ovanje, kompajliranje, i slicno, a jos me vise interesuje razlika u odnosu na s754 sa slicnim procesorom.

Poslednja izmena:
Patriotizam na delu

Anti Patriota je napisao(la):
"Ovome bih dodao i DDR2 koji je jos jedna stvar koja nista novo u pogledu performansi nije donela pri samom pojavljivanju ali takodje vise govori o buducnosti nego o sadasnjosti.". Nisam siguran da razumem lepo - posebno kraj recenice. Jel ima negde test ddr2 vs ddr, ali sa lepim novim ddr2 modulima na cas3 i vecom brzinom?
mene interesuje kolika je razlika u brzini nf3 i nf4, ali ne u igrama nego nekim korisnim poslovima - recimo rar-ovanje, kompajliranje, i slicno, a jos me vise interesuje razlika u odnosu na s754 sa slicnim procesorom.

Elementarno, na srpskom jeziku, DDR vs. DDR2 http://www.piratesunited.com/modules.php?name=News&file=article&sid=51&page=3

Paradigma je lepo rekao i posto se retko slazem sa ljudima, bez diskusije, ovde se moram sloziti. Tehnologije poput PCIe, DDR2, HT magistrale u osnovi su tehnologija pro futuro.

"Jel ima negde test ddr2 vs ddr, ali sa lepim novim ddr2 modulima na cas3 i vecom brzinom?" Ne, ne postoji, pogotovo ne postoje DDR2 moduli sa CAS3 i nizim parametrom. Postoji razlika u brzini u korist DDR modula i dalje, zbog sposobnosti rada na visokim frekvencijama i pri niskim latencijama. Tokom narednog vremena, tehnologija DDR2 ce uznapredovati. U ovom momentu, analog situaciji bila bi izgradnja nekretnine, recimo da smo prosli postavljanje temelja.

Kao sto rece, da ga vise ne citiram, (sustinska) razlika izmedju NF3 250GB (Ultra) i NF4 x, ne postoji. Performanse su identicne. I drugo, brzina chipset-a, u aplikativnim operacijama???, ne u pitanju je hardware level.

Mada, performanse u aktivnostima koje si ti naveo, podrazumevaju pre svega CPU. Uopste, isplativije je uzeti NF3 Ultra/NF4 x, S939 CPU, zbog, pre svega dual channel varijante, i kod procesora novih instrukcija, SSE3, prevashodno namenjenih multimedijalnim operacijama.

P.S. Sve ovo imas vec napisano, trebas koristiti alat search. Ili citati post iznad, odnosno povezati podatke... Ma, sto se vise trudim

ok SVE mi je jasno sad! i znam sta je koliko brze 🙂
hvala

PS. samo (kako ti rece elementarna) greska, DD2-cas3 postoji.

Poslednja izmena:
Anti Patriota je napisao(la):
ok SVE mi je jasno sad! i znam sta je koliko brze 🙂
hvala

PS. samo (kako ti rece elementarna) greska, DD2-cas3 postoji.

http://www.mocc.ca/catalog/product_info.php?cPath=13&products_id=1243

Ma, covece, govori li ti nesto naziv firme i naziv serije???

Drugo, da li frekvencija od 583MHz, nesto govori, takodje??? Blize je DDR-u...

Procitaj tekst iz prethodno ponudjenog link-a, razmisli malo i...

Mnogo si, kako kaze par devojaka (sve su punoletne, da se razumemo odmah, i sve su moje) iz ove sobe naporan

I puno pozdrava od njih
,) :-devil-: :smash:

(ovo je njihovo, izvini)

I od mene :wave: :wave: :wave:

postoje 939 ploce sa nf3 i to gigabajt GA-K8NSC-939 i MSI Neo2 FX
obe kostaju oko 87e, a u mom slucaju sto imam 6800gt agp sigurno mi ne pada na pamet da prelazim na pcie

grocius je napisao(la):
Naravno, potrebna je ploca sa NF3 Ultra chipset-om. Tako sam ja uradio. Uzeo sam ipak Venice 3200+ i MSI K8N Neo2 Platinum sa WiFi, mogao sam, ali me je Paradigma lepo posavetovao da ne uzimam trenutno DFI LANPARTY UT nF3 ULTRA-D. Dakle, izvodljivo je.

I bez uvrede, procitaj moj signature, dalje kada budes postavljao pitanje, prethodno pretrazi forum... Cisto da ne dupliramo bespotrebno materiju.

Pozdrav

Mozes sa nama da podelis zasto si se odlucio za MSI na za DFI, posto sam planirao neki upgrejd i mislio sam da Uzmem taj DFI pa me zanima iz kog razloga si promenio misljenje ?

Poz

grocius, kao prvo reko si da uopste ne postoji cas3 ddr2 i sad kad vidis da postoji onda SHIZISH i dajes mi ovaj SHABANSKI link...evo ti pravi link:

http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16820145564

batice - 713mhz cas3 (poglej review) :smoke: "skoro" kao ddr
neka te smire te devojke - jedna ce biti vise nego dovoljna :-devil-:
p0z za celu gomilu :wave:

Poslednja izmena:
Puno pozdrava

Od prvog kontakta si me zabavljao, ali ovo je previse komicno, cak i za tebe...

Vec sam ti rekao i public i putem pp, za sve nesuglasice koje mislis da imas sa mnom, obrati se pp-om, pa cu se potruditi da ti ih pojasnim, nemoj zloupotrebljavati javnu raspravu.

Drugo, par devojaka je sasvim dovoljno, atmosfera je na nivou, nema smetnji, rade na ultra niskim latencijama i visokim frekvencijama, i sve su DDR. I u dual channel-u.

Kako da kazem, ponekad je starije bolje.

Opet pozdrav od nas :wave:

P.S. Opet thread-ove namenjene za jedno koristis za drugo... Nemoj vise, nije korektno prema pokretacu da cita tvoje komentare koji nisu u domenu njegovog pitanja.

I sta da ti radim, kada si u single channel varijanti? Meni se i moze oprostiti, multitredovan sam do maksimuma...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno