Šta je novo?

nforce3 ili nforce4?

clock'n'roll

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2005
Poena
619
treba mi ploca za semprona 64bit, pa me zanima razlika izmedju ova dva
chipseta za s754 procesore. znaci, sta novo donosi nf4 osim pci-e? grafika mi
nije bitna toliko, ali razlika u ceni je mala 10-15e. i sta znace one silne cifre
fsb1600 pa fsb2000... ("jok 'iljadu" :d )?

nForce 4
nForce 3

P.S. Samo PCI-E je dovoljan da ne razmišljaš o nForce3.

Poslednja izmena:
Ronnie Coleman je napisao(la):
P.S. Samo PCI-E je dovoljan da ne razmišljaš o nForce3.

Ako je gledati novi ULI cipset, AGP kartice uopste ne zaostaju za istim karticama u PCI-E varijatni. Druga je stvar sto ce PCI-E graficke jos napredovati....

Generalno nF4 je bolji izbor jer moze da obezbedi visi HTT klok, a samim ti i bolji o/c proesora. E sad, problem je sto nF4-4x ploca i nesto nema u izobilju, a ono sto se kod nas moze uzeti nije nesto preterano: MSI je odlicna plocica, ali nece obezbediti bog-zna-kakav o/c jer daje relativno niske napone, Foxcon izglea lepo, ali ima katastrofalnih manjkavosti (pogledati moj poslednji post u tredu o 64bitnom Sempronu), ASUS je preskup i precenjen za ono sto nudi. Kako stvari stoje, sve do pojavljivanja DFi nF4-4x Infinity-a nece biti zadovoljavajuce PCIe S754 ploce za entuzijaste. Za obicne korisnike preporuka je MSI Neo3.

Kapiram da je GA s754 nf4 najbolji izbor jer se kod MSI-a placa AGR slot koji nece sluziti nicem, a pri tome se gubi i jedan PCI/PCI-E.

Asus K8N4-E Deluxe je skup, ali sigurno ce se pojaviti obican K8N4-E koji ce biti jeftiniji.

Asus E-DL je negde oko 90 a MSI i GA su valjda oko 80, sto i ne cini neku veliku razliku (mislim na nf4-4x modele). Ima li smisla stavljati vec davno prevazidjenu ddr400 memoriju u ovu kombinaciju, i moze li se na ovim plocama menjati odnos izmedju memorije i fsb-a? Vidim da se sada pominju neki novi parametri 1T, HTT... pa me sve to malo zbunjuje.

koliko sam pronasao na netu MSi nF4x nije mogao preko 250fsb, a Giga-byte nesto mi lici na nF4x soc939 i u imtelu ga je bilo u maloprodaji za 76€ a na berzi MSI 83 pa na gore.
BTW sigurno je skuplji, i po meni vrlo verovatno i losiji.

Jel ima jos negde tog Gigabyte-a? Jel moze njegov pasivni kuler na chipsetu da podnese neki O/C od 15-20%?

eskobar je napisao(la):
koliko sam pronasao na netu MSi nF4x nije mogao preko 250fsb, a Giga-byte nesto mi lici na nF4x soc939 i u imtelu ga je bilo u maloprodaji za 76€ a na berzi MSI 83 pa na gore.
Ja ne videh kod nas GA nf4-4x za S754 (evo gledam Imtelov i CT-ov cijenik)!
Plus, MSI, ma koliko bio mrshav za O/C ipak je jaci od GA.

Anti Patriota je napisao(la):
sasa kako mislis kod msi-ja se placa agr slot, msi uopste nije skup!?

koliko god je jeftina, jos bi jeftinija bila da nema AGR.
I da je najjeftinija ne bi je uzeo jer AGR umesto jedno PCI-E/PCI slota smatram velikom gluposcu.

eskobar je napisao(la):
gde si to nasao da nije mogao preko 250? izgleda da si lose to gledao, a i cene:
msi 74eur -> mbsoft
Sta bi sad, koja od nf4 754 ploca sa ovih prostora ima mogucnost za najveci fsb? i sta mu to dodje neo3-f gold (sa testa benchmark-a) a ima na drugom testu asus i lepo kazu ljudi da je msi bolji.

asus kod mene ide sa 1003 (default) biosem do 305-310MHz sa dve jednostrane Gail PC400 memorije

Posmatram asusove ploce K8N (nf3) i K8N4-E/DL (nf4), i razlika je velika. Ova prva podseca na sve ploce koje su se pojavile poslednjih godina za k7 platformu, dok nf4 model izgleda ka i sve novije ploce za a64 procesore, sto je i logicno. Ako je verovati onom na papiru 15e razlike u ceni se isplati. Ali ako je nf3 pravljen samo za s754 zasto nf4 nije ostao samo za s939? Po tom pitanju sam malo skeptican, da li je s754+nf4 dobra kombinacija. Ja se dvoumim izmedju ova dva chipseta jer nisam imao priliku da isprobam nijedan od njih, inace bih uz neki sempron stavio 1x512mb ddr (za nf3), odnosno 2x256 (za nf4). Pa ponovo molim one iskusnije da kazu na koju platformu da predjem sa zardjale s370? Brzina mi je potrebna prvenstveno za video kompresiju i za photoshop i sl. a ne za igrice. Znaci nije bitno da li mogu da nakacim 4 ili 8 sata diskova (jer nemam nijedan za sada), ali ni razlika u ceni mi nije prevelika (kada su gore navedene ploce u pitanju). Sad kada sam malo pojasnio situaciju ponavljam svoje pitanje iz title-a:
NF3 ili NF4?

2x256 za nf4? ako mislis na 754 platformu i ako sam ja sve dobro ukapirao to nema smisla zbog jednokanalnog kontrolera koji nije vise u chipsetu nego u procesoru. cuo sam da se neki zale kad ubace 2 modula u nf3 - mozda je to sa nf4 poboljsano.

Ako sam te dobro shvatio upravo si dao odgovor na jednu moju nedoumicu. 754 i jeste vise kao neka prelazna faza ili se mozda jeftini procesori vise nece proizvoditi na istoj platformi kao i njihove skuplje varijante. Znaci da a64 koji je pravljen za 754 nema isti mem kontroler kao i onaj za s939, nista od dual channel na 754 (cak ni sa nf4). Steta...

...cuo sam da se neki zale kad ubace 2 modula u nf3 - mozda je to sa nf4 poboljsano.
Kod mene radi 2x256 DDR400 Geil VR na Epoxu 8KDA3I, bez problema.

fullmonty je napisao(la):
Ako je gledati novi ULI cipset, AGP kartice uopste ne zaostaju za istim karticama u PCI-E varijatni. Druga je stvar sto ce PCI-E graficke jos napredovati....

Kad pomenu ULI, kakva je ploca
Abit KU8 - K7, ULI M1689, S.754, SATA ,SB5.1, AGP8x, LAN, DDR400, USB2.0 ??
Ima je za oko 65e.

Mislim da se prasina digla u stvari oko 1695, i da je ovaj blato. tj lose performanse i i los OC.

gde si to nasao da nije mogao preko 250? izgleda da si lose to gledao, a i cene:
msi 74eur -> mbsoft
Sta bi sad, koja od nf4 754 ploca sa ovih prostora ima mogucnost za najveci fsb? i sta mu to dodje neo3-f gold (sa testa benchmark-a) a ima na drugom testu asus i lepo kazu ljudi da je msi bolji.
msi neo3 je losina evo i na benchu potvrde

Nazad
Vrh Dno