Šta je novo?

NF7 ver2 sa Corsaire XMS Twinx1024 4400c25

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
imam plocu NF7 ver2 (bez sata kontrolera), barton 2500+ itd.
nedavno sam kupio ove Corsair-ove mrcine i ne mogu ni sa jednim, ni sa 2 modula da predjem fsb 220mhz. sa starom memorijom iz sig-a sam isao stabilno i do 240 1:1 :-devil-:
xms bi trebali da rade opusteno na fsb 275 (pise da su DDR550) ali jok!
probao sam sve kombinacije napona, fsb-a t tajminga.
da nije problem u bios-u?
ploca nije modovana, sem hladjena na mosfet-ima, NB-u i SB-u. :smash: cpu takodje nije problem.

U Cemu Je Stvar? :wall: Sta Propustam? :wall:

Poslednja izmena:
Plocha losh primerak, CPU losh primerak, loshe napajanje ili vec neshto trece (losh BIOS)...Malo je trivijalno da prichamo o tome, ako postoji ovoliko mogucnosti...Dobre memorije nisu garant da ce plocha i CPU ici na 220...

Poslednja izmena:
mb nije los primerak, dokazano u praksi, cpu nije los primerak, dokazano u praksi !

hvala. javicu sta sam uradio

od 275 mozda, ali 250 ili 260 nikako ne odustajem :-devil-:

Poslednja izmena:
Nforce2+2x512+veliki fsb ne ide nikako ma koliko dobra memorija bila.

Pa covek lepo kaze da mu je sa starom memorijom islo 240MHz...

Meni je FSB skocio za 8 MHz (ostale komponente nepromenjene) kad sam fleshovao tictac-ov d24 subzer0 bios. Probaj neki drugi BIOS...

tex707 je napisao(la):
Pa covek lepo kaze da mu je sa starom memorijom islo 240MHz...
A stara memorija mu je A-data 256-ica kao sto je i Vule primetio.Najbolje mu je da poslusa Rasu i lepo flesuje neki 2T bios ako hoce veci fsb.

Rasa ti je vec predlozio D26 Mantarays XT 2T. Probaj, trebalo bi da bude bolje...

emaniac je napisao(la):
nedavno sam kupio ove Corsair-ove mrcine i ne mogu ni sa jednim, ni sa 2 modula da predjem fsb 220mhz. sa starom memorijom iz sig-a sam isao stabilno i do 240 1:1 :-devil-:
ploca nije modovana, sem hladjena na mosfet-ima, NB-u i SB-u. :smash: cpu takodje nije problem.

Nece taj Corsair na NF7-S :D

Primer:
Imam NF7-S sa Geil UP3500 2x512 radi na 257MHz stabilno
Imam i te Corsair XMS4400 2x512 i radi jedva stabilno do 215MHz

I jedne i druge imaju TCCD chipove al' to izgleda nema nikakve veze.

U svakom slucaju XMS4400 ti radi 300 do 315MHz na DFI NF4 (mozda i drugim NF4 plocama) pa kad budes menjao plocu imaces vajde od njih ;)

P.S. A ti si izgleda tezak optimista kad oces iz cista mira 275 da izvuces na NF7-S :d

Poslednja izmena:
Uzmi ti lepo TwinMos BH-5 za tu NF7 plocu pa zvizni tog batona na 11x200 i memoriju na 2-2-2-11 i uzivaj.

Stojcha je napisao(la):
Primer:
Imam NF7-S sa Geil UP3500 2x512 radi na 257MHz stabilno
Imam i te Corsair XMS4400 2x512 i radi jedva stabilno do 215MHz

I jedne i druge imaju TCCD chipove al' to izgleda nema nikakve veze.
XMS4400c25 svakako imaju TCCD cipove,ali odkud ti to da i Geil Ultra Platinum PC3500 takodje ima iste? BTW,ta memorije je imala Winbond CH5 ili redje Mosel Vitelic cipove,dok novije serije dolaze sa BH5 ili UTT.Verujem da je primerak koji si ubo bio BH5 i otuda lep rezultat na NF7-S,poznato je da nforce2 i TCCD nisu bas najbolja kombinacija..

bs je napisao(la):
A stara memorija mu je A-data 256-ica kao sto je i Vule primetio.Najbolje mu je da poslusa Rasu i lepo flesuje neki 2T bios ako hoce veci fsb.

Mora da nisam pazljivo pratio...uopste nisam primetio da je imao jedni 256-icu.

Imam ja dva Corsaira po 512MB na NF7-S rev 1.2 i maximum stabilnog rada je negde oko 221 MHz....inace, dotera do 236Mhz i radi nekako...mogu i neki testovi da se odrade.

tex707 je napisao(la):
Mora da nisam pazljivo pratio...uopste nisam primetio da je imao jedni 256-icu.

Imam ja dva Corsaira po 512MB na NF7-S rev 1.2 i maximum stabilnog rada je negde oko 221 MHz....inace, dotera do 236Mhz i radi nekako...mogu i neki testovi da se odrade.
Pa to je odlican fsb za 2x512 i rev 1.2

Poslednja izmena:
bs je napisao(la):
Pa to je odlican fsb za 2x512 i rev 1.2

Pa kako se uzme...kada je kupljen (da ne kazem dobijen) taj Corsair je bio najskuplji moguci...a ploca je modovana tako da ima +0.4V na NB-u...znaci da i nije neki rezultat. XP2400+ nece iole stabilno preko 2.4GHz pa ne znam sta da mu uradim...

evo i prvih rezultata :

bios = D26 Mantarays XT 2T
cpu disconnect = disabled
fsb = 240
cpu/ram = 1:1
vdim = 2.7
vdd = 1.5
vcore = 1.775
multi = 8x
cpu = 1920MHz
times = 2.5-3-3-6
temp. kontrola = cm aerogate 2
dual channel

Module sam morao da hladim, jer vec na 44c pocinju da prave gresku u memtest.
cpu temp nije presla 48c, na max. rpm dualstorm-a (to je ~3300rpm)

software : memtest86+ v1.51, s&m 1.160 (ili sl.), prime95 v2.38

rezultati :
memtest test no5 pass uzastopno 4 puta
s&m pukne posle par sekundi
prime95 radi 4 1/2 sata, blend test

mislim da nije lose za sada :wave:
nije mi cilj da forsiram multi, ja hocu da dizem fsb do maximuma :-devil-:
mada cu za sada da je ostavim na tex707-vih 236mhz, do daljnjeg.
planiram i neko psu sa pedigreom, vise od 400w real. video sam na pcberzi
neko lc power 6550 gold, ima li ga jos? ako ne, sta mislite o cm 450w?
jos neki predlog za podizanje fsb-a (ako je moguce, bez modovanja ploce!)?

ps. probacu jos poneki 2t bios, tacno je to za cpc-off i double-sided ram module!

pozdrav svima i hvala na dosadasnjoj pomoci !
javljam dalje rezultate...

Taj XMS moze CL2-2-2-11 na 200, ali preko 215 nema shanse sa tim setovanjima i mora da se labavi na CL2.5-3(eventualno)-2-11! Da osvojis 275 na nF2! ni u loodilu
Taj GeIL sigurno nije TCCD! Samo su ULTRA-X serije TCCD bazirane.
Inace, potpuno se slazem sa Paradigmom po pitanju izbora memorije za tu plocu

emaniac je napisao(la):

Ne znam da li si probao neki od modovanih biosa. Problem moze da bude u CPC enabled, posto su u pitanju dva dvostrana modula. Takodje, doticne memorije sa Samsung TCCD cipovima ne traze veliku voltazu, pa je zato smanji na 2.7v, sto je sasvim dovoljno. Sledeca stvar, 275 Mhz za nForce2 plocu je misaona imenica, samo nekolicina ljudi je uspelo da izvuce tolike magistrale, a kod nas koliko znam niko. Ukoliko ploca moze da ti izgura 250 Mhz, budi presrecan. To da li ce memorija da radi na 1T ili na 2T, zavisi mnogo i od same ploce, t.j. od njenog odnosa signal-sum, izmedju cipseta(memorijskog kontrolera) i memorije. XMS 4404 CL2.5 su memorije koje su bazierane na sertifikovanom Brain Power PCB-u koji je izradjen u 6 slojeva stampe i ima smanjen broje komponenata zarad smanjenja shuma u signalu. To pored kvalitetnih TCCD cipova omogucuje ekstremne magistrale. Ali ipak dosta toga zavisi od same ploce. nF2 ploce nisu projektovane za takve ekstreme, ali memorija koju si kupio sasvim ce dobro da se ponasa na AMD64 Socket939 sistemima.

Poslednja izmena:
emaniac je napisao(la):
mislim da nije lose za sada :wave:
nije mi cilj da forsiram multi, ja hocu da dizem fsb do maximuma :-devil-:
mada cu za sada da je ostavim na tex707-vih 236mhz, do daljnjeg.
planiram i neko psu sa pedigreom, vise od 400w real. video sam na pcberzi
neko lc power 6550 gold, ima li ga jos? ako ne, sta mislite o cm 450w?
jos neki predlog za podizanje fsb-a (ako je moguce, bez modovanja ploce!)?
Sto se tice napajanja uzmi taj LC power, dobar je. Imam ga i ja, fino radi s'tim sto kod mene 12V grana padne na ispod 11.9V pod opterecenjem, drugi kazu da je 12.2.....3.3V i 5V drzi perfektno stabilno.

Sto se tice FSB-a nije lose, probaj onaj prvi bios sto sam ti preporucio 1.0 Mantarays XT 2T. On ti moze doneti desetak MHz-a vise. Barem se tako kod mene pokazalo.

Ako nekom nije tesko...nek' objasni sta je "CPC enabled" i kako da znam da li je to kod mene slucaj...ne secam se da sam tako nesto video u BIOS-u...:(

Nema u BIOS-u ali to je opcija koju podrzava memorijski kontroler. Naime, Abit nije implementirao tu opciju u bios-u, ali sa modovanim biosima, gde je taj deo koda prebacen sa DFI ploce (ROMSIP table), koja ima tu opciju omogucen je CPC disabled. Pored toga su pomerene neke vrednosti, pa modovan bios omogucuje znacajno vece magistrale. To naravno ne znaci da ce masina sa njim raditi 100% ispravno, narocito moze da bude problema na default vrednostima.
Inace, Command Per Clock znaci isto sto i Dram Command Rate 1t/2t kod A64 masina. Dram Command Rate ili CPC je naziv za latenciju cipseta u dekodiranju komandi mem. kontrolera i adresiranju memorije od strane doticnog. Posto dvostrani DIMM modul ima dve banke (levu i desnu - bank 0/1), memorijski kontroler moze da pristupi istovremeno samo jednoj. Izbor banke koja ce biti otvorena za pristup trazi dekodiranje potrebne adrese.
To dekodiranje moze da traje jedan ili dva ciklusa, a ako je jedan onda memorijske performanse su iste kao i sa jednostranim modulima.
Ako na primer imas dvostrane memorije, memorijski kontroler mora da napravi izbor kojoj ce memorijskoj banci da pristupa, a ako imas 2 dvostrana modula, onda kontroler ima cetiri mogucnosti pristupa (chip select). Komandna sekvenca (bank activate, read) je predefinisana ovim tajmingom. Komandna latencija (CPC) najvise utice na bandwidth, na streaming aplikacije, igre, multimedijalni softver i sve sto koristi prefetch.
Da ne duzim pricu dalje, to da li ce memorija da radi na 1T zavisi mnogo od same izrade plocice, kao i od maticne ploce.

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnom odgovoru.

Imam dva dvostrana memorijska modula, ali do sada nisam uspeo da nadjem modovan BIOS za NF7-S Rev 1.2...:(

Problem je rev. 1.2, sta ces, probaj sam da ga modujes ;) , samo nemoj bez BIOS saveiour-a

drfedja je napisao(la):
Problem je rev. 1.2, sta ces, probaj sam da ga modujes ;) , samo nemoj bez BIOS saveiour-a

Nisam ja ni priblizno dovoljno upoznat sa tom problematikom da bih smeo da se upustim u modovanje...a i nemam saveiour...:(

Nedjo je napisao(la):
....
Taj GeIL sigurno nije TCCD! Samo su ULTRA-X serije TCCD bazirane.
....

Poslao sam serijski nekim likovima na DFI-Street forumu i dobio odgovor da je taj Geil TCCD :trust:

Ja sam i dalje ubedjen da UP3500 nema TCCD chipove ali koji jos chipovi na 2.7-2.8V rade na 295MHz sa 2.5-4-3-8 na NF3 i NF4 plocama ???
Za napon od 3.0V nece ni da cuje a isto tako i za 2.5-2-2 nece slusa :d

P.S. Probao sam da skinem hladnjake, ali posle nekoliko uzastopnih zvukova tipa 'krc-krc-klik' sam odustao :D

Poslednja izmena:
Moze da bude Micron chip, kao na Crucial Ballistix, a moze da bude i neki Mosel Vitelic, mada oni nece puno da se klokuju, a Hynix D5 radi na visim latencama.

tex707 je napisao(la):
Hvala na detaljnom odgovoru.

Imam dva dvostrana memorijska modula, ali do sada nisam uspeo da nadjem modovan BIOS za NF7-S Rev 1.2...:(
Ovde mozes naci modovane biose za 1.2 reviziju ;)

Optimus Prime je napisao(la):
Ovde mozes naci modovane biose za 1.2 reviziju ;)

Hvala za link...ne znam zasto, ali download nece da pocne...:(

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Hvala za link...ne znam zasto, ali download nece da pocne...:(
I da si skinuo, izgleda da bi ti bilo badava ... ovi tvoji biosi imaju pre svega modovanje za SATA ...
Evo ti ovde na dnu stranice objasnjenje i linkovi za NF7 v1.2:
http://s6.invisionfree.com/underclock/index.php?showtopic=12

p.s.
isti link (ako sam na brzinu dobro video), nece da radi ni kod mene ... ali makar imas objasnjenje cemu sluzi.
Pokusaj da ga pronadjes po imenu fajla na nekoj drugoj lokaciji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno