Šta je novo?

nf7-s pitanja...

staxm

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
619
nadam se da neko moze da da neki savet

1.kada upalim komp i treba da vidim "post screen"(nisam bas siguran kako se zovu ta prva pokazivanja ekrana kada ispisuje na prvom ekranu mem,proc,ide....,a na drugom DMI...nemojte da mi zamerite na nazivima ;) ) ili kada udjem u setup biosa,ja vidim sliku ali je ona dosta suzena i treperi mnogo...pokusao sam da resetujem cmos i cackao po opcijama i neuspevam da resim

2.hteo bih da odradim update biosa,ali nikad to nisam radio pa ako moze neko kratko uputstvo ili barem da mi kaze na sta najvise da obratim paznju....a kako se uopste zadrzava prvi screen da bih video koja mi je verzija biosa,jer mi inace proleti,jedva sam video da je dc ukljucen

3.kako da vezem 2xhdd,a da mi se ne optereti sistem kada rezem cd...trenutno su mi 2x80gb vezana kao primarni master i slave

4.i vidim da par nas ne mozemo da ukljucimo sideband addressing pa ako neko zna mogao bi da nam kaze

nf7-s
xp 1700+
sapphire 9600pro
2x256 pc3200 twinmos
2x80gb
360w chieftec...

ostalo valjda nije bitno

hvala svima kojima nije smor da pomognu :)

1. Nisam te bas razumeo. Slika je suzena i treperi zbog toga sto je na 60Hz-a. Ako ti brzo ide, mozes da pauziras na dugme Pause :) Posle nastavis sa enter.

2. Oko update-a biosa je sto puta razglabano pogledaj sraach, nije nista tesko...

3. Hard diskove stavi kao mastere, na dva odvojena kanala, a opticke uredjaje stavi kao slave. Ako imas samo jedan opticki uredjaj, stavi ga na sekundarni slave.

4. Side band addressing nicemu ne sluzi, tj. ne utice na performanse, tako da ne moras da se petljas sa tim... Ukljucuje se ili iskljucuje samo zbog kompatibilnosti, a ako ti grafika radi kako treba ne moras da se zamaras sa tim.

poz

1.zaboravio sam da kazem da je slika samo suzena i treperi dok se ne pojavi logo windowsa,posle je sve ok...i bas je nezgodno za gledanje dok sam u biosu,koliko je losa mozda cak i radi ispod 60hz....i graficka radi normalno,bas sam uporedjivao testove 3dmarka i sve je ok
2.gledao sam search sto se tice update i izgleda da ste svi prosli tu skolu odavno i vidim da je vas par imalo problema pa ne bih i meni da se desi...skinuo sam tictac d22alpha i AWDFLASH 8.23D,iskopiram na bootable floppy...e sad u knjizi pise da treba da kucam u dos-u

"a:\>awdflash se6_sw.bin /cc /cd /cp /py /sn /cks /r"

i da nakon svega resetujem cmos

e sad je neko negde spomenuo da to i ne treba,pa se tu zbunjujem

bilo bi stvarno lepo da neko napise bas upustvo za update biosa i to bas za hf7-s ;)

3.imam dva cd-rw i mislim da mi IDE kabl nije dovoljno dugacak da bi povezao dva puta po hdd(master) i cd-rw(slave)...jel dobijam nesto ako iskoristim sata kontrolor za jedan hdd?

Verovatno ti nije monitor podesen tj nije ti sliak razvucena preko cele povrsine monitora pa ti je zato suzena.Razvuci sliku i trebalo bi da bude ok. Verovatno ti monitor pamti podatke za svaku rezoluciju posebno tako da trebas da razvalcis sliku dok je suzena.
Ma samo otkucaj awdflash iz cistog dos-a i sledi uputstva i sve ce biti ok, nije to nista tesko koliko neki predstavljaju.
Sto se tice SATA pa mozes i tako cak sta vise mozes oba da veze na SATA i da ih uvezes u raid 0 pa bi time dobio duplo brzi rad hdd-a...

staxm je napisao(la):
nadam se da neko moze da da neki savet

1.kada upalim komp i treba da vidim "post screen"(nisam bas siguran kako se zovu ta prva pokazivanja ekrana kada ispisuje na prvom ekranu mem,proc,ide....,a na drugom DMI...nemojte da mi zamerite na nazivima ;) ) ili kada udjem u setup biosa,ja vidim sliku ali je ona dosta suzena i treperi mnogo...pokusao sam da resetujem cmos i cackao po opcijama i neuspevam da resim

Pa posto vidim da imas Ati-ja to je normalno ako ti je prikljucen kabl za TV-out. Kad "iscupas" taj kabl slika ce biti i u biosu (tj. post screen-u) "normalna". Ukljucenje/iskljucenje TV-out kabla radi kad su racunar i TV iskljuceni.

kjgkreek je napisao(la):
Verovatno ti nije monitor podesen tj nije ti sliak razvucena preko cele povrsine monitora pa ti je zato suzena.Razvuci sliku i trebalo bi da bude ok. Verovatno ti monitor pamti podatke za svaku rezoluciju posebno tako da trebas da razvalcis sliku dok je suzena.
Ma samo otkucaj awdflash iz cistog dos-a i sledi uputstva i sve ce biti ok, nije to nista tesko koliko neki predstavljaju.
Sto se tice SATA pa mozes i tako cak sta vise mozes oba da veze na SATA i da ih uvezes u raid 0 pa bi time dobio duplo brzi rad hdd-a...

monitor je samsung 765mb.probao sam dok sam u biosu da razvucem sliku,ali tacno se vidi da nije do toga-vidi se malo svetliji ekran(mislim crne boje) oko biosa sa granicama na krajevima monitora...cak sam deinstalirao monitor i trazio opciju gde po tebi on pamti pa je suzi,ali nista od toga :(

kiza je napisao(la):
Pa posto vidim da imas Ati-ja to je normalno ako ti je prikljucen kabl za TV-out. Kad "iscupas" taj kabl slika ce biti i u biosu (tj. post screen-u) "normalna". Ukljucenje/iskljucenje TV-out kabla radi kad su racunar i TV iskljuceni.

probao sam,ali isto,situacija je ista...
secam se da sam premestao kabl od tvout-a,od jednog do drugog TV,dok su bili upaljeni i komp i telvizori...da li sam mozda nesto zeznuo?

da li da probam da deinstaliram ati drivere?

Slaba vajda od reistalacije drajvera. To deluje samo u Windowsu. Opusti se, Bios i nije pravljen da bi uzivao u lepoj nijansi plave boje, vec da bi podesio sistem. A za to ti je dovoljno i 60hz.
Sto se tice verzije BIOSa, ona ti pise kada udjes u BIOS, dole desno. A sto se tice updatevanja BIOS-a, ono se ne preporucuje, osim ako tacno znas sta (i zasto) radis. Naravno da to nije toliko tesko; jedan abitov "runme.bat" i gotov posao. Ali zez nastaje ako se BIOS neuspesno updateuje (recimo, napajanje posustane bas u tom trenutku, ili EPS odluci da te iznenadi). Onda slede posledice. I verovatno odlazak kod Laxduke-a na re-flash. :d

Sve u svemu, ako ne znas sta radis - ne radi to. Ja recimo drzim V12 Beta BIOS. I ne bih ga menjao ni pod razno. Sve radi, i to savrseno.

Ako pak insistiras na fashovanju, samo izvoli - ali sta dobijas sa time; diskutabilno je. Sigurno neces dobiti +1k u 3Dmarku. Mozda -+1 :p

Treba da iscupas S-vhs kabl i kartice a ne iz televizora.

staxm je napisao(la):
1.zaboravio sam da kazem da je slika samo suzena i treperi dok se ne pojavi logo windowsa,posle je sve ok...i bas je nezgodno za gledanje dok sam u biosu,koliko je losa mozda cak i radi ispod 60hz....i graficka radi normalno,bas sam uporedjivao testove 3dmarka i sve je ok
2.gledao sam search sto se tice update i izgleda da ste svi prosli tu skolu odavno i vidim da je vas par imalo problema pa ne bih i meni da se desi...skinuo sam tictac d22alpha i AWDFLASH 8.23D,iskopiram na bootable floppy...e sad u knjizi pise da treba da kucam u dos-u

"a:\>awdflash se6_sw.bin /cc /cd /cp /py /sn /cks /r"

i da nakon svega resetujem cmos

e sad je neko negde spomenuo da to i ne treba,pa se tu zbunjujem

bilo bi stvarno lepo da neko napise bas upustvo za update biosa i to bas za hf7-s ;)

3.imam dva cd-rw i mislim da mi IDE kabl nije dovoljno dugacak da bi povezao dva puta po hdd(master) i cd-rw(slave)...jel dobijam nesto ako iskoristim sata kontrolor za jedan hdd?
Cudo da ti niko nije preporucio Abit Flash Menu. Skini to, instaliraj kao i svaki drugi program. Startujes program, ides na update from file, sacekas minut i restartujes. To je sve. Ako ti ni ovako ne ide........pomoci nema.

flashovao sam bios,ali sam se bas namucio i desetak puta zaustavio disanje :d
namucio me awdflash,jer kad downloadujem zove se awdflash823,a nisam znao dali smem da mu menjam ime,jer ni u dosu niti pritiskom alt+f2 ne prepoznaje se...tek sam abit-usa skinuo verziju koja ne ubacuje ..823 i sve proslo ok...

ali i dalje mi je suzen ekran...bedak...jel ima jos neko neki predlog?

staxm je napisao(la):
flashovao sam bios,ali sam se bas namucio i desetak puta zaustavio disanje :d
namucio me awdflash,jer kad downloadujem zove se awdflash823,a nisam znao dali smem da mu menjam ime,jer ni u dosu niti pritiskom alt+f2 ne prepoznaje se...tek sam abit-usa skinuo verziju koja ne ubacuje ..823 i sve proslo ok...

ali i dalje mi je suzen ekran...bedak...jel ima jos neko neki predlog?

Imam ja predlog. Batali to. Tako je maltene na svim kompjuterima. Koga zanima sta se desava tih nekoliko sekundi dok krene da dize Win.
Nije valjda da pola dana provodis u bios-u?? :D

Nazad
Vrh Dno