Šta je novo?

NF7-S i pistanje

Dark

Čuven
Učlanjen(a)
22.06.2002
Poena
619
Imam problema ( iritirajuce prirode ) sa plocom ABIT NF7-S rev 2.0. Ponekad kad pocne da se dize sitstem ( Win98SE ili WinXP SP1 ) biper na ploci pocne da pisti naizmenicno, sve dok se ne digne sistem i ne pokrenem Hardware Doctor koji sam dobio uz plocu. Tada pistanje prestaje, medjutim ugasi mi se kuler ( fizicki !!! ) na procesoru. Posle desetak minuta i nekoliko ponovnih ucitavanja Hardware Doctora pali se ponovo kuler na procesoru. Postoji li neko objasnjenje za ovo ?

Pozdrav : Dark.

Ne.:D
Verovatno nešto nije u redu sa konrolom obrtaja kulera, udju u BIOS i pogledaj kako stoje stvari sa "obrtometrom". Ako stoji, ili ako divlja probaj da staviš novi BIOS. Ako ne radi, onda isključi detektovanje broja obrtaja. Ako ni to ne upali, preseci žutu žicu na kuleru (žica koja šalje info o obrtaju). Poslednje primeni samo u najjjekstremnijem slučaju.

Sta podrazumevas pod iskljucivanjem obrtomera ?

Detect fan speed, ili tako nesto... Ako bas insistiras pogledacu pa cu ti javiti; ali nesto u tom smislu.

Zaboravi na zicu, ne verujem da bi to nesto resilo. Ako obrtomer ne upali, nece ni zica; doduse - mozda... Ali u 0,01% slucajeva...

I probaj da ubodes fan od procesora na drugi 12V steker. Znaci negde u CHA_FAN 1 ili CHA_FAN 2... Kladim se u pola hleba da ce da resi problem.

Probacu. Imam 3 konektora i dva ventilatora. Jedan na procesoru a jedan izbacuje vazduh iznad procesora iz kucista.

Hajde, pa javi šta si uradio...

Probao. Nista ne vredi. Ploca povremeno zapisti pri podizanu sistema. Pokrenem Hardware Doctor, i pistanje prestaje. Al' onda mi se ugasi FAN na procesoru. Ponovnim pokretanjem Hardware Doctora FAN se ukljucuje. Interesantno ...

Vozam masinu sa otvorenim kucistem od juce, i izgleda da je kuler OK. Flashovao sam BIOS i opet nista.

Well...

može biti bilo šta. Ljudi često zaborave da ubodu dodatni konektor za napajanje ploče. Kolike napone pokazuje u BIOS-u? Koji je kuler i na koliko se vrti? Koja je verzija BIOS-a? Nedavno je bilo reči o tome da na novim revizijama ploča proizvođači ne stavljaju uvek i nove revizije BIOS-a.

p.s. A i koji će ti taj Hardvare Doctor. Najmanje obožavam one koji instališu sve što im stigne uz hardver. Pravi ste konzumenti :?

Problem resen nakon brisanja hardware doctora i instaliranjem mnogo boljeg programa MBM 5.2.2.0

Kod mene je identichna pojava trajala nekoliko dana i iz nepoznatih razloga se to vishe ne desahava, naravno program je u pitanju, koji je sam iskljuchivao ventilator na procesoru kad bih ja pritisnuo disabled (!). CHudno.

Aha...

stax je napisao(la):
Problem resen nakon brisanja hardware doctora i instaliranjem mnogo boljeg programa MBM 5.2.2.0

... jesam reko... jesam reko... :D

Ja koristim MBProbe. Hardware Doctro sam stavio cisto da vidim sta ume. Jedino s njim mogu da iskljucim pistanje ( il' da otkacim beeper ... )

Inace, nema veze koji software koristim, pistanje pocinje na pocetku ucitavanja windowsa ...

Stavio sam novi BIOS. Ne pomaze...

Lepo ti to vrati ako je pod garancijom...

identicni problem se i meni javio, hardware doctor je normalno radio tj. nije iskljucivao kuler sve dok nisam stavio novije biose, a lepo na sajtu pise da za novije verzije treba skinuti novi hardware doctor, ali ja to nisam uradio jer koristim stari dobro mbprobe jos iy vremena abita kt133a. Ko hoce da eksperimentise neka skine novi hardware doctor i neka proba. Stvarno debilni program ugasi ti kuler, nisam mogao da verujem da se takve stvari desavaju.

Nazad
Vrh Dno