Šta je novo?

NF4 4x i SATA2

Jurke

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
650
Nabavih 2 x Seagate Barracuda 7200 9 ST3160811AS od po 160 G, navodno one manje bucne, sa belom nalepnicom na motorcicu.
S obzirom na to da imaju Jumper za Limit to 1.5Gb/s (bez njega je 3Gb/s), pretpostavljam da su SATA2, mada to ne pise na njima.
E sad...ploca je Epox EP-9NPA7I S939 sa NF4 4X chipset-om, i vidim da podrzava SATA diskove, sto se verovatno odnosi na SATA1...pa, pre nego sto krenem sa instalacijom, voleo bih da znam :
1.- da li NF4 4x chipset podrazava SATA2 ?
2.- ima li bitne razlike izmedju RAID0 sa SATA1 i RAID0 sa SATA2 diskovima ?

Pa da menjam nesto...diskove ili plocu :d ako se ne "jashu medjuosobno"

A ako nema bitne razlike izmedju RAID0 sa SATA1 i RAID0 sa SATA2 diskovima,
onda cu da ih pokacim kao SAT1 (sa Jumperom) ako ne prorade kao SATA2.
Hvala na odgovorima.

To je vezano za HTT (množilac, nema mogućnost 5xFSB odnsono 5x200Mhz = 1000Mhz)...

Ja u BIOS-u imam opciju za 5xFSB (ona je cak i po default-u), ako si na to mislio.
Ali za plocu pise da je chipst NF4 4X
Eeee, to 4X (puta ili iks ?) me buni.
U svakom slucaju, barakude cu da stavim bez dzampera, pa ako nece, vratim dzampere i to bi bilo to...bar mislim. A nekako osecam da ce biti nekog smaranja sa njima ....

Na Gigabyte K8NF-9 (nForce4 4x) isto kao i kod tvoje EpoX ploce postoji opcija
za HTT 5x
To je samo fora koju su proizvodjaci maticnih ploca progurali i to je neka
vrsta "otkljucane bonus opcije" ali sa time sto ako ploca ne radi (tripuje) na 5X HTT
nije neispravna, vec mora na 4X .
A fabrika se "ogradila" jer je to nForce4 4X

Ja u BIOS-u imam opciju za 5xFSB (ona je cak i po default-u), ako si na to mislio.
Ali za plocu pise da je chipst NF4 4X
Eeee, to 4X (puta ili iks ?) me buni.
U svakom slucaju, barakude cu da stavim bez dzampera, pa ako nece, vratim dzampere i to bi bilo to...bar mislim. A nekako osecam da ce biti nekog smaranja sa njima ....

nforce4 4x ne podrzava sata2!
btw citao sam nekada davno test Samsunga od 250gb i kazu da im je radio normalno bez dzampera na non-sata2 ploci

Posle mnoooogo googlanja, nisam nasao podatak da NF4-4x podrzava SATA2
Nadjoh i neku slicicu gde pise, ono okruzeno crvenim.
U svim dosadasnjim verzijama BIOS-a ove moje ploce nema nigde podrske za 3Gb/s
Dakle, SATA1 i Juper`s na Barakude...
Da li ima neko da mu SATA2 radi na NF4-4X

Prilozi

• EP 9NPA7Ia.jpg
    EP 9NPA7Ia.jpg
    99.2 KB · Pregleda: 100
How to enable SATA-II and SLI on nForce4

How to enable SATA-II and SLI on nForce4 - Link.
:wave:

Poslednja izmena:
sata2 ide na Nforce 4 ultra a moze da se "sredi i na obicnom ;)

A jel neko pokusao ovo da odradi? Vidim da bi moglo na mojoj ploci prema sajtu, al ne znam da li cu dobiti bilo kakav napredak...
Inace imam SATA II hard tj Seagate 7200.10 sa SATA II i NCQ pa bi bas bilo fino kada bih to mogao da ukljucim...

NForce4 4X je cip konstruisan za 754 podnozje kako bi ponosni vlasnici tih procesora imali PciE,
koliko znam ni jedna ploca tog tipa ne podrzava SATA2, dual chanel, i slicne opcije punokrvne 939 nforce4 ploce :D
*** tako je kako je :D moze se i bez sataII

A jel neko pokusao ovo da odradi? Vidim da bi moglo na mojoj ploci prema sajtu, al ne znam da li cu dobiti bilo kakav napredak...
Inace imam SATA II hard tj Seagate 7200.10 sa SATA II i NCQ pa bi bas bilo fino kada bih to mogao da ukljucim...

Nećeš dobiti nikakav napredak ako neamš 2xSATAII diska u RAID-u... ;)

Napravi sam RAID0 od dve barakude, XP ih vidi kao jedan disk, kreirao sam jednu particiju za sistem, ali ... ona je oznacena nekom "kaki" bojom i pise da je Simple Volume.
Da li sam ja to dobro uradio, odnosno, zar ne treba da bude Primary Partition ?

U uputstvu za Asus k8n4-e DL stoji :
''...signal cables for Serial ATA hard drives that alow up to 3 Gb/s of data transfer rate''.Cip za S-ATA je neki Silicon Image-ov(ne mogu da procitam oznaku od graficke ,a mrzi me da je vadim :d )
Jel ovo znaci da ona moze bez mod-a da pogura sata II?Trenutno imam ATA maxtora 120 Gb sa 2 Mb kesha.Jel se isplati uzeti sata 2 hard uzimajuci u obzir dobitak u brzini?

Poslednja izmena:
Ne podržava čip set ali možda ovaj dodatni kontroler podržava?

Nazad
Vrh Dno