Šta je novo?

neznalica

duksa88

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2002
Poena
650
jel postoje objektivi za blizinu . Skroz licki pitam
Nikola

Postoje.

Još samo tačno razjasni šta ti to znači: "za blizinu"

e super, treba mi za manje od pola metra.
Aparat mi je ok za normalne razdaljine pa sam mislio da ga nekim "dodatkom" oplemenim za
ovo sto meni treba.

Postoje i filteri za normalne objektive, tzv. close-up filteri, koji rade slicnu stvar. Naravno, fotografije nece biti istog kvaliteta, ali je to dobar nacin da za 10-ak evra proveris da li zelis da se bavis makro fotografijom.

pozd.

A kakav to aparat imaš?

Postoje fotoaparati kojima se skida i menja ceo objektiv i za njih postoje macro objektivi. Postoje aparati kojima fabrički objektiv ne može da se skine i za njih postoje dodaci u obliku spomenutih close-up sočiva koji se dodaju ispred objektiva i kojim se dobija kakav takav macro. Ova dodatna macro predsočiva daju dosta loše rezultate.

Ako imaš aparat sa nepromenjljivim objektivom, oni obično imaju macro mod i u tom modu mogu da snimaju sa veoma male udaljenosti.

A kakav to aparat imaš?

Postoje fotoaparati kojima se skida i menja ceo objektiv i za njih postoje macro objektivi. Postoje aparati kojima fabrički objektiv ne može da se skine i za njih postoje dodaci u obliku spomenutih close-up sočiva koji se dodaju ispred objektiva i kojim se dobija kakav takav macro. Ova dodatna macro predsočiva daju dosta loše rezultate.

Ako imaš aparat sa nepromenjljivim objektivom, oni obično imaju macro mod i u tom modu mogu da snimaju sa veoma male udaljenosti.

Minolta Dimage 7i
Imam makro ali mi je 50cm daleko, moram blize da pridjem

Ja videh jednostavnije aparate koji u makro modu mogu prići snimanom objektu daleko bliže od tih 50cm koje ti pominješ. Nešto tu nije u redu :trust:

edit:
I u specifikacijama se navodi macro focus range: 25-60cm...

Poslednja izmena:
Na toj Minolti se objekivi ne menjaju, tako da jedino shto mozesh da uradish je da kupish closeup filter koji ce ti omoguciti da fokusirash blize...

I dobijes blur efekat bez photoshopa :)

U specifikacijama piše ovo:

Macro focus range:
Wide: 30 - 60 cm from CCD
Telephoto: 25 - 60 cm from CCD

Dakle, trebalo bi kada si na wide položaju da možeš vrhom objektiva prići na samo 15-ak cm od motiva, u zavisnisti koliko je dugačak aparat. S' obzirom da je to tele položaj od ekv. 200mm, dobijaš snimak prilično male površine, sasvim dovoljno za macro. Teško da može bolje od toga.

A jesi li prebacio aparat u macro mod?

Evo, ovako piše na dp rewiev sajtu:

Macro focus mode

This lever enables the cameras macro focus mode. In a change from the DiMAGE 7 the 7i now has two different macro focus positions of full wide angle and short range of focal lengths at the telephoto end of zoom. You can only engage the macro lever when the arrow on the barrel body aligns with the arrow on the zoom ring. Note that at the telephoto end there is a small amount of 'range' available.

Mozda je stresena fotka... predugacka expozicija...

Na 200mm (na najvecem zumu) bi morala da bude bar 1/200... mozda i brze jer makro fotkas. Ako je sporije i ako nije na stativu, eto razloga da se fotka razmaze.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pa dobro, vrtimo se evo već drugu stranu a još nije jasno kakav problem TAČNO imaš.

Probaj da snimiš macro fotku nekog snažno osvetljenog motiva. Cvetić na Suncu npr. Treba da bude dobro osvetljen jer pored zamućenosti usled nemogućnosti izoštravalja prebliskog objekta, fotka može biti zamućena i usled strešenosti aparata tokom eksponiranja a to se izbegava povećanjem osvetljenosti motiva. Tako se smanjuje vreme ekponiranja a time i mogućnost da fotka bude strešena.

Prouči u uputstvu kako se aktivira macro i u kojim rasponima udaljenosti radi.

Vrh Dno