Šta je novo?

"NextGen" Gaming - AMD vs. Intel

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi nema ja nista protiv Intela ali trenutno su AMD-ovi procesori prilicno jeftiniji, a razlike su kao sto i sam kazes male. I ja bih rado uzeo C2D al' nema se para zato i kazem da je AMD isplativije rijesenje. A sto se igara tice kolko vidim da u skorije vrijeme i nece trebati jaci CPU, jer sa DX10 igre ce se vise oslanjati na GPU.

Amd nije uopste isplativije resenje kao sto je bio do pre par meseci.Sada odlicna intel kombinacija dosta manje kosta(npr. Gigabyte P31-DS3L - odlicna ploca klokuje se ko blesava 70 evra plus core2duo e2140 -60 evra i sve to podignes na 3 Ghz bez problema i eto) za 130 evra imas odlicnu masinu koja bez problema kida bilo koju amd kombinaciju a skuplja je mozda samo 10-tak evra.

Pazi nema ja nista protiv Intela ali trenutno su AMD-ovi procesori prilicno jeftiniji, a razlike su kao sto i sam kazes male. I ja bih rado uzeo C2D al' nema se para zato i kazem da je AMD isplativije rijesenje. A sto se igara tice kolko vidim da u skorije vrijeme i nece trebati jaci CPU, jer sa DX10 igre ce se vise oslanjati na GPU.
Dx10?Ma i na dx9 su pravljene igre koje se oslanjaju na GPU na prvom mestu a tek posle na CPU.Primer ti je igra:FEAR.

Pa po qx-x ,jedan Brisbane sa 65W TDP "u realnosti trosi 130W" :d :d.Trebalo mi je 4 posta i pet linkova da ga "razuverim".Nekako je covek mislio da se to racuna po jezgru ili sta vec :d.Ali dobro,dosta o tome.
Sta i kako je on merio ja ne znam.Ne sumnjam ja u njegova C2D iskustva,ali zato sumnjam u valjanost i podesavnja na Opteron sistemu.Nesto tamo nikako nije bilo dobro,jer razlika jednostavno nije tolika,a testovi na netu ovo debelo potvrdjuju(note : testovi,plural)

ja jesam pogresio, a ti si AMD fanboy. :D Nista nije falilo opteron sistemu, imao je brzu g.skill memoriju (iz mog potpisa, sa slicnom brzinom), bio je na 2.6. Idi na hwbot org i pogledaj rezultate moje karte sa opteronima i x2, i pogledaj posle sa c2d sistemima. Ne trebaju ti nikakvi testovi, pogledaj sam.

legion hw je napisao(la):
While this is not the most action packed scene and absolutely no fighting takes place

meni je ovo bilo dosta da ostatak testa ni ne pogledam. U bioshocku framerate najvise opada bas u borbama jer je (gle cuda) bas tu najvece opterecenje za CPU. Naravno, Legion HW je poznat kao AMD fan site tako da me ne cudi.

Eno vidim onaj odlicni x2 6400 pravi ultra rezultat od 21s u Spi 1M na 4ghz wow ! skoro pa ko e2160 na 3ghz :-devil-: , a cena - prava sitnica ! :bottle:

http://www.gamespot.com/features/6177688/p-7.html

ovde mozemo videti kako se nosi jedan mali e6300 na 1.8ghz sa mocnim-vocnim FX-60 na 2.6.

evo jos malo game testova: http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2014654,00.asp
pre te strane su non-gaming testovi, takodje interesantni za pogledati...

12736.png

12738.png

12735.png

12737.png

ja ne znam sta ovde jos ima da se prica. Svi znamo koliko je lako doterati bilo koji c2d na 3ghz, cak ce i mali e2140 od 60e doci do bar 2.8ghz bez po muke i bez ikakvog ulaganja u hladjenje ili skupe memorije. Ne znam sta od AMD x2 ponude za 60e moze da se meri sa time i zasto se ovakve teme jos uvek otvaraju. Otvoricemo jednu lepu temu kad se K10 pojavi za desktop. Ja bi prvi voleo da se AMD napokon vrati na svoje mesto (po normalnim cenama naravno)

Poslednja izmena:
rezultati su izjednaceni na high....cpu nema uticaja
http://www.gamespot.com/features/6177688/p-7.html

ovde mozemo videti kako se nosi jedan mali e6300 na 1.8ghz sa mocnim-vocnim FX-60 na 2.6.
"Our Intel Core 2 and dual-core Athlon 64 processors ran BioShock with ease, but performance dropped once we switched over to our single-core Athlon 64. It also seems like having at least two processing cores is more important than overall processor speed. Our 2.4GHz and 1.86GHz Intel Core 2 Duo processors had the exact same framerate."
kolika je razlika izmedju [email protected] i C2D@4ghz u 1680(high settings),ja tvrdim da nije vise od 10%(maximalno optimisticna procena) sto prevedeno u fps znaci 30 vs 33 ... bas na ovom gamespot testu fx-60@2ghz daje 61fps dok ga x6850 ubija u pojam sa 65fps....
za gaming prvo graficka,pa 2gb rama a za procesor sta ostane,svaki dualcore je dovoljan i sve preko 150€ za gaming cpu je bacanje para

Poslednja izmena:
prvo: samo poslednji CPU sa tog testa je single core, a ne FX-60 (koji je dual core)
drugo: Razlika je minimalna na high settings zato sto graficke ne mogu vise da izguraju i definitivno su bottleneck. Zbog toga i e6850 ima slican framerate kao i slabiji c2d sa testa. Pogledaj grafikone sa ananda koje sam okacio i sve ce ti biti jasno.

PS. Slazem se da je sve preko 150e za gaming cpu bacanje para. Ali to uopste nije poenta ovde. Ljudi sa manjim budzetom za graficku ce bolje proci ako vise para uloze u graficku nego u CPU, ali usteda od ~15e (e2140 vs x2 4400) im nece doneti nikakvu bolju graficku, a sistem ce ipak biti brzi sa klokovanim e2140 nego sa x2 4400 na o/c na 2800/2900mhz.

Poslednja izmena:
pa FX-60 ne zostaje uopste...61 vs 65 fps...zaostaje single core koji nije predmet diskusije u nextgen igrama
ne vidim koja su podesavanja u ovim grafikonima,ne zna se rezolucija,a i dosta stvari tu uopste nije optimizovano za dualcore,vidi se da preferiraju mhz u odnosu na broj jezgara
poenta treda je da li za gaming treba C2Q6600 koji kosta 250€,rezultati kazu da ne treba,isti posao ce da radi e2140-X2 3600+ ,ja preferiram ovaj drugi jer nemam nikakav boljitak sa intelom,samo me kosta tih 30-40€ vise

61 vs 65 je cisto u korist c2d arhitekture vs K8 arhitekture. Na oba CPU-a je graficka bottleneck. FX-60 se ne bi pomakao sa tih 61 ni da je na 10ghz, mozda i bi - na 65fps :)

I kao sto rekoh, slazem se da nije potreban Q6600, sasvim je dovoljan e21xx ili e4xxx ili neki X2, ali je Nedjo otvorio ovaj topic da pokaze da AMD ne zaostaje skoro uopste za c2d(u igrama), sto nije istina, (sto oni gore grafikoni sa anand tech-a pokazuju) ali nejmu je to posao, a u principu na slabim grafickama to nije ni bitno da li c2d bolji od X2, a i ja sam sitnicar pa mi je 5-10fps velika razlika, njemu nije, ok, razumem ga (sa svih aspekata, pa i poslovnog), a meni CPU ne treba samo za gaming vec i za neki rendering, a tu je c2d bilo koji dupli brzi od amd-a...

PS. Nedjo, sto si uopste nazvao topik "Next-gen" kad ovde nema nista od next gen-a ? A i ti rezultati sa legions hardware-a su vec kaceni u bioshock topiku...A ni bioshock nije next-gen :) Crysis je next-gen. A i ovaj stranglehold ce biti dobar benchamrk kolko vidim, skroz lomljiva okolina bez Ageia karte ce prilicno da namuci CPU pa cemo videti kako se koji ponasa.

Poslednja izmena:
Ja samo ne shvatam sto ste se toliko uhvatili overkloka kad vecina korisnika racunara nezna ni win da instalira a kamoli da klokuje proc. Uzmite za test procesore iste cijene pa onda kazite koji je bolji.

Ako E2140 moze da se ubrza sa 1,6 na 2,8 GHz sto je, ? 75%? valjda, onda to mora da se racuna. Toliki headroom mora da se vrednuje. To sto vecina ne klokuje ne znaci nista, jer je ovde poenta o tome kako da sa 120-130 eura za proc i plocu dobijes high end igracku. I to dovoljno jaku (uz gtx ili xt) da je sve skuplje od 150 nepotrebno.

Ja samo ne shvatam sto ste se toliko uhvatili overkloka kad vecina korisnika racunara nezna ni win da instalira a kamoli da klokuje proc. Uzmite za test procesore iste cijene pa onda kazite koji je bolji.

U pravu si. Samo to je onda tema za krstaricu, a ne za benchmark. Meni ta poredjenja nisu interesatna :) Korisnici koji ne znaju ni win da instaliraju i overklokuju CPU ne znaju ni sta je "next-gen" ni sta ovi svi grafikoni znace. Onda se pitam cemu ova tema ? Ili mozda ipak pricamo o performansama procesora sa overklokovanjem i naprednijim korisnicima na umu ? :wave:

Poslednja izmena:
To sto neki proc moze da se klokuje 75% ne znaci nista onome ko ne zna da klokuje. Ako npr. za 60e imas mogucnost da uzmes proc na 1,6 ili 1,8 GHz onaj ko se ne razumije u overklok uzece proc na 1,8 iako se npr. ovaj na 1,6 bolje klokuje. Shvatam ja sta ti hoces da kazes al vidim izbacuju testove u kojima su procesori 250e i vishe, a i nema svrhe porediti procesore cija je razlika u cijeni npr 50e.

Ne kapiras, MI OVDE (na benchu, gde je i ova tema) ZNAMO da klokujemo :) Ne interesuju nas ti sto ne znaju da klokuju ;) Ti nek pricaju na krstarici koji je cpu brzi e2140 za 60 na 1.6 ili x2 3600+ ... Ako neko ovde dodje i zamoli za pomoc pri kupovini i klokovanju - dobice je ! :) Nije nikakav problem, ima nas mali milion koji smo voljni da pomognemo, a i radimo to.

Poslednja izmena:
rezultati su izjednaceni na high....cpu nema uticaja

"Our Intel Core 2 and dual-core Athlon 64 processors ran BioShock with ease, but performance dropped once we switched over to our single-core Athlon 64. It also seems like having at least two processing cores is more important than overall processor speed. Our 2.4GHz and 1.86GHz Intel Core 2 Duo processors had the exact same framerate."
kolika je razlika izmedju [email protected] i C2D@4ghz u 1680(high settings),ja tvrdim da nije vise od 10%(maximalno optimisticna procena) sto prevedeno u fps znaci 30 vs 33 ... bas na ovom gamespot testu fx-60@2ghz daje 61fps dok ga x6850 ubija u pojam sa 65fps....
za gaming prvo graficka,pa 2gb rama a za procesor sta ostane,svaki dualcore je dovoljan i sve preko 150€ za gaming cpu je bacanje para

Ne znam ko normalan ce da kupi graficku karticu koja tera igre u 1680 (to je high-end kartica od minimum 400 eura), a da to ne ukombinuje sa najbrzim procesorom. Svaki Core 2 Duo se overklokuje na 3.6 GHz na vazduhu tako da je totalno deplasirano poredjenje X2 procesora sa takvim sistemom.

BTW: Ne vidim sa gornjih tabela da su razlike zanemarljive, jasno se vidi da je C2D primetno brzi u tabelama koje su prilozene.

***, opet nedefinisana tema potpuno a fenboji je generalizuju (bolje za ovo, najbolje za sve).
Najvishe kupaca kupuje preko HP/Dell i slicnih retailera, gde nema OC (sem smesne ideje Dell-a za ultra high-end).
Ako pogledate konfiguracije (sa istom propratnom opremom), cene su jedva razlicite. (cak ponekad idu u prednost C2D sistemu). Dell trenutno cak i nema nista osim 5000+/5600+ u ponudi za AMD sisteme, i nijedan mid-end AMD sistem cak.

Ne znam ko normalan ce da kupi graficku karticu koja tera igre u 1680 (to je high-end kartica od minimum 400 eura), a da to ne ukombinuje sa najbrzim procesorom.

Mozda da bi ustedeo, kad vec nema razlike, tj. ima je ali je vrlo mala ?

Svaki Core 2 Duo se overklokuje na 3.6 GHz na vazduhu tako da je totalno deplasirano poredjenje X2 procesora sa takvim sistemom.

Pa, i nije bas tako :)

Poslednja izmena:
Ne znam ko normalan ce da kupi graficku karticu koja tera igre u 1680 (to je high-end kartica od minimum 400 eura), a da to ne ukombinuje sa najbrzim procesorom.

Evo recimo ja ću da kupim grafiku od 200e koja će da tera igrice u 1680x1050, a neću kupiti najbrži CPU, pošto mi on netreba.
Radije ću uzeti e2160 i hd2600xt/8600gts nego e6550 i nešto od ovih karti iz razloga što se neće osetiti razlika u CPU-u (možda i hoće nekih par fps-a) a razlika u ceni je oko 100e što po meni za igre neopravdava tih par fps-a pošto se za dodatnih 100e može naći i 8800gts 320mb sa kojim će se mnogo više dobiti nego sa dodavanjem za CPU.
Ispravite me ako grešim.

Evo recimo ja ću da kupim grafiku od 200e koja će da tera igrice u 1680x1050, a neću kupiti najbrži CPU, pošto mi on netreba.
Radije ću uzeti e2160 i hd2600xt/8600gts nego e6550 i nešto od ovih karti iz razloga što se neće osetiti razlika u CPU-u (možda i hoće nekih par fps-a) a razlika u ceni je oko 100e što po meni za igre neopravdava tih par fps-a pošto se za dodatnih 100e može naći i 8800gts 320mb sa kojim će se mnogo više dobiti nego sa dodavanjem za CPU.
Ispravite me ako grešim.

Da, trenutna situacija je takva, ali mislite li na buducnost? Sta kada igre budu trazile jacu grafu i cpu? Zamenis grafu, i onda cpu bude usko grlo? ;)

A ti onda izvadis CPU i staviš novi. Za 2 godine će i dalje biti (nadam se) am2+ i 775 procesora tako da o tome ni ne razmišljam.
Sve zavisi šta smatraš budućnošću?? Ako smatraš budućnost za 5 godina onda mi reci ko će od ljudi sa ovog foruma imati jedan računar 5 godina?? Većina ljudi koje znam (a da se razumeju u IT) računare menjaju na godinu dana (ja recimo menjam "kompletno" na dve godine) pošto je to po meni neki normalan "vek" računara, pogotovo ako služi za igranje.
Recimo sad uzmeš p35 ploču sa ddr2 memorijom i recimo 6550. U njega sad utakneš recimo 8800gts i 2gb rama (čisto zbog XP-a) i za 6 meseci kad se stanje sa Vistom sredi dodaš još 2gb i imaš dobru mašinu. Kad se sredi stanje sa nV 9xxx serijom uzmeš recimo 9600xxx karticu i opet imaš dobru mašinu. Ako CPU bude slab ti ubaciš neki noviji jači (nadam se da će za godinu dana i dalje biti aktualno 775 podnožje) i opet imaš dobru mašinu.

Stvarno mi nije jasno otvaranje ove teme-sta sad pokusavate da dokazete kako je su X2 procesori jednaki po snazi u igrama sa C2D?!
Nije valjda da vam je jedan test,jedne igre na jednom sajtu dovoljan dokaz?
Slazem se sa svim sto su GX-X i alfaunits rekli,odavno je sve receno u vezi ovoga.

Najgore od svega je sto ce neki manje informisani procitati ovo i posmislice da su stvarno ti procesori jednaki po snazi.

Ako program vidi vise od 2 jezgra da quad je bolji od dual, ali ako ne vidi, isti su, isto tako starije igrice vide samo jendo jezgro. Novi naslovi videce vise jezgara samim tim osetice se i razlika izmedju quad i dual, eventualno i okta, heh. Uticace na fiziku igre, dok ce izgled i dalje zavisiti prvenstveno od graficke.

Ajde neka dodju jos neko da razjasnimo ovo vec jednom... C2D or X2. Dark side or Light Side :D

Ne kapiram? Tamna ili laka strana? Pepsi ili Pepsi Light?

nemoj sad "nebitno" bre ! :) mislis blue side or green side of force :D E aj da mi ovo sumiramo na to da su proceosri, i jedni i drugi, u klasi od 60e, bez overkloka -$ranje totalno ! Onaj ko nece da klokuje bolje da steka 200evrica za CPU u suprotnom se nece bas puno naigrati :p

dark side or the light( bright, white) side
light kao sto znamo se moze prevesti na vishe nacina jedna od njih je lako ali takodje znaci i svetlo, tako da dark or light :D

ako cemo vec tako, u spektru sivih boja plava se prevodi kao svetlija boja od zelene :D

Poslednja izmena:
Ko me je probudio?:D DARK SIDE biram,naravno.:D
Inache Delimir je u pravu:u odnosu na DARK,BRIGHT je adekvatniji izraz.
Kapiram da je intel DARK.:p

Ko me je probudio?:D DARK SIDE biram,naravno.:D
Inache Delimir je u pravu:u odnosu na DARK,BRIGHT je adekvatniji izraz.
Kapiram da je intel DARK.:p

Pa kad neko pogleda tvoju masinu, jasno je koja je intel strana :p

BTW
Na monitoru svetlinu podesavate opcijom Brightness., mislite o tome...
:D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno