Šta je novo?

new Mac Pro

MMMM 'ladnjak :)

O5nXOsCWOMaWTZ3N.medium

Divim se ljudima koji su uspeli da smisle kako sa ovim ohladiti 300W :)

Ја морам да признам да сам заиста импресиониран како су решили неке од проблема у том малом кућишту...
Заиста изгледа генијално добро.

"Thinking out of the box", pa napravili vaznu :D

Cini mi se da je ovaj ladnjak nesto na fazon "vapour chamber" na grafickim kartama.

Poslednja izmena:
Prilicno jednostavno rasklapanje u odnosu na ranije masine (pre svega MacPro). Zanimljivo da je potreban samo T8. Mislim da Jobs nije imao veliki uticaj na ovaj MacPro. Prethodni MacPro-ovi koji su radjeni pod njegovim nadzorom zahtevaju vise alata i vrlo su gadni za potpuno rasklapanje (rasklapao G5, morao da pravim alat da bi odsrafio kuler sa ploce, morao da kupim dva seta torx, i jos uvek nemam sve sto je potrebno da se potpuno rastavi).

Poslednja izmena:
Prilicno jednostavno rasklapanje u odnosu na ranije masine (pre svega MacPro). Zanimljivo da je potreban samo T8. Mislim da Jobs nije imao veliki uticaj na ovaj MacPro. Prethodni MacPro-ovi koji su radjeni pod njegovim nadzorom zahtevaju vise alata i vrlo su gadni za potpuno rasklapanje (rasklapao G5, morao da pravim alat da bi odsrafio kuler sa ploce, morao da kupim dva seta torx, i jos uvek nemam sve sto je potrebno da se potpuno rastavi).

Мени се чини да је ово први Мек који је направљен без утицаја Џобса.

Не би ме чудило да се Апл одлучи да нам продаје појединачно све ове компоненте за надоградњу новог Мек Про.

Očigledno menjaju biznis model. Da li zbog novog CEO-a, ili novih trendova, ne znam.

Što se tiče dizajna i izvedenih rešenja, to je odlično odrađeno, ali ja i dalje mislim da nema potrebe smanjivati dimenzije ovakvog računara. Ne znam za vas, ali meni desktop računari stoje godinama na istom mestu. Kome treba da ga stalno premešta, uzeće valjda laptop.

Sa hardverske strane, ovo je zaista dobra ponuda za radnu stanicu. Još ako će ove dve D500 podjednako dobro da rade i na Windows-u, dušu dalo za CAD :D

i test na anandu, ne znam da li je vec neko postovao ali cela strana o:

"This is exactly why Apple (and AMD) is so fond of ramping up GPU performance: it’s the only way to get serious performance gains each generation. Ultimately we’ll see GPU performance gains level off as well, but if you want to scale compute in a serious way you need to heavily leverage faster GPUs.

This is the crux of the Mac Pro story. It’s not just about a faster CPU, but rather a true shift towards GPU compute."

cpugpusm.png

http://www.anandtech.com/show/7603/mac-pro-review-late-2013/3

ono sto je Anad lepo uradio je uporedni test sa MacPro 2009:
- sa NVIDIA GeForce GT 120
- i sa Radeon HD 7950

60773.png

potpuno isti racunar, samo druga graficka i 6 puta bolje performanse!
i to je test koji "bi trebao da se oslanja na CPU a ne GPU".

dakle Apple-ovo investiranje presvega u OpenCL (ali i pratece tehnolgije Clang, GDC...) napokon daje odlicne, opipljive :), rezultate!

Poslednja izmena:
Нађох ову готивну слику, која врло веродостојно представља процес надоградње МекПро рачунара:

Mac-Pro-2013-vs-2012.png

:d

Da, i sve ovo iz 2013, raskopčaš, strpaš u torbu/ranac i na leđa a ovaj iz 2012 treba specijalni "ruski ranac" i malo bildovanja u teretani :)

Da, i sve ovo iz 2013, raskopčaš, strpaš u torbu/ranac i na leđa a ovaj iz 2012 treba specijalni "ruski ranac" i malo bildovanja u teretani :)

Мислим да та твоја замисао, малко само, мења идеју десктоп рачунара :D

Мислим да та твоја замисао, малко само, мења идеју десктоп рачунара :D
Ne samo, postavku radnog mesta :) Ne mora da si na jednom istom mestu, za jednim istim stolom i stolicom non-stop. Jedino monitor kvari situaciju :)

Šalim se, daću ti primer: moj prijatelj radi audio/video produkciju. Svakih par nedelja seli računar od klijenta do klijenta, od zemlje do zemlje, takav mu je posao. Sada, kada je video novi Mek, podivljao je, čekao da se pojavi i otišao u USA na zasluženi odmor i kupovinu. Sad je okovan ledom i ne može da se vrati :)

Kome treba prenosni računar, kupiće laptop-radnu stanicu. To bar nije teško naći. Jeste da ima 4-5kg, ali bar ti je sve na jednom mestu. Koliko god da je računar mali (mini PC) ideja da vučeš kablove, eksterne diskove, rezače, adaptere, tastaturu... nema smisla uopšte

Mislim da je odavno proslo vreme kada je ozbiljan laptop za rad morao da tezi 5kg :)

ali imas kuciste da sve to ubacis unutra dok nosis :p

A mozes i da kupis neispravan pro 2012, povadis delove, zasrafis tregere, pro 2013 i sve diskove poguras unutra i imas sve na jednom mestu a jos lako prenosivo :)

a na njega stavis vazu :)

Ceo net je isaran ovim "uporedjivanjem" a realno stanje stvari je da sve ono nabacano na desnu gomilu, osim BR playera, moras kaciti u istoj formi i na "klasican" desktop ...

Па и не баш... Екстерне хард дискове не мораш да користиш са старим МекПро рачунаром јер можеш самостално и врло лако да убациш у само кућиште.
Не треба ти да користиш неки Thunderbolt док који кошта пар стотина долара како би имао све оне додатне излазе за мониторе (гледам са слике за поређење).
ДВД писач или читач већ имаш... Разлика је ипак присутна....

Но... то ме дефинитивно неће спречити да желим да купим нови МекПро и да га спојим са паром 4к монитора. :D

dve slike i vaza izmedju njih?

:)

Изгледа да те је интернет чуо:

[YOUTUBE]YTmDS-_SfpY[/YOUTUBE]

Pojavio se i u Segedinu. Posle vracanja Afe 2500 Evra za D300 verziju. :)

na granici, sta imate da prijavite, samo ovu vazu, uzeo kod kineza za 20€

Pa to su i objavili kao dugoročnu strategiju, praviće SOC sisteme i gurati "mobilnu" priču.

naravno da ce gurati mobilnu pricu - jer nista drugo danas osim mobilne price (i GPU computinga) i ne postoji!

pitanje je samo koju ce mobilnu pricu gurati?

x86 ili Axx :D

Изгледа да те је интернет чуо
Ha! Bravo!!! To je trend, samo se krećem u korak sa vremenom ;)

Ne, ali bez zezanja, niste ni svesni (možda i jeste) koliko je svaki biznis postao mobilan. Čak i neki tradicionalno statički poslovi (razni dizajneri, programeri, projektanti i sl.) u svetu se polako miču ka polu-mobilnim. Opisao sam slučaj mog druga, koji ako ne ode kod klijenta "na noge" ne može da završi posao a do juče je sedeo u toploj sobi, vrteo se u fotelji i radio. Stalno slušam priče ljudi (mojih bivših kolega) kako zaglave u saobraćajnom kolapsu u velikim gradovima i kako im to remeti i posao i privatne planove, ovako izađe ranije sa posla dok nije gužva, ponese "posao" kući. Koliko god na prvu loptu izgleda bezveze njima sigurno nije.

Ja sam mobilan već 8 godina i ne mogu da zamislim sebe kako sedim ceo dan za jednim stolom i radim :)
Ne treba mi MacPro ali laptop, pametni telefon i tablet i to je to.

Poslednja izmena:
Vrh Dno