Šta je novo?

new Mac Pro

Pa sad, to je diskutabilno, posto AMD gura TrueAudio sto je u sustini DSP-like koriscenje GPU-a. Verovatno ne u ovom izdanju, ali neki refresh od sledece godine bi mogao da donese znacajan rast performansi.

Sve sto ostaje je da Intel ozbiljno shvati prorocanstva koja kovac vec nekoliko godina unazad pokusava da progura i ugasi vec jednom taj x86 :)

Po vama kako ste krenuli ovde sa raznoraznim tezama, intel najbolje da zatvori vrata firme i zakatanči ista. :d

Kolko je to zbilja realno, m??? To što Kovač priča iz mog ugla gledano spada u domen naučne fantastike, al ok ako vam je to zanimljivo samo napred, terjte dalje… Ja lično ne verujem da će se bilo šta iole značajnije promeniti u tom segmentu u narednih 4 do 8 godina najmanje i to ne zato što ne može da se izmisli nešto novo, već zato što realno još uvek globalno gledano nema potrebe za time. ;)

BTW, dizajn za novi Mac Pro mini je izveden direktno po mojoj proceni od Silverstone FT03 Mini kućišta, samo što je zapakovan u cilindar. Apple je to unapredio jer može sebi da dozvoli luksuz i izradi custom matičnu ploču namenski za odgovarajuči oblik kućišta, ali originalna ideja nema šanse da je njihova. No to uostalom i nije ništa novo kad je reč o originalnosti… Nove su samo reklame i prezentacije, ali ostaje svakako da su odradili dobar posao u ovom delu...

Što se mene tiče nemam ništa specijalno protiv ovog mini izdanja, ok je izuzev što je previše mini i ostaje činjenica da se dodatni diskovi moraju kalemiti još negde na stolu pride uz namensko napajanje za iste. Sad možemo ovde da polemišemo o tome i ne moramo, činjenica je da ovo nije idealno rešenje.

A pošto je Apple zadnjih godina u fazonu da iz svake serije napravi nešto u mini i air izdanju, možda im se omakne pa ovaj put naprave kontra stvar i ponude nekim malo većim profesionalcima all in one rešenje koje podrazumeva veće kućište u koje će ipak nadam se moći sve da stane. Dovoljno bi bilo da ga koji centimetar prošire u osnovi, povećaju jedno 10cm u visinu i eventualno dodatno otežaju dole da se ne prevrne i to bi bilo to… Toliko…

Poslednja izmena:
BTW, dizajn za novi Mac Pro mini je izveden direktno po mojoj proceni od Silverstone FT03 Mini kućišta, samo što je zapakovan u cilindar. Apple je to unapredio jer može sebi da dozvoli luksuz i izradi custom matičnu ploču namenski za odgovarajuči oblik kućišta, ali originalna ideja nema šanse da je njihova. No to uostalom i nije ništa novo kad je reč o originalnosti… Nove su samo reklame i prezentacije, ali ostaje svakako da su odradili dobar posao u ovom delu...

Mac G4 Cube

Pa sad, to je diskutabilno, posto AMD gura TrueAudio sto je u sustini DSP-like koriscenje GPU-a. Verovatno ne u ovom izdanju, ali neki refresh od sledece godine bi mogao da donese znacajan rast performansi.

Sve sto ostaje je da Intel ozbiljno shvati prorocanstva koja kovac vec nekoliko godina unazad pokusava da progura i ugasi vec jednom taj x86 :)

Gde to gura ture audio? :) Gamerima? :D
Pro audio segment = ProTools (jos uvek). Pogtovo od kad vise ne moras da koristis iskljucivo Avid hardware.

Po vama kako ste krenuli ovde sa raznoraznim tezama, intel najbolje da zatvori vrata firme i zakatanči ista. :d

Kolko je to zbilja realno, m??? To što Kovač priča iz mog ugla gledano spada u domen naučne fantastike, al ok ako vam je to zanimljivo samo napred, terjte dalje… Ja lično ne verujem da će se bilo šta iole značajnije promeniti u tom segmentu u narednih 4 do 8 godina najmanje i to ne zato što ne može da se izmisli nešto novo, već zato što realno još uvek globalno gledano nema potrebe za time. ;)

tja... svasta je izgledalo kao naucana fantastika...
i da ce se prodavati tableti sa ne-desktop OSom
i da ce se client-server vratiti na velika vrata
i da ce se igre strimovati
... ;)

sta znaci: "realno još uvek globalno gledano nema potrebe za time"?

kako nema potrebe?
video encoding i raytracing vec odavno rade nekoliko puta brze na GPU nego na CPU.

slazem se da nema potrebe za brzim officeom ali postoji jos mnogo sfera gde bi dodatna brzina dobro dosla!
(i jos bitnije: visak brzine moze podstaknuti razvoj stvari o kojima do sada nismo ni razmisljali!)

da su AMDu x86 performase u drugom planu danas je jasnije nego ikad.
da AMD planira da zameni x86 sa GPU danas je takodje jasnije nego ikad!
razumem da je ovome nekome izgledalo kao naucna fantastika pre dve godine, ali danas...

intel najbolje da zatvori vrata firme i zakatanči ista
sta radi intel danas?

ulaze u nove fabrike vise nego ikad IAKO:
1. desktop+laptop PC rast stagnira vec drugu godinu
2. intel skoro da uopste ne prodaje lower-power procesore mobilnoj industriji koja je u ekspanziji

dakle sta ce mu fabrike ako ne planira da proizvodi nesto u njima?

fabrike mu trebaju jer cak i da ne uspeju da proguraju x86 u mobilne uredjaje,
uvek mogu proizvoditi ARMove za druge.

BTW, dizajn za novi Mac Pro mini je izveden direktno po mojoj proceni od Silverstone FT03 Mini kućišta, samo što je zapakovan u cilindar.
probaj da stavis i ohladis dve R9 280X kartice u tom Silverstone kucistu :D

ali originalna ideja nema šanse da je njihova.
ideja kao ideja "mini cilindricnog kucista" nije toliko bitna:
i G4 Cube je bila njihova(?) ideja ali je problem bio u izvedbi: pregrevao se.

tako da je od ideje daleko bitnija izvedba.

No to uostalom i nije ništa novo kad je reč o originalnosti… Nove su samo reklame i prezentacije, ali ostaje svakako da su odradili dobar posao u ovom delu...

They see me rollin'

photo-3037.gif

they hattin'

sta radi intel danas?

ulaze u nove fabrike vise nego ikad IAKO:
1. desktop+laptop PC rast stagnira vec drugu godinu
2. intel skoro da uopste ne prodaje lower-power procesore mobilnoj industriji koja je u ekspanziji

dakle sta ce mu fabrike ako ne planira da proizvodi nesto u njima?

fabrike mu trebaju jer cak i da ne uspeju da proguraju x86 u mobilne uredjaje,
uvek mogu proizvoditi ARMove za druge.
Pa to su i objavili kao dugoročnu strategiju, praviće SOC sisteme i gurati "mobilnu" priču.

TheVerge review:

[YOUTUBE]26cqeqem2Ew[/YOUTUBE]

Sjajan je i kosta samo 10000$ :)

cene u srbiji za slabiji i jači model:

341,290.00 RSD (Mac Pro 3.7GHz QC Intel Xeon E5)

451,390.00 RSD (Mac Pro 3.5GHz 6C Intel Xeon E5)

Za onoga ko "pravi pare", to nije ništa, vratiće uloženo za par meseci. Postoje firme po USA koje su već poručile i po 20-tak komada za zaposlene.

Za onoga ko "pravi pare", to nije ništa, vratiće uloženo za par meseci. Postoje firme po USA koje su već poručile i po 20-tak komada za zaposlene.

Ja pravim pare, ali zivim u Srbiji i firme kasne sa placanjima i po godinu dana, a neke ne plate u celosti honorare nikad ili pak odu u stecaj i blokade. Mogu da ga uzmem i da jedem hleb i aleve paprike u sledecih godinu dana, ali imam MacPro da komsiji crkne krava!

Слажем се... али ако прво дефинишемо месечну зараду од минимум 3000евра под ”прави паре”.
Генералног сам става да дати годишње више од једне плате на опрему за рад је превише...

Realno dobar je i ovaj od 3 soma $ ... Mnogi mogu da priuste i najjaci model MBP 15" tako da ne vidim sto bi bio problem da priuste i ovaj MacPro iako je quad core... Ja bih prvi da nisam kupio high end MBP prosle godine...

Ti sto prave pare za 11000$ MacPro-om imaju kameru bez lensa skuplju od najjaceg modela MP-a tako da oni zaradjuju mnooogo vise od 3K mesecno pogotovo na menhetnu ;)

Ja pravim pare, ali zivim u Srbiji i firme kasne sa placanjima i po godinu dana, a neke ne plate u celosti honorare nikad ili pak odu u stecaj i blokade. Mogu da ga uzmem i da jedem hleb i aleve paprike u sledecih godinu dana, ali imam MacPro da komsiji crkne krava!
Heh... ti ne praviš pare nego promet i potraživanje :)
Nisam uopšte mislio na Srbiju, zato sam pomenuo USA! Cene se formiraju prema platežnoj moći USA tržišta, ko pita Evropu a tek Srbiju.

Kome treba, kupiće ga, ne znam čemu više trtljane o tome koliko košta. Cena je tolika, take it or leave it.

Ma kakav Mac Pro, ima sklopim "Cyrix" konfu za 200e da ga ubije :d:d

Uopshte nije bitno da li zivis u Srbiji, evo vec znam cetvoro ljudi koji su vec kupili ili planiraju da kupe Mac Pro, ukljucujuci i mene. Nije mi lako da ga kupim od jednog posla kao sto se to u USA radi, ali neko kome treba Mac Pro = treba mu da ubrza posao koji radi = znaci da ima vise posla nego sto moze da stigne = moze da kupi Mac Pro :) Onaj ko bleji 5 dana u nedelji sigurno mu ne treba Mac Pro, niti mu se isplati da ga kupuje. Ali da se sklopi takav PC, to ce da kosta vise plus si na raspalom Windowsu i cela kombinacija je obican kupus za ovo. Mac Pro ce se prodavati kao "hot cakes" sto kazu Ameri, jednostavno nema konkurenciju za bilo kakav ozbiljniji posao...

Poslednja izmena:
...osim starog MacPro-a od kog je malo sporiji, ali ko to od profesionalaca jos gleda :d:d

pa vidi kako ovo izgleda, kome treba stari MacPro!

Apsolutno si u pravu :)

Ja mislim da bi illidan-u baš legao jedan MacPro, u njegovom je allblack fazonu :D

necu se buniti ako mi ga neko donira :smoke:

Šta reći na ovo :D
http://www.extremetech.com/computin...s-2000-cheaper-than-the-equivalent-windows-pc

Mada, očigledno je da razliku pravi FirePro. Jer po ovome izgleda da upgrade sa D500 (neka je čak i jači od W8000) na D700 (otprilike W9000) košta 300$ po kartici. To takođe znači ili da nas AMD dere ako kupujemo W9000, ili da ih Apple dobija ispod cene. Najjeftinija konfiguracija sa dve D500 košta 3400$ ?! Ko koristi softver optimizovan za FirePro, nema šta da traži van ovoga.

Мислим да треба рећи да је аутор чланка заборавио да напомене да произвођачи рачунара добијају компоненте по доста нижим ценама него што се те исте компоненте касније продају директно потрошачима.

Ево ако некога занима како изгледа са 4к монитором, и то овим новим Dell UP2414Q који може лепо да скалира 4к на 1080 ретина резолуцију. :)

[youtube]pyqtyVx_j_o[/youtube]

Имају још 4 видеа, па кога занимају прави тестови... ;)

Evo gledam na Store-u najjaca ponudjena konfiguracija ima Xeon sa 6 jezgara??? U momentu kada HP nudi 2x12core Xeon?

Igraju maksimalno na GPU akceleraciju. To uopste nije lose ako uspeju da proguraju. Ako pak ne mogu da batale profesionalni segment.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Vrh Dno