Šta je novo?

New firmware for Pioneer 108 series faster write times

truba2000

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
630
Prepostavljam da ima puno zainteresovanih

New firmware for Pioneer 108 series faster write times

Update Information For Model DVR-108
FW Version 1.14

Reduction of 12X/16X DVD-R Writing time
DVD-R Writability Improvement
Reduction of 12X/16X +R Writing time
+R Writability Improvement
CD-R Writability Improvement
DVD Playability Improvement
CD Playability Improvement

You can pick up the new firmware here
http://www.pioneeraus.com.au/computer/firmware.html

Skinuto jos pre 4 dana - stvarno radi ko zmaj... Ko dva zmaja. ;)

Ljudi, ja se izvinjavam, ali bih voleo da mi neko kaze, koju prednost u ovom trenutku ima 108 nad mojom 107-micom/
Nisam pazio na casu neko vreme...

Hvala!

Moze da snima po DL diskovima,i brzina rezanja je skocila sa 8* na 16x ali jos nema diskova za tako brzo rezanje.
Mislim da je i malo poboljsan rad sa citanjem diskova

Razlika je u tome sto je 108 najbolji citac od svih dvd uredjaja, bilo da se radi o citacima, pisacima, komboima ili necemu cetvrtom.
Pored toga razni testovi na netu zakljucuju da ima najbolje strategije pisanja, tj. da ima najkvalitetniji zapis...i to upravo sa zadnjim firmverima
Mislim, ja zaista ne znam, ovde nema da se uzme nista sem 4x medija, a to malo sto ima je skupo. Za 12x i 16x rezanje niti imam predstavu niti me zanima. Do 8x radi savrseno, za preko toga nemam pojma.

Strategija je sjajna stvar ali kad mi na Princo CD-u krene sa 16x pa podigne na 20x pa u momentu kad treba da podigne na 24x spusti na 11x i tako reze do kraja nekako pocnem da razmisljam o smislu zivota.

BTW sa originalnim firmware-om (1.04) me je pocastio sa dva Princo CD-R-a koji su pukli na polovini snimanja, posle flesh-ovanja nisam imao problema sa rezanjem CD-ova osim opisanog problema. DVD je rezao besprekorno. Bez obzira na sve novi Pioneer je kvantni skok u performansama uz koji dobijate DL gratis.

Jao da, pa ovo moze da reze i cdove, ladno nisam ni probao :d :)

BTW meni je rezac dosao sa 1.06 firmverom. Citao sam da je taj 1.04 ocaj od ocaja, da se cak ni ne raspoznaje mogucnost DL pisanja i da je sa skoro svime pravio probleme

P.S. DL se ne dobija gratis, vec se placa oko 90€ :p

OptiPlex je napisao(la):
Razlika je u tome sto je 108 najbolji citac od svih dvd uredjaja, bilo da se radi o citacima, pisacima, komboima ili necemu cetvrtom.
Pored toga razni testovi na netu zakljucuju da ima najbolje strategije pisanja, tj. da ima najkvalitetniji zapis...i to upravo sa zadnjim firmverima
Mislim, ja zaista ne znam, ovde nema da se uzme nista sem 4x medija, a to malo sto ima je skupo. Za 12x i 16x rezanje niti imam predstavu niti me zanima. Do 8x radi savrseno, za preko toga nemam pojma.

OptiPleh :) - menjaš sektu, a? :d

Vec ju je promenio :D

Nisam ja nista promenio - secondary master Pionir, secondary slave Nec :d ;)

edit: ovaj pionir prilicno lose radi sa Ricoh + medijima, nisam zadovoljan. Nec sa njima razbija ! Verovatno je to sredjeno sa novijim firmverima (kod mene je 1.06), ali me mrzi da flesujem posto ionako imam jos 2 Ricoha i brdo "-" verbatima i tdk sa kojima radi savrseno i na kojima cu ionako da rezem

P.S. oni tdk dvdovi od 25 dinara (tamo gde je Verbatim 35) su zaista vrh. Svaka preporuka !

Poslednja izmena:
OptiPlex je napisao(la):
P.S. oni tdk dvdovi od 25 dinara (tamo gde je Verbatim 35) su zaista vrh. Svaka preporuka !
ne seri :D ja bas pre 2 mninuta kupio verbatime :) samo 5kom. jel ti tdk valjaju samo na pioniru ili i na necu? jel + taj tdk posto sam ja video +

Samo me interesuje kako merite da neki medijum valja? Tako sto se nareze bez problema/cita na svemu/jevtin/ima lepu boju? Uradite sken sada i jedan za godinu dana pa cete da vidite u kom pravcu ide medijum.

Lukija je napisao(la):
Samo me interesuje kako merite da neki medijum valja? Tako sto se nareze bez problema/cita na svemu/jevtin/ima lepu boju? Uradite sken sada i jedan za godinu dana pa cete da vidite u kom pravcu ide medijum.
ali kako ces onda da procenis koji je disk dobar za pisanje? sada, u ovom trenutku... ja ne mogu da zavirim u buducnost pa da vidim koliko ce se prasine nakupiti na kom disku :) jednino sta mozemo da vidimo u ovom trenutnku je citljivost diska... mislim da se moras sloziti... kasnije tek dolazi test na vremensku izdrzljivost

Naravno da ne moze ali je praksa pokazala da je najbolje ici na pouzdane proizvodjace recimo TY. Po principu - koliko para toliko i muzike. Ja sam poucen losim iskustvima sa jeftinim cd-ovim. Secam se da sam pre 4 godine kupio jednu kolicinu nekih silver diskova, kao OK. I stvarno, diskovi su bili citljivi svuda. Posle dolaska iz vojske, jedan vec nije mogao da se procita cak i na LiteOn pisacu. Ovih dana sam krenuo da spasavam sve sa ostalih jer su i ostali poceli da propadaju iako na njima nema nicega vidljivog. Tako da se postavlja pitanje da li je nesto jeftinije na duge staze. A izgubljeni podaci su najskuplji.

@Miroslav
TDK su bas ok, Kprobe pokazuje da su za dlaku iza Verbatima ali je to zbilja potpuno zanemarljiva razlika. I iz Neca i iz Pionira.
Mislim, ne boj se, nisi pogresio sa Verbatimima :), cisto napominjem da su i ovi TDK odlicni mediji. Ja cu kupovati kombinovano - malo ovi malo oni.

@Lukija
Potpuno si u pravu. Zato ja drzim pored sebe komsije sa Liteonovima i instaliranim Kprobe-ovima koje sam im ja instalirao a oni ih u zivotu nisu pokrenuli niti znaju sta znace "sve te brojke i grafiki" :d :) Tako merim diskove u Kprobe-u, naravno ne sve nego neki uzorak (~3-4 medija od recimo 25 koje narezem). A tu je naravno i transfer rejt.

Nabavio i ja sebi, stavio odmah firmware 1.14. E sad, jel' sreo neko hakovan firmware za 108? Na uobičajenim sajtovima nema još ništa.

Izgleda da ima ripping ograničenje, kad kopiram film sa njega ide oko 3.5MB/s, a kad kopiram neki single layer DVD sa softverom ide preko 20MB/s. Nije mi važno ubijanje zonske zaštite ili rezanje svega na 16x, ali ovo mi smeta.

Ma, ja sve grebujem i gledam filmove na citacu Pioneer 106... Necu da cimam motor i laser na 108-ici zbog tih stvari ;)

Meni je prethodni DVD čitač potrajao 7 godina, eto koliko malo to koristim. ;) Uz to prave gužvu u kućištu, treba i hladiti, novi modeli samo iskaču, cene padaju...

ZorMi je napisao(la):
Nabavio i ja sebi, stavio odmah firmware 1.14. E sad, jel' sreo neko hakovan firmware za 108? Na uobičajenim sajtovima nema još ništa.

Izgleda da ima ripping ograničenje, kad kopiram film sa njega ide oko 3.5MB/s, a kad kopiram neki single layer DVD sa softverom ide preko 20MB/s. Nije mi važno ubijanje zonske zaštite ili rezanje svega na 16x, ali ovo mi smeta.

Dobropoznati >NIL: je okacio pre-release hakovani firmware (ukida i rip lock), zasnovan na nekoj od starijih verzija firmwarea, vise o tome na http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?p=129219#129219.

Ma, kad izadje hackovani firmware baziran na ovom 1.18 sto treba da se pojavi za koji dan, onda cemo pricati o poslu :)

Ja sam sebi stavio Nils 1.14 firmware, i sve radi ok (Za svaki slucaj, media (verbatim i princo isprobana=kvalitetni snimci) rezem na 8x i ripovanje sa Nerom single layer Dvd video za 8 min). Ako nekome zanima samo ukidanje rip lock i region free bez uticaja na brzinu snimanja media tada Gradius 1.14 firmware patch ce resiti problem.

P.s. Ako bude neko probao da stavi patchovani firmware, pazljivo...

Zasto pazljivo, u cemu se postupak flashovanja razlikuje?

Stavio Nilov 1.14 i sve je OK.

Zar to nije bio beta ili je u medjuvremenu proglašen za OK?

Ne znam cemu ti firmware-i, osim ako se ne grebuju dvd-ovi svaki dan. A ja nikad ne bih rezao na 4x medijima 8x ili na 8x medijima 12x i slicno...

byMaX je napisao(la):
Ne znam cemu ti firmware-i, osim ako se ne grebuju dvd-ovi svaki dan. A ja nikad ne bih rezao na 4x medijima 8x ili na 8x medijima 12x i slicno...

Ne znam zasto tako mislis, ali evo vec 10-ak Verbatim DVD-R 4x narezanih na x8 i sve je OK a razlika u brzini je ipak primetna - sa 13-14 na 7-8 min. Naravno, Princo i ostali sljam i ne koristim vise tako da ne znam kako se oni ponasaju.

byMaX je napisao(la):
Zasto pazljivo, u cemu se postupak flashovanja razlikuje?

To se odnosi na ljude koji nemaju iskustva time,i mislio da dobro procitaju upustva pre bilo sta da rade, jer ako nesto krene lose, mozda ce biti kasno.
(razlikuje se nacin update-ovanje sa originalnog Pionner-ov (autoexecute arhive) i patchovanog (preko dvrflash i command prompt)) :bottle:

Sto se tice rezanje dvd-r media 4x na 8x itd stvar je individualno, kako ko voli.
Po meni licno, vazi ovo sto ti Deka rekao.

Poslednja izmena:
Ja sam ubacio ovaj "Gradius 1.14 firmware" posto kazu na njiovom forumu da Nil-ov firmware ima problema sa rezanjem DVD+ dok u Gradiusov firmware kaze da je netaknuta brzina snimanja samo je skinut limit kod DVD rippa i region free. Ja ne rezem toliko cesto pa zato mi nije toliko bitna brzina.
Da li i kod vas pioneer 108 malo teze se snalazi CD RW diskovima koje nije on snimio? Kod mene ni sa jednim firwareom ne cita glatko CD RW.

Evo sta pise Gradius 1.14:
"This is the release version of the original writing
speed (intact/original) including the anti 2x Ripping
Speed limitation patch and RPC-1 (region free). "

Poslednja izmena:
MOJ PRVI DUAL LAYER DVD *verbatim

narezan na 108-ici.

Rezultat - 12 XXX filmica na jednom disku... :D

Cita ih stari LG 12x citac, moj Pioneer 106 i kucni SkyVision

Disk je 2.4x sertifikovan, a Nero je ponudio i 4x brzinu. Rezao sam sigurnosti radi na 2.4x, 38 minuta! Savrseno citljiv... Ma, cudo tehnike.

Vrh Dno