Šta je novo?

Nevaljala nvidia 8800 GTS ne zeli da se igra :)

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Nacitah se postova i komentara ljudi, vlasnika neke od kartica iz serije 8800 (obicno je GTS u pitanju) koji su imali razne probleme sa pomenutim katicama. Problemi su razni, od onih gde kartica skroz odbija saradnju do delimicnih gde 'malo radi, malo ne radi'. Poceh da razmisljam sta je to toliko lose sa tom serijom kartica?

Tako naleteh na sledeci opis:

Grafička kartica EVGA 8800GTS 320MB 320bit.
Kartica se ponaša normalno pri podizanju sistema, prihvata drajvere i punu rezoluciju monitora.
Sve radi normalno čak i filmovi ali pri pokretanju neke igrice slika se zamrzne i restartuje računar.

Sta bi moglo biti razlog za opisan problem? Preslabo napajanje ili sjbn bios graficke?

Poslednja izmena:
Verovatno grafika radi samo u 2D modu. U proteklom periodu stiglo je brdo neispravnih EVGA grafickih kartica(serije 8xxx i 9xxx) sa kojekakvih zapadnoevropskih buvljaka pa su oglasi bili puni "neispravnih/neispitanih/delimicno ispravnih" EVGA kartica, a one koje se prodaju kao "ispravne" su popravljane. Naravno ovo se ne odnosi na sve EVGA kartice koje se prodaju kod nas pa treba biti oprezan.

Da, najcesci problemi su upravo sa EVGA i XFX karticama.

Posto sam se poslednjih godina poprilicno odaljio od svega, da li mi mozes reci kako to da rade samo u 2D modu, i ima li im pomoci? Ako je do biosa graficke, ona se pretpostavljam, moze flashovati novim ili ispravnim. Ili mozda nije u pitanju bios?

Koliko znam, nema leka ovome, ali mozes da pitas Cika Peru recimo.

:D

Koliko znam, nema leka ovome, ali mozes da pitas Cika Peru recimo.

Mogu da pitam i Cika Peru. Ali na njegovom site-u pise:
Ukoliko imate bilo kakvih problema sa racunarom ili komponentom pisite nam na mail

Ne znam koliko Cika Pera ima volje da odgovara na pitanja nekoga ko nije vlasnik karte, vec se samo interesuje sta moze biti razlog problema koji kartica ispoljava. :)

Sve to ces saznati kada okrenes magicni broj sa sajta :)

Samo da se cika Pera ne naljuti sto ga uznemiravam pitanjima u vezi graficke koju ni ne posedujem. :)

Hladni lemovi su problem i ako misliš da ih kupiš pa da ti neko popravi - u principu se ne isplati jer su slabe šanse za dugotrajan rad pa će ti retko ko dati garanciju.
To je sve pod uslovom da ih do sada neki "Proka" nije probao sam popraviti u rerni ili fenom za skidanje farbe...

Ne, ne zelim da ih kupim. Medjutim izmedju onih koje 'vrti kuler-ne daje sliku' i ove 'radi sve-samo 3d nece', mislio sam da je ovaj kvar otkloniv (jer 'skoro' sve radi).

Ono sto mene plasi jeste da se jedna takva karta pojavi kao skroz 'ispravna' na oglasima, nakon sto ju je neki 'Proka' popravljao.

Extra pitanje je, kako prepoznati popravljanu kartu, posebno ako je ceo posao sakriven ispod onog 'cigla' kulera koji dolazi po default-u na kartici?

Extra pitanje je, kako prepoznati popravljanu kartu, posebno ako je ceo posao sakriven ispod onog 'cigla' kulera koji dolazi po default-u na kartici?

Veoma teško.
Ali ako (imaš uslove da je) bolje pogledaš videćeš na PCB-u gde je grejana, malo je promenio boju (obično na braon, ako je plav PCB povuče na zeleno, ako je crven ili zelen povuče na braon...) i moža negde počeo da "bubri".
Sve u svemu, grafiku bez pisane garancije ne kupuj.

Ok, hvala. Znaci samo pisana garancija od prodavnice u kojoj je kupljena kartica dolazi u obzir kao 'sigurno' resenje?

^
Poslednju grafiku koju sam imao (lično, ne da sam je kupio za drugoga a inače i to radim) kupio sam polovnu sa pisanom garancijom. 2.5meseca nakon isteka pojavio mi se baš problem iz citata u prvom postu. Problem je bio baš taj "hladan lem". Nakon 3 neuspela (bili su i nestručni do duše) pokušaja majstora (neki tip "Proke") da je popravi, kartica je izgledala kremirano što bi rekao Čika Pera, koji nije hteo da je uzme na popravku jer je čovek znao ishod.
Tako da ti i ta sa pisanom garancijom ne garantuje 100%-tni "užitak", posebno ako ti zapadne garancija nekog problematičnog uvoznika. Danas će većina maloprodaja, ako budeš imao problma sa HW-om, da te pošalje kod uvoznika (45 dana "testiranja" i sl.)...
:D

Vrlo nezgodno. Kupio novu ili polovnu, u svakom slucaju nadrljas. :)

Nazad
Vrh Dno