Šta je novo?

Network hard disk

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
Interesuje me neko kucno resenje za mrezu oko 6-7 racunara, dakle neki standalone rack za SATA disk od 750GB , koji bi se vezivao direktno na switch preko RJ45, da ostali mogu da pristupaju sadrzaju bez potrebe da se uvek najjachi (po pitanju diskova) racunar drzi upaljen ...

Kakva su iskustva ostalih, jel ima neko pametno resenje a da nema tri cifre kad se gleda cena u bodovima ?

Dakle nista one varijante multimedia centar sto pustaju DIvX i ostale dzidzabidze - samo obican share fajlova me interesuje ...

I dalje najjeftinija opcija je da napakuješ jedan mali server samo za to. Jeftini komercijalni NAS-ovi pružaju malo u odnosu na cenu. Uzmi neku integrisanu ploču, najjeftiniji procesor, kućište (može i neko mikro) i disk i eto ti konfigurabilnog NAS-a. Potrošnja struje će ti biti približno ista.

Pa ne bih se slozio sa prethodnim postom uopste!!!

Mozda je jeftino ali ne mogu da se slozim da je i resenje! U nekim situacijama ti treba da to izgleda i radi kako treba a to ne mozes dobiti trpanjem jos jednog racunara negde u cosak.

Ja sam nedavno pazario Linsys NAS kutiju. Kazem kutiju zato sto nema diskova nego moras da si dokupis posebno. I za kucnu upotrebu je savrsen a siguran sam da bi i u nekom malom office okruzenju odradio odlican posao.

Ima mesta za dva diska koja mogu da rade odvoje ili u RAID 0 ili 1. Naravno mozes da stavis i samo jedan disk.
Takodje ima web server opciju tako da mozes da pristupis filovima preko weba, ima ftp server, download engine (narucis mu filove i onda ga ostavis da skida sam na sebe a ti ugasis comp i odes da spavas).
E da zaboravih ima i USB portove na sebi (mislim 2) na koje mozes da kacis flash drivove ili dodatne externe HDDe).

Kreiras lepo usere i dodelis im prava i posle samo mapiras disk u win. Sve radi i sa OSX i linuxima posto ja imam sve te po kuci i svuda radi.
Kutiju sam platio nesto ispod £100 i svima koji hoce elegantno dobro odradjeno resenje bih preporucio ovaj ili bolji model.

Poslednja izmena:
Ako ti odgovara, da razmisliš o ruteru sa USB portovima i na njih prikjučiš externe hardove ?
Po meni mu je ovo najbolje.
Ubio sam se tražeći neko "normalno" NAS Enclosure i definitivno odustao - kod nas je sve što iole iskače iz standardne ponude ili nenabavljivo ili bezobrazno skuplje od cena napolju.
Daklem, uzmi ruter (ili još bolje gateway - modem+ruter) sa USB 2.0 porto(vi)m(a) i uživaj, sve radi kao sat, a ako imaš wireless možeš da se zezaš i sa bežičnim prenosom fajlova.
Sretno u izboru.

Poslednja izmena:
Hm zanimljiva opcija ovo sa routerom.... predpostavljam da nema sve opcije kao NAS.... ono sto je mene brinulo u toj varijanti je sto HDD mora da je u onoj zatvorenoj malenoj kutijici! Video sam previse takih da crknu da bi se usudio da drzim disk koji ce da radi 24/7 u tu kutiju. Pomenuti Liknsys ima ventilatore na vise mesta i odlicno hladi diskove... da ne pricam o otvorima i rupama na sve strane. Bas su mislili na hladjenje.
Znaci kao jeftino resenje ovo sa routerom moze, ALI obavezno kupiti JAKO dobru USB kutiju ako ce ti disk raditi puno.

... kad malo razmislim dok pazaris router pa usb kutiju (dobre nisu jeftine) pa disk. nece te ni to izaci tako jeftino.

PS donecu ti ja NAS sledeci put kad navracam za Srbiju :D

Ova varijanta sa racunarom i dodavanjem diskova mi neodgovara - jer je vec imam, WiFi router isto vec imam, ne bi mi bilo zgodno da investiram opet u drugi sa USB portovima da bi kacio disk u fijokari...

Nasao sam nesto ovako
Sweex Portable Media Center MM131
Specifications:

Interface: USB 2.0
Network interface: 10/100 Mbps LAN
Network connection: UTP RJ-45
HDD type: 3.5 inch IDE HDD
HDD file system: NTFS / FAT32
TV type: NTSC / PAL
Supported Format:
- Movie: MPEG 1, 2, 4 (MPG, MPEG, AVI, M2V, DAT, VOB, IFO etc.)
- DivX, XviD (except GMC, Qpel option applied)
- Music: MP3, OGG Vorbis, WAV, WMA (except WMA9 pro.lossless)
- Photo: JPG(JPEG)
Video output:
- COMPOSITE
- S-VIDEO
- COMPONENT Y, Pb, Pr (480p, 720p, 1080i progressive scan)
Audio output:
- STEREO L-R
- DIGITAL COAXIAL, OPTICAL (DTS pass-through only)
Dimension: 57 x 150 x 185 mm (h x w x d)
Supports: Windows 98SE, 2000 and XP

http://www.hardware.info/en-US/news/ym6ckZqYwpia/Sweex_launches_new_Media_Centers/

Nije preterano skupa igracka ~160e - ali mi se cini da ipak mogu da nadjem neko jeftinije resenje...

P.S.
Mozda bi modovi trebali da merdzuju ovu i onu temu na iz COltovog linka ?

Pre oko godinu dana sam počeo da tražim takvo rešenje, krajem leta sam odustao i sastavio računar. Sada sam od računara napravio tihu kutiju (čuju se diskovi), nema monitor, nema miša, nema tastaturu, na njemu su samo diskovi i štampači. Zauzima više mesta od nekog NAS-a, ali ne toliko više, koliko više stvari može da radi. Sada mi je na redu gigabitni switch, jer kada preko mreže pristupim folderu sa nekoliko hiljada fajlova, refresh potraje više sekundi. Nadam se da će gigabitna mreža rešiti problem.

Resetujem ga na 10-15 dana, da me ne iznenadi zakucana mašina kada pokušam da mu pristupim sa nekoliko desetina/stotina km udaljenosti :)

Većina NAS-ova koje sam gledao, na tom USB portu podržavaju i dodavanje diskova i printer sharing, što je totalno OK opcija, ali oni koji su zadovoljavali sve što sam tražio, nisu se uklapali u cenu :(

@madness99

onaj prvi i nije neko resenje. To je samo kutija na koju moras da kacis onda ostalo. Nije bas elegantno.

Onaj drgi je isto kao sto ja imam i zaista je dobar. ,)

@Srga

obrati paznju kad pazaris ovakve stvari na to da odvojis dovoljno novca da kupis kvalitet. Ja licno nikad nisam cuo za taj Sweex sto bi u momentu znacilo da moram da nadjem bar 10 ljudi koji su ih imali i da cujem njihovo misljenje.
Nije samo zivot te kutije u pitanju vec i zivot HDDova u njoj (JAKO OBRATI PAZNJU NA HLADJENJE!!!!!!) a i zivot podataka koje ce oni da cuvaju. Meni kutija radi nonstop i imam JAKO bitne podatke na njoj. Bio bih jako PISSED OFF da crkne.

@Srga

obrati paznju kad pazaris ovakve stvari na to da odvojis dovoljno novca da kupis kvalitet. Ja licno nikad nisam cuo za taj Sweex sto bi u momentu znacilo da moram da nadjem bar 10 ljudi koji su ih imali i da cujem njihovo misljenje.

Upravo zato i otvorih ovaj topic da bi se potraga za resenjem nasla posle licnih misljenja i iskustava - a ne samo citanja specifikacija po netu ;)

@madness99

onaj prvi i nije neko resenje. To je samo kutija na koju moras da kacis onda ostalo. Nije bas elegantno.

Onaj drgi je isto kao sto ja imam i zaista je dobar. ,)

Nije neko resenje prvi al opet za nekih 25 eura je dobar,sve zavisi koliko ko hoce i moze da izdvoji novaca.

bes cenu :d bitno da radi

Pa ne bih se slozio sa prethodnim postom uopste!!!

Mozda je jeftino ali ne mogu da se slozim da je i resenje! U nekim situacijama ti treba da to izgleda i radi kako treba a to ne mozes dobiti trpanjem jos jednog racunara negde u cosak.

Ja sam nedavno pazario Linsys NAS kutiju. Kazem kutiju zato sto nema diskova nego moras da si dokupis posebno. I za kucnu upotrebu je savrsen a siguran sam da bi i u nekom malom office okruzenju odradio odlican posao.

Ima mesta za dva diska koja mogu da rade odvoje ili u RAID 0 ili 1. Naravno mozes da stavis i samo jedan disk.
Takodje ima web server opciju tako da mozes da pristupis filovima preko weba, ima ftp server, download engine (narucis mu filove i onda ga ostavis da skida sam na sebe a ti ugasis comp i odes da spavas).
E da zaboravih ima i USB portove na sebi (mislim 2) na koje mozes da kacis flash drivove ili dodatne externe HDDe).

Kreiras lepo usere i dodelis im prava i posle samo mapiras disk u win. Sve radi i sa OSX i linuxima posto ja imam sve te po kuci i svuda radi.
Kutiju sam platio nesto ispod £100 i svima koji hoce elegantno dobro odradjeno resenje bih preporucio ovaj ili bolji model.

Majstore, bez ljutnje ali ovde pričamo o rešenjima koja su realno ostvariva u zemlji Srbiji, a ja taj Linksys nisam uspeo da nađem kod nas na tržištu.

Osim toga, za ovih par modela Maxtor-a i WD-a koje kod nas možeš da nabaviš čitao sam probleme korisnika i vidim da se svi žale na problem skladištenja velikih fajlova (preko 4 GB) što je i meni problem jer sam na NAS-u hteo da držim HD ripove.
I pored svega toga, softver im je prilično ograničen pa ne možeš da ih konfigurišeš prema svojim potrebama i ne pružaju ni približno istu fleksibilnost kao poseban server pod Win ili Linux-om.

U pravu si što se prostora i izgleda tiče, mada sve to može da se spakuje u lepo malo kućište koje neće zauzimati mnogo više prostora od te tvoje Linksys kutije. Ne treba ti ni monitor ni tastatura, jer sve to lepo možeš kontrolisati i sa drugog kompjutera u mreži. Istovremeno, ta mašina može preuzeti na sebe i funkciju media servera, pa i torrent klijenta što tvoja NAS kutija ne može.

Naravno, svako bira prema svojim preferencijama, ja sam samo izneo svoje mišljenje i nikada ne bih menjao gabarite/izgled da funkcionalnost/fleksibilnost.

@Sale

Slazem se sa tobom da mali compis moze da odradi posao ali je covek trazio NAS a ne comp pa sam zato reko da to nije resenje. Nije nista licno ne sikiraj se. Ja sam imao priliku da sve strpam na racunar i onda bi mi on radio i printer server i sve ALI nemam bre vise mesta za kompove po kuci.

Drugo sto naravno moras da razmisljas da ako koristis win treba ti licenca (bar zvanicno a kolko kontam to stize i u srbiju sad) a ako ces linux onda treba da znas sta radis. Sto opet obican korisnik mozda nece moci da prezivi.

Ne znam ako ima neki komp da mu sedi u cosku i oce da to koristi kao server marim ja. Samo mala kutija koja je namenski napravljena je super resenje ako ima finansija.

Vidim ja da cu morati da krenem da napravim nekakvu trgovacku liniju UK - Srbija za specijalce ovde sa Bencha.

@smoke,

Ti se slobodno javi sledeći put kad kreneš put Srbije pa da naručimo tu egzotiku koje ovde nema. Nećemo mnogo, možda kontejner robe :D

Šalim se naravno, ali je ponekad stvarno problem naći stvari koje ne spadaju u mainstream. Evo već par meseci jurim Wi-Fi karticu koja može u PCI-E slot ali je nigde u Srbiji nema! Nije skupa, u stvari možda je koji EUR skuplja od klasičnih PCI kartica, ali nikom nije palo na pamet da to uveze...

@PJ

Pa nije mi jasno šta onda ljudi guraju u PCI-E slotove, osim prašine :D
Treba mi Wi-Fi PCI-E jer sam planirao da uzmem mATX ploču i oba PCI slota bi mi bila popunjena (zvučna i TV karta) a Wi-Fi mi je neophodan jer ne mogu da razvučem kablove do tog kompa. (a USB Wi-Fi mi se nešto ne sviđa kao rešenje).

@Sale

Nista se ti ne brini Sale cim sledeci put neko od mojih bude iso dole ja cu ti se javim. :smoke:

I ja pokusavam da osmislim normalno resenje za network storage ali s' tim sto ja vec u startu imam skoro 6 diskova i nemam ideju sta da radim sem da uzmem neko bigtower kuciste i da spakujem sve u njega.

Ja vec imam jednu "ultra sajlent" masinu skroz pasivno hladjenu sa samo jednim besumnim ventilatorom, koja mi je do sada sluzila kao masina za download i neko privremeno resenje kao Network Storage.

Mana joj je sto je u pitanju Tualatin ploca koja nema SATA - a ja bas sad imam 2x500GB viska ...

Koliko vidim - opet ce najjednostavnije resenje da bude pakovanje neke novije masine, zezanje sa hladjenjem i zayebancija oko toga da li se cuje ili ne cuje kada ista masina radi nocu ;)

Ja vec imam jednu "ultra sajlent" masinu skroz pasivno hladjenu sa samo jednim besumnim ventilatorom, koja mi je do sada sluzila kao masina za download i neko privremeno resenje kao Network Storage.

Mana joj je sto je u pitanju Tualatin ploca koja nema SATA - a ja bas sad imam 2x500GB viska ...

Koliko vidim - opet ce najjednostavnije resenje da bude pakovanje neke novije masine, zezanje sa hladjenjem i zayebancija oko toga da li se cuje ili ne cuje kada ista masina radi nocu ;)

Hm, a PCI SATA kontroler?

Treba da je jeftin (obican sa dva porta i osnovnim raid-om)...

@Twix

Da li mi verujes da mi na metar od mene stoji taj kontroler u firmi, a da uopste nisam ni jednog trenutka pomislio na njega ;)

Jes' glupo - ali Twix - otvori mi ti ochi :d

Shto je lepo kad mozesh da se posluzish firminim hardverom :)

Prosto ni ne stignesh da se setish svih opcija pored toliko mogucnosti :D:D:D

@Twix

Da li mi verujes da mi na metar od mene stoji taj kontroler u firmi, a da uopste nisam ni jednog trenutka pomislio na njega ;)

Jes' glupo - ali Twix - otvori mi ti ochi :d

Svasta interesantnog je tu oko tebe u firmi.....mmmmm.....cek,cek.....opa.....

:d :d

:wave:

Poslednja izmena:
Nas

Da se vratimo temi, network hard disk!

Meni je potreban, i planiram da ga kupim u skorijem periodu.
WD seriju sam izbacio iz konkurencije, jer sam dosta citao po netu o problemima, tipa: nemoze da se seruje avi, mp3, divx, mpeg... kao zastita autorskih prava!!! Uzas! Meni 90% i treba za serovanje multimedije!!!

Nasao sam 2 modela, koji bi mogli da se uzmu u obzir:

-ADS Tech NAS server 3.5, IDE HD 10/100Mb/s, NET-NAS-806-EF, koji kosta oko 50e!

-NAS-7100 Single Drive Bay SATA2 NAS, gigabit lan, 2 USB for print server or USB HDD, cena oko 150e!

Po specifikaciji, meni vise odgovara NAS-7100, stavim jedan HDD od 1 Tb, a kasnije mogu prikljuciti na njega i neki USB HDD. Mogu i da menjam HDD, da kasnije stavim i veci...

Da li neko ima neki od ova dva NASa, ima li neku informaciju kakvi su, i vrede li da se kupe?
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno