Šta je novo?

Netscape 7.0

• Začetnik teme Začetnik teme petri
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

petri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2000
Poena
620
Jeli neko probao ovo chudo? 🙂

Ja sam ga instalirao pod linuxom i prvi utisci su vrlo pozitivni type;

Znači ipak su nekome koristili oni linkovi za linux. 🙂

Trenutno mi linux nije instaliran (čekam da mi stigne ploča pa ću onda...), ali pod Windows-om sam instalirao i oduševljan sam. Za Vas ne znam, ali kod mene će ići kao default browser 😉

delimir je napisao(la):
Trenutno mi linux nije instaliran (čekam da mi stigne ploča pa ću onda...), ali pod Windows-om sam instalirao i odu�evljan sam. Za Vas ne znam, ali kod mene će ići kao default browser 😉

Evo i ja se odusevljavam, za sad sve radi kako treba. Ako se ovih dana pokaze ok, definitivno i kod mene ide kao default browser 🙂

A jel ima neko disk da mi pozajmi/proda da probam to chudo (za win)

ima li neke posebne sheme oko zahtevnosti (ram, cpu...) ??

LuxoR je napisao(la):
A jel ima neko disk da mi pozajmi/proda da probam to chudo (za win)

ima li neke posebne sheme oko zahtevnosti (ram, cpu...) ??
??? 😕
- nemoj mi reci da ti je veza toliko losa da ne mozes da skines 30M !!!
- otkad browser-i imaju neke posebne zahtevnosti, browser je "osnovni" program koji mora da radi na bilo cemu...

Inace, uvek sam mrzeo Netscape iz dna duse i vrlo se nerado secam davnih vremena kada je bio neka konkurencija IE-u. Danas je i sam Bog zaboravio na njega i ne vidim sto se toliko palite.

Uostalom, uskoro izlazi Opera 7, tako da nemojte mnogo da zurite sa izborom default browser-a 🙂

petri je napisao(la):
Evo i ja se odusevljavam, za sad sve radi kako treba. Ako se ovih dana pokaze ok, definitivno i kod mene ide kao default browser 🙂
Ama šta je ovo, jel' ste se vi to urotili protiv MS-a ili sam ga toliko nahvalio u vestima? 😀 Šalu na stranu, jel' stvarno toliko dobar? Dovodite me u iskušenje .... a što će biti dobro kad' izađe onaj SP1 za XP koji omogućava uklanjanje IE-a i ostalih gluposti iz Svinjdovsa. 🙂

fino radi za sada netscape 7. skinuo sam sinoc verziju, minimalnu, od 14 mega i ubrzo nakon instalacije instalirao i javu 1.3 koji sam skinuo sa java-soft.com . netscape radi fino, ne zaglupljuje se i iako je mozda rano za zakljucke zadovoljan sam. sada netscape ima tabove kao i opera sto je ql.

A kako radi sa kešom (offline browsing)? Meni je to najveci nedostatak na linuxu (u odnosu na win). I ima li odenkud da može da se skine iz lite režima?

da toliko mi je losa veza da ne mogu da skinem 30mega, a ni 14,, veza je u najboljem slucaju 2.5kb/s i to tako ne dugo, najcesce 1.5, a i dal' ima odnekle iz @home rezima?!?

Dajte neki link...mrzi me da kopam 🙂 ako moze i za win i za lin (mada sumnjam da od opere na linu postoji bolje)

jel zna neko gde netscape smesta one fajlove koje instaler skine sa neta. hteo bih da to nekako narezem na neki bekap da ako mi padne sistem, ne skidam bez potrebe ponovo 14 mega.

silvereye je napisao(la):
jel zna neko gde netscape smesta one fajlove koje instaler skine sa neta. hteo bih da to nekako narezem na neki bekap da ako mi padne sistem, ne skidam bez potrebe ponovo 14 mega.

U linuxu napravi jedan subdir u diru odakle pokreces instaler, ne mogu da se setim kako se zove tacno, ima 3 slova.
A u winu ga stavi u ..\Netscape\Setup (ovo Netscape je dir u kome si mu reko da se instalira) :whip

magick je napisao(la):
a što će biti dobro kad' izađe onaj SP1 za XP koji omogućava uklanjanje IE-a i ostalih gluposti iz Svinjdovsa. 🙂

a sto je toliko bitno uklanjanje IEa iz Win-a? nikad necu razumeti zasto se ljudi primaju na to (isto vazi za onaj raniji program Win98Lite)...

u svakom slucaju, ne verujem da ce Netscape uspeti da stvarno za sada skloni IE...

po nekom mom misljenju, lista najboljih browsera izgleda ovako:
1. IE 6
2. ...
3. ...
4. Opera 6
5. ...
6. ...
7. Mozilla
8. ...
9. ...
10. Netscape

Re: link ka punim verzijama

D-KEE je napisao(la):
sta mislite o crazy browser-u??

ja koristim verziju 1.05 vec nekoliko meseci i mislim da je to *odlican* dodatak za IE! Prosto mi je neverovatno da M$ nije sve to vec ubacio u IE (eto sta inertnost i monopol cine!)

Inace, CB je u stvari besplatan NetCaptor, zar ne?

za one koje interesuje, evo linka...

Sta ti mislis o CBu, D-kee? Ostali?

Ama ljudi, sto gledate sve tako crno-belo, ili-ili; kao da mora da dominira 101% IE ili 101% netscape. Niko ne ocekuje niti planira da Netscape izbaci iz igre IE ili obratno -> to oko izbacivanja bilo cega je moglo mozda pre 10 godina; niti treba da se radi o izbacivanju. Sada govorimo samo o procentima ucesca. IE je odlican browser, ne treba ga ukidati. Netscape je takodje odlican browser, ne treba ni njega ukidati.

Radi se samo o izboru; to je kao u Ceskoj 1962. godine, kada su svi dobijali jedne te iste cipele (jedan jedini model); i tada su svi mogli 'ladno da kazu "e, i ovaj model vrsi posao, cemu uopste govoriti od drugim cipelama i ostalim modelima?". Zvuci prilicno banalno, ali svodi se na isto.

Hocu da imam Netscape/Mozzilu/Operu/... samo radi mogucnosti izbora. MS ima sredstava da forsira svoj browser, ali ne radi se samo o browseru -> to je samo kajmak, ali od njega se ne vidi koliko ima do dna case. Evo ga vrlo jednostavan primer, koji je samo deo mozaika. Sutra MS u borbi sa Sunom jednostavno kaze da otkazuje podrsku za Javu (nimalo neverovatno). Za to vreme razvijao je svoje standarde (vbscript umesto javascripta, C# umesto Jave, itd) i utice automatski na veliki deo populacije tako sto se iskljucivo forsiraju odredjeni razvojni alati za web i oko weba (ukljucite tu sve sta se jos naslanja na web razvoj, od XHTMLa i XML-a, preko grafike do baza podataka). Dalje je sve efekat domina; vecina racunarske populacije koristi windows sa IE-om; ukoliko hoces da tvoja prezentacija/aplikacija radi kod njih, moras da uzmes sve od MS-a: i browser i standarde, i jezike, i alate i korisnike jos vise vezes za to isto -> perpetuum mobile trece vrste. Govorimo o ogromnim parama za nesto sta je na prvi pogled za dz. Razumljivo je zasto je MS-u stalo da forsira svoje stvari. Takodje, ne radi se ovde ni o kakvom paljenju, lozenju ili NeDajBoze mrznji prema MS-u. Jeste, njihovi produkti vrse svoj posao (ne ulazim u kvalitativne ocene "kako"), ali to nije razlog za zatiranje tudjih ideja. Ne sme se dozvoliti da jedna glava razmislja, planira i diktira za sve druge (i pritom MASNO naplacuje to isto); treba i drugima dozvoliti sansu da kazu nesto pametno (ako imaju), makar zbog toga sto dve (ili vise) glava razmisljaju bolje od jedne.

Netscape je tehnicki odlican browser; sa zadnjim verzijama su se zestoko zaj**** -> paket je postao ogroman, spor, tezak i trom. Treba samo da se opamete da ga ne ukrasavaju svim i svacim (koj' ce nam moj skinovi na browseru ?) i olaksaju ga. Kada bi imao lakocu i poletnost Opere, mislim da bi mogao da nalupa opasne samare IE-u.

Re: Re: link ka punim verzijama

ZoNi je napisao(la):
...Sta ti mislis o CBu, D-kee?...
neverovatna stvarcica - ima skoro sve sto sam pozeleti mogao

Da li neko zna koja je verzija Mozille posluzila kao osnov za novi netscape?

Nije mi to bilo lako da prihvatim, ali jos od verzije 4.5 ne koristim Netscape i ruki na srce, mada zasto bi smo imali sta protiv M$-a, realnost je da je IE najbolji browser. Na linuxu imam i mozillu i galleon i konqueror i operu, ali svakom ponesto fali. Nije ni IE savrsen ali je najkompletniji. Netscape 7 jos nisam video tako da ovo njega ne ukljucuje. Ja cak vec duze vreme imam iskljucivo IE i netscape nisam instalirao jer mislim da bi mi stvarno bio suvisan.

silverglider je napisao(la):
Netscape je tehnicki odlican browser; sa zadnjim verzijama su se zestoko zaj**** -> paket je postao ogroman, spor, tezak i trom. Treba samo da se opamete da ga ne ukrasavaju svim i svacim (koj' ce nam moj skinovi na browseru ?) i olaksaju ga. Kada bi imao lakocu i poletnost Opere, mislim da bi mogao da nalupa opasne samare IE-u.
Tacno tako, zato sam i smatrao ovu diskusiju pomalo besmislenom i rekao u prethodnom postu "sacekajte Operu 7": zato sto je Netscape principijelno isto sto i IE ("ogroman, spor, tezak i trom"), i ako neko hoce nesto drugacije, jedina alternativa je Opera, koja je sustinski drugacije zamisljena.
Netscape je samo drugacije pakovanje...

opera 6 je moj default browser. veoma je poletna i brza ali ima problema sa dhtml i css-om....npr sajt www.espn.com mi se totalno izmesa. slike se pomere preko texta, mislim ocaj izgleda.e kada bi to, a mislim da hoce jer najavljuju novo jezgro programa, promenili u operi 7 (trenutno se vodi pod imenom projekat Presto) bila bi savrsen browser.

Ie svoj monopolski polozaj duguje koliko tehnickim sposobnostima toliko i inerciji korisnika.

Probao sam sve moguce - znati Netscape, Egshell, IE, Operu....itd. Kada je Win u pitanju IE je po meni najbolji - najbrze mi radi, navikao sam se na njega. Ostali su prenatrpani beskorisnim stvarima.....i spori su.
Kada je Linux 🙂 u pitanju e tu je situacija drugacija - IE ne postoji (?) Mozzila je ok, ali mnoge stranice izgledaju OCAJNO, Galleon nije nista bolji a jedini browser koji vredi je Opera - stranice izgledaju bolje nego u IE...nekako su mi jasnije (ili ja preterujem), veoma je brz ubedljivo najbolji🙂

Problem sa ocenama koji je browser bolji ili "kome stalno nesto fali" se upravo odnosi na ono sta sam pricao -> forsiranje standarda. Hajde, nije da sad ne znate bas nista o web dizajnu. I sami znate svu pricu oko tagova, sta koji browser "lepse, bolje i brze" podrzava. Kada se forsira ono sta vise lezi IE-u ili samo on moze da otvori korektno, naravno da ce ostali izgledati delomicno nesposobni. Sto ne znaci da su te forsirane stvari i sustinski bolje. Kada bi i vi dosli u firmu u kojoj se govori (i pise) samo japanski, cik da vam vidim performanse, ma kakav strucnjak da ste.

IE jeste lep i (donekle) brz, ali to moze da zahvali samo svojoj integraciji sa windows OS-om, koriscenjem njegovih biblioteka, dll-ova i slicno (pa ispadne da je on sam mali, itd). Evo, koristim nesto IE (poslednji) i na meku ... covece, goreg i kruceg browsera video nisam. Cim mu nije sve nastimano i podredjeno, ispade gori i od Mozaica. IE postoji i za unix (ne i linux), ali mogu samo da zamislim kako to tamo radi.

Netscapeu treba dobro shishanje i skidanje kila, pa ce i biti (mozda) nesto od njega.

Alexandar je napisao(la):
Da li neko zna koja je verzija Mozille posluzila kao osnov za novi netscape?

Ako se ne varam Mozilla 1.01

silvereye je napisao(la):

kod mene je smestio u
c:\documents and setings\administrator\local setings\temp\ns_temp\

ali moras da prekopiras instalaciju pre nego sto je zavrsi jel obrise instalaciju ja imam full install tako sam izvukao probao sam na josh 2 comp-a i radi.....

Nazad
Vrh Dno