Ma malo se šalili ljudi, pa smo posle samo malo prodiskutovali, svako ima svoje stanovište što je noramlno 😉.
Realno su svi razlozi koji mogu biti, sva tri, evo objasniću. Nemam, neću, ne treba mi.
Prvo iako izgleda sitno tamo-vamo po 5-10e šta znam za seedbox, news, neki premium zaista nemam za takve gluposti jer meni to izgleda nepotrebno, pre ću da potrošim na bilo šta drugo (još mi je i cimanje da se informišem kako šta, ili da nalazim nekog da se udružujem, nikog ne znam ko koristi gle čuda 🙂 a i paypal nemam...), a i šta će mi kad pre svega moj net je samo 256k i 400 din meni svaki free servis ili torrent ide max brzinom, da mi treba nešto više/bolje zar nije logično da bih za te pare pre uzimao veću brzinu 😉 a i dalje koristio free servise. Pa 512 je samo 580 din, znači samo 180 više i nikad ga za dve godine nisam uzeo. Da mi je neophodno, za pomenutih 10e ima pola godine doplate za 512.
Drugo, tj glavno, šanse ali šanse nema da neko dobije od mene za piratski sadržaj, to mi je isto ko da sam it nepismen i da odem na ulicu da kupim disk, to ni u ludilu, radije ne bih to onda koristitio ili bih platio pravom proizvođaču ako mi nešto stvarno treba. A najcrnji su mi ti premium nalozi, ja razumem i može svako da kaže da oni žive od toga i da nema premiuma ne bi bilo ni svega ostalog, ali da je jedan dinar ne bi im dao, jer to mrzim od kad znam za net (isto kao i banere i spam). Pa malware i viruse manje mrzim od prethodnog. Znači večito se trude da te što više iziritiraju svojim otežavanjem, zavlačenjem, captcha integralima i mačićima, čekanjem 😡 i još licemerno kao oni se trude suprotno, serveri opterećeni... ma da sutra malo. Najcrnje mi je što im gomilu ljudi ipak plaća, umesto svi do jednog da bojkotuju.
I treće, da se ne ponavljam za torrente meni je to cimanje, seedovanje i držanje stvari u haosu ne menjajući ništa, to je potpuno neprihvatljivo. Interesuje me samo hit & run, gde može može gde ne može ćao.
Da se ne nađe neko sad opet o prežvakanoj priči, ja jesam za seed i share, pre sam za torrent, emule, free hosting razmenu itd nego da neko zarađuje na tome. Zato i na satelitu nema ništa za gledanje offline jer cs lobi vlada. A u doba dial-upa sam držao u share i aploudovao 700mb fajl kad god sam online, fajl je imao 1-2 sourca koji su bili samo povremeno dostupni i sam sam ga jedva skinuo a sigurno sam i dobar deo vratio drugima, dao sam mu prioritet kad god vidim da se neko zakači.
Samo treba za seed prvo i normalna država i net pa tek onda može da se pridikuje za ograničavanje uploada varanje za ratio itd... Eto danas posle toliko godina nije još broadband zaživeo pošteno, meni up 64 dobro da i to ima, neko je na dial-up a neko još na analognoj centrali.
edit: dobro nisu, pošteno news ni ne znam šta je 🙂, ali seedbox se uglavnom vidim sugeriše za te namene, ja govorim samo u tom kontekstu. Mislim na kraju isto izađe, to mi je bzvz neću da platim upload da bih nešto skidao, radije ću kao što rekoh ako moram da seedujem s čim imam ili da uplatim veću brzinu. Osim pretplate za net, ništa više nema da dobiju 🙂.
I na kraju zaboravih najvažnije: popuno razumem drugu stranu, neko mnogo radi i nema vremena da se zeza sa komplikovanijim/dužim traženjem/skidanjem želi da svoje vreme kvalitetno iskoristi, da uživa, nekom je to sića uzme megabite ili plati neki servis i to je sve ok. Svako može kako hoće i dokle god je tako na internetu, dobro je 🙂 nikog neću da ubeđujem da radi pogrešno.