Šta je novo?

nesto u vezi chkdsk-a

• Začetnik teme Začetnik teme c3
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

c3

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
649
uradim u command portu "chkdsk"

on ga uradi u tri faze i posle
ispise ovo:
correcting errors in the master file table's <MFT> BITMAP attribute.
correcting errors in the Volume Bitmap.
Windows found problems with the file system.
Run CHKDSK with the /F option to cerrect these.

zatim pise koliki je hard,free space i to
a pise i ovo
4KB in bad sectors.
pa opet koliko fajlova u koliko foldera itd.

e sad moja pitanja su ako uradim taj chkdsk /f sta ce se desiti jel ce doci do formatiranja diska ili sta
i jel smeta tih 4kb u bad secturu i kako to da se ispravi

Nece doci do formatiranja, samo ce srediti file system. To ti sad ne smeta, ali bad sectori se povecavaju non stop(ako je igla pala ona sve vise kopa). Ako ti je disk pod garanciom vrati ga odmah. To je fizicko ostecenje i nema sanse da se popravi. Znaci nema nacina da sredis bad sectore, osim zamene diska.

neznam ali tako 4kb mi je vec nekih 1-2meseca

mozda si udario disk pa je igla pala samo na terenutak(desava se).

istina dosta puta sam vadio hdd i moguce da mi je doslo do nekog udarca ili sl.

ne vredi vec sam dva puta uradio chkdsk /f
i kad uradim u comand portu chkdsk opet ispisuju
correcting errors in the master file table's <MFT> BITMAP attribute.
correcting errors in the Volume Bitmap.
Windows found problems with the file system.
Run CHKDSK with the /F option to cerrect these.

Mozda bad sector nije fizicki, vec mozda moze da se ispravi. Ghost-uj sve fajlove sa tog diska, posle uradi ZAP tog diska, to se radi us pomoc programa ZAP, mozes da ga nadjes na net-u, stavis ga na sys disketu ostavis samo taj disk na masteru, podignes disk sa diskete uradis komandu zap 0, koja znaci brisanje Fat table na hardu, dobijas fabricki disk, fomatiras ga ponovo i proveris ponovo da li ima bad sector-e. Posle ponovo vradis podatke uz pomoc Ghosta i to je to.

A koliko se cesto sme raditi to ZAP-ovanje? Da on nema neke posledice, ukoliko se radi cesto? Kol'ko cesto? Sta znam, jednom u 6 meseci.

ZAP-ovanje je obicno upisivanje nula u FAT tabelu, odnosno procedura ista kao i bilo koje kopiranje, bar ja tako mislim, ukoliko nisam u pravu neka me neko ispravi.

Cekaj stani zar nije bad sector uvek fizicko ostecenje za razliku od bad clustera koji moze biti i sistemsko ******?

Nazad
Vrh Dno