Šta je novo?

Nesto mi obara sistem

daliborg

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2006
Poena
304
Imam sledeci problem,
u toku rada desava mi se da sistem zakoci, nesto ga blokira i ne mogu nikakvu funkciju da odradim. U task menadzeru sam pratio i vidim da procesor nije ni upola opterecen, memorija radi sa trecinom kapaciteta, temperature su sasvim ok. Pored toga povremeno mi izbacuje sledecu poruku

Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 9242

Additional information about the problem:
BCCode: 116
BCP1: FFFFFA8005001330
BCP2: FFFFF88003A073BC
BCP3: 0000000000000000
BCP4: 0000000000000002
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\042811-15256-01.dmp
C:\Users\dalibor\AppData\Local\Temp\WER-33774-0.sysdata.xml

Vise puta mi se desilo da posle restarta ne moze da podigne sistem, javlja gresku da ne moze ocitati sa harda i da ubacim instalacioni disk. Nekoliko puta resetujem i u nekom momentu ocita i pokrene sistem. Sto se tice softvera tj. kodeka, drajvera... to sam sve trazio poslednje verzije. Sistem je windows 7 64 bit, inace radio je sasvim ok do promene ploce, procesora i hard diska. Ne znam da li je bitno napomenuti da je hard novi a masina je sledeca

Procesor DualCore AMD Athlon 64 X2 Black Edition, 2860 MHz (13 x 220)
Naziv matiène ploèe Jetway PA78M4
Chipset na matiènoj ploèi AMD 780G, AMD Hammer
Grafièka kartica ATI Radeon HD 3200 Graphics (384 MB) (integrisana)
Tvrdi disk WDC WD6402AAEX-00Z3A0 black serija, sata
Memorija DIMM1: Kingston 99C5316-026.A00LF
DIMM2: Kingston 99C5316-026.A00LF
DIMM3: Transcend JM367Q643A-8
DIMM4: Transcend JM367Q643A-8
napajanje je chieftec 400 w

Hvala vam na pomoci :)

Poslednja izmena:
Smrdi mi na RAM. Jesi li probao sa drugim modulima ?

Ako dobro kapiram, sistem si instalirao pre promene ploce i procesora, i tad je radio ok?

Format c, pa reinstall imho

Verovatno drajver za graficku brljavi.

Bugcheck 116 is an attempt to restart your video card after a fail. It could be the driver, heat, video card itself, etc.

Slicni problemi / eventualna resenja :

http://www.sevenforums.com/crashes-debugging/47539-blue-screen-win7-bccode-116-cant-solve.html
http://www.sevenforums.com/crashes-debugging/113958-bsod-bccode-116-a.html
http://www.sevenforums.com/crash-lo...op-0x116-video_tdr_error-troubleshooting.html

@daliborg

Instaliraj drajver za graficku koji si dobio na disku za plocu.

Poslednja izmena:
Sistem je instaliran posle promene ploce i procesora. Memorije u ovoj kombinaciji rade oko 3 godine, sto ne znaci da nije do njih :))
Moze lako biti do drajvera. Plocu sam kupio polovnu i nisam dobio disk. Drajvere sam skinuo sa njihovog sajta mada ne iskljucujem mogucnost da sam nesto zeznuo.
Kada spomenu graficku sad sam se setio da mi je dva ili tri puta izbacio poruku tipa da ima problem sa drajverima za displej.
Problema sa podizanjem sistema evo drugi dan nema a prebacio sam kabal sa jednog na drugi sata prikljucak na ploci.
Da li je sve ovo povezano ili mozda imam vise nevezanih problema ne znam....:)

Pa probaj onda da Driver Sweeper-om uklonis drajvere za graficku, ali iz Safe moda. Reset, pa reinstall drajvera.

Instalirao sam druge drajvere, videcu kroz par dana sta se desava...

kao prvo ja sam skeptik sto se tice populacije sva cetiri slota sa NE istim memorijama da li procesor i ploca mogu da podnesu to? neznam moj proc je vrisnuo u Integrated memory kontroleru zbog ovoga i naravno toplote probaj flash biosa resetuj sve na default pa probaj onda ocisti drajvere mada Stresiraj ga nekim programom, mozda je napajanje pred vrisak proveri temperature pozz :Dx

preskeniraj ti hdd da li se kojim slucajem nije pojavio neki los klaster pa da ti on ne pravi problem...takodje mozes sa goldmem testom da proveris i memorije...u krajnjem slucaju moze da se desi i da je do napajanja ako je staro par godina.....

Jos uvek muku mucim sa ovim mojim problemom :)
Hvala vam na predlozima i zelji da pomognete. Hocu da testiram hdd iako je novi, tacnije 2-3 meseca star. Skinuo sam Victoria 4.3 verziju i ne snalazim se bas najbolje sa ovim programom, zapravo ne snalazim se najbolje ni sa jednim drugim slicnim programom :D
Da li neko moze da mi da nekoliko smernica kako bih testirao hdd pa da vidim sta dalje ako je on dobar.

P.S. restart racunara se desava zbog drajvera za grafiku, mada sam probao sve dostupne i nikako da "ubodem". Desava se samo kada pustim neki video, recimo na youtube ili neku flash aplikaciju.

Zar niko? :)
S obzirom na to da ne znam da radim sa Victoriom skenirao sam hdd bez bilo kakvih dodatnih podesavanja.

Da napomenem da je prilikom prvog skeniranja, koje sam morao da prekinem pre kraja, bilo i oko 20-ak ovih plavih kvadratica i oko 200 crvenih.
Zna li neko da mi kaze koliko je ovo lose ili mozda nije? Napominjem da je hdd star nesto vise od 2 meseca.

Prilozi

• test.jpg
    test.jpg
    127.1 KB · Pregleda: 86
Memorije u ovoj kombinaciji rade oko 3 godine, sto ne znaci da nije do njih :))

DA, to što su te memorije radile tri godine na drugoj ploči ne znači da će da rade stabilno i na ovoj, probaj samo sa jednim parom memorije. Imam sličnu Gigabyte 780G ploču i severni most se prilično greje, proveri temperature. Koliko vidim plavi i crveni kvadratići su loši ali bolje da se javi neko ko zna da radi sa tim programom.

I meni ceo ovaj problem lici na disk a to sto si imao plave i crvene kvadratice mi ne deluje kao dobro ali nisam nikad probao ovaj program pa ne mogu da tvrdim. Ajde skini HD Tune i HD Sentinel pa pusti test sa njima i stavi slike ovde da vidimo sta kaze.

Ljudi hvala vam na savetima :)
Cim pre cu ponovo skenirati hdd sa jednim od ovih programa. Da li oni rade iz windowsa?
Probacu i jedan par memorije da izvadim. Nego, mozda bitna stavka, drajveri koje sam instalirao za cipset su pravljeni za Vistu. Navodno, na forumu procitah, da vrse posao i sedmici. Proizvodjac ploce nema novije drajvere od tih. Meni, kao laiku, pade na pamet ima li sedmica u sebi drajvere koji bi radili? Ploca je dosta starije od sedmice pa rekoh mozda bi i ti drajveri odgovarali...

Pa ako je ploca starija od W7, ali ne puno, kroz Update je moguce da ce povuci odgovarajuce drajvere. U krajnjem slucaju, ipak ti preskeniraj hhd i to sa MHDD-om ili alatom od proizvodjaca HDD-a.

Sta nam kaze HD Tune? :)

Prilozi

• 2011-06-16_203215.jpg
    2011-06-16_203215.jpg
    185.7 KB · Pregleda: 32
  • 2011-06-17_075346.jpg
    2011-06-17_075346.jpg
    212.2 KB · Pregleda: 29
  • 2011-06-16_183400.jpg
    2011-06-16_183400.jpg
    97.3 KB · Pregleda: 34
  • 2011-06-16_203557.jpg
    2011-06-16_203557.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 31
  • 2011-06-16_203639.jpg
    2011-06-16_203639.jpg
    47.1 KB · Pregleda: 31
Evo jos dva testa, ne znam da li su svi bitni ali rekoh nece smetati :)

Prilozi

• 2011-06-16_203848.jpg
    2011-06-16_203848.jpg
    135.6 KB · Pregleda: 31
  • 2011-06-16_204046.jpg
    2011-06-16_204046.jpg
    98.9 KB · Pregleda: 29
Nije do hard diska (na osnovu slika se to moze zakljuciti). Moze biti da je do drajvera ili ram memorije...

A da nisi malo preterao sa overklokom?

A da nisi malo preterao sa overklokom?

Ni pipnuo :)

Gotovo sam siguran da su drajveri jedini problem. Ne znam koje da instaliram, novijih od ovih nema a oni su za Vistu mada negde rekose da moze i za sedmicu.
Uradio apdejt windowsa i nije pomoglo. Nije valjda da cu morati sa ovom plocom da se vracam na xp

Kako ti onda procesor radi na 2860 tj. 13 x 220 ? Koji je to procesor? Stavi to lepo na 13 x 200 (predpostavljam da imas Athlon 64 X2 5000+ Black Edition) pa probaj dal` brljavi.
Ploce sa integrisanom grafikom su vrlo osetljive na promenu HT.

Poslednja izmena:
I kad proveris oko procesora, uzmi srafciger u ruke i skini grafiku i hladnjak sa procesora. Detaljno od prasine ocisti oba hladnjaka, stavi novu pastu na procesor i na proc od graficke, ocisti ventilatore i proveri da li su postavljeni ispravno. Ako su box treba da uduvavaju vazduh u hladnjak ( neverovatno al istinito nailazio sam na naopako postavljene ventilatore ).
Probaj masinu. Ako sve lepo radi vrati stranicu kucista, zasrafi pa opet pali komp i testiraj.
Ako brljavi i dalje, vadi sve memorije, izaberi jednu, ocisti joj kontakte alkoholom il gumicom. Ubodi u prvi slot, pa testiranje. Ako opet zeza ubodi u drugi slot pa testiranje. Ako opet zeza uzmi sledecu memoriju 1 modul i ponovi proces.
Zasto ovo radis pa Sam si rekao zakuca se kad pustis hd i sl. Dakle kad graficki opteretis masinu. Cest problem je slabo hladjenje. I masina hoce da puca zato. Memoriju valja cesto proveravati jel korodiraju kontakti i onda zeza.
Javi rezultate kad odradis ovo dal i dalje imas probleme

Procesor nisam dirao osim ako je predhodni vlasnik nesto cackao, pokusacu to da vratim kako si rekao atti :)
to3a hvala ti na iscrpnom objasnjenju, ponovo cu detaljno sve preci i svakako javljam rezultate :)

Krenuo korak po korak i zapeo na prvom :) U biosu overklok zasticen sifrom, koju ja naravno ne znam. Moze li to nekako drugacije da se uradi?
I jos jedno, verovatno glupo pitanje, moze li directx da mi pravi probleme? Instaliran je 11 a grafika na ploci podrzava verziju 10 (da napomenem da je grafika integrisana).

Resetuj bios onda, nadji na ploci jumper clear cmos (ima 3 pina a jumper bi trebalo da stoji na 1-2) i prebaci sa 1-2 na 2-3 par sekundi i ukljuci racunar pa probaj onda setovanja za overclock.

posle tih par sekundi da ponovo vratim na 1-2?

EDIT: google je moj drug :)

Poslednja izmena:
Ne znam kako je na win7 ali na XP-u se skine autorestart pri bsod-u pa pogleda šta piše kad pukne. Pogledaš u event viewer-u (desni klik na mycomp/manage).
Na BSOD-u uvek ima neki red teksta koji može da locira problem, u većini slučajeva je meni polazilo za rukom. Ako izbacuje greške koje se ne tiču konkretno nekih drajvera, onda se pročešlja CPU i RAM sa npr. s&m programom

Epilog:
Resetovao bios po uputstvu milanj-a i sve ostavio na default-u. Kako rece atti izgleda da integrisana grafika nije mogla da podnese klok procesora. Kod predhodnog vlasnika u racunaru je bila graficka kartica, koju sam ja izvadio i prebacio u drugi racunar a ovde ostavio sa integrisanom, tako da sve ovo ima smisla. Mozda se rano hvalim ali evo radi vec neko vreme dok mi je ranije posle 3-4 minuta video klipa restartovao racunar.

Hvala svima koji su pomogli, ili su bar to pokusali. Imate svi po pivo a atti ima gajbu :))

Tu smo da se pomazemo, a za pivo ej ha cheers

Vrh Dno