Šta je novo?

Nestao folder sa ~1.4 TB

zzvz

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2008
Poena
320
Ne znam dal temu da ubacim u windows ili neku drugu sekciju ali imam cudan problem.
Disk je seagate baracuda 4TB. Juce je kliknuo, nestao iz sistema i ponovo se pojavio (otvorio se windows explorer kao kad se ubaci usb fles).
Sve radi normalno, sem jednog foldera od 1.4 TB koji se ne vidi. U pitanju su serije.
Disk je star nesto preko godinu dana. HDD sentinel ne vidi nikakvu gresku, nema bad sektora i slicno.
Vidi se po slobodnom prostoru i otalim fajlovima da je tih 1.4 TB i dalje tu. Nije greskom obrisano pa da stoji u kanti.
Prebacio sam ga u eksternu fioku pa zakacio na laptop. Ista stvar, folder se ne vidi a fajlovi su tu, po zauzecu diska.
Disk je u garanciji pa cu probati da ga reklamiram, nego me zanima postoji li sansa da se ti fajlovi nekako povrate te iskopiraju na drugi disk?

disk.png

Pogledaj taj folder found.000, obično chkdsk pravi takve foldere kad nađe greške u fajl sistemu. Tu su ti verovatno svi ti nestali fajlovi.

Nazalost nisu. Ja sam pokretao chkdsk i nikakvu gresku nije nasao.

@zzvz A ako pokreneš deep scan na Recuva? Imao sam slučaj gde mi je na eksternom hardu naprasno takođe na isti način nestao folder i ako upišem path/folder, neće, ali kada ukucam path/folder/folder, e tad se vidi. Probaj da ga nađeš u Everything, sad se setih.

Pokrenuo sam recuva. pise da ce mu trebati tri sata za deep scan.

Recuva pronasla fajlove ali za svaki kaze this file is overwritten with F:\\Found.000\dir0000 pa ime nekog drugog fajla iz tog foldera.
To me navelo da ponovo pogledam found.000 folder i te podfoldere. Moja greska je bila sto sam samo lupio space u total commander i pokazivalo mi je da je folder prazan. Nije mi palo na pamet da udjem u folder :)
MFT tabela je bila korumpirana, sto je izgleda cest problem sa seagate diskovima, sudeci po rezultatia pretrage na google za MFT fix.
Probacu da ga reklamiram a fajlove iskopirati na neki drugi disk.
Hvala svima na pomoci.

found.000 folder je rezultat CHKDISK /f komande koja može i da startuje sama kada windows osete da nešto na valja sa diskom. Obično imaš 8 sekundi da kanceluješ što bih ja i preporučio, Komanda ne proverava ispravnost fajlova nego samo File Systema. Ako nešto nađe da ne valja samo kopira oštećene podatke u taj folder a pošto su podatci već oštećeni jako teško do nemoguće ih je vratiti u ispravno stanje.
File system može da se ošteti i na potpuno ispravnom hard disku, unutrašnjem ili spoljašnem, naj češće zbog prekida rada dok se piše na disku.

Vrh Dno