Šta je novo?

Nestao CD-ROM iz My Computera

golubovic

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2008
Poena
304
Ljudi, imam problem i ne mogu nikako da ga resim, a i nisam bas neki doktor za racunare... Naime, o cemu se radi: Nestao mi je ATAPI CD ROM i CD-RW iz my computera i ne mogu nigde da ih lociram, a kad ukljucim racunar u biosu postoje... Pokusao sam u control panelu preko ADD HARDVARE WIZARDa i locira ga ali sa nekim zutim uzvicnicima i pise da nema driver... Sta mi je pametno da uradim?

Mozda su ti neki viruscici pojeli istem pa ti to izbacuje.Idi na update driver pa pusti da odradi ili instaliraj SP2 ili SP3..Probaj nesto od toga..
Mada nije zgoreg da napises koji os i koji uredjaj..

Poz

A na koji nacin da idem na update driver, posto, kao sto sam vec rekao, ti pojmovi su mi apstraktni... Gde mogu da nadjem SP2 i SP3? Inace u pitanju je windovs xp i neka jaka P2...

Idi u device manager.Do njega ces da dodjes kada na my computer ikonicu kliknes propreties i na tabu hardware imas device manager.E sada,ako ti cd rom ne radi tj. driver za njega nije ucitan ili ima nekih problema bice mali zuti uzvicnik.Prvo sto bi trebao da uradis je kliknes na cd rom u device manageru i da kliknes update driver i pustis ga sam da pokusa da update-uje driver mada mislim da nece uspeti.Ako tako nece onda opet idi u device manageru na cd rom koji ima uzvicnik i klikni na tastaturi delete i klikni ok.Restartuj racunar i javi sta se desilo pa idemo dalje..
Ako nesto nije jasno ili imas problema da nadjes kazi..
Poz

Uradio sam sve kao sto si me posavetovao, pokusao sam prvo opciju update driver i nista kao sto smo i predpostavili. Zatim sam obrisao, resetovao i kad se ukljucio racunar pisalo mi je da je lociran novi hardver i ponovo sam pokusao da ga instaliram, ali uzalud, ponovo zuti uzvicnik i pise da nema drajver... Znaci garantovano je drajver nekako ispario iz racunara i trebalo bi predpostavljam naci drugi, a gde i kako??? Ne znam... Pozz

Hmm,ajde da vidis tj. da budes siguran da je u pitanju zaista software-ski problem pa ako imas neki bootabilni cd xp-a restartuj racunar i pokusaj da bootujes sa tog diska i takodje pokusaj da udjes u safe mode i da tetiras da li radi drive.U safe mode ulazis sa F8 pre nego sto pocne da ucitava windows,znaci kada prodje ono iscitavanje memorije i uredjaja pritisni F8 par puta i udji u obican safe mode i proveri da li radi.
Ako sve ovo prodje kako treba mozes da probas da u device manager-u opet odes na update driver i da mu das da pretrazi disk xp-a za driverima i ako nadje super a ako ne onda moze da bude malo vise maltretiranja.Verovatno je neki virus tu sto sta zaznuo pa mozda ces morati nesto da uradis po tom pitanju.

Poz

Sto se tice boota nazalost nemam,ali pokusacu sa F8 pa ako uspem da nadjem LAST KNOWN GOOD CONFIGURATION, mozda cu uspeti tako... Moguce da je neki virus posto sam nedavno imao neki upad,ali srecom sam uspeo da resim,ali opet i posle virusa cd rom je odlicno funkcionisao do danas... Idem da probam, pa javljam sta je bilo... Pozz

Nemoj da ides u LAST KNOWN GOOD CONFIGURATION zato sto je samo poslednje uspesno logovanje i ucitavanje windowsa pa ti nece pomoci.Samo testiraj da li radi cd u safe modu..
I trebace ti disk xp-a u svakom slucaju..
Poz

E ja vec pokusao to i nista... aj probacu jos i to. inace u device manageru sam kliknuo na cdrom i isao sam desnim klikom na properties i navodno postoji drajver... pise da je microsoftov i neki brojevi verovatno verzija. Sada sam skroz zbunjen zasto ne moze da ga locira ako vec postoji??? Idem jos da probam da uradim to u safe modu sto si mi savetovao pa sta mi bog da.... Pozz

Startuj Registry Editor (Regedt32.exe).
Nadji UpperFilters value u kljucu u registri bazi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

U Edit meniju, clickni Delete, i onda clickni OK.
Nadji zatim the LowerFilters value u istom kljucu u registri bazi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
U Edit meniju, clickni Delete, i onda clickni OK, zatim resetuj racunar.

Poslednja izmena:
Posto se ja bas ne snalazim sa racunarom do te mere, jel ti nije problem da mi malo blize objasnis gde i na koji nacin mogu da pristupim tim podacima (naredbama)? Hvala unapred... Pozz

dugme dole levo "Start", pa pri dnu meija dugme "Run..." pa tamo gde pise "Open" ukucaj regedit pa onda dugme "OK" pa se dalje polako snalazis po gornjim uputstvima

Uradio sam sve to i resetovao racunar i opet nista... Jel imate neku drugu ideju?

A jesi li probao disk management?

Desni klik na my computer> manage> disk management

Desni klik na adekvatan CDRom> change drive letter and paths...

Srećno :)

Par puta sam resio problem na jednostavan nacin...
Lepo ugasis racunar,sacekas malo...otvoris kuciste,iscupas PATA kabl,sacekas malo vratis,upalis komp i trebalo bi da ga prepozna automatski....

Probaj,ne oduzima mnogo vremena!

Poslednja izmena:
Par puta sam resio problem na jednostavan nacin...
Lepo ugasis racunar,sacekas malo...otvoris kuciste,iscupas PATA kabl,sacekas malo vratis,upalis komp i trebalo bi da ga prepozna automatski....

Probaj,ne oduzima mnogo vremena!

Pokusao vec, i nazalost nista... :-(

A jesi li probao disk management?

Desni klik na my computer> manage> disk management

Desni klik na adekvatan CDRom> change drive letter and paths...

Srećno :)

Ne znam zasto, ali ne mogu da pronadjem tu opciju change drive and paths?

Nasao sam tu opciju (slepac, bila mi pred ocima) ali tamo jednostavno nema cd roma... Pokusao sam isto to na drgom racunaru cisto da proverim sebe da li sam sve dobro odradio i na drugom ima... Mislim da je jedina varijanta da downloadujem drajver sa nekog sajta... Ali sa kog???

Poslednja izmena od urednika:
Probaj možda da dizejbluješ u biosu taj cdrom (ako ga tamo vidi) i onda da pokreneš vindovs pa onda da opet odeš u bios i enejbluješ isto to pa se vrneš u vindovs pa vidiš da li će to dati neke rezultate u disk menadžmentu!

A vidi li se taj cd u divajs menadžeru?

(što volim engleske nazive na srpskom :d)

Startuj Registry Editor (Regedt32.exe).
Nadji UpperFilters value u kljucu u registri bazi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

U Edit meniju, clickni Delete, i onda clickni OK.
Nadji zatim the LowerFilters value u istom kljucu u registri bazi:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
U Edit meniju, clickni Delete, i onda clickni OK, zatim resetuj racunar.
24
.12.2008. 03:16
Probaj ponovo opisanu proceduru,ali prethodno deinstaliraj sve programe za narezivanje diskova.Ako to ne pomogne morace (bojim se) reinstalacija.

Опрости пријатељу,немам неко инстант решење за тебе,осим да се и мени дешавало када сам употребљавао advanced uninstaller pro и када сам реинсталирао неке програме.Брљавина по registry никакав вирус,што се мене тиче.Пробај макар у резерви да имаш erunt,може да помогне,а обавезно ради бекап са неким програмом (рецимо аcronics true image).
Да ниси инсталирао неки нови софтвер ? Деинсталирао можда ?

Vrh Dno