Šta je novo?

Nestali prostor na externom HDD

NShappy

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
1,035
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Hej drugari, problem.

Imam Samsung externi USB3.0 HDD od 1tb, radi ok, osim...

Kada odem u taj disk, uradim ctrl+A (dakle selektujem sve fajlove) -> properties, vidim da su svi podaci na njemu oko 590gb. Štiklirano je i da prikazuje hide-ovane fajlove, mada, nema ih.
Kad kliknem desnim tasterom na sam disk u exploreru, te onda properties, Win prijavljuje da na disku ima 810gb. Dakle, više nego 200gb razlike u odnosu na stvarnu količinu podataka.

Ovaj problem mi se vuče već duže vreme te nikako da mu se posvetim već živim s' njim. Sada sam malo čačkao, i ne vidim kako da rešim problem. Radio clean disk, pomagao se cc cleaner-om, gledao da nema neki hideovan fajl... Šta god da radim, Win uvek vidi tih 200gb više zauzeća nego što je fajlova na disku. Rešenje koje je jedino dopstupno mom skromnom znaju iz ove oblasti je da sve fajlove prebacim negde, onda format diska te vratim fajlove, ali nešto baš nemam negde 500gb slobodnog prostora.

Probam sada defragmentaciju, ali ona na externom disku traaajeeee.....

System Volume Information folder iliti System Protection?

Mož' biti. Idemo istražiti kako se smanjuje?

Ima li neko neki fast tutorijal?

...hm! System protection za ovaj disk je na off. Onda bi trebalo da ni nema Sys.vol.inf. foldera. Jel?

Uvek postoji taj folder na NTFS drajvu.

Recycle Bin? EDIT: Mislim na dodeljenu veličinu tom folderu na eksternom drajvu.

Poslednja izmena:
Uvek postoji taj folder na NTFS drajvu.

Recycle Bin? EDIT: Mislim na dodeljenu veličinu tom folderu na eksternom drajvu.
RB je prazan.
A ovo drugo, gde mogu da vidim veličinu tog foldera, a onda i ograničim?

Hmmm..
Komandni prompt kao administrator i vssadmin list shadowstorage ?
Probao sam ovo. I dobio za drive F (koji je taj externi):
Used Shadow Copy Storage space: 0 B (0%)
Allocated Shadow Copy Storage space: 0 B (0%)
Maximum Shadow Copy Storage space: 9.315 GB (1%)

Ista komanda mi je za C particiju prijavila neke normalne vrednosti tipa 22% za used, 23% za allocated i 50% za maximum.

Poslednja izmena:
RB je prazan.
A ovo drugo, gde mogu da vidim veličinu tog foldera, a onda i ograničim?

Desni klik na Recycle Bin na desktopu ili na ljudski čitljiv folder u okviru skrivenog <drajv>:\$RECYCLE.BIN > Properties > General jezičak. Tu podesiš po drajvovima koliko prostora se rezerviše.

Ista komanda mi je za C particiju prijavila neke normalne vrednosti tipa 22% za used, 23% za allocated i 50% za maximum.
Teraš me da psujem. Stanji malčice koliko System Restore može da zauzme na C:

Desni klik na Recycle Bin na desktopu ili na ljudski čitljiv folder u okviru skrivenog <drajv>:\$RECYCLE.BIN > Properties > General jezičak. Tu podesiš po drajvovima koliko prostora se rezerviše.

Ok, našao, ali ovo stoi na 50gb. Isključenjem (da odmah briše fajlove za ovaj drive i da nema RB-a na njemu), sitacija ostaje ista. I dalje fali 210gb

Teraš me da psujem. Stanji malčice koliko System Restore može da zauzme na C:

Nebitno za c. Nije mi on problem. Smanjiću ga svakako.

.
.
.

Idem da probam ovo što poolmaker predlaže.

Ovaj windirstat nešto zeza, neće da se instališe. Moraće ostati za drugi put...

Maaa.... javljda mi da je file oštećen, da je corupted, da može da ošteti računar....

Ma ove kolege na serverima u firmi, stalno nešto menjanju i zezaju nas sa sertifikatima i ko zna sa čima. Dojmim se da ne mogu da skinem ceo file.

Evo sada samo pokrenuo ovaj TreeSize, pa da vidim šta će da kaže.

Voila... reciklirajuća korpa, 204gb... Nakon što sam iz Treesize-ja uradio delete ovog recycle bin-a, nedostajući prostor se pojavio na hadedeu. HVALA poolmaker-u! cheers

Čak i recikliranje radi i dalje.

Benchmark is the best! :)

Nego,šta je bio problem? Zašto ovo nije nestajalo iz korpe pražnjenjem, niti se videlo u korpi normalnim metodama pristupa RB-u?
U obrisanoj korpi su uglavnom bili image-i sistema koje pravim Acronis-om s' vremena na vreme, a koje sam obrisao kao nepotrebne.

Poslednja izmena:
Molim :)
Ne bih znao posigurno zašto je ostao zauzet prostor a ispražnjena je korpa.
Ja lično kada brišem ono što mi ne treba uvek koristim shift + delete, tek u retkim slučajevima kada procenim za nešto da će mi možda ustrebati koristim delete, to jest fajlovi idu u korpu.

Mmmdaa, čudno. Čak sam pre pokušao i da ukinem RB za ovaj disk. Ubrisao nešto sa diska, i to je netragom nestalo. Očekivano s' obzirmo da je RB ukinut. Ali prostor se nije pojavio.
Vratio RB, radio "normalno", ali bez pojave nedostajućeg prostora.

Tek je TreeSize video problem, i ubrisao višak.

Aj, valjda se problem neće pojaviti ponovo. Ako i bude, znamo šta činiti.

Pa dobro, an svakom računaru gde je korišćen je drugi korisnički nalog.

Verovatno ima veze s' time da je to externi HDD, i da je bio kačen na mnoge računare. Može biti da se RB formiran na jednom računaru, ne vidi na drugom. Ili tako nešto....

Total Commander vidi sve naloge, naravno ako je uključeno u opcijama da prikazuje sistemske i skrivene fajlove i foldere. Da, i ako je startovan kao admin, onda može i da uđe u njih i pobriše.

Da da drugari, čitam.... To je to. Problem se najčešće javlja baš kod externih HDD-a koji kruže na mnogo računara.

Eto prilike za programere da se to reši kroz neke aplikacije, add-one, ili da se sugeriše MS-u da se to rešava unutar Win, ili bla.bla.bla. šta već.

i eto prilike za tebe da pocnes da koristis npr total Commandeer ili sl napredni file manager...

Nazad
Vrh Dno