Šta je novo?

Nestaje mi hard...

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
845
Dodao sam jos jedan sata2 disk kapaciteta 1TB, pored dva WD od po 250gb koja vec imam. I sta se sada desava...naime, kada mi racunar blokira, a zbog ati2dvtag greske, dobijam plavi ekran barem jednom dnevno, moram da ga resetujem na dugme i posle podizanja sistema, Windows XP mi ne vidi taj hard od 1TB. Onda moram da iskljucim racunar skroz i posle podizanja sistema ga vidi. Ali to nije i jedini scenario u kome se to desava. Evo malopre sam resetovao racunar normalno, jer nije hteo da mi ucita color profil za monitor, i posle reseta ne vidi hard. Sad moram ponovo da gasim komp i ponovo da podizem Windows da bi ga on video. Stvarno smara. Jel ima neko ideju zbog cega se ovo desava?

Ajde videcu sledeci put kad nestane, ali mislim da sam gledao ako se dobro secam, i da se nije video. Znam da ga npr. Acronis Disk Director Suite nije video.

Meni ovo lici na maticnu, ako te zeza hdd, pored toga i grf. Probaj reinstall sistema, ako se ovo nastavi po meni je do ploce.

A da zamenis sata kablic? Mislim da je do njega. Pogotovu ako si koristio stari, mada ne mora da znaci!

Ajde da ne otvaram temu, posto imam drugi problem, ali je slicna tematika. Naime, jedan od dva WD harda od 250GB mi ocajno radi. On mi sluzi kao storage. Kada kopiram nesto na njega, kopira brzinom oko 1-2MB/s. Opakivanje na njega takodje ocajno. Takodje ako otvorim neki video klip, secka pomalo, i sporo se krece kroz klip. Probao sam da kopiram izmedju drugih hardova ali oni su OK. Takodje sam probao da iskljucim skoro sve sto je startovano, da vidim da neka aplikacija ne pravi problem, ali isto je. Nisam probao u safe modu, sad mi pade na pamet. Skenirao sam ceo racunar KIS-om 2010 i posle skeniranja isto je. Kada sam resetovao racunar danas, javio mi je neke greske kako ne moze da upise nesto na E disk (taj problematican). Sve ovo je pocelo da se desava danas. Jedino juce sto sam instalirao bilo je Cisco Network Magic, da bih povezao racunar sa calovim laptopom, i delio sam sa njim neke foldere koji su na tom hardu. Razmisljam, mozda ima to neke veze.
Probao sam pod Windows 7-icom i tamo je sve OK, sto mi je vrlo cudno jer mi ovo vise deluje kao hardverski problem nego softverski. Pod 7-com kopira u fullu, otpakuje, ma sve. A u Xp-u nece da opepeli. Samo taj hard.
Ima li neko ideju?

Mozda ti pod XP ta grana radi u PIO modu.

Jok. DMA if available.

Evo, dole na slici, prvi disk mi je ovaj koji je ok, na kome mi je XP, a druga slika je ovaj problematican. Pogledajte CPU Usage. A na trecoj mi je Samsung od 1TB.

Prilozi

• hdd dobar.jpg
    hdd dobar.jpg
    65.2 KB · Pregleda: 55
  • hdd los.jpg
    hdd los.jpg
    60.1 KB · Pregleda: 56
  • hdd samsung.jpg
    hdd samsung.jpg
    66.2 KB · Pregleda: 47
A ovo je iz Windows 7. Totalno mi je nejasno.

Prilozi

• hdd 2.jpg
    hdd 2.jpg
    73.4 KB · Pregleda: 59
Pa jel ima neki strucnjak sa idejom? Ja licno mislim da bi format diska pomogao sto se XP-a tice, znaci format C particije na kome je XP, ne problematicnog diska, ali mi to trenutno nije opcija, i ne bih pribegavao tome ako bas bas ne moram.

Promenio sam danas kablove, stavio nove, i opet sve isto. Strasnoooo!!

Evo resio sam konacno problem. Sto je najgore ne znam tacno sta je resilo problem. Zamenio sam mesta sva 4 SATA kabla koja imam (3 harda i optika), i plus, izbutao sam mesta 3 memorijska modula koja imam. Nesto od ovoga dvoje je resilo problem, koje ne znam, ali mozda nekad ovo nekome pomogne.

EDIT: Cisto da se zna, resio sam problem sa brzinom onog jednog harda, ne problem iz prvog posta.

ja mislim da ti tu nesto maticna zeza... mislim da ti ona pravi neki problem..
mada taj opis ukazuje bas na pio mod ili na neke neispravne drajvere za maticnu..

Da li ga bios izlistava posle restarta? Jel racunar prolazi S&M testove? (memoriju i disk interface)

Ja imam sličan problem, do duše nije F2 nego F3. Ponekad se posle restarta dešava da nestane disk, ali kod mene nestane potpuno (u biosu) tako da sam isključio drajvere kao mogućnost a prvo sam sumnjao na njih ili kabl. Međutim kabl čvrsto stoji , jednostavno restartujem opet i disk se pojavi. Ne dopada mi se ovo, mada se desilo svega nekoliko puta. Kad budem išao do grada uzeću i drugi kabl pošto mi je ovo jedini, mada čisto sumnjam...

Ja imam dva HDD-a. na jednom je instaliran windows, pogedajte sliku. drugi hdd sam koristio kao storage za filmove itd....instalirao sam Linux Mint na taj HDd na koju je XP, naravno, n jednu drugu particiju....
e sada, nesto nije isao kako bi trebao, XP vise nije butovao, tako da sam reinstalirao, a onu particiju na koju instalirao Mint, izbrisao..e sada, Bios, i disk management vidi taj HDD ali ``nigde ga nema``...

kako da napravim da se vidi?nisam izbrisao nista sa drugogharda mada meni ovo smrdi da sve je izbrisano...

http://img268.imageshack.us/img268/4269/64065374.jpg

Poslednja izmena:
Cekaj, ako ja dobro vidim, ti imas ceo jedan hard (disk 1) koji ti bukvalno nicemu ne sluzi, jer stoji da je Unallocated?! Ako ti je on taj koji kazes da se ne vidi, to je zato sto se i ne vidi, iz razloga sto ga Win vidi kao da nije formatiran ni u jedan fajl sistem. Na zalost moraces da kreiras novu particiju od tog diska, a podatke si vec izgubio. Ako je ovo na slici tacno. Postoji nacin da povratis podatke sa tog diska, ali bez ikakvih garancija.

A ovo i nema neke veze sa mojom temom. Mozda bi bilo dobro da neki moderator uradi split ove teme.

pa naslov temeL nestaje mi hard. Zato sam pisao ovde. ali neka moderator izbrise. ***, navikaos am da na XDA nesme da se otvori zbog svake pitanje novi topi ali ovde ide sve drugacije. svejedn, ako ti smete prijavi mod-u, slobodno izbrise psotove nemam nista protiv. samo mi kazi kako je moguce da spasim podatke sa onog diska?

da prijavim svoj problem (isti problem kao u uvodnom postu): u mom slučaju 500GB AAKS se povremeno izgubi, ostali diskovi normalno rade. nekada hoće da se butuje sa njega, nekada ne. kada se ne butuje, čuju se pokušaji hdd-a da se inicijalizuje. u windows 7 obavezno nestane nakon odlaska kompjutera u hibernaciju. proveravao ga na dve različite ploče (intel 965p i AMD 790) i dešava se ista stvar na obe.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno