Šta je novo?

Nestabilna SNR margina

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
Nekoliko poslednjih dana imam problem: SNR margina ne može da se održi ni 5 minuta na pristojnoj vrednosti. Problem je samo u downstream delu, što će reći da te frekvencije imaju smetnje. Veza ima puno teškoća da se uspostavi zbog niske vrednosti margine, koja nekad bude i negativna, i dešava se da po par sati nema upotrebljive konekcije. Desilo se jednom ili dva puta da veza i SNR margina budu stabilne, ali protok bude prepolovljen, sa 4 Mbit spadne na 2-2,5. Ne znam zašto se dešava to što se dešava, da li su vrućine krivac ili nešto drugo. Koristim TP-Link TD-W8901G godinama bez problema, pa ne bi trebalo da je problem na ovoj strani. Veza je Beotel ADSL 4 Mbit.

Za tako malu brzinu, ocajna margina. Pogledaj att, ako je vrednost veca od 40, moguce je da je neki kabal neispravan. Povezi ruter direktno na liniju, bez splitera, nekim kracim kablom. Uporedi vrednosti, ako nema promene kontaktiraj ISP-a. Mora da se salje Telekomu reklamacija.

Mozda je pojedinacni komad opreme u problemu. Inace, taj model je najprodavaniji, proveren je i radi odlicno. Posle provere linije, neko sledece logicno resenje bi bilo promena opreme.

Attenuation je pristojno manja od 40 dB.

Veza nije pukla od kada sam pokrenuo ovu temu, 12 sati. Interesantno je da upstream nema problem...

Pošto je bio vikend, nisam mogao da zovem podršku, ali ako danas bude istih simptoma, sedim im na kičmi dok se ne ustanovi gde zapinje.

meni je sa paketom 1.5/256 i veza nije bas najbolja, pukne par puta u toku dana, googlajuci malo zakljucijem da imam dobre vrednosti, ili ipak nisu?
Noise Margin Upload 22.5 dB download 33.0 dB
Attenuation Upload 12.8 dB download 19.9 dB

sa drugim spliterom postizem ovako, cini mi se da je ovaj drugi bolji?
Noise Margin Upload 35.0 dB download 31.0 dB
Attenuation Upload 7.8 dB download 16.4 dB

Poslednja izmena:
Mora da si baš slizu centrali, vrednosti su ti prilično dobre, skoro pa duplo bolje nego što kod mene može da se postigne.

@moja situacija: vidim da je veza danas pukla bar jednom, ali sada radi već 6. sat bez problema.

Jesi li poslušao savet da probaš direktno da povežeš modem na liniju bez splitera. Ja sam imao sličnih problema i ispostavilo se da je problem bio u instalaciji u stanu, tj jedan kabl je bio nastavljan. Zamenom kabla sve je bilo rešeno.

Postavka je ista već godinama, a problem je počeo najednom da se dešava. Ne verujem da je razdelnik ikakav krivac, ali imam rezervu ako jeste.

Oksidacija kontakata se i dešava posle dužeg vremena. Isključi i ponovo uključi sve kontakte i pregledaj kontakte u telefonskoj priključnici.

Ja na primer imam ovoliki att i nemam prekide konekcije. Medjutim u zadnje vreme internet je sve gori... Zvao sam tehnicku podrsku i oni kazu da sam previse daleko od poste i da kod mene nemoze bolje i vise od 1.5MB/s a ja zadnjih 3 godine imao 4mb/s i sve radilo kako treba. Muka mi je vise telekoma i njohovog adsl-a....

SNR Margin Down/Up(dB) 31.1 / 34.0
Attenuation Down/Up(dB) 47.0 / 31.8
Power Down/Up(dBm) 17.3 / 11.3

Kontakti su u redu, makar na prvi pogled. Ispade da je ovo je bilo nešto tokom vikenda, ali je potrajalo, pa me je zabrinulo da ne bude na duže staze. Taman su vrućine krenule i ne bih se začudio da su one bile evenutalni uzrok.

Imam nekih problema na PTT-eu. Ispostavilo se da je signal-sum SNR margin downstream oko 15 do 17.3 a upstream bio u jednom trenutku oko 0.8 pa sada je oko 7.3. Vidim da kada sam u ruter meniju na svakih par sekundi refresuje i menja te vrednosti od do. Poslat je zahtev za kontrolu moje linije.
Ne razumem sta oznacava sta. Signal-sum, sta podrezumeva to? Kolko se salje jak signal od provajdera?
A Line Attenuation je downstream 18.8 a upstream 12.0.
Pa bi zamolio nekog da mi objasni da bi znao da preoznam problem i kolko efikasno radi ADSL linija. Inace na PTT-eu sam. I jako mi cesto puca net.

Poslednja izmena:
Imam nekih problema na PTT-eu. Ispostavilo se da je signal-sum SNR margin downstream oko 15 do 17.3 a upstream bio u jednom trenutku oko 0.8 pa sada je oko 7.3. Vidim da kada sam u ruter meniju na svakih par sekundi refresuje i menja te vrednosti od do. Poslat je zahtev za kontrolu moje linije.
Ne razumem sta oznacava sta. Signal-sum, sta podrezumeva to? Kolko se salje jak signal od provajdera?
A Line Attenuation je downstream 18.8 a upstream 12.0.
Pa bi zamolio nekog da mi objasni da bi znao da preoznam problem i kolko efikasno radi ADSL linija. Inace na PTT-eu sam. I jako mi cestnal o puca net.

SNR margina pokazuje odmos između jačine signala i pozadinskog šuma na liniji. Što je ovaj broj veći tim bolje. To što ti signal osciluje znači da te linija opasno zeza.
Inače, tih 17dB je OK vrednost.

Atenuacija je slabljenje jačine signala i direktno je vezana sa udaljenošću od centrale. Cifre koje ti se javljaju su u redu.

Ne razumem to jacine signala i pozadinskog shuma. Kada se kaze shum onda mislim na ono sto svi znamo sta je shum, da li je to i u ovom slucaju ili je to samo neki odnosi i odzivi? Meni je na prvi pogled zvucalo da downstream kolko prihvata signal a da je upstream kolko ruter odasilje. Da li to zavisi i od paketa koji se koristi ili mogu da koristim? Ja koristim 6/1Mbit.
Sada je upstream oko 9, delimicno se popravilo.

Da ne otvaram sad novu temu, imam sličan problem sa SNR marginom koja je 6 za dl i 9,8 za up. Koliko sam mogao da izguglam atenuacija je i više nego OK: 3,5 za dl i 4,9 up? Isp mi je SBB, paket 24/1 Mbps, u ruteru (TP-Link TD 854W) stoji Max rate 21700, Data rate 20500, realno Dl ide do 17-18 Mbps. Nekoliko puta na dan desi mi se da se ruter restartuje, prodje neki put par dana bez restarta, a kad je baš loše, restart se dešava i na svakih sat i po do dva, tada se oseti da se Net baš vuče. Utičnica na zidu nova, kontakti OK, tlf kabl takodje nov, probano i sa rezervnim, sve isto.

Definitivno ću prijaviti kvar svom Isp-u, ali zanima me imate li neki savet šta da sam učinim da popravim malo situaciju?

Nazad
Vrh Dno