Šta je novo?

Nesposobni Verat i W32.Sobig.F@mm virus

Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
619
Da li je moguce da administratori Verat-a ne umeju ili ne znam sta vec da instaliraju neki antivirus software na svoje mail servere ?

Prevrsise svaku meru....a ja poludeh od download-a.

P.S. Pogledaj sliku!

Naravno da koristim, ali nije fazon u tome, vec u spremnosti ISP-a na kvalitetnu uslugu.

Ja koristim Neobee.net koji samo posalje obavestenje od 1.7KB da ta i ta poruka sadrzi virus. I opet, Mailwasher pomaze - samo pobrisem mail obavestenja i spam, pa tek onda send/receive iz OE...

No, sada kada veliki broj provajdera ima SMIN brojeve, birajte provajdera po kvalitetu usluga, a ne samo po ceni sata - poziv kosta isto u SMIN varijantama...

kako vam nije jasno da je politika firmi da vam uzmu pare,a ne da budete zadovoljni,oni to nece da stave jer mora da updateuju i vode racuna o tome (ne daj boze da ponovo pdese server da skenira,mislim to mogu sam ajnstajn i neki nobelovci),pa to generise novi soabracaj,pa treba server za scan; pa cak i nesto da uloze (PARE),a nijh sve skupa bash briga,samo daj pare,pa sta znas znas,parola snadji se,sto ti oni kazu,ako vam ne odgovara idite kod nekog drugog...

A sto ce slammer i sobig da generisu saobracaj,to nema veze..

i sto je najgore to kod nas nije usamljen slucaj,to vec mozemo nazvati standardnom politikom firmi u scg/yu/sr...

Vlad je napisao(la):
kako vam nije jasno da je politika firmi da vam uzmu pare,a ne da budete zadovoljni,oni to nece da stave jer mora da updateuju i vode racuna o tome (ne daj boze da ponovo pdese server da skenira,mislim to mogu sam ajnstajn i neki nobelovci),pa to generise novi soabracaj,pa treba server za scan; pa cak i nesto da uloze (PARE),a nijh sve skupa bash briga,samo daj pare,pa sta znas znas,parola snadji se,sto ti oni kazu,ako vam ne odgovara idite kod nekog drugog...

A sto ce slammer i sobig da generisu saobracaj,to nema veze..

i sto je najgore to kod nas nije usamljen slucaj,to vec mozemo nazvati standardnom politikom firmi u scg/yu/sr...

O tome i govorim..nije poenta u tome da koristim MailWasher, The Bat i vazdan nekih programa kojih ima na milione, vec kad platim da znam sta placam i za odgovarajucu lovu dobijem i odgovarajuci kvalitet.

Mozda ni sa strane provajdera usluga nije to tako jednostavno tipa "skines AV i instaliras". Kao prvo, jedno je klasican antivirus koji skenira fajlove na akcije tipa open, close i slicne pristupe disku, a drugo je skeniranje mail saobracaja na mail serveru. Takav softver jeste serverski softver, tj. spada u klasu korporacijskog softvera. To mu vec odredjuje i cenu, koja ume bez problema da bude ne fixna, nego pretplatna godisnje. Mozda za pravog provajdera ta stavka i nije toliki problem koliko jedan drugi - to treba da bude antivirus za mail server. Ne moze bilo koji av da se uklopi u bilo koji mail server. To vec suzava daleko izbor, a ako je neko ko je odlucivao o izboru mail servera (nekada davno) izabrao neki koji danas nije bas podrzan, mozda admin i nema nikakav izbor mail server antivirusa. Naravno, treba biti hrabar i dobar pa zameniti mail server drugim bez prekida u radu i rizikovati mailboxove od n hiljada korisnika...

verat koristi suse linux,tako da su im troskovi prilicno mali, od recimo infosky-a i euneta,i za pare koje juzeri daju a od kad su spustili cene jos vise im daju, mogli bi recimo umesto puvanja sa ipv6 (mi prvi u regionu stuffa) da stave av recimo,a da se malo manje bave novim tehnologijama,jer ni staru nisu potkovali kako treba.
A i sto nemaju ups za pop server to baska,juce kad nestade struje sve odlete u pm...

Ma nije ni Sezam nista bolji. Kao imaju antispam zastitu, koja i radi dosta dobro. A antivirus mi stalno shalje obavestenje o virusu i virus u bezopasnoj formi. Zadnjih par dana bar 10x100 KB dnevno - naravno da to brishem sa servera bez skidanja. Ali koji mi qrac uopste to shalju?

Ja sam na Veratu i do sada mi nije ni jedan spam meil.Ili meil sa virusom.A jedini program koji koristim je Incredimail. :mrgreen:

Najjebitačniji program - samo 70KB!

http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=3213

Ni meni na veratu nije stiglo nista nepozeljno, a sto je bitno, Verat ima i web mail.

Prema tome, odes na verat.net, kliknes na web mail, ulogujes se i vidis koje sve mailove imas i samo stikliras sve viruse i obrises. Nista komplikovano....

Ljudi, razumem ja vas sto se nervirate oko takvih stvari. Ali, evo nekoliko tema za razmisljanje:

- mozda neko zeli da primi i SPAM ( tj. ono sto vi i ja zovemo spam) - a ima takvih, verujte

- mozda neko zeli da primi virus (bavi se proucavanjem virusa, npr)

- mozda neko NE ZELI (ja ne zelim) da mu se mail cita makar i softverom... i sve se nadam da ce konacno doneti zakon protiv takvih gluposti...

- ukoliko se desi da provajder instalira AV i slucajno mu nesto promakne, ko je onda kriv ? ( a po svemu sudeci - pre ili kasnije ce mu promaci)

- ja se osecam MNOGO sigurnije kad sam pazim na AV definicije

dkurel je napisao(la):
Ljudi, razumem ja vas sto se nervirate oko takvih stvari. Ali, evo nekoliko tema za razmisljanje:

- mozda neko zeli da primi i SPAM ( tj. ono sto vi i ja zovemo spam) - a ima takvih, verujte

- mozda neko zeli da primi virus (bavi se proucavanjem virusa, npr)

- mozda neko NE ZELI (ja ne zelim) da mu se mail cita makar i softverom... i sve se nadam da ce konacno doneti zakon protiv takvih gluposti...

- ukoliko se desi da provajder instalira AV i slucajno mu nesto promakne, ko je onda kriv ? ( a po svemu sudeci - pre ili kasnije ce mu promaci)

- ja se osecam MNOGO sigurnije kad sam pazim na AV definicije

Ovakvi razlozi su ti kao "dupe", svako ih ima.

Mica je napisao(la):
Ni meni na veratu nije stiglo nista nepozeljno, a sto je bitno, Verat ima i web mail.

Prema tome, odes na verat.net, kliknes na web mail, ulogujes se i vidis koje sve mailove imas i samo stikliras sve viruse i obrises. Nista komplikovano....

i ja koristim Verat i nemam nikakveh primedbi, ne zato sto su mnogo dobri, vec zato sto su ja za 310 din imam i-net mesec dana, sto je dzabe. A svi vi znate ono koliko para, toliko i...

Nazad
Vrh Dno