Šta je novo?

nero - verify written data

kbrana

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2004
Poena
609
šta znači ova opcija u neru i da li je treba štiklirati ili ne
po defaultu nije štiklirana

To znaci da rezac posle zvrsenog procesa rezanja uporedjuje sadrzaj novonarezanog diska sa izvorom (drugim diskom, materijalom na hdd-u) i izbacuje komentar da je verifikacija uspesna ili nije. Verifikacija moze da ne bude uspesna iz vise razloga, ali da skratim, ako ti je bitno to sto rezes stikliraj, ako nije, ne moras.
Moj savet, stikliraj uvek.

Po meni je to chisto gubljenje vremena i zivaca.

Bunto je napisao(la):
Po meni je to chisto gubljenje vremena i zivaca.
Kada rezes obican disk onda najcesce nema potrebe za verifikacijom, ali ako rezes CD-RW onda je pozeljno uraditi verifikaciju da bi bio siguran da je sve narezano kako treba (narocito ako rezes CD-ove na DVD rezacu)

Opcija je totalno nepotrebna.Nije mi jasno zasto uopste traje toliko dugo.

Opcija je veoma korisna AKO je sadrzaj fajlova VEOMA BITAN, recimo kad imas na disku par desetina hiljada fajlova gde je bitan svaki bit ukljucices je.

Za rezanje filmova i muzike nije bitna (bar meni ).

Ovde se prica kao da je to neka vanzemaljska opcija misticne namene. Opcija proverava da li su fajlovi na disku korektno narezani. To je to pa vi vidite da li vam znaci. Kome to ne treba neka ne ukljucuje i gotovo :)

Veoma diskutabilno pitanje. U 99% sluchajeva sve se nareze OK ali ponekad se stvarno dogodi da se neshto ne nareze lepo i posle mozesh da se slikash. Ja sam imao par situacija kada sam neshto nosio poprilichno daleko i po dolasku saznavao da je/su fajl(ovi) loshe narezan(i). Znachi u 99% je ok ali su ljudi ubacili tu opciju iz opravdanih razloga. I pored loshih iskustava i dalje nikada ne koristim ovu opciju :)

Rezes nesto na 52x, stikliras verifu written data, sve je ok, uzmes cd odes u selo kod rodjaka, ti si 100% siguran da sve sljaka kad ono..................skrc nista!!!!!!!!!!!!!!
Po meni bolje ti je da stvarno bitne stvari snimas na manjim brzinama, pa ako si bas zeljan da blejis jos par minuta u ekran ti onda stikliraj.

Mnogo je brza varijanta narezati disk bez verifikacije a onda njegov sadrzaj iskopirati na hard-ako je dobro narezan, svi fajlovi(velicina i broj) ce se poklapapi sa prvobitnim a ako nije(los disk ili greska prilikom rezanja) pri samom kopiranju ce se pokazati da sa fajlom/ovima nije sve kako treba i nece se iskopirati na hard

@ Mr.No
Ovo je tipicna zabluda kod ljudi. Kakve veze ima to sto se disk uredno kopira na hard sa verifikacijom njegovog sadrzaja sa originalom? Nikakve. Ima slucajeva kada verifikacija prolazi a kriva citanja/kopiranja diska uzasno varira. To je samo pokazatelj da disk ili drajv imaju problema sa vecim brojem gresaka koje ECC algoritam sporije ali uspesno ispravlja. Sa druge strane (cesci slucaj) imas situaciju da se svi fajlovi kopiraju na hard, ali neki od njih nemaju veze sa originalom. Po meni, ova opcija nikako nije gubljenje vremena ako snimate unikatne stvari. Ako je to divx ili neki slican strim podataka kod koje mala greska nije fatalna, tada i ne mora.

Nije je lose praktikovati u pocetku i povremeno, time kontrolisete i rad svog drajva, kvalitet medija itd. jer na osnovu necega treba formiraiti to "poverenje" o kome pricate.

dodatak: A zasto mislis da je taj metod kopiranja na hard "brzi" od verifikacije? Pa verifikacija nije nista drugo do uporedjivanje "u letu", a brzina te operacije je za danasnje racuanre ogranicena iskljucivo brzinom citanja diska od strane drajva. :smash:

Navedena opcija ima itekako smisla kod lošijih medijuma (DVD posebno). Sama provera oduzme par minuta ali bar daje pristojnu garanciju za podatke.

Vrh Dno