Šta je novo?

Nero problem

• Začetnik teme Začetnik teme Crni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Crni

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2000
Poena
799
Nece Nero da mi zatvori disk sta god radio !!!
Stare verzije su to radile bez problema, ali ove novije....ctp;

Podesio sam sledece:
-no multisession
-finalize cd
-disk-at-once
Pokusavao sam sve moguce kombinacije, ali nista.

Narezem disk, ali ga Nero ne zatvori osim ako ne naguram na CD preko 95% (otprilike) njegovog kapaciteta kada mi Nero u trenutku kad ukljucim rezanje izbaci poruku tipa "nece biti dovoljno mesta na CD-u osim ako ga Nero ne zatvori" i jedino u tom slucaju ce disk biti zatvoren.

Ima li neko ideju u cemu je fazon ?

Lici na bug. Jel to 5.5.9.14 verzija. Pogledaj thread http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=16006

Obrati paznju na poslednju recenicu o Nero Express

Changes From Nero 5.5.9.14 to 5.5.9.17

Bug Fixes:

Used space of Video CD is now shown correctly
Fixed write speed display for some DVD/CD-RW drives in combination with some media
Fixed audio compilation pause values changing when switching between Nero/NeroExpress
Fixed problem for creating ISO images from DVDs with more than 4GB of data and added the possibility to split these images if stored on file systems which do not support files larger than 4GB
Nero Express: Fixed problem for multisession copies with some source CD

Jedino mi se (instalacija 55917) to namece kao resenje za tvoj problem.
Koji (je) pisac, koji cd medij, koji aspi, koji windows. Ako prijavis mozda je neko vec imao slican problem u nekoj od kombinacija.

Malo sam lupio kada sam naveo (da ima veze) ono za Nero-expres i multisession bugfix, (jer se tvoj disk zatvara, a ionako nije multis.)... nema veze.
Sta se desava Crni

Pa stvari stoje ovako:
Win ME (nikakav ASPI Update), Nero 5.5.9.14 (nisam jos proverio sa ovom 17, ali sad je skidam, pa cemo videti), TEAC W58E
Na starim verzijama je radilo bez problema - dovoljno je bilo da cekiram "finalize CD" i sve je odradjivao OK. E sad, ne znam tacno od koje verzije je poceo da zeza, ali sam sasvim slucajno provalio kad sam jedan "zatvoreni" disk ubacio i ustanovio da u stvari nije zatvoren, a onda sam ustanovio da imam jos gomilu takvih. Problem je sto sam stare verzije Nera obrisao 🙁
Pa rekoh da vidim da li je jos neko imao slicnih problema i koji je lek za iste:wave;

Hm, ne znam sta bi moglo da se uradi ako ni 55917 ne resava. Nisam siguran koliko bi aspi mogao da bude uzrok (ne verujem).
Jedino da se mozda vidi da li je na aheadovom sajtu opisan ovaj problem.

Srecno

Jedino da se mozda vidi da li je na aheadovom sajtu opisan ovaj problem.
Dobra ideja (nije mi samo jasno kako se toga nisam ranije setio). Pogledacu i po nekim forumima (mozda je jos neko imao slicnih problema).
10x u svakom slucaju :wave;

Interesantno, izgleda da se i meni danas desila slicna stvar (imam 55914), al` zaboravih kako tacno glasi greska koju je nero izbacio (u svakom slucaju bilo je problema pri zatvaranju, koje nije uradio, oko 699MB). Vratio sam na v5.5.8.2 i sve je ok.
Sta se desava sa 5.5.9.17

Evo, probao sam i sa 5.5.9.17 i ista stvar 🙁
Interesantno je da je sa starim verzijama bez problema zatvarao disk (bilo je dovoljno da se cekira "finalize cd") bez obzira da li se stavi disk-at-once ili track-at-once ili se stavi da bude multisession - jednostavno ignorise sve to i zatvori ga ctp;
A ove nove verzije pobrljavile FX

Stvarno svasta. Valjda ce jos neko od ljudi koji rezu da prijavi nesto. Nije valjda da svi samo kopiraju diskove.
Mislim, bas deluje sumanuto da se u celoj verziji ne ispravi nesto, sto bi moglo da bude problem sa prethodnom.
Ovo bi mozda moglo da ukazuje na neki drugi uzrok. Ja nisam skinuo 55917, a na racunaru mi sada stoji 5582.
Ne znam, glupo mi je da bilo sta kazem, kad moras da upotrebis disk, da bi to probao. Nesto od problema koje sam imao sam resio sa promenom u File>Preferences>Ultrabuffer , mada mislim da to nema veze za tvoj rezac ciji je sam buffer manji od defaulta nero-a (koji je 1MB).
Jedino aspi. Neki preporucuju v4.6 (sa force ASPI) a zvanicna je 4.72.
I ako je ne instaliras mozda ti kaze nesto sa aspichk (dace ti verzije koje su na tvom racunaru).

srecno

Probao sam ASPICheck i nije mi prijavio nikakve probleme, ali ja ajde za svaki slucaj instaliram novi 4.72, ali se ispostavi da je to u stvari 4.71 (4.72 je samo za XP), medjutim opet sve po starom.
Ajd probacu da nadjem i taj 4.6, mada ne verujem jer Nero gura svoj drajver za CD.
Odvalio sam boom

pun naziv je CD-W58E i to je IDE RW za razliku od CD-R58S
sto se tice diskova, probao sam i sa 650MB i sa 700MB (Verbatim, Smart Buy, No Name...) i potpuno ista stvar.
cak sam probao da potpuno deinstaliram Nero, pa sam ga instalirao ponovo racunajuci da mozda u onom update-u ostane neki stari dll, ali opet isto.
cak mi pada na pamet da probam da reinstaliram windows, ali mi nesto govori da nece biti vajde od toga boom

Crni je napisao(la):

Hm, zanimljivo je da za mnoge teacove rezace izbaceni brojni firmware-i , a za ovaj w58e nema (ich) nista. Pomislih da bi moglo sve ovo da se desava jer se (neki) mediji od 700MB ne inerpretiraju korektno, pa da se zbog toga mozda ne zatvara disk.

Ne znam, deinstalirao bih nero, ubio njegov (ahead) folder u program files; u registriju u HKLM i HKCU. Pa ponovo install.
Sorry

Ne znam, deinstalirao bih nero, ubio njegov (ahead) folder u program files; u registriju u HKLM i HKCU. Pa ponovo install.
To sam vec probao 🙁
jedino da probam da ga instaliram na cist Winctp;
a firmware-a nema, jer sve diskove vidi korektno

Molim te, kad god i kako god ovo budes resio, da postujes.
Neverovatno mi je da bar jos neko nema neku (korisniju) ideju. Kad treba da se raspravlja dal` je Xrezac bolji od Yrezaca, skupi se i kuso i repato, pa obale diskusiju (sve u 16) - grizli bi jedni drugima IP adrese, samo da mogu.
A kad je nesto ovako - tisina, nigde nema onih koji su se naprzili diskova (kol`ko ja necu dodirnuti u zivotu) u svim mogucim varijantama. A siguran sam da ovde ima najmanje 10ak ljudi koji vrlo dobro znaju od cega sve zavisi (ne)zatvaranje diskova. I u teoriji, i u windows-ima.
Ja (to) ne znam, pa se nadam da ce se neko od tih ljudi javiti, i bar dati neko od mogucih objasnjenja.

&pozdrav!

PS.
Inace, na nekom mestu gore lupih da je default nero-ovog ultrabuffer-a znacajno veci od memorije na tvom rezacu. Posto je default nero-a 1MB, a tvoj rezac ima 2MB, jasno je da sam izvalio.

Ja kopao po gomili foruma, ali nisam uspeo da nadjem resenje 🙁
pocinjem vec lagano da gubim zivce, tako da ako uskoro ne nadjem resenje ne preostaje mi nista drugo nego da se bacim u potragu za nekom starijom verzijom koja radi kako trebactp;

Neverovatno mi je da bar jos neko nema neku (korisniju) ideju. Kad treba da se raspravlja dal` je Xrezac bolji od Yrezaca, skupi se i kuso i repato, pa obale diskusiju (sve u 16) - grizli bi jedni drugima IP adrese, samo da mogu.
A kad je nesto ovako - tisina
...kad malo bolje razmislim, ako vec niko nema nesto pametno da kaze, bolje da cuti. Cudi me da niko nije prokomentarisao nesto tipa proveri da li je dobro prikljucen rezac, instalirani drajveri, da li sam cekirao finalize cd....
Smorio sam se citajuci gomilu slicnih i neverovatno glupih postova "pametnih" "strucnjaka"
jednostavno nemam zivaca da citam gomilu gluposti gde se nekoliko "faca" svadja oko toga ciji je duzi, brzi, veci....
na zalost, tako mi promakne i po neki stvarno dobar i koristan post, ali sta da se radi
primetio sam da je gomila ljudi ostajala bez odgovora za konkretne probleme, a kad je u pitanju filozofiranje tu je bas sto ti kazes tuca ko ce vecu glupost da odvali:wave;

Ja imam teac 4x, i kad sam naisao na verziju kojoj konkretno radi imagedrive, od tada sam jednostavno zaboravio da postoje neke nove verzije nera. Znaci konkretno 5.5.3.5 ce ti raditi korektno...

He, He...

To je neki novi stos, doziveo sam ga i ja ali da bude zabavnije NE treba mu zatvaranje (istini za volju DATA CD), radi na svim kompovima i zatvori CD-R tek i kada je pun...

Drugim recima citaju ga windowsi bez problema a mozes da dopises sta hoces...

Dao ja taj CD ortaku a ON mi dopisao na istom CD-u... Pao sam u nesvest. Prvo sam pomislio da je neko pogresio i dao mi CD-RW, ali nije.

I NEMA veze sa pisacem... I Na ovom novom TEAC-u (40x) i na prastarom Mitsumiju isto.

Crni je napisao(la):
...kad malo bolje razmislim, ako vec niko nema nesto pametno da kaze, bolje da cuti. Cudi me da niko nije prokomentarisao nesto tipa proveri da li je dobro prikljucen rezac, instalirani drajveri, da li sam cekirao finalize cd....
Smorio sam se citajuci gomilu slicnih i neverovatno glupih postova "pametnih" "strucnjaka"
jednostavno nemam zivaca da citam gomilu gluposti gde se nekoliko "faca" svadja oko toga ciji je duzi, brzi, veci....
na zalost, tako mi promakne i po neki stvarno dobar i koristan post, ali sta da se radi
primetio sam da je gomila ljudi ostajala bez odgovora za konkretne probleme, a kad je u pitanju filozofiranje tu je bas sto ti kazes tuca ko ce vecu glupost da odvali:wave;

Jedini PRAVI savet je da formatiras disk i reinstaliras WIN!
TO je narocito zdravo za "posmatranje"!

To je neki novi stos, doziveo sam ga i ja ali da bude zabavnije NE treba mu zatvaranje (istini za volju DATA CD), radi na svim kompovima i zatvori CD-R tek i kada je pun...
To je neki stari stos 🙂
Ranije je bilo problema sa starijim CD-GROM-ovima koji nisu mogli da citaju diskove ako nisu bili zatvoreni (jednostavno ih ne vide kao da su prazni), ali su se bez problema videli na rezacima 🙁
Onda su se pojavili novi modeli CD-GROM-ova koji su radili sa tim diskovima normalno kao da su zatvoreni.
Naravno, rec je o Data CD-ovima. Audio diskovi ako se ne zatvore, to jest ako se ne rezu kao disc-at-once ce biti neupotrebljivi za cd player-e, stubove...

Evo resenja...

Jedini PRAVI savet je da formatiras disk i reinstaliras WIN!
Nema leba od toga (i to sam probao), ali sam provalio u cemu je problem type;
U pitanju je bug u Nero-u koji se odnosi na Data CD-ove kada se pravi nova "kompilacija" (ne kopiranje), samo mi nije jasno kako to jos neko nije provalio, to jest kako drugi ljudi nisu imali slicne probleme. Kopao sam po gomili foruma i naleteo na gomilu ljudi koji su imali isti problem sa raznoraznim rezacima i diskovima, ali nisu imali resenje.

Ukratko, problem je u Nerovom Wizard-u a pogresio sam kad sam rekao da su stare verzije lepo radile (tad nisam koristio Wizard). Problem se vuce provereno jos od 5.5.7.8 (nisam imao zivaca da proveravam i stare verzije) sto me navodi na zakljucak da je to verovatno izrazeno i u starijim verzijama.

Stvar je u tome sto ako se koristi Wizard nema sanse da se zatvori disk bez obzira na odabrane opcije (multisession, disk-at-once, finalize cd), osim ako na disku ostaje isuvise malo prostora da bi Nero mogao da ostavi otvorenu sesiju kada se on sam buni da mora da zatvori disk i to odradi kako treba.

Inace, da se nadovezem na Dejanov komentar oko nove fore...
"Nova" fora se ogleda u tome da kad se upisuje LeadIn i LeadOut, Nero u stvari zatvara narezanu sesiju (track) i otvara novu kako bi mogao da nastavi rezanje (multisession disc). Disk se zatvara tako sto se nakon upisivanja finalnog TOC-a zatvara poslednja sesija i ne otvara nova (time je bez obzira na preostali slobodan prostor na disku onemoguceno dalje upisivanje na disk).

Da rezimiramo - postoje 3 varijante da se zatvori Data CD:
1. na disk se reze priblizno max. kapacitet (za otvaranje nove sesije je potrebno ~10MB ako se ne varam), kada se Nero buni da ne moze da nareze disk ako ga ne zatvori jer nema dovoljno mesta da ostane otvoren (bez obzira da li se koristi Wizard).
2. koristi se Nero Express i ostavi se iskljuceno "Allow files to be added later (multisession disc)"..........(nisam proveravao sta se desava ako je disk vec multisession posto ne verujem da mnogo ljudi koristi Nero Express).
3. Ne koristi se Wizard... bez obzira na podesene opcije (Multisession, disk-at-once ili track-at-once i Finalize CD) kada se stisne "Burn" dugme otvori se "Write CD" dijalog gde se po potrebi ponovo cekira "Finalize CD" opcija (ako je prethodno bilo podeseno da bude Multisession disc) i stisne dugme "Write".

Ja sam ranije koristio 3. varijantu, pa su diskovi bili zatvarani. U medjuvremenu sam reinstalirao Windows, pa sam ostavio ukljucen Wizard posto Nero pamti podesene opcije kad reze novi disk (ni na kraj pameti mi nije palo da na ovaj nacin nece da zatvori disk). Nadam se da ce ova glupost zbog koje sam odvalio biti ispravljena u nekoj novoj verziji (valjda ce i konacno da se pojavi 5.6.0.0), mada mozda su likovi iz Ahead-a to namerno tako uradili da neki mentol ne bi narezao 10MB na disk, pa ga zatvorio i na taj nacin "bacio" pare. Hocu da kazem da je mozda namerno ostavljeno da Wizard ne zatvara disk dok se ne napuni do kraja, ot jest da je Wizard pravljen za neupucene korisnike, a ko hoce "vise" kontrole mora da ga iskljuci. Mada tom logikom bi Nero Wxpress bio ne za pocetnike, nego za debile 🙂

Nadam se da nisam bio mnogo konfuzan FX

Ajde da pokusam i ovde da postavim pitanje na koje ranije u posebnom tredu nisam dobio odgovor: 🙁

Evo ovako, kada nasnimim neki disk NERO sve to lepo odradi i na kraju mi postavi pitanje da li zelim da snimim kompilaciju na hard disk da kasnije ne bih ponovo nabadao fajlove i foldere (lepa stvar kada radite backup npr.). Ja lepo sve to snimim u nesto.nri i sledeci put kada startujem NERO i otvorim nesto.nri NERO skenira sve fajlove i foldere i pronadje samo one koji su u medjuvremenu izbrisani a NIKADA na pronadje ono sto je u medjuvremenu dodato !? Naravno, potpuno je besmisleno posle ovoga rezati disk jer nece odgovarati stvarnom stanju na hard disku.
Da li se neko zezao sa ovim problemom i postoji li neko resenje mozda, mislim ispade da ako je i ovo greska onda NERO bez obzira na silne ceste verzije koje Ahead izbacuje jednostavno ne vredi legalne kupovine 😉 da ne pricamo o dizajnu i ikonicama iz proslog veka ....

U pravu si Blade, isto kod mene (5.5.8.2) - ne prijavljuje nove fajlove u kompilaciji.

Probao sam ovo sa Easy CD Creator-om (Basic) v5.x medjutim on uopste ne prijavljuje izmenu u kompilaciji, osim ukoliko se naknadno ne startuje opcija "validate". U tom slucaju, isto kao i nero vidi samo uklonjene fajlove, dok dodate ne vidi niti ce oni biti snimljeni ukoliko se nalaze u folderu koji se snima.

Nije mi jasno kako možete da očekujete od bilo kog programa da predvidi šta ćete vi da bekapujete? Kada snimite .nri to vam samo služi za tu kompilaciju koju ste napravili tog momenta. Recimo imaš 100 kompilacija na hardu i sad da se ne bi cimao za svaku posebno ti samo dvoklikneš na neki .nri i ta kompilacija je spremna za rezanje. Ukoliko niste pre toga menjali neke fajlove unutar njih.

Pa ako je neko (ko je dizajnirao npr. nero) predvideo da se pri ucitavanju .nri proverava koji fajlovi nisu prisutni u nekom folderu, onda mi deluje logicno da bi mogla da postoji mogucnost - da se ukoliko su neki noviji fajlovi prisutni, i oni ukljuce u kompilaciju.
Npr. zelim da snimim jedan folder u kome se nalaze 5 fajlova po 100MB. Napravim .nri, i znam da ce mi on snimiti sadrzaj datog foldera. Kasnije, (sticajem okolnosti) izbrisem jedan od tih fajlova, a dodam jedan koji ima npr 200MB. Zar onda ne bi u tom slucaju bilo dobro da nero osim sto prijavi da neki fajl fali, da prijavi i da je neki fajl pridodat folderu - i da sve fajlove u tom folderu (koji npr. nemaju hidden atribut) to snimi.
Sigurno da od (mnogih) programa mnogo toga ne moze da se ocekuje, al` ako od npr microsoft backup-a moze da se ocekuje da svaki dan u isto vreme backup-uje samo izmejene fajlove - onda mi sasvim normalno deluje da od nekog programa ocekujemo da bar prijavi izmenu u sadrzaju zadatog foldera.

Verovatno da tako nesto nije bas lako implementirati u programe za "przenje" (jer bi vec postojalo), al` meni to sasvim deluje kao prirodan zahtev.

DS9 je napisao(la):
Pa ako je neko (ko je dizajnirao npr. nero) predvideo da se pri ucitavanju .nri proverava koji fajlovi nisu prisutni u nekom folderu, onda mi deluje logicno da bi mogla da postoji mogucnost - da se ukoliko su neki noviji fajlovi prisutni, i oni ukljuce u kompilaciju.

Prvo je logično jer ako nečeg nema onda nema šta da se snimi na disk i tada treba da te upozori o tome.
Drugo nije logično jer je Nero program za rezanje i ako snimiš kompilaciju kao .nri onda je on tako i reže (nema tu mnogo razmišljanja što se njega tiče), a za bekap verovatno treba naći neko drugo rešenje jer ne može samo Nero da bude zadužen za snimanje svega što nama padne napamet. Jedino što nisam probao čemu služi ona opcija Burn HDD backup, a to je zato što mogu sam da napravim bekap svega što mi treba 🙂

Ako posmatras stvari da za svaku specijalizovanu radnju postoji i specijalizovan sw, onda to jeste onako kako ti vidis stvari (i moji zahtevi nisu logicni). To jeste u redu, ali nije intuitivno (za korisnika).
Nekome je palo na pamet da postoji desktop, i jos da desktop ima wallpaper - verovatno iz razloga zato sto je mislio da bi to moglo da mu bude potrebno. Ja sam u tome video vrlo malo svrhe. Dok nisam video koliko drugim ljudima to mnogo znaci.

HD backup iz nera nisam ni ja probao. Koliko vidim to je opcija koja bi mogla da "ghost"-uje particiju na cd-r(w).
Mozda neko jeste, bilo bi zanimljivo cuti iskustva

Potpuno se slazem sa Heinz-om oko kompilacija iz istih razloga koje je on lepo objasnio.
Mada i DS9 je u pravu, mada bi po meni to pre trebalo da se doda kao opcija pod HDD BackUp u fazonu da se bira da li ce se raditi kompletan BackUp (ceo HDD ili cela particija) na jedan ili vise CD-ova u zavisnosti od velicine HDD-a ili ce se raditi samo jedan njegov deo (odredjeni direktorijumi ili fajlovi), pa bi se u zavisnosti od toga menjao i sadrzaj tih direktorijuma.
Naravno kad se radi BackUp cele particije koristi se (kao Ghost), a ako su u pitanju samo delovi onda file-copy.
Ako se ne varam, mislim da je Roxiov BackUp mogao da uradi tako nesto - nisam siguran posto vec dugo koristim samo Nero i CloneCD

cheers

DS9 je napisao(la):
Ako posmatras stvari da za svaku specijalizovanu radnju postoji i specijalizovan sw, onda to jeste onako kako ti vidis stvari (i moji zahtevi nisu logicni). To jeste u redu, ali nije intuitivno (za korisnika).

Evo da budem precizniji. Umesto kompilacije (oko koje se raspravlja) treba uvesti pojam bekap i neku extenziju tipa .nrb (ukoliko ne postoji već ista) pa onda oko nje voditi diskusiju. Što se tiče kompilacija mislim da je svima jasno da jednom napravljena kompilacija (.nri) jednoznačno određuje njen sadržaj, a bekap je totalno drugog značenja od kompilacije.
Inače, slažem se da takva neka opcija nedostaje...

Nazad
Vrh Dno