Šta je novo?

Nero i ćirilica??

kole036

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
304
Imam gomilu domaće muzike, i želeo bih da nazivi pesama, u "Total Commander-u" i "My Computer-u" budu prikazani sa ćiriličnim pismom (č,ć,š,đ,ž).
Dakle, to nije problem, ali pošto želim da svu muziku narežem na diskove preko NERO programa, interesuje me, da li će biti nekih problema:
- možda Total Commander ili My Computer neće prepoznati ćirilicu,
- ili možda jednostavno NERO neće prepoznati čirilicu pa samim tim ni zapis na disku neće biti ispravan - neće moći da ga DVD čitač pročita?

Dakle, molio bih za savet.
:type:

Moraš da snimiš kao čistu UDF kompilaciju.
Mada ovo je loša praksa, bolje gledaj da imena budu u engleskom alfabetu, a da tagovi pesama sadrže pravilna slova koja će se prikazivati u plejeru tokom puštanja (pošto plejer pušta ono što je u tagu, ako je tag prisutan).

Prvo, izvinjavam se što sam bio nejasan 🙂
Mislio sam naravno kao i
ЋИРИЛИЦА је ЋИРИЛИЦА и никада не може да буде LATINICA.
Međutim, nakon pročitanih poruka, nadovezao bih se na moje prvo pitanje:
- ako bih pisao latinicom - da li će prepoznati č,ć,ž,š.

Ne kazem da nije nemoguce, ali s obzirom da to cesto ume da pravi probleme, da se ja pitam drzao bih se iskljucivo engleskog alfabeta 😉
1. mozda nekome zvuci neverovatno, ali ima dosta ljudi koji i dalje koriste 98/ME, pa cak i na 2k/XP imaju problema da otvore takve fajlove 😉
2. mnogi audio player-i prosto nemaju podrsku za nasa slova, pa ili izbacuju neke kvadratice, zvezdice, kuke, kvake... ili jednostavno progutaju ta slova...

Inace, za latinicu se jos tu i tamo desi da prodje sve glatko, ali cirilica... veca je verovatnoca da je nece procitati 😉
Na stranu gomila propratnih iritirajucih stvari sa nestandardnim karakterima - pretrazivanje, sortiranje, mnogi programi ne podrzavaju unicode...
Zaista mi nije jasno cemu toliko insistiranje na upotrebi nestandardnih karaktera :S:

Na kraju krajeva, RW u shake, narezi, pa obidji drugare, ubaci disk, pa ces vec videti sta se desava...

Ne kazem da nije nemoguce, ali s obzirom da to cesto ume da pravi probleme, da se ja pitam drzao bih se iskljucivo engleskog alfabeta 😉

U potpunosti se slažem sa tobom, upravo iz onih razloga koje si posle naveo.

I ne samo to.

Svima preporučujem da u nazivima foldera i fajlova ne koriste druga slova osim engleskog alfabeta.

Olovkom pišem samo ćirilicom, i većinu tekstova koje napišem u Word-u menjam iz latinice u ćirilicu, programskim dodatkom Office translit, ali u nazivima fajlova i foldera je ne koristim.

Nazad
Vrh Dno