Šta je novo?

neresiv problem

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Racunar se blokira standardno sa plavim ekranom, nekada radi po par sati a nekada svakih pet minuta i
to nije vezano za opterecenost.
Prilikom paljenja ili resetovanja desava se da nece da se upali i ispusta zvuk iz
atachmenta (lose se cuje jer je preko mobilnog snimano)
Po zvuku nije memorija u pitanju a ni graficka (ovakav zvuk jos nisam cuo) oboje je testirano i radi 100% ok

Ploca je Mercury-epox nf2. Nije joj updateovan bios za sempron procesore tako da ubaceni
sempron 2500 vidi kao XP ali korektnu mu voltazu postavlja. MA ovo nije ni bitno jer je radilo
sve bez problema pola godine.

ploca?

potrebno je promeniti extenziju u wav

Prilozi

• Audio.txt
    39.8 KB · Pregleda: 76
A da probas da promenis cooler? ;)

Pozdrav.

Pa zato sto sam ja IDENTICAN problem resio zamenom coolera.
Ok?

Pardon
al meni to ne zvuci kao problem u cooleru al opet moze i on bit kriv :)

Poslednja izmena:
Np i Nhf :)
Bitno je da mi pomognemo coveku da resi problem. :D
A ja mislim da je problem u cooler-u.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
pa dobro, ali kako moze biti problem u kuleru? Objasni nam kakve veze ima kuler sa ovim. Procesor se ne pregrejava, temp mu je oko 55 ovih dana,a kuler fino radi i okrece se. Cini mi se da sam jedanput cuo ovaj zvuk na nekoj ploci kada sam zagrejao sondu na 120 stepeni, ali ovde se nista ne pregrejava i u biosu je iskljuceno sve vezano za automatski shut down ako dodje do pregrevanja.

Napajanje je ono sto je bilo uoci nove godina da se kupi (mislim da je to bila neka Mercury varijanta), a uz njega je isao opticki mis, tastatura i slj zvucnici, sve za 35e.

pozdrav

Poslednja izmena:
a da ovo nije onaj glupi zvuk kad je kuciste otvoreno ili bios prati system fan koji nemas?
sta si cackao po biosu? ajd na brzinu pregledaj sve
inace, jel komp radi normalno i pored tog zvuka ili ne?

Pazi, isti simptomi kao kod tebe.
Pratio sam i ja i temperature i voltaze, sve je bilo normalno.

I krenem ja redom.

Promenim memoriju.
-Nije.

Procesor.
-A,a.

Napajanje.
- Ma jok.

Izvadim modem.
-Ne znam zasto sam vadio modem, al nije.

Ok, zamenim plocu i sav happy krenem da
"neispravnu" odnesem na reklamaciju,
kad iza mene poznato i omrazeno "tinu-ninu"...

Seo sam i uhvatio se za glavu.
Dakle, sem kablova, floppy-a i combo drive-a (i njih sam iskljucio)
sve sam zamenio, tj skoro sve, sve sem coolera.
I tako ja stavim drugi cooler i sve radi kao sat.
Na prvom racunaru je radio mesecima, besprekorno.
A sad taj cooler sto je zezao radi OK na drugom racunaru...

Ne znam, ni meni ovo jos uvek nije jasno,
al bitno je da sam ja problem resio. :)

Poslusaj me i probaj drugi cooler.
+ sto nesto ne vidim da si dobio jos koji predlog.

Pozdrav

misterno je napisao(la):
Po zvuku nije memorija u pitanju a ni graficka (ovakav zvuk jos nisam cuo) oboje je testirano i radi 100% ok

Probaj racunar sa drugom grafickom i memorijom. Update-uj BIOS. Probaj druge periferije (misa i tastaturu). Pa predji na kuler i procesor...
Kako mozes da drzis u BIOS-u "iskljuceno sve vezano za automatski shut down ako dodje do pregrevanja. "?? Sem ako nije za test... Mada moguce da ipak ta opcija stoji ukljucena i ako je ugasis u BIOS-u.

BIOS je na defaultu. Sto se tice zvuka , ponavljam, javi se kada se racunar resetuje rucno usled blokiranja (ne uvek) i tada nece da se pali vec samo pisti.
Radio je normalno pola godine i za to vreme nista nije dirano po biosu i onda odjedanput resetovanja i blokiranja, znaci nije vezano ni sa cim u BIOS-u ni sa update-om BIOS-a

smara me sto nije racunar moj pa sve se radi na daljinu, tako da spor je put ka dijagnozi

misterno je napisao(la):
BIOS je na defaultu. Sto se tice zvuka , ponavljam, javi se kada se racunar resetuje rucno usled blokiranja (ne uvek) i tada nece da se pali vec samo pisti.
Radio je normalno pola godine i za to vreme nista nije dirano po biosu i onda odjedanput resetovanja i blokiranja, znaci nije vezano ni sa cim u BIOS-u ni sa update-om BIOS-a

smara me sto nije racunar moj pa sve se radi na daljinu, tako da spor je put ka dijagnozi

Ne razumem te.
Vec sam rekao da sam identican problem resio
i kako sam ga resio, i u mom slucaju je ploca Epox-ova
(8k9a7i, kt400a).

Racunar zakuca i zavija dok mu ne iscupaju napajanje.
Ponekad zavija i pre nego sto stigne da ucita win,
a ponekad radi pola sata-sat.
A pre toga je radio besprekorno, od novembra meseca.
Sve zivo sam zamenio i krivac je bio : cooler.

Pa onda, da li bi bio ljubazan da probas i da zamenis cooler?

A kad se javis sa "u pravu si, bio je cooler",
stavljam te u sig na par dana. :d
NHF. :smoke:

Ako si memoriju proverio kao sto kazes onda predji na napajanje i plocu (ili jednostavno odnesi komp u servis ako je jos pod garancijom).

Sasha je napisao(la):
Racunar zakuca i zavija dok mu ne iscupaju napajanje.
Ponekad zavija i pre nego sto stigne da ucita win,
a ponekad radi pola sata-sat.
A pre toga je radio besprekorno, od novembra meseca.
Sve zivo sam zamenio i krivac je bio : cooler.
evo pisem po isto treci put. Ovaj racunar ne zavija dok radi ili dok nesto ucitava ili u trenutku blokiranja. Zavijanje je pri samom ukljucenju racunara bilo na dugme ili nekad posle reseta na dugme (kad zablokira) trenutak t=0 i tada zavija i NE RADI NISTA, jer ploca detektuje da nesto nije u redu i nema butovanja BIOSA (kao i kad pisti npr kad nema memorije pri ukljucenju- jasno da nece da ide dalje).
[/QUOTE]

sto se tice kulera nije stvar da necu da te poslusam nego je racunar od druga, a ja sam mu ga sklopio pa mi se ne ne gubi vreme da stalno idem do njega zbog neceg sto nije logicno, al ajd eto prvom sledecom prilikom probacu i to i videcemo, ne brini se, posto ovde vise logike nema.

Neko je pomenuo otvoreno kuciste, nije to problem , isto je u oba slucaja.

Poslednja izmena:
i ja bih rekao da je kuler.
proveri da li se vrti ventilator kulera dok pisti ploca.

misterno je napisao(la):
Ja tebe razumem ali ti izgleda ne citas sta ja pisem
moja ploca je nf2 znaci NVidia-force 2 , no nije to ni bitno

evo pisem po isto treci put. Ovaj racunar ne zavija dok radi ili dok nesto ucitava ili u trenutku blokiranja. Zavijanje je pri samom ukljucenju racunara bilo na dugme ili nekad posle reseta na dugme (kad zablokira) trenutak t=0 i tada zavija i NE RADI NISTA, jer ploca detektuje da nesto nije u redu i nema butovanja BIOSA (kao i kad pisti npr kad nema memorije pri ukljucenju- jasno da nece da ide dalje).

Ako kazem identican problem,
onda i mislim na identican problem.

Moj opis problema je da komp radi, zakuca,
ugasi se ekran i pocne da zavija.
Prestane da zavija kad mu iscupas napajanje.
Ponekad se to desi i cim upalis komp
ili veoma uskoro, pre podizanja windowsa.
Posto mi moj opis problema strasno lici
na tvoj opis, rekao bih da je problem isti.

Ne znam kako sam ja to formulisao problem
da bi ti sad mene razumeo da komp radi i zavija,
jer ja to nisam planirao, pogledacu, pa ako je
greska u mom opisu, ja ti se javno izvinjavam.

Pozdrav.

Ha, ha, ne mogu da verujem da je to hronican problem. Dakle, imam na jednom mestu 6 takvih ploca (valjda KNU-400X-L, tako nesto) i prilikom sastavljanja tih racunara cak tri su zavijala. Jednom memorija nije bila ispravna, a druga dva je bila ispravna, ali jednostavno nije htela da radi na tim primercima ploce. Ovu neispravnu sam zamenio novom, a ove druge zamenio sa drugim racunarima. I sad kao radi, i desava se jednom od njih jednom u 30 paljenja odma doceka crn ekran i zavijanje. Nekad gasenje/paljenje resava problem, a nekad Clear CMOS..

Moj zakljucak:

Obavezno flash-uj BIOS
Ploca je jako izbirljiva po pitanju memorije, promeni proizvodjaca
Ako imas Dual-Channel, probaj da ih rasparis
Probaj spustiti clock memorije na == FSB

Poz

I sta bi na kraju?

Vrh Dno