Šta je novo?

Neresiv problem

WoX89

Slavan
Učlanjen(a)
17.12.2007
Poena
304
Poz svima. Moj problem je takav da cu biti raspolozen da uplatim nekome pare na racun samo da ga resim, ali bez zezanja...

Imam komp star 3 godine (Intel q9550, MSI4870, 2x2GB DDR3 OCZ, MB ASUS P5E3-Premium, napajanje CM700w) problem je bio od prvog dana se secam s igrom GTA4 gde je igra povremeno zabadala i ceo komp se zaledi uz onaj lepi osmobitni zvuk, nekad se desavalo posle par minuta a nekad posle par sati.... nosio komp u servis i oni nisu imali pojma sta je tj nisam mogao da im pokazem sta je problem jer tamo nije hteo da se blokira:/...

Nakon nekog vremena problem je prestao i mislim da jedno godinu dana nisam imao problema, radio i po 5 dana bez prestanka... nakon toga kupim OCZ Vertex2 SSD i sa njim sve fino radilo 6 meseci nakon toga opet krecu blokade kompa (sam se restartuje, plavi ekran i sl)cak i u firefoxu... nakon par meseci OCZ crkne i u zamenu dobijem Patriot pyro i ispocetka instaliram WIN 7 64, nakon mesec dana problem se pojavi i s njim...

Takodje treba reci da COD4 ili Crysis sam mogao u cugu da igram i po 6 sati bez problema, tacnije tu se nikada nije "zaledio"...

Vrhunac svega je bio juce kada sam ukljucio komp, pokrenuo firefox otisao na opelov sajt i tamo se na naslovnoj strani vrti fles animacija gde je zabo posle 5 sekundi, restartujem komp i probam opet opelov sajt i sa chrome i sa iexplorerom, isto se zaledi na par sekundi i restartuje...

Sinoc formatiram SSD instaliram win7 i osnovne najsvezije drajvere za MB i grafiku. Pored toga 10ak standardnih instalacija poput avast, msn, skype, office, CS4... sinoc sve bilo ok, danas ga upalim gledam youtube prijavi "adobe flash crash" nakon toga plavi ekran. posle restarta nece ni SSD da prepozna u biosu nakon 5-6 restarta opet pokrene win...

Da nije kostao koliko jeste najradje bih ga bacio kroz prozor...

Ironija je sto ja studiram informatiku i za pare povremeno popravljam tudje kompove, a svoj ne znam da sredim a skuplji je i kvalitetniji od vecine koje sam ikada video...

Ko otkrije problem platicu mu, mozda mu i poklonim komp.

Imao sam i ja slicnih problema cas hoce cas nece, pogledao sam na sajtu da tvoja ploca ima 7 bios apdejta koja ti je verzija biosa?, da li si odradio neki test stabilnosti? memtest za memoriju, aida64 system stability test sve ukljuceno bez harda itd, furmark za grafiku?, da li ti je kuciste prasina free?, proveri kulere da li se vrte, obavezno ocitaj max temperature procesora(da li si menjao pastu na procesoru) GTA4 je procesorski zahtevna igra i jednostavno izludjuje procesor samim tim ga i greje vise mozda zato dolazi do pucanja tj bsoda....inace ta grafika je izuzetno vrela kada je u full loadu mislim da ide do 95-97 stepeni :eek: kako ti je kuciste provetreno?

Sto se tice biosa kada sam kupio komp prijavljivao mi je Xenon CPU pa sam ubacio bios v605 koji je to sredio, tako da nije to stara ploca u odnosu na ostale komponente [X48] a i ima noviji BIOS.

Sto se tice testova stabilnosti ranije sam ih radio i sve je bilo ok[al probacu uskoro sve ispocetka]. Prasine sigurno nema jer ga detaljno ocistim svakih par meseci. Takodje temperature i procesora i grafike su ok to stalno gledam. Zbog toga na CPU sam pre 2 godine postavio OCZVendeta2 a i sve je to upakovano u CM690 kuciste kome je otvorena jedna strana...

aj da on blokira samo u GTA4 i u nekom teskom renderingu nego sto blokira najvise u internet pretrazivacima i to najcesce kad je fles pokrenut youtube i sl

Moj nedavni problem je bio sto grafika 4850 kada god pokrene flash animaciju meni bsod ili taman ekran kad kad promenio sam grafiku uzeo istu tu kao tvoju i radilo je mada se na kraju ispostavilo da mi je crkao Integrated memory controller u samom procesoru tako da kada su mi memorije u dual chanellu nema posta posledica igranja GTA4 na box kulleru inace istestiraj preporucio bih ti da probas tvoju grafiku kod nekog drugog i vidi sta se desava, kada sam imao taj problem nikako nisam znao kako da reklamiram novu karticu 4850 inace zabadala je non stop u flash animaciji crni ekran i slicno kod lika kome sam je prodao radila je extra :D odradi testove pa vidi sta se desava pozz vrati bios na default ako si nesto kloknuo :D ako ne osvezi bios zadnjom verzijom mozda je ploca malo posuntavela :D

Vidim imas u kompu i 8600GT jel to tacno? Probaj izbaci nju, ili ostavi samo nju.

edit: a kontam to ti je od stare masine...

Da li si ikada probao drugu graficku?

Poslednja izmena:
Vidim imas u kompu i 8600GT jel to tacno? Probaj izbaci nju, ili ostavi samo nju.

edit: a kontam to ti je od stare masine...

Da li si ikada probao drugu graficku?

pobrisao sam staru konfiguraciju da ne buni ljude... grafiku nisam nikada menjao ali je neverovatno da komp radi ok po godinu dana pa onda ne radi par meseci i tako skroz random... dajte ljudi valjda je neko imao slican problem nedajte da tema zastari, ako benchmarkovci ne znaju ko zna ?!:D

Krenes sistemom eliminacije. Prvo zamenis memoriju pa ako se problem i dalje javlja onda znas da nije do memorije. Itd menjas komponentu po komponentu dok ne provalis u kojoj je problem. Ne moze niko bas napamet da zna u kojoj komponenti je problem. Samo da se nagadja.

Prvo reci nam sta ti kazu BSOD logovi
Da li si proverio "ljubav" ploce+grafike(ne volim MSI generalno), ploce+memorije, napajanja+sve, tj da li si googlao mozda neko sa slicnom kobinacijom isto ima probleme

obzirom da se sve desava nakon odredjenog vremena, moguce je da se radi o softverskoj zahebanciji.
nisam razumeo da li si stavio zadnji bios na plocu ili ne ?
da li si prilikom nove instalacije koristio sveze programe sa net-a ( tipa adobe flash player ), ili si sve instalirao iz svoje stare kolekcije programa ?
verujem da si adobe flash player skinuo odgovarajuci za svoj operativni sistem i za odgovarajuci browser koji koristis ? nije sve jedno da li si na IE ( koju ti toplo preporucujem uz w7 64 ) ili opera, firefox.

ako nisi skinuo sa adobe sajta flash player u zavisnosti od OS-a i browsera koji koristis zabada ti zbog toga.
( u tom slucaju deinstal sve, pa jovo nanovo )
zbog slicnih zezanja sa vatrenom lisicom sam definitivno presao na novu verziju IE 64bit i nikakvih problema od tada vise nisam imao.
a za pocetak iskljuci hardversku akceleraciju u flash player-u pa vidi da li ce da crash-uje

Hvala svima koji su se aktivirali da mi pomognu i onima koji to planiraju :)
Sto se tice zamene svih komponenti to je relativno komplikovano jer nemaju ljudi cesto DDR3 ili komponente koje meni odgovaraju a i nezgodno traziti nekome da rasklapa masinu :/
Evo sta sam nasao kao dmp fajl LINK pa ko ume da protumaci neka mi javi.
Inace problem pokusavam da otkrijem od kad se pojavio, procitao sam mnogo tekstova i proveo dosta sati googlajuci... video sam da se slicno desava i da neki imaju AMD procesore i Nvidia grafike kao i DDR2 memoriju tj sve suprotno od mene... nasao sam da je nekima problem bio do zvucne karte [koja je kod mene integrisana] ili do WIFI konekcije, i to sam probao kablom...

Od mog proslog pisanja na ovom forumu 2 puta sam ukljucio komp, radio 3-4 sata na njemu i regularno ga iskljucio kao svaki normalni komp. Veceras ga ukljucim proverim postu, procitam Benchamrk i jos par sajtova, odem na youtube odgledam 4 snimka. Kad sam 5. pokrenuo na 60% je prekinuo da ga ucitava, probam da ga opet pokrenem-nece. Nakon 15 sekundi nestane taskbar slika se zamrzne na sekund i restartuje se. Kad je doslo da ucita win prijavi "Reboot and Select proper Boot device". Sta cu restartujem ga udjem u BIOS, primecuje SSD, odem Boot Device Priority, tamo stoji samo HDD a SSD ne postoji kao opcija. Ispod toga pod "Hard disk drives" vidi i HDD i SSD, postavim SSD na prvo mesto [kao 1st a HDD kao 2nd] i SSD se pojavi u opciji Boot Device Priority... nakon toga f11 > start windows normaly i opet se pokrene sve ok...

Procitao sam cak i da moze problem da bude ako je ssd postavljen kao AHCI i pratio uputstva kako to da resim u regeditu... medjutim tamo je sve vec bilo podeseno kako treba... sad kad sam pre par dana formatirao SSD postavio sam na IDE, al problem je i dalje tu... ako jos neko ima ideju nek javi... da komponene nisu u redu ne znam kako bi radio godinu dana bez broblema... drajveri i programi su svi svezi i legalni...
PS hardware acceleration disabled.

Ovaj benchmark bi stvarno trebao da otvori radionicu za ovako ludacke kompove...

Poslednja izmena:
Ja sam imao slican problem sa Gigabyte GA-EP35C-DS3R plocom, Windows je brljavio katastrofa. Situacija se popravila kada sam u opcijama za SATA rezim sa Native moda promenio na Legacy mod, medjutim sistemski fajlovi su bili koruptovani pa je svaki program pucao pa sam morao da uradim reinstall. Sad radi sve super.

Pogledao sam manual za tvoju plocu i opcija koja odgovara ovoj mojoj je da stavis SATA configuration [Compatible] i Configure SATA as [IDE]. Nadam se da ce ti ovo resiti problem.

Poslednja izmena:
evo potvrdio si da imas hardversko drajverski problem. koliko sam procitao vise foruma sve ide ka tvom SSDu. sad je jos ostalo da ides u event viewer RUN EVENT i onda malo potrazis neka upozorenja ili sta vec(mislim da je ovo bilo lakse u windowsu xp). tu bi trebalo da nadjes jos bolje informacije.

drugo pogledaj ovo http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=98617 ima i par saveta u drugom postu, kao i nesto o sandforce kontroleru itd...blabla

trece koristi samo normalan hard neko vreme

a moze prica da ide i ovako: mozda si ti imao realan problem koji je nestao nekim slucajnim updejtom(bilo preko windowsa ili nekim instaliranjem drajvera) a onda si uzeo SSD koji je doneo novu petljanciju, a mozda te sve vreme zeza ploca zbog ko zna koje nekompatibilnosti ili eventualno napajanje...i opet bla bla lba

e da nasao sam negde za tvoj bsod da je na primer trebalo promeniti CMOS bateriju a negde cak tastaturu, neko prica o antivirusnim programima(cisto sumnjam) a neko o programima koji dolaze sa asus plocom :D

uzivaj

Poslednja izmena:
Ako ti je procesor u garanciji, predlazem zamenu za moj stabilni E8600 (u garanciji) :):):) uz moju (zdusnu) doplatu :):):) Ako je falican procesor, nista od zamene.

Ajd sad ozbiljnije: imao sam ranije problem sa memorijom, jer je ploca podrzavala klok, ali posto su sve vrednosti bile na vrhu mogucnosti ploce (a nista nije overklokovano), pucao mi je prvi memorijski slot (A1). Uspeo sam uz doplatu da dobijem bolju plocu. Mozda je kod tebe situacija da je ploca nategnuta do maksimuma i da puca nasumicno.

Pozdrav.

JAOOOJ ljudi nakon jos vasih komentara dolazim do zakljucka da problem moze da bude doslovno bilo sta. Po netu sam nasao da su za ovakav problem bili zasluzni zvucna karta i WiFi, ja najvise sumnjam na RAM ili maticnu a sad od vas cujem da moze da bude CPU, SSD, tastatura kao i drajveri, aplikacije... dobro za pocetak znam da CD-ROM i monitor nisu problem :D pa polako sistemom eliminacije cu otkriti problem, nikada... a taman kada je benchmark otvorio bench house sam planirao da im odnesem komp i da ga tamo ostavim dok ne proradi, ali bas u tom periodu je poceo da radi bez greske... pocinjem da mislim da moj PC ima inteligenciju i da zbog dosade vec par godina pokusava da mi kaze da treba vise da igram video igre umesto interneta...:/

@strela mislim da je garancija 2 godine na CPU a njemu ce sada u decembru 3. rodjendan... ako hoces zamenu moj komp za tetris ili segu moze :)

Hvala svima jos jednom, shvatio sam da je problem komplikovaniji nego sto sam mogao i da zamislim, a posto ja nemam vremena sad da ga popravljam i isprobavam sve komponente ima da ceka neko bolje vreme... ili ga zamenim za neki lap-top s nekim ko bude raspolozen da otkriva problem...

aj da bi se otklonila bilo kakva softverska mogucnost(mada i to nije idealno resenje), digni neku linux distribuciju i gledaj klipove jedno 3 dana, da vidimo sta ce biti.

^ teski +1

Npr Fedora,lako ces se snaci u njoj a cim se pojavi neki HW problem oma vristi...

Imao sam sa obe prethodne maticne slicne probleme.
Na prvoj je zveknuo mem kontroler,druga SATA kontroler,ali nije bilo ocigledno vec nasumicno pucanje Win-a...

Menjaj ti to kolega...

Evo šta kaže WinDbg:
CRITICAL_OBJECT_TERMINATION (f4)
A process or thread crucial to system operation has unexpectedly exited or been
terminated.
Several processes and threads are necessary for the operation of the
system; when they are terminated (for any reason), the system can no
longer function.
Arguments:
Arg1: 0000000000000003, Process
Arg2: fffffa8005c42520, Terminating object
Arg3: fffffa8005c42800, Process image file name
Arg4: fffff80002fcb300, Explanatory message (ascii)

Debugging Details:
------------------

PROCESS_OBJECT: fffffa8005c42520

IMAGE_NAME: csrss.exe

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 0

MODULE_NAME: csrss

FAULTING_MODULE: 0000000000000000

PROCESS_NAME: csrss.exe

EXCEPTION_CODE: (NTSTATUS) 0xc0000006 - The instruction at 0x%p referenced memory at 0x%p. The required data was not placed into memory because of an I/O error status of 0x%x.

BUGCHECK_STR: 0xF4_IOERR

CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

DEFAULT_BUCKET_ID: VISTA_DRIVER_FAULT

CURRENT_IRQL: 0

STACK_TEXT:
fffff880`02195ac8 fffff800`0304fc92 : 00000000`000000f4 00000000`00000003 fffffa80`05c42520 fffffa80`05c42800 : nt!KeBugCheckEx
fffff880`02195ad0 fffff800`02ff7df3 : ffffffff`ffffffff fffffa80`05e18b60 fffffa80`05c42520 fffffa80`05c42520 : nt!PspCatchCriticalBreak+0x92
fffff880`02195b10 fffff800`02f7d30c : ffffffff`ffffffff 00000000`00000001 fffffa80`05c42520 00000000`00000008 : nt! ?? ::NNGAKEGL::`string'+0x17336
fffff880`02195b60 fffff800`02cc2813 : fffffa80`05c42520 fffff880`c0000006 00000000`0193f9a0 fffffa80`05e18b60 : nt!NtTerminateProcess+0x20c
fffff880`02195be0 00000000`7712f97a : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiSystemServiceCopyEnd+0x13
00000000`0193e6a8 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : 0x7712f97a

STACK_COMMAND: kb

FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

FAILURE_BUCKET_ID: X64_0xF4_IOERR_IMAGE_csrss.exe

BUCKET_ID: X64_0xF4_IOERR_IMAGE_csrss.exe

Followup: MachineOwner
Na osnovu ovoga se ne može tačno reći šta je problem - ali bar ima putokaz gde treba tražiti. Pod jedan, da li je sve ažurno na mašini? Poslednji BIOS za ploču, firmware za SSD i grafiku, Win7 up-to-date, drajveri? Ako jeste, ja bih prvo sumnjao na RAM i SSD. Boldovao sam ti šta je zanimljivo u tvom DMP-u - pogledaj spoiler.

Poslednja izmena:
IMao sam slicne probleme kao ti, isto restartovanje u ponekoj igri, isto zaledi sliku i pusti onaj iritirajuci zvuk, pa plavi ekran, na mozilli, chrome-u... Reinstalirao sam sistem bar 3 puta, i nista, komp prolazi sve testove, memtest, goldmemory, 3d mark po nekoliko sati, furmark, testove za hdd. I na kraju krenem sa ortakom da menjam komponente, dok ne ubodem koja ne valja. I ubodem iz prve, grafika. Sve testove je prolazila, a opet nije valjala, jer se i kod ortaka sve isto desavalo, uvazena mi je reklamacija i dobio sam novu. Tako da, nikad nemoj da se uzdas 100% u testove, eliminacijom ces najsigurnije naci kvar

Moj glas ide grafickoj jer ti se desavaju problemi gde je zahtevana hardverska akseleracija (flash i gaming). Cak sam 99% siguran da je do nje.

sent via ttalk

Da se nadovezem na High-a i ujedno da se izvinem za pucanje u prazno ne citajuci Windbg poruku: The Microsoft Client Server Runtime Server subsystem utilizes the process csrss.exe for managing the majority of the graphical instruction sets under the Microsoft Windows operating system.

Znaci postoji realna osnova da graficka zeza. Kao sto rekoh ranije,skini (po meni najbolja varijanta) Fedora LiveCD od cega mozes da napravis (extra jednostavno) bootabilni Live USB.
Na njoj imas vec instaliran FF za koji treba da skines Flash Player,instaliras i udri po Youtube.
Ako sam se ja kao totalni vezer za Linux snasao,snaci ces se i ti.
Kazes popravljas kompove,to i ja radim i kuci i u firmi i po savetu ostalih servisera sam se privatio Fedore,koja mi je milion puta pomogla da nadjem problem.
Ako je stvarno problem do graficke hardverske akceleracije,pokazace se pre ili kasnije.
Kako god radio javljaj sta je...

Da se javim da sam pustio 24 sata da radi AIDA64 posle toga nekoliko sati Furmark pa i mem test... max temperature su bile za CPU 66,65,65,62 sto je prihvatljivo... sva silovanja komp je izdrzao bez problema... cak sam za vreme testiranja [poslednjih par sati] slusao muziku, koristio chrome sve kao normalno... firefox sam obrisao, i sada chrome na youtubu prijavljuje "install plug-in" sto ja prihvatim al on se opet pojavi, pa sam instalirao sve "manuelno". Evo par dana se ne restartuje i ne prikazuje BSOD ali i dalje povremeno kada otvorim vise tabova pocne da se baguje pa svi prozori gde se vrti flash onako pocrne kao da Adobe flash nije instaliran, medjutim cim refresujem stranu [f5] vrati se u normalu. Ako opet pocne restart i BSOD prvi komsija ce da menja GPU sa mnom milom ili silom :)

@DukeLander probacu i sa "Fedora" cim budem imao vremena, sad jedva stizem i da spavam dovoljno :D

Ne bih se kladio na grafiku... Mislim da bi u minidumpu trebao biti pomenut ATI drajver jer bi on prvi pokazao nestabilnost. Treba da pogledaš šta koristiš od drajvera, ažuriraš to i firmware. Da li si nešto tweakovao - tipa, no paging file?

Meni ovaj problem ipak mirise na graficku i problem sa njenom memorijom, a na drugom mestu RAM. Probaj da spustis Clockove za Graficku GPU/MEM i takodje clockove i latencije RAM memorije. Onda posmatraj narednih dana da li ce se desiti isto. Takodje ako nije ovo gore sto napisah probaj da stavis memorije u razlicite slotove.

NAjgore je sto je sam kvar jako nezgodan, ja verujem da ce to raditi sve ok nekoliko dana, pa ce opet isto biti, tako sam se i ja par puta ponadao ,)

Kad vec sam kazes da se problem vratio kad si kupio SSD, a u mashini imas i HDD, sto lepo ne izbacis SSD, instaliras sistem na HDD i vidis sta ce se desavati. Nije retka pojava da komp zabode zbog diska, imao sam na desetine slucaja i uvek se desilo da je disk u pitanju (jeste da su uglavnom bili HDD ali moze da vazi i za SSD). Najvise me navela na takvo mishljene informacija da se ponekad desi da posle restarta komp ne vidi SSD, pa se postavlja pitanje, kakve vezi ima grafika sa tim (na koju vidim da vecina tipuje). Obavezno zameni sata kablic i promeni sata konektor na ploci, cisto da odbacis tako banalne stvari.
Da dodam i to da CD ili DVD drive moze da napravi vise problema nego sto mozes da zamislis :p.

Poslednja izmena:
Meni su se slicne stvari dogadjale, problem je bio do grafike 4870, zakuca kada gledam neki online film tj prvo na slici pocinju da se pojavljuju tackice i zelene kockice, samo reset pomaze, povremeno plavi ekrani, ali nikad u nekoj igri to je radilo super

Nakon par dana moje srece i besprekornog rada PC mi je veceras u sat vremena pripalio 3 samara... i tako mi unistio posao koji sam dva sata radio. E tad mi je puko film, iz momenta sam pobrisao sve drajvere grafike iscupao je iz kucista i pravac kod komsije na vrata, uzeo njegovu 8800gt instalirao sve po redu i sad cemo da vidimo jel moguce da me grafika unistava. Ako sve bude radilo kako treba narednih 5-6 dana, otvaram novu temu "koja grafika za 20 000" ako opet crkne saznacete cim pre... onda ima da menjam neki drugi deo koji nadjem po komsiluku :/

Baš si se napatio. Javi epilog!

Vrh Dno