Šta je novo?

neresiv problem 98-xp-98

Dragoni

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2002
Poena
630
:wall: probao sam svasta al' neide
na dve particije mi je win98SE i XP na drugoj
zbog problema na prvoj particiji, nju sam formatirao i uradio cistu win98 instalaciju. Boot.ini sam napravio sa istim sadrzajem kao sto je bio i pre formata. Kompjuter uopste ne zalazi u boot.ini i ne daje mi boot dijalog da odaberem u koji cu win da idem vec odmah podize win98.
Probao sam XP instalacioni cd, da uradim automatic repair, ali zaglavim na pocetku kada me pita za pasword, koji nece da prihvati, a to je validan administratorski pasword sa kojim sam se uvek logovao.
probao sam da uz pomoc partitition magic 8 zamenim aktivnu particiju, da sa xp bude ta, ali ona nece da se butuje

Evo sta pise u boot.ini:
[Boot Loader] Timeout=5
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOW S="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
C:\="Microsoft Windows 98"

pri ukljucenju ili restartovanju compa on odmah ulazi u win 98, a izgleda da ovaj boot.ini nece ni da pomirishe :crash:

Ako si uradio, copy - paste, svog boot.ini - cini se da ti WINDOWS= ..... pise WINDOW_S=....

Mozda ti ovo pomogne jes da je malo duzi proces!

Repairing the Windows® XP Boot Loader

1) Create a Win98/Me Startup Disk
2) Create a Notepad file with the following entries, exactly as shown:

L 100 2 0 1
N C:\BOOTSECT.DOS
R BX
0
R CX
200
W
Q

3) Save the file to the Win98/Me Startup Disk as READ.SCR
4) Boot the computer with the Win98/Me Startup Disk and at the A: prompt type

DEBUG <READ.SCR

Steps 1 - 4 create the BOOTSECT.DOS file needed to boot Win98/Me. For your convenience, you can download READ.SCR here. I suggest you use right click and Save As. You may need to use the ATTRIB C:\BOOTSECT.DOS -S -H -R command if BOOTSECT.DOS already exists and you get an error when trying to recreate it.

5) Configure your computer to boot from the CD drive. This is done in the BIOS, or your computer may offer the option at startup if it detects a bootable CD. Consult your computer's manual for more information. If your computer does not support booting from CD-Rom, you should also be able to boot with a 98/Me Startup disk, and run WINNT.EXE from the I386 folder of your XP CD.
6) Insert your XP CD and boot from it.
7) You'll see some files being copied, then you'll be presented with a choice of installing or
repairing an existing installation. Choose Repair.
8) You'll be asked which XP installation you want to log into. Enter 1. There is usually only
one installation.
9) You'll be prompted for the Administrator password. For Home, the default password is blank, so just hit Enter. For Pro, enter the same password you did during setup for the Administrator account (this is not the same as the password for an Admin level account. It must be the Administrator account password).
10) At the C:\Windows prompt, type FIXBOOT. You'll be prompted to confirm. Do so.
11) When FIXBOOT is finished, remove the XP CD and type EXIT and the machine will reboot.
Reconfigure your computer to boot from the hard drive if necessary.

You will now get the XP Boot loader with your choice of operating systems.

Pa nije samo boot.ini potreban, gde su ti ostali fajlovi koji idu u root: ntldr, ntdetect.com...?

Gore navedeni fixboot ce sve to srediti !

Napominjem da je sve to zbog glupave 98-ice. Kada su dva XP-a u dualboot-u, prvi osnovni moze slobodno da se formatira i instalira novi - instalacija ce prepoznati prisustvo drugog sistema i podesiti sve sto je potrebno za izbor i podizanje oba.

Pokrens ponovo instalaciju xp-a i prekines je posle prvog restarta i sve radi kao i ranije ....

djvaske je napisao(la):
Ako si uradio, copy - paste, svog boot.ini - cini se da ti WINDOWS= ..... pise WINDOW_S=....
pa tako je stajalo u prvom boot.ini fajlu koji sam prekopirao na d, a koji je radio kako treba

drapin je napisao(la):
Pa nije samo boot.ini potreban, gde su ti ostali fajlovi koji idu u root: ntldr, ntdetect.com...?
Gore navedeni fixboot ce sve to srediti !
Napominjem da je sve to zbog glupave 98-ice. Kada su dva XP-a u dualboot-u, prvi osnovni moze slobodno da se formatira i instalira novi - instalacija ce prepoznati prisustvo drugog sistema i podesiti sve sto je potrebno za izbor i podizanje oba.

sve fajlove koji su bili u root c: sam prekopirao na d, osim swap i page fajla, a onda sam ih skoro sve vratio nazad ( u kombinacijama), pa opet nije htelo da radi

shku je napisao(la):
Pokrens ponovo instalaciju xp-a i prekines je posle prvog restarta i sve radi kao i ranije ....

Ovo mi se cini kao najbolji i najlaksi nacin, samo da ne podje nesto naopako pa da mi posle ne postanu neupotrebljivi svi instalirani programi u XP, jer nemam sve instalacije.
Podrazumeva se da mislis na pokretanje ciste instalacije koja bi pocela da se instalira na D?

shku je napisao(la):

Kako da odradim ponovnu instalaciju XP-a, odnosno, da iskoristim repair opciju kada mi on trazi administratorski pasword a ja znam da ga nisam nikada koristio. I naravno nisam ni stigao do prvog restarta......

dali je neko radio repair XP-a i koji je pasword koristio, jer nigde ga nisam upisivao tokom instalacije, mozda postoji neki po default-u, kao sto neko rece

(this is not the same as the password for an Admin level account. It must be the Administrator account password).

Prodjose vec nekoliko dana a ja jos ne videh Win XP na mom kompjuteru, nadam se da me razumete..... :wall:

Poslednja izmena:
ne znam kako nece....
meni je prpradilo,nego uzmi samo sacuvaj documents and setings i odradi fresh instalaciju i posle samo presnimi documents i ostace ti sva podesavanja mailovi favorits....

shku je napisao(la):
ne znam kako nece....
meni je prpradilo,nego uzmi samo sacuvaj documents and setings i odradi fresh instalaciju i posle samo presnimi documents i ostace ti sva podesavanja mailovi favorits....

jeste, u pravu si, radi, ali posle toga vecina programa nece da radi vec se moraju ponovo instalirati. U svakom slucaju hvala ti, bilo je od koristi.

Aargh je napisao(la):
Kako da odradim ponovnu instalaciju XP-a, odnosno, da iskoristim repair opciju kada mi on trazi administratorski pasword a ja znam da ga nisam nikada koristio. I naravno nisam ni stigao do prvog restarta......

dali je neko radio repair XP-a i koji je pasword koristio, jer nigde ga nisam upisivao tokom instalacije, mozda postoji neki po default-u, kao sto neko rece

(this is not the same as the password for an Admin level account. It must be the Administrator account password).

Prodjose vec nekoliko dana a ja jos ne videh Win XP na mom kompjuteru, nadam se da me razumete..... :wall:
ako nisi unosio nikkav password prilikom instalacije onda je password prazan, tj. nema passworda

Filo je napisao(la):
ako nisi unosio nikkav password prilikom instalacije onda je password prazan, tj. nema passworda

pa sada sam ponovo instalirao XP i nedaj boze ako budem morao opet da se nadjem u polozaju da upotrebim repair xp, onda cu da vidim sta sledi. Naravno da sam bez administratorskog pasworda instalirao XP. Nego cini mi se da mi je trazio tom nesrecnom prilikom neke diskete za automatski oporavak sistema, ako je to nesto korisno, zna li neko kako se iste prave i ima li koristi od njih, za nedaj boze?

Ma trebalo je samo da krenes sa repair-om i otkucas:
redirect c(ili d zavisi na kojoj particiji ti je xp):/command.com i sve bi trebalo da radi kao sto je radilo

Nazad
Vrh Dno