Šta je novo?

Neprijatno iznenadjen (Celeratin 1.2Ghz)

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Provukao sam ga kroz testove i sve je bilo u redu dok nisam probao i Comanche 4 Benchmark kad ono:

www.beotel.yu/~mkordic

-> Benchmark -> Comanche4

Nemam drugog objasnjenja do tog da Comanche4 obozava SSE set instrukcija; u ostalom pogledajte i sami kako je prosao u drugim testovima.

Mislim da si u pravu. Na Athlon-u XP mi dosta glatkije ide Comanche 4 nego na TBirdu. Retko gde ume da zasecka.
Probacu na XP-u da testiram pa cu da javim rezultat.

A mozes li da zamislis kako ide kod mene sa celeratinom 1,3(133fsb);) :D

Broz je napisao(la):
A mozes li da zamislis kako ide kod mene sa celeratinom 1,3(133fsb);) :D
Ne verujem da je brze nego sto je to na XP1500+ sa DDR memorijom.

To stoji

I sa time mogu u potpunosti da se slozim ..... nego mi zao tvoh HDD-a na tako klokovanom Celeroncu s obzirom da rast performanis tog selerona prestaje da biva linearan kada se prekoraci granica od 122 FSB.

"Uzi" MaYu ili Light Wave 7.0b pa probaj i videcesh da posle odredjene magistrale matematicke performanse pocinju da se ponashaju vrlo cudno ...... bukvalno se svede na isto 133 FSB i 130 FSB ..... pa srecno ti bilo spaljivanje poluprovodnika :)

Re: To stoji

Gloom je napisao(la):
I sa time mogu u potpunosti da se slozim ..... nego mi zao tvoh HDD-a na tako klokovanom Celeroncu s obzirom da rast performanis tog selerona prestaje da biva linearan kada se prekoraci granica od 122 FSB.

"Uzi" MaYu ili Light Wave 7.0b pa probaj i videcesh da posle odredjene magistrale matematicke performanse pocinju da se ponashaju vrlo cudno ...... bukvalno se svede na isto 133 FSB i 130 FSB ..... pa srecno ti bilo spaljivanje poluprovodnika :)

Mozes li da objasnis malo bolje zasto cu da spalim poluprovodnike?

Re: Re: To stoji

RasetaM je napisao(la):
Mozes li da objasnis malo bolje zasto cu da spalim poluprovodnike?

Nemoj coveka da teras da se dalje zbunjuje i ovako mu nije bas sve najjasnije!

Elem, probao sam i Morgana u Comanche4 Demo-u cisto da se uverim da li voli SSE:

www.beotel.yu/~mkordic

-> Benchmarks -> Comanche4

Kao sto znate test je procesorski zahtevan ali ocigledno forsira SSE. Morgan na 1200Mhz je stigao T'Bird na 1400Mhz zahvaljujuci SSE-u ali implementacija je ocigledno slabija od Celeratinove koja je ipak "nativna".

Ostaje da se proveri kako XP odradjuje ovaj test!

Čini mi se da je i veličina L2 keša bitna u ovoj igri.
Naime, na XP-u sve klizi savršeno glatko, dok na Morganu ume da secka toliko da je teško igrati.

GeForce 4 Ti4600
MSI K7-D Master - AMD 760 MPX
2xAthlon MP2000+
1 GB Kingston PC2100 Buffered DDR SDRAM
Windows XP pro

Rezultat u Comanche-u 4 u 1024x768 u 32-bita je 36,6 FPS

drfedja je napisao(la):
GeForce 4 Ti4600
MSI K7-D Master - AMD 760 MPX
2xAthlon MP2000+
1 GB Kingston PC2100 Buffered DDR SDRAM
Windows XP pro

kopuje li neko dual AMD kod nas uopste?
ta MSi dualka, chini mi se da se i nije nesto proslavila...

Zbog Fizike i elektrotehnike

Pazi zica nije shuplja ali ipak kro znju ide struja :p
U provodnicima i poluprovodnicima osciluju slobodni elekreoni molekula tako da se to naziva napon. Ova vrsta energije prouzrokuje kojekave smetnje tako da je na razne nacine sputana i kanalisana konstruktorskim resenjem samog procesora. Problem je u tome shto u samom procesoru ne idu svi vodovi liniski prava pa da mogu AND/NOT kanalima da se primire njihova rasipanja. Ako mislish da su oni iz INTELA glupi pa neznaju da TULDZA moze vishe varash se ali je problem shto kontrola ne dozvoljava vecini ( 95% procesora ) da predju na jaci takt ili FSB. Stoga prilikom podizanja napon i FSB mozesh da dobijesh strashno stabilnu mashinu ali je probem shto nikad neznash kada ce neshto u procesoru da proosciluje i da ( neki od onih kriticnih delova kao na primer CACHE koji je intelu malkice loshiji nego /\/\otoroli ..... UPSSS !!! .... AMD-u )Da napomenem jednom kad pocnu da trce elektroni iz jednog voda u drugi vrlo teshko je zaustaviti njihov tok. Vishe puta sam se uverio u to. Radi procesor radi i samo od jednom KVRC ..... kapela ..... CuMINE FSB 133. Sve hoce samo nece da instalira COREL 10 kako treba ..... shto li to ???¿¿ ...... Odesh u bios skinesh FSB na 100 MHz instalirash COREL 10 resetujesh ponovo nazad i sve OK. Ali ne zadugo jer kasnije pocinje da vrishti sve na mashini( tacnije 3 meseca kasnije ploca i procesor su bili instalirani u kanti ). Treba da ispratish svoj procesor do kada prilikom overclockovanja sam procesor zadrzava linearan rast performansi na visokooptimizovanim aplikacijama RAY TRACE RUTINE ..... ali ne sinteticke ...... CAUSTIC RENDERING ili VOLUMETRIC ..... naravno ne iz 3D Studia MAX zato shto krsh ne ume ni MMX da koristi kako treba. Sve dok je matematicki rast linearan do tada je sve na sigurnom. Nadam se da si ovo razumeo .... da ne objashnjavam dalje nadam se da ce to ni malo jeftino cudo poziveti dovoljno dugo da ga bar otplatish ;)

Dobro sad, poucen gore napisanim tekstom zelim da pitam kome se do sad desilo nesto slicno?

drfedja je napisao(la):
Čini mi se da je i veličina L2 keša bitna u ovoj igri.
Naime, na XP-u sve klizi savršeno glatko, dok na Morganu ume da secka toliko da je teško igrati.

U pravu si. Na T'Birdu i ako sporije radi, slika "klizi" bez povremenog seckanja, vec gura brzinom kojom moze dok Morgan cimne s vremena na vreme!

BTW. Poceo si sa ozbiljnim hardwerom da se druzis!

Narvno da je velicina bitna

Za svaku matematicku instrukciju koja nije INT(X) ili ANDNOT ili XOR nego malkice kompleksina i kombinacija ovih ali mnogo gore je bitna velicina cacheva samog procesora. Stoga velicina jeste bitna i ako se ne nalazi u samom procesoru (graficke ili glavnom ) moze strashno da zaboli. Uprkos svemu tome L1 cache tu ne igra neku bitnu ulogu jer on nije storage nego executabile tako da MORGAN i Tualatin Cely imaju tikove. Valjda ce taj Itanijum da reshi te probleme ali eto mi ga cekamo vec trecu godinu ili pak 6-tu kako se ja secam kada je njegov prototip bio najavljen. do tada je dobio josh nekik par desetina miliona tranzistora i nekoliko gadnih prelazaka na nove mikronske tehnologije :) ....... Da ga sacekamo josh koju ????¿¿

Hej GLOOM...

Gloom je napisao(la):
Za svaku matematicku instrukciju koja nije INT(X) ili ANDNOT ili XOR nego malkice kompleksina i kombinacija ovih ali mnogo gore je bitna velicina cacheva samog procesora. ..

Konacno covek koji zna malo vise u srzi:)
U sustini to sve jeste itekako istina, imao sam negativna iskustva i sa CuMine-om i sa AMD-om. Fizika poluprovodnika je malo kompleksnija stvar, extra prica oko logickih kola/funkcija itd...

Za ozbiljnu rabotu, mislim stvarno ozbiljnu, ne upotrebljava se overklokovana masina.

Btw, nesto mi je poznat tvoj stil pisanja. Znamo li se od negde?

Re: Narvno da je velicina bitna

Gloom je napisao(la):
Uprkos svemu tome L1 cache tu ne igra neku bitnu ulogu jer on nije storage nego executabile tako da MORGAN i Tualatin Cely imaju tikove.

Brate kako si ti uspeo da povuces paralelu izmedju morgana i celeronaT po pitanju kessa ja pojma nemam:)
Morgan : L1 128 i L2 64
Tualatin: L1 32 L2 256

ajd molim te sad ti malo pojasni sta si tacno mislio u vezi tih "tikova"...

pozdrav:wave;

PS da nisi isao slucajno u O.S. Svetozar Markovic?

Re: Re: Narvno da je velicina bitna

Broz je napisao(la):
Brate kako si ti uspeo da povuces paralelu izmedju morgana i celeronaT po pitanju kessa ja pojma nemam:)
Morgan : L1 128 i L2 64
Tualatin: L1 32 L2 256

ajd molim te sad ti malo pojasni sta si tacno mislio u vezi tih "tikova"...

pozdrav:wave;

PS da nisi isao slucajno u O.S. Svetozar Markovic?

To su oni elektroni sto osciluju, izgleda izmedju L1 i L2 kesa pa dobijes tikove!

Nazad
Vrh Dno