Šta je novo?

nepoznata ikonica u menu baru

veljkobb

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2004
Poena
304
Danas mi se dogodilo po drugi put nesto sto ne znam sta je, pa verovatno zbog toga nisam ni uspeo da pronadjem resenje. Problem izgleda ovako:

u menu baru se pojavi ikonica (kao na slici) izgleda strelice na gore, sve se u neku ruku zamrzne, aktivan prozor vise ne moze da se promeni misem (ali moze sa comand+tab), hot corners vise ne rade, mis radi ali klik ne radi.

ako zaklopim lap-top, i sacekam da se uspava i ponovo ga otvorim, onda sve radi normalno dokle god ne kliknem na zagonetnu ikonicu u menu baru, nakon klika nisata se ne desi sem sto se sve ponovo "zamrzne".

Da li neko zna za koju aplikaciju je vezana ikonica na slici? Nisam medju procesima pronasao nista neobicno (mada nisam neki expert). Ako bih to znao pretpostavljam da bih nasao uzrok problema.

Sistem je 10.5.8, a u pitanju je MacBookPro4,1

hvala!

Prilozi

• meni_bar.png
    meni_bar.png
    4.1 KB · Pregleda: 323
  • osx.png
    osx.png
    37.5 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Ta strelica obično služi za izbacivanje optičkih medija, jer MacBook(Pro)-ovi imaju slot load drajvove...

Ta strelica obično služi za izbacivanje optičkih medija, jer MacBook(Pro)-ovi imaju slot load drajvove...

Screen%20shot%202010-07-15%20at%2015.05.43.png

Ikonica za izbacivanje kod mene izgleda ovako, a takvu nikada nisam video na mom MacBook-u

nije ikonica za izbacivanje, ona je oblika kao sto je dooyo pokazao i na mom racunaru se pojavi preko ekrana tek kada pritisnem eject tipku tj nema je u menu baru.

Ova ikonica je definitivno sa nesto "drugacijom" strelicom. Mozda je od pomoci ako kazem da je lap-top bio prikacen na monitor u trenutku nastanka problema, da je problem ostao prisutan i nakon sto sam monitor diskonektovao (problem nestao nakon restarta racunara), a od aplikacija su bile aktivne:
- Firefox
- Safari
- Xterm
- Terminal
- Activity Monitor
- Word (2008)
- Microsoft Equation Editor (za 2008-cu) - ovaj je meni najsumnjiviji mada nisam uspeo da ponovim problem ponovnim ukljucivanjem istog
- Google Notifier
- Symantec AntiVirus

i mislm da je to to.

Slabo se razumem u mreze, ali racunar je bio na lokalnoj mrezi (oba puta) i ono sto sam ja prvo pomislio je da je poceo da radi back-up na lokalni server (time mashine je iskljucen i back-up-ove radimo na drugi nacin (ne znam zasto)). Ovo bi bilo inicirano automatski obzirom da nam sistem administrator nije u tom trenutku bio na poslu (tako nisam mogao ni da mu pokazem sta se desava, a ni on kasnije nije znao sta je pomenuta ikonica). Medjutim Activity Monitor je pokazivao da je protok podataka prakticno nula tako da ne bih rekao da je iko ista pokusavao da povuce sa mog racunara kroz mrezu.

Masina mi je inace prilicno stabilna i za poslednje 2 godine koliko je imam siguran sam da sam jednocifren broj puta morao na silu da je gasim i to mahom zbog problema pri iskljucivanju exernog display-a. Milsim da se svega 2x zaista "zaglavila" sama od sebe i to je bilo nesto tipa nakon 2-3 nedelje bez restarta.

Poslednja izmena:
hvala za link, nasao sam isti kada sam prvi put bezuspesno pokusao da utvrdim sta je to, ali nema...

Kada kliknem na nju, dolazi do opisanog "zamrzavanja". Ali ja ne primetim kada se ikonica pojavi. Znaci, radim i odjednom primetim da racinar vise ne reaguje na klik misa (nece da promeni aktivan prozor). Jedino sto vidim neobicno je ta misteriozna ikonica. Uspavam racunar, probudim ga i sve radi normalno, ali ikonica je i dalje tu i kada pokusam da kliknem na nju nista se ne pojavi (nema tipa neki menu za tu ikonicu, kao sto se desava kad kliknem na neku od susednih) vec samo ponovo dodje do "zamrzavanja". Problem nestaje kada restatrujem racunar, sto je moguce uraditi regularno jer je tastatura i dalje potpuno funkcionalna.

Kao da imam neki program koji nije kompatibilan sa necim sto u tom trenutku koristim. Najveci problem je to ne mogu da reprodukujem problem. Moram da cekam da se desi sam ponovo. Srecom ne desava se cesto (bar za sada). Kada se bude desilo ponovo bicu spremniji (i smireniji nadam se) pa cu pokusati da iscackam nesto. Mislio sam da postavim temu da ustedim sebi malo nerviranja u slucaju da je neko vec prosao kroz isto, ali... Ako nadjem o cemu se radi eto mene.

u system preference > accounts > login items nema nicega

sto se tice Users Agents i Users Daemons evo njih.

ls -all /Library/LaunchAgents
total 24
drwxr-xr-x 5 root wheel 170 Jun 26 15:42 .
drwxrwxr-x+ 58 root admin 1972 Jan 9 2010 ..
-rwxr-xr-x 1 root wheel 636 Sep 19 2009 com.Logitech.Control Center.Daemon.plist
-rw-r--r-- 1 root wheel 791 Jun 26 15:42 com.google.keystone.agent.plist
-rw-r--r-- 1 root wheel 696 Aug 5 2008 com.hp.launchurlagent.plist

ls -all /Library/LaunchDaemons
total 8
drwxr-xr-x 3 root wheel 102 Jun 26 15:42 .
drwxrwxr-x+ 58 root admin 1972 Jan 9 2010 ..
-rw-r--r-- 1 root wheel 795 Jun 26 15:42 com.google.keystone.daemon.plist

System Agents i System Daemons liste su prilicno dugacke i ja zaista ne znam nista o tome tako da cu morati da se bavim malo citanjem pre nego skontam uopste sta je to :) pa pokusam da vidim sta je od toga sumnjivo (ako je ista), da ne postavljam sad glupa pitanja.

pa skloni ih u neki drugi folder (daemone) pa uradi restart da vidis da li ce ti sve raditi ok.
- naravno neke stvari ti nece raditi jer ce faliti daemoni ali uglavnom na taj nacin mozes da kontrolises sta ti se sve statuje prilikom boota.

OK, kapiram. Probacu to. Problem je sto te ikonice trenutno nema i sve sljaka OK. Ali sacuvacu trenutni listing daemoni-a i uporediti ga sa onim koji bude kada mi se sledeci put pojavi problem. Nesto ce valjda biti razlicito (a da ukazuje na potencijalni problem), a ako ne onda ne znam sta cu, zvacu ove u Apple-u pa nek oni mozgaju, mada vec cujem kako mi govori da sam sigurno instalirao neku 3rd party application i da to vise nije u njhovoj moci i da reinstaliram sistem :)

hvala na ideji!

ne vredi ti to - daemoni se startuju prilikom podizanja sistema tako da se ta "ikonice" (odnosno program) vec vrti u memoriji.

morao bi da sklonis sve te daemone iz onih foldera i restartujes sistem - tada nece biti podignut taj program koji izbacuje tu ikonu.

mislim to je ideja, nadam se da ce upaliti :)

nema puno mudrosti - svi dodaci na sistem su u onim folderima koje sam ti naveo i u "login items" - to kad ocistis, sistem bi trebao da bude bez ikakvih 3rd part aplikacija.

Probaj sa Activity Monitorom (ukljuci All Processes) da udjes u trag tom programu... ili postuj ovde ScrnCapture ActivityMonitora pa da vidimo sta je to tacno :)

svaki ti cast ako mozes da se snadjes u 60 procesa... :D

ja ni ne znam koji su sve standardni procesi na Mac OS X-u...

ali postuj veljko pa da krenemo redom... ,)

Vremenom se naucis... inace proces je sledeci... WTF... zasto mi je usporio komp... ok.. AC... Hmm... ovo izgleda sumjivo... google... aha standardni proces... ok... next... :wall:

Sada vec znam sve sta je sta :d

ja sam pre dva dana imao neki hpsmartxxxxxxx koji je zakucavao CPU na 100%; posle sam video da se i drugi zale na isto. to mi je od HP drivera za stampac... i obe stvari su bile u Launch folderu.

da li postoji negde spisak standardnih procesa pod Mac OS Xom?

Ovako nesto? :)

HP ima generalno lose drajvere bilo to Win or OS X...
Canon nije los sa drajverima a koristi HP mashineriju ako se ne varam...

Poslednja izmena od urednika:
ok drugari, cim se zaglavi sledeci put saljem spisak procesa! Sad ce jos da ispadne da jedva cekam da se to desi :)

eto posle 3 meseca cekanja... "konacno" :)

ovog puta sam bio spremniji i relano gledano imao dosta srece. Evo sta je i kako je:

misteriozna ikonica je prva sa leva na prilozenom screenshot-u.

Ne saljem spisak procesa jer ga nisam odstampao dok je postojala ikonica, a onda sam uspeo da je se otarasim

pored Word-a bio je otvoren i Terminal. Onog trenutka kada se Terminal da kazem "odglavio" ikonica je nestala.

Terminal je bio u sledecoj formaciji: otvorena 4 prozora, jedan ulogovan na remote server, dva u cekanju da se u njih ukuca pass za logovanje na isti taj server, dakle na pola ssh uspostavljanja veze; cetvrti prozor je bio na lokalu. Ikonica je nestala kada sam ugasio prozor "on-line help"-a koji je bio aktiviran iz prozora Terminala u kome je postojala konekcija sa serverom (e ako je ovo jasno... :d) i nakon toga kliknuo na prozor koji je u lokalu (u pokusaju da odstampam aktivne procese).

Dakle problem je najverovatnije u tome sto je doslo do "time out"-a na cekanje pass-a za ssh u Terminalu a pri tome je Word bio aktivan (konstantno spominjem ovaj Word iz Office-a 2008, jer se ikonica nikada do sada nije pojavila a da on nije bio aktivan) a sve se to ne sividja necemu u Mac-u. Iil je nesto sto se tice display-a jer je server taj "on-line help" prozor drzao otvoren u trenutku kada se pojavila ikonica.

Na zalost, i dalje nisam u stanju da reprodukujem problem (ali bar znam kako da ga se resim :D) i dalje ne znam sta ikonica predstavlja :trust:

eto, pa mozda nekome bude od pomoci

pozdrav

Prilozi

• Picture 1.png
    Picture 1.png
    21.4 KB · Pregleda: 64
Uh, ja sam imao istu ikonicu gore u doku pre neki dan i koliko se secam ona je povezana sa nekom aplikacijom, ali ne mogu da se setim vise kojom tacno jer sam to vece bio smeknuo sa neta pa barem jedno 20tak malih programcica koje sam isprobao tom prilikom u nizu jedan za drugim. Mislim da je u pitanju bila neka aplikacija za podesavanje tastature, samo nazalost stvarno nisam zapamtio o kojoj aplikacii je rec... ali kada sam uocio ovu ikonicu gore setio sam se da sam to vec negde bio video ranije... (sad mi je jasno i gde, heh)! ;)

Elem, proveri malo sta si sve instalirao od aplikacija...

Sigurno je program vezan za tastaturu jer je ta ikonica oznaka Caps Lock tastera. Možda se zato pojavljuje samo kada je uključen Word, pošto je u pitanju program koji radi sa tekstom.

Sigurno je program vezan za tastaturu jer je ta ikonica oznaka Caps Lock tastera. Možda se zato pojavljuje samo kada je uključen Word, pošto je u pitanju program koji radi sa tekstom.

to je interesanto. Vrlo moguce. Imam Logitech S530 (neki wireless combo) za koga imam instaliran poslednji draver (ono, logithech control center ...) koji i pri prvoj instalaciji i pri up-date-u se cudno ponasao, nekako nije islo glat sa instalacijom, al sta je tu je. Nadam se da ako je to u pitanju da ce nakon novog update-a ovaj broblem nestati.

hvala za savete

Jeste ikona za Caps Lock, samo prikazuje kad je ukljucen i to je to, verovatno zbog toga sto na tasteru nema lampica da zasvetli...

A mozes to i da iskljucis u onim lcc drajverima za tastaturu, ne mora da silujes ili otvaras Mac da bi to resio :D

Vrh Dno